OVERPEINZING Energiek het nieuwe jaar in!
Seniorenmiddag Oisterwijk West, zaterdag 16 februari 2019
Gemeente heeft weinig aandacht voor senioren.
Twintig jaar verhalen uit De Vloet…met het oog op het jubileum.
Rijbewijs verlengen?
Wilt u reageren op de inhoud.  (Colofon)   
         

 overpeinzingOverpeinzing                                                         
                                               

Energiek het nieuwe jaar in!
 

“Zo weinig mogelijk zitten; aan geen enkele gedachte geloof schenken die niet in de vrije buitenlucht  en bij vrije beweging geboren is, en waarin niet ook de wandelspieren feestvieren. Alle sjachrijn komt uit de ingewanden. Het zitvlees – ik heb het al eens eerder gezegd – is de eigenlijke zonde tegen de heilige geest.”

Aldus adviseert de filosoof Nietzsche ons om te gaan met eenzaamheidsgevoelens en innerlijke spanningen. Dagelijks stevig wandelen! En hij kon het weten, want hij was een bijzonder eenzaam mens en leed daarnaast aan allerlei lichamelijke klachten. Veel filosofen en wetenschappers blijken hun dagelijkse stevige wandeling te maken. De psychiater Freud ging er elke dag op uit en voelde zich het scherpst en vindingrijkst wanneer hij had gewandeld. De filosoof Kant liep dagelijks zijn rondje, voordat hij college ging geven. Dan voelde hij zich scherper. Nietzsche zei ooit: ”Wij  behoren niet tot degenen die pas tussen de boeken tot gedachten komen. Het is onze gewoonte om in de vrije natuur te denken, wandelend, springend, klimmend, dansend, liefst op eenzame bergen of dicht bij zee, waar zelfs de wegen tot nadenken stemmen”. 133 Kampina

Uit divers onderzoek blijkt dat  niet alleen je denkprocessen verbeteren door te wandelen, maar dat regelmatig wandelen een gunstig effect heeft op gevoelens van neerslachtigheid en een pessimistische levensinstelling. Na zo’n stevige tocht blijkt dat de meeste deelnemers van een onderzoeksgroep hun persoonlijke problemen minder ernstig beoordeelden dan voorafgaand aan de wandeling en dat ze over het algemeen optimistischer werden over hun toekomst. Na enkele weken wandelen waren deze effecten sterker en langduriger. Regelmatig wandelen blijkt angst en spanning aanzienlijk te kunnen verminderen. Hoe komt dat? Dat effect van verminderen van spanning heeft te maken met het feit dat lopen het gevoel van energiek en actief (willen) zijn verhoogt. Na een stevige wandeling blijkt dat de energie duidelijk toeneemt en de moeheid verdwijnt. Dat gevoel kan wel een uur aanhouden. Wekelijke herhaling breidt de duur van de verworven fitheid aanzienlijk uit.

Je kunt ook een Mars of een Nuts eten om energie te krijgen. Maar na ongeveer een uur treden er dan toch de negatieve kanten van zulke tussendoortjes op: men voelt zich dan vermoeider en meer gespannen. De suiker van het tussendoortje leidt na een korte energie-injectie tot een gevoel van vermoeidheid, omdat deze stof in de hersenen de afscheiding verhoogt van een slaap- ofwel kalmeringshormoon. Bij wandelen ontstaat wél het energie-effect, maar juist niet de suikermoeheid en daarom ook niet het spanningsgevoel achteraf. Wandelen blijkt dus de eenvoudigste en goedkoopste methode om lichamelijk en geestelijk gezond te blijven.

Ondergedompeld zijn in de natuur betekent óók een permanente prikkel voor onze zintuigen. Alles om je heen spreekt tegen je, begroet je, vraagt om aandacht: bomen, bloemen, vogels. Maar ook het blazen van de wind, het ruisen van het gebladerte, het zoemen van insecten, het gekabbel van een stroompje, het geluid van je voetstap op de aarde, kortom een heel geruis als antwoord op je aanwezigheid. Als je er voor open wilt staan! Zelfs de regen vergezelt je. Het is onmogelijk om alleen te zijn als je wandelt. En dat stemt tot een gevoel van dankbaarheid, ook al weet je niet aan wie die dank te adresseren.

Wij wensen u een energiek en gezond 2019, met veel wandelingen door de Oisterwijkse bossen.
Hans Pijnaker ( reageren via mail) .
Terug naar boven

Seniorenmiddag Oisterwijk West, zaterdag 16 februari 2019

Logo Coppele 400x400 roodOp zaterdag 16 februari 2019 wordt in ontmoetingscentrum de Coppele de jaarlijkse seniorenmiddag georganiseerd. Deze traditie gaat nu de 40e editie in. Het was gebruikelijk dat we alle daarvoor in aanmerking komende personen aan huis gingen bezoeken om hen uit te nodigen voor deze mooie middag. Echter op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming mag de gemeente ons geen adressen meer geven en daardoor is het huisbezoek niet meer mogelijk.

Om onze gasten deze leuke middag niet te onthouden stellen wij hen in de gelegenheid om
de kaarten ad € 2,00 af te halen op:
maandag 21 januari 2019, 14.00u. – 16.00u. in De Coppele
maandag 28 januari 2019, 14.00u. – 16.00u. in De Coppele
De kaarten zijn alléén bestemd voor de inwoners van Oisterwijk West en Heukelom die ouder zijn dan 66 jaar.

