Een slim klokje houdt mij scherp.
Ontzorgen met een sociaal vangnet                              
Inlooppunt
Begin de zomer goed
Wilt u reageren op de inhoud van deze pagina?
Colofon  

  Een slim klokje houdt mij scherp.

SmartwatchSinds oktober 2017 maak ik deel uit van deze redactie. Mijn rol in aanvang was schrijven over wonen, zorg en welzijn in relatie tot technologie. Bij de thuiszorgaanbieder Thebe was ik onder andere verantwoordelijk voor de dienst personenalarmering. Innovatie, en met name nieuwe ontwikkelingen op het gebied van “zorg op afstand”, heeft nog steeds mijn aandacht en belangstelling. Personenlarmering is heden ten dage slechts één van de mogelijkheden die wonen, zorg en welzijn verbinden met technologie. Technologie die we, wellicht zonder dat we daar bij stilstaan, in ruime mate in onze huishoudens hebben geïntegreerd. De slimme meter en thermostaat, de koelkast, het koffiezetapparaat, de digitale televisie, de computer waarover 95% van de Nederlandse huishoudens beschikt, en last but not least onze telefoon.
In zijn essentie is computertechnologie terug te voeren tot het gebruik, de opslag en archivering van data. Dat misbruik op de loer ligt is evident. Maar dat geldt voor elke vorm van sociale interactie. In “Jip en Janneke taal” betekent dit dat bij alles wat we doen er een keuzemogelijkheid is tussen oprechtheid en misleiding. Op je hoede zijn dus, zonder alle vertrouwen in je naasten te verliezen.
Sinds oktober 2017 ben ik gepensioneerd en behoor tot de doelgroep “senioren”. Daar moest ik in het begin toch even aan wennen, tot ik mij realiseerde dat “oud” geen synoniem is voor “versleten”. Ik mag mij gelukkig prijzen met een goede gezondheid en geniet van elke dag. Daarbij ben ik mij meer bewust van het feit dat het belangrijk is goed te zorgen voor mijn lijf. Twee keer per week vind je mij in de sportschool waar ik één uur besteed aan het trainen van mijn spieren met apparaten en joggen op de loopband. Daarnaast loop ik één keer per week vijf kilometer hard. Recent met mijn beide dochters nog de Vestingloop in ’s-Hertogenbosch gelopen. Dat win ik weliswaar niet meer maar de achterstand was niet meer dan twee minuten op een half uur. Tevreden dus.

Dezelfde dochters beschikken inmiddels beiden over een smartwatch. Een hebbedingetje dat ik mede heb mogen sponsoren, verjaardag wens! Zo’n smartwatch informeert je niet alleen over de juiste tijd, maar geeft ook informatie over je slaapritme, registreert je hartslag tijdens het sporten, legt de tijd en de afstand vast tijdens duursport en is tevens een verlengstuk van je telefoon. Ook zijn er al smartwatches waarmee je contactloos kunt betalen.

Omdat technische innovatie mij blijft prikkelen heb  ik recent ook een smartwatch aangeschaft. Het is speelgoed maar wel een hele intrigerende. Deze smartwatch informeert mij spelenderwijs over de balans tussen rust en bewegen, het aantal verbruikte calorieën en registreert mijn loop- en fietsresultaten. Zonder dat ik panisch probeer mijn dagelijkse doelstelling te behalen word ik wel getriggerd “nog even door te zetten”. Een speeltje dat overigens nog veel meer kan en doet dan mijn fitheid bewaken en daardoor een gadget dat het nuttige met het aangename verenigt.
Voor mij weer een voorbeeld van technologie waarmee het leven (nog) leuker wordt.
Henk van de Rijke (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )
Terug naar boven                                                                                       

                                                                                                                             
Ontzorgen met een sociaal vangnet                              .
Mentorhulp Oisterwijk maakt er werk van

