OVERPEINZING: LOTSVERBONDENHEID ALS ZIEL VAN EUROPA
Bewegen in de wijk

Alzheimer café: “Zelfgekozen levenseinde, euthanasie bij dementie" 16 april
Once is al lifetime
Wilt u reageren op de inhoud van deze pagina? 
Colofon  

Le penseur linksOVERPEINZING: Lotsverbondenheid als ziel van Europa
                              
Er wordt vaak geklaagd dat Europa geen identiteit heeft, dat het een samenraapsel is van Staten zonder enige onderlinge binding, een vermoeid en geestelijk uitgeblust continent in verval. De Tilburgse hoogleraar ‘theologie van de religie’, Erik Borgman, is het hier duidelijk niet mee eens. Het lijkt juist kenmerkend voor Europa, zegt hij, om een eigen identiteit te laten groeien uit het contact tussen de op vele manieren van met elkaar verbonden en ook met elkaar botsende volkeren, culturen, visies en missies, die het Europese subcontinent bepalen. De geest van Europa van na de Tweede Wereldoorlog is gericht op het bevorderen van de vrede d.m.v. een eindeloos netwerk van verdragen, overeenkomsten en afspraken en op het feit dat Europa liever afwachtend reageert op wat er gebeurt i.p.v. strijdlustig de geschiedenis haar eigen wil op te leggen. De Amerikanen gaan er graag strijdlustig op af. Maar zij komen dan ook van Mars. Wij, Europeanen, komen van Venus en volgen liever het visioen van de filosoof Immanuel Kant over eeuwige vrede, waarin de macht in evenwicht wordt gehouden door het recht en niet door het leger.

Het nieuwe Europa ontstond met de vorming van de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal (EGKS) in 1952. Door de situatie te scheppen van gedeeld handelsbelang hoopten we zo nieuw oorlogsgeweld na twee wereldoorlogen te voorkomen. Maar ook de voormalige heilsvisies als fascisme, communisme en anti-communisme waren doorgeprikt, want leidden alleen maar tot gelijkhebberig machtsvertoon en ook weer geweld. Neen, economische samenwerking, dat zou ons samenbinden en duurzame vrede brengen. Maar de daaropvolgende oorlog in Srebrenica hielp ons uit die droom.

Het was de Midden-Europese intellectueel en president van de Tsjechische Republiek, Vaclav Havel,  zo memoreert Borgman,  die in een toespraak in 1997 de vinger op de zere plek legde en ons duidelijk maakte waarom het toch zo moeilijk is voor ons Europeanen om de waarden te ontdekken die tot uitdrukking komen in de geschiedenis van ons continent en om de verantwoordelijkheid daarvoor daadwerkelijk te nemen. De oplossing ligt niet in de noodzaak zich beter aan te passen aan de (a-morele) eisen van de kapitalistische economie, zoals door de Europese leiders gedacht wordt. Dat helpt ons niet uit al die tussenmenselijke narigheid, zei Havel, maar maakt juist zichtbaar dat de economische ontwikkeling zélf het hoogste morele en spirituele doel van de samenleving is geworden. Het is juist als gevolg van dit soort economisch marktdenken dat waarden als moraliteit, fatsoen, respect en solidariteit minder belangrijk zijn geworden. Want het economische denken ziet de wereld als een soort oorlog van allen tegen allen, ziet de mensen als concurrenten van elkaar, die alleen kunnen overleven als ze de ander uitschakelen of te slim af zijn. Als je de economische ontwikkelingen voorop stelt, verdampen deze sociale waarden en daarmee de kwaliteit van de samenleving zelf. Dan wordt het inderdaad oorlog van allen tegen allen. Dan maak je van mensen geen sociale wezens, maar consumenten en levensgevaarlijke concurrenten, die elkaar zo nodig uitschakelen of zelfs liquideren. Dat is marktdenken en dat leidt ons naar een niet met de werkelijkheid kloppend mensbeeld: naar de vijandig gezinde concurrent in plaats van naar de zich met elkaar verbonden voelende geestverwant.
Havel riep ons daarom op tot toewijding aan de idee van lotsverbondenheid. Maar deze morele en spirituele schat, zoals hij die noemt, deze idee van lotsverbondenheid,  kan wel  iedere keer weer worden ondergesneeuwd als het publieke debat alleen nog maar of hoofdzakelijk zal gaan over de economische ontwikkeling, over eigenbelang en marktoorlog van allen tegen allen. Wij mensen zijn geestverwanten, geen concurrenten!  Alleen zo kunnen we overleven. Weg met dat economische mensbeeld!
Hans Pijnaker
 ( reageren via mail)    

Terug naar boven                                                                                                      

BEWEGEN IN DE WIJK
ouderen in bewegingVanaf mei 2019 ook in trefcentrum de bunders, gym voor senioren!
Wekelijks van 10.15 uur – 11.15 uur.