EEN MOOI JUBILEUM MET EEN MOOIE HISTORIE.
De seniorenmiddag is 40 jaar geleden ontstaan en werd mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van ontspanningsvereniging de Westenders en stichting Wielerronde de 6 van Oisterwijk. De seniorenmiddag is niet meer uit onze agenda weg te denken. Jaarlijks krijgen we tussen de 160 en 180 bezoekers, tijdens de middag is er uiteraard een hapje en drankje. Een zeer gevarieerde muzikale omlijsting, een gratis loterij en koffie met een belegd broodje.

Gelet op de grote belangstelling is het wie het eerst komt, die het eerst maalt. Helaas Vol is Vol! Nadere informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug naar boven 

   Gemeente heeft weinig aandacht voor senioren.
(Twee weken geleden stond er een open brief in De Nieuwsklok, waarvan we de  kernboodschap nogmaals onder uw aandacht brengen)

Het coördinatiepunt van de WMO-raad, de Klanbordgroep Wet Werk en Bijstand en het Seniorenplatform Oisterwijk hebben in een open brief de gemeente Oisterwijk aangesproken op de gebrekkige dienstverlening en communicatie in het sociaal domain.

Het sociaal domein beslaat het beleidsterrein van de sociale wetten Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de Jeugdwet en de Participatiewet die de gemeente tot uitvoer moet brengen. Het gaat daarbij om persoonlijke hulpvragen die niet altijd standaard zijn. Met name de WMO raad ontvangt regelmatig signalen over de gebrekkige bereikbaarheid van de WMO consulenten en het team Inkomen. Tevens blijkt dat afspraken niet worden nagekomen, er sprake is van kille soms respectloze bejegening en het niet ingaan op hulpvragen die niet volgens bestaande regels kunnen worden afgehandeld.

Het betreft hier burgers die verkeren in een afhankelijkheidspositie, en die mede daardoor kwetsbaar zijn. Juist deze groep inwoners moeten kunnen rekenen op een correcte en zorgvuldige behandeling door een empatische gemeente. 

Terug naar boven 
 Het Twintig jaar verhalen uit De Vloet… …met het oog op het jubileum.
logo VrVLOETDeze aanhef is de opmaat naar een initiatief van de Vrienden van De Vloet. De Vrienden hebben zich gebogen over de vraag hoe uitdrukking te geven aan haar waardering en respect voor het enthousiasme en de betrokkenheid waarmee professionals en vrijwilligers kwaliteit van cliëntenzorg inhoud geven in Oisterwijk.

We laten die verhalen vertellen door degenen die wonen, werken of regelmatig te gast zijn in Zorgcentrum De Vloet. Wij gaan u daarom elke maand deelgenoot maken van een anekdote over “goede zorg”.

Uitgangspunt is, zoals gezegd, de definitie van “goede zorg”; goede zorg draait in essentie om maximaal behoud van zelfrespect en kwaliteit van leven. Dat is zorg die aansluit bij de wen-sen en mogelijkheden van de oudere, met warme betrokkenheid van familie en naasten.
Wij gingen op zoek naar ervaringen met “goede zorg”. Leuke, spannende, ontroerende, inspirerende of prikkelende anekdotes met een lach, een traan of misschien wel met (licht) rode oortjes.

Wij verwachten dat het delen van de verhalenbijdraagt aan een positieve beeldvorming, inspireert en wellicht nieuwsgierig maakt.

In de volgende uitgave van de Seniorenpagina treft u een eerste anekdote aan.
Henk van de Rijke    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug naar boven 

 Het Rijbewijs verlengen?     Nog even uw aandacht
thumbnail rijbewijs20verlengenMarion de Wit reageerde op het artikel over het verlengen van het rijbewijs, dat in de vorige Seniorenpagina was opgenomen. Vanaf 75 jaar moet bij het verlengen van het rijbewijs een medische keuring plaatsvinden. Eerst door het invullen van een vragenljst, daarna een keuring door een geregistreerd arboarts. In tegenstelling tot wat wij hebben vermeld, is een keuring door de eigen huisarts niet mogelijk.

Daarnaast heeft Marion de ervaring dat het doorlopen van de procedure voor het verlengen van het rijbewijs een tijdrovende zaak is. Ondanks een aantal telefonische klachten bij het CBR en de klachtencommissie werd niet gereageerd. Pas na het sturen van een e-mail werd contact opgenomen. Marion haar rijbewijs verliep, maar een nieuw rijbewijs was nog niet afgegeven. Dan kun je dus je auto aan de deur laten staan!.


Marion adviseert tijdig, wellicht een half jaar tevoren, de aanvraag in gang te zetten!

Terug naar boven 


Colofon Seniorenpagina 

Wilt u reageren op de inhoud van deze pagina? Stuur uw reactie naar : Henk van de Rijke  Laurier 16 5061WS Oisterwijk e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Website van het Senioren Platform:  www.sspo.nl  De volgende seniorenpagina  verschijnt in week 5  ( 31 januari 2019)

Terug naar boven 

Van de redactie 

redactie 
Colofon Seniorenpagina
Terug naar boven