“Ik ben 83 jaar," zo laat Kees weten“ en ik woon al meer dan 40 jaar samen met mijn vrouw Bep in een huis van de woonstichting. Door zuinig te zijn kunnen we net rondkomen. Tja, het werd wel lastig rond te komen toen vorig jaar mijn inkomsten minder werden. We dachten dat we de huur niet meer konden betalen.” Bep voegt daar aan toe: “En ik ben nogal aan ’t kwakkelen met mijn gezondheid  Die medicijnen zijn ook duur, hè. Eigenlijk zaten we erg in de put." De twee kijken elkaar begrijpend aan en knikken. “De doktersassistente heeft ervoor gezorgd dat er iemand van Mentorhulp Oisterwijk met ons kwam praten," vertelt Kees. “Die heeft toen een heleboel geregeld. Dat heeft ze goed gedaan. Eerst kwam er een budget coach van de woonstichting en die liet ons zien, dat we de huur gewoon konden blijven betalen. Dat was een hele geruststelling. Er is ook nog iemand geweest van Grip op Geld. Die heeft van alles geregeld met de belastingdienst, de gemeente en met het aanvragen van huursubsidie. En sinds die mevrouw van Mentorhulp Oisterwijk is geweest, komt er ook steeds een hele aardige vrouw om te horen hoe het gaat. Dat is fijn."
Relatie SOC MOMentorhulp Oisterwijk wil mensen ontzorgen door ondersteuning en oplossingen te bieden voor hulpvragen op het gebied van wonen, werk, zorg en welzijn. Op de website van Mentorhulp Oisterwijk wordt dit als volgt toegelicht: ”In een persoonlijk, vertrouwelijk gesprek wordt uw hulpvraag besproken waarna de zorgmentor de mogelijkheden inventariseert en een hulpplan op maat voor u maakt. U houdt zelf de regie in handen. U heeft te maken met slechts één aanspreekpunt waar u met al uw vragen en behoeften terecht kunt.”

De aanpak van Mentorhulp Oisterwijk kenmerkt zich door “zorgen dat” in plaats van “zorgen voor”. Mentorhulp Oisterwijk brengt partijen bij elkaar, coördineert hulpvragen en wendt haar kennis van het sociaal domein aan zodat maatwerk tegen zo laag mogelijk kosten kan worden geleverd. Vragen over ondersteuning bij zorg, contacten met woningbouwcorporaties, budget coaching, hulp in en rondom het huis, deelname aan activiteiten en het vinden van “een maatje” maken deel uit van het aanbod van Mentorhulp Oisterwijk. Ook een mantelzorger kan er terecht met vragen over hulp en ondersteuning.

Mentorhulp Oisterwijk werkt o.a. samen met de gemeente Oisterwijk, de Stichting Oisterwijk Centraal, sociaal ondernemers en vele vrijwilligers.

Contact opnemen met Mentorhulp Oisterwijk kan telefonisch 06-47933872 b.g.g. 06-51766018 of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie op de website: www.mentorhulpoisterwijk.nl
Terug naar boven  

INLOOPPUNT
Inloopl
 

Terug naar boven

Begin de zomer goed.

24 NatuurmonumentensDe redactie van de Seniorenpagina gaat op zomervakantie. De eerstvolgende uitgave van onze pagina in de Nieuwsklok is op 11 september (week 37). Wij wensen u allen een plezierige zomerperiode.
Vooral met heerlijk zomerweer is het goed toeven in de Oisterwijkse bossen en vennen. Loop dan ook eens binnen bij het Bezoekerscentrum. Daar exposeren Rob Rokven en Els Oomis met oogstrelende natuurfoto’s. Beiden fotograferen onder andere voor Oisterwijk in Beeld.
 Terug naar boven

 Wilt u reageren op de inhoud van deze pagina?
Stuur uw reactie naar :
Henk van de Rijke 
Laurier 16
5061WS Oisterwijk
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Website van het Senioren Platform:  www.sspo.nl 
De volgende seniorenpagina  verschijnt in 11 september week 37

 redactie 
Colofon Seniorenpagina
Terug naar boven