Vingerafdruk van verdriet. Hoe kunnen wij elkaar helpen bij verdriet ?
Dat maak ik zelf wel uit.
Levenskunst voor wie goed oud wil worden
Wilt u reageren op de inhoud van deze pagina? 
Colofon                                                                                                            

VINGERAFDRUK VAN VERDRIET. HOE KUNNEN WIJ ELKAAR HELPEN BIJ VERDRIET?
MAANDAG 18 maart 2019 om 19.30 uur
(Toegang vanaf 19.00 uur)

Cultureel Centrum Tiliander/ Oisterwijk
Prof. Dr. Manu Keirse (KU Leuven).

Hoogleraar Verlieservaring.

Keirse" Vingerafdruk van verdriet " is de titel van een klein boekje dat op menig nachtkastje ligt en dat je gemakkelijk kan geven aan iedereen die een kind, een broer of een zus, de partner, een ouder, een vriend of een droom verliest. Het is niet alleen geschreven voor hen die het zelf moeilijk hebben, maar ook voor familieleden, vrienden en collega's van wie ze steun verwachten op hun moeilijke reis naar hernieuwd leven. Het is geen boekje over dood. Het is een boekje over leven, over het emotionele leven van iemand die wordt geconfronteerd met het verlies van een dierbaar iemand. Als hoogleraar verlieservaring merkt de gastspreker op hoe rouwenden overmand geraken door gevoelens van eenzaamheid. Er is een versterking van rouw door het alleen staan met het innerlijke verdriet. De collectieve onwennigheid van de buitenwereld tegenover diepe rouw blijft vandaag nog steeds een taboe...en daarbij is moed nodig om dit te doorbreken.  Hij gelooft niet meer in rouwverwerking. ‘Je kunt hoogstens een verlies overleven.’ Een gedreven Manu Keirse brengt ons geen wetenschappelijk lezing echter wel inzichten en handvatten vanuit zijn rijke ervaring. 

Deze boeiende avondlezing is een gezamenlijk initiatief van de rouwbegeleiders Metgezel in Zingeving ,Contour de Twern en gemeente Oisterwijk.

De lezing wordt vooraf gegaan met een toelichting rond het nieuwe initiatief in voorjaar 2019 : Lotgenotengroep voor ouders wie een kind verloren hebben.  Kaarten in voorverkoop: 10 euro (incl. welkom & koffie/thee)
Ook te bestellen via de website van Tiliander.
Aan de kassa: 12.50 euro

Bij de plaatselijke verkooppunten in Oisterwijk/ Moergestel en Tilburg.

Boekhandel Oisterwijk, Dorpsstraat 2, 5061 EJ Oisterwijk, Tel. 013-52 17 197
Novy het warenhuis van Moergestel en omstreken!  Rootven 10, 5066 AW Moergestel. Tel: 013-5131889
Abdijwinkel Koningshoeven, Eindhovenseweg 3, 5056 RP Tilburg. (Houd rekening met de openingstijden winter jan. t/m maart:  Ma. gesloten/ di t/m vr. van 13.30 – 17.00 uur, zondag 15.00 -16.45 uur)

Indien de toegangsprijs een belemmering zou zijn om deel te nemen aan de lezing, neem even contact via : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ofwel: Jan Daem Tel: 06/13416942
Terug naar boven
 

DAT MAAK IK ZELF WEL UIT.Vloet1

Het klinkt minder vriendelijk dan ik het bedoel. Maar voor mij staat “ouderen willen maar één ding” gelijk aan niet betuttelen zolang ik nog zelf kan beslissen. Daarom zorg ik nog drie dagen per week zelf voor mijn eten. Drie dagen per week krijg ik warm eten op mijn kamer en op woensdag ga ik eten bij De Inloop in het dorp.

Sinds 3 juli 2017 woon ik in De Vloet in een mooi appartement met uitzicht op De Stroom. Verzorgenden die op mijn kamer komen beamen dat regelmatig. “Wat woont u toch in een mooi appartement”. Met de gordijnen en de screens open komt er veel licht binnen en haal je de levendigheid in huis. Mijn tafel staat niet voor niets aan het raam.