Sport- en Zorgatelier Oisterwijk biedt al enkele jaren succesvol ‘gymlessen’ voor senioren aan. Per 3 mei zijn we ook te vinden in Trefcentrum de Bunders in Oisterwijk.

Wilt u de mogelijkheid om in groepsverband en onder deskundige begeleiding gezellig en gezond bezig te zijn. Samen met u en uw buurtgenoten gaan we werken aan uw balans, kracht en conditie. Dit doen we op locatie bij u in de wijk!

U wilt toch ook zo lang mogelijk actief en zelfstandig blijven, en met uw kleinkinderen spelen?
Op vrijdag 3 mei mag u gratis kennismaken. Daarna kost het €2,50 per les (halfjaarlijkse incasso). Graag vooraf aanmelden 06-42059520 of  via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jelle van den Elzen
Terug naar boven

alzheimer caféAlzheimer café dinsdag 16 april:dementievriendelijk oisterwijkvergeet mij niet
Thema:   Zelfgekozen levenseinde, euthanasie bij dementie

Gastspreker: Frank Zwijnenberg, samen met een huisarts.

Tijdens deze avond zal een documentaire getoond worden waarin twee vrouwen met een progressieve vorm van dementie gevolgd worden. Deze twee vrouwen hebben gevraagd om euthanasie, in de documentaire worden indrukwekkende beelden getoond over het verloop van dit traject en toepassing van de euthanasie. De documentaire heet “Zo gaat dat dus” en is gemaakt door Gerald van Bronkhorst en Marc Duijsings in opdracht van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde). De documentaire zal ingeleid worden door Frank Zwijnenberg, zoon van een van de vrouwen uit de documentaire. Na afloop zal er volop tijd zijn voor vragen/discussie omtrent het onderwerp euthanasie. Er zal een medisch deskundige aanwezig zijn.

De opzet van deze Alzheimer café avond zal anders zijn dan gebruikelijk en de avond zal langer duren. De café avond start om 20.00 uur met een korte inleiding, daarna de documentaire tot 21.00 uur, pauze tot 21.15 uur en een nabespreking tot ongeveer 22.15 uur.  
Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, jong en oud, voor familieleden vrienden, hulp en dienstverleners en andere belangstellenden. Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen hetgeen de ander meemaakt, en wat dit voor hem of haar betekent. De ondersteuning die mensen elkaar op zo’n avond geven is van zeer grote waarde; de bezoekers gaan dan ook met een voldaan gevoel naar huis. Onze medewerkers staan gedurende de avond voor iedereen klaar en mocht u vragen hebben stel ze gerust. Graag heten we u allen van harte welkom! Toegang is gratis.

Inloop vanaf 19.30 uur
Programma van 20.00 - 22.15 uur in De Coppele
Prunusstraat 69 5061 AS Oisterwijk
Tel: 013-5283696  
Vooraf aanmelden is niet nodig.
Voor meer informatie: Jeanne Verberk (coördinator)
Tel: 013-5284571 ; E-mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 Terug naar boven

Once in a lifetime

De Lind SPHet blijkt toch mogelijk te zijn. Een foto van De Lind zonder die beeld verstorende geparkeerde auto’s. Zaterdag 2 maart werd De Lind afgesloten voor autoverkeer vanwege het binnenhalen van Prins Carnaval. Een gelegenheid die ik te baat heb genomen om De Lind in zijn volle glorie in beeld te brengen. Die kans krijg je maar zelden.
Henk van de Rijke
 
Terug naar boven

 Wilt u reageren op de inhoud van deze pagina?
Stuur uw reactie naar :
Henk van de Rijke 
Laurier 16
5061WS Oisterwijk
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Website van het Senioren Platform:  www.sspo.nl 
De volgende seniorenpagina  verschijnt in 24 april 2019

 redactie 
Colofon Seniorenpagina
Terug naar boven