Ik ben dik tevreden met mijn appartement in De Vloet, al realiseer ik mij ook dat dit een gedwongen verblijf is. Zelfstandig wonen is niet meer mogelijk. Daarvoor heb ik te regelmatig zorg nodig. Mijn scootmobiel is mijn lijntje naar buiten. Zelf inkopen doen, kennissen in Oisterwijk bezoe-ken en gezellig lunchen met mijn dochters. Snap je dat ik daarom niet beknot wil worden op mijn zelfstandigheid, ook al is de vraag “Komt u morgen weer?” met de beste intenties gesteld.

Dit jaar bestaat De Vloet twintig jaar. Daarom is er dit jaar elke maand een feestje. Mijn vijf dochters heb ik uitgenodigd voor een heerlijke mosselmaaltijd. Prima verzorgd en gezellig zo samen.

Ik kom uit een groot gezin. Wij zijn nog met acht broers en zussen in leven. De jongste is 82 jaar en de oudste in leven 94 jaar. Momenteel ben ik met mijn 92 de derde van boven Ik ben gezegend met zes dochters, zestien kleinkinderen en 15 achterkleinkinderen. Met aanhang mee meer dan vijftig familieleden. Goed voor een leuk feestje. De Parelquiz was zo’n leuk feestje. Met vijfentwintig familieleden waren we van de partij. Even op de scooter om lantarenpalen te tellen. Ik niet natuurlijk, maar wel ervan genoten. Het bleken er twintig te zijn Om 23.00 uur heb ik gevraagd mij naar De Vloet terug te brengen. Het was mooi geweest. Gedacht dat ik wel stevig door zou slapen, maar niets was minder waar. Ik deed geen oog dicht en heb nog een groot deel van de nacht liggen quizzen.

Vol in het leven zolang het nog kan. Dat kan prima in combinatie met de zorg en aandacht die ik krijg in De Vloet. Maar ik geef daarbij wel mijn eigen grenzen aan.

Mevrouw Van den Heuvel Bewoner

Twintig jaar verhalen uit De Vloet…met het oog op het jubileum.

 Terug naar boven

Levenskunst voor wie goed oud wil worden.

De trialoog-filmvoorstelling 2019

Is een vaste waarde in Oisterwijk en is aan zijn achtste uitgave toe. Was in 2018 het centrale thema: “Liefde”  dan stelt de werkgroep "Levenskunst voor wie goed oud wil worden " de tweede film voor met als centrale thema: Hoop van generatie op generatie.
Film 1Tweede film: I Daniel Blake (2016)
Maandag 11 maart 2019

Regisseur: Ken Loach. Brits-Franse dramafilm bekroond in 2016 met de Gouden Palm op filmfestival van Cannes. De 80 jarige regisseur Loach verpakt zijn sociaal-maatschappelijke kritiek die nog steeds actueel is  in een ontroerend verhaal met ‘levensechte’ personages, die ervoor zorgen dat de film je nog lang zal bijblijven.

Het verhaal: Daniel Blake is timmerman, maar moet na een hartaanval voor het eerst in zijn leven een beroep doen op de staat. Hij wil graag werken maar loopt daarbij op tegen de harde realiteit van de bureaucratie. De regels van een uitkeringssysteem. Ook de digitalisering en de formulieren, die hij in moet vullen brengen hem tot wanhoop. Bij de sociale dienst ontmoet hij de alleenstaande moeder Katie en haar twee kinderen. Wanneer zij onheus behandeld wordt neemt hij het voor haar op! En hoe! Ze steunen elkaar en vinden, na worsteling, mede door die steun hun waardigheid terug. Vervolg op het witte doek …

Waar: De Voorhof, Kerkstraat 64, Oisterwijk
Entree: € 5,- ( welkomdrankje inbegrepen) Aanvang middagvoorstelling: 14.00 uur
Aanvang Avondvoorstelling: 19.30 uur
Zaal open 30 minuten vooraf.  Reserveren niet nodig. Van harte WELKOM.
Meer info: www.metgezelinzingeving.com ofwel Jan Daem. Tel: 06/13416942

Deze activiteit wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking van Metgezel in Zingeving samen met : Gemeentebestuur Oisterwijk/ ContourdeTwern/  Verenigde Senioren Oisterwijk / Seniorenvereninging 50+ .

Terug naar boven

 Wilt u reageren op de inhoud van deze pagina?
Stuur uw reactie naar :
Henk van de Rijke 
Laurier 16
5061WS Oisterwijk
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Website van het Senioren Platform:  www.sspo.nl 
De volgende seniorenpagina  verschijnt in 13 maart 2019

 redactie 
Colofon Seniorenpagina
Terug naar boven