OVERPEINZING
Oooooooo Sole Mio oooooo
De rol van de huisarts en praktijkondersteuner bij dementie
Wilt u reageren op de inhoud van deze pagina?
Colofon  

Le penseur OVERPEINZING                                                                 
Muziek luisteren; een oefening in menselijkheid

Naar muziek luisteren, écht luisteren, zegt de Pools-Belgische filosofe Alicja Gescinska ( Thuis in muziek.Bezige Bij 2018) vergroot niet alleen ons vermogen om de wereld te begrijpen, maar vergroot ook ons vermogen om onszelf te begrijpen en je begrepen te voelen.

Muziek drukt niet alleen iets uit van het wezen van de musicus zelf, zegt ze, maar ook van onszelf als luisteraars. We herkennen onszelf in de muziek waarnaar we graag luisteren, omdat die muziek aspecten van ons eigen gevoelsleven kan uitdrukken, die we zelf niet altijd goed onder woorden kunnen brengen. Is het niet verwonderlijk dat we als luisteraar ook deel van de muziek kunnen zijn?

Ken uzelf, zei de Griekse filosoof Socrates zo’n 500 jaar vóór Christus al. Want als je niet weet wie je bent en wat je wil met het leven, hoe kun je dan je leven aansturen?  In het leren kennen van jezelf blijkt muziek een grote rol te spelen. Wie we zijn en hoe we met de wereld willen omgaan is heel nauw verbonden met de muziek waarnaar we vaak luisteren. Onze muzikale voorkeuren zeggen iets over onze persoonlijkheid. Niet voor niets wordt op datingsites naar je muzikale voorkeuren gevraagd. Onze favoriete muziek is dus een wezenlijk onderdeel van wie we zijn. Bij muziek luisteren zijn alle delen van onze hersenen betrokken, zowel de linker- als de rechterhelft. Daardoor oefent muziek zo’n diepgaande invloed uit op ons. Je kunt wel zeggen dat muziek ons maakt, vormt. We ontdekken en ontwikkelen onszelf in en met de muziek waarnaar we luisteren.

Uit onderzoek blijkt ook dat er een correlatie bestaat tussen de intensiteit van het genieten van muziek en onze bloedstroom in de verschillende gebieden van de hersenschors. Die worden warm. We verdiepen daardoor ons gevoel. Muziek luisteren is inleven en meeleven met de muziek. Naar muziek luisteren blijkt ook geen passieve bezigheid maar is een vorm van dialoog, een tweegesprek met de muziek. Het is een middel om de ander beter te leren begrijpen. Muziek nodigt uit tot sympathie en verbondenheid met de medemens en dat leidt weer tot gevoelens van geborgenheid en rust.  Zelfs eenvoudige kinderliedjes nodigen uit tot luisteren naar wat de ander je  vertellen wil en maakt ons vertrouwd met een manier van de wereld te beleven  die niet de onze is. Daardoor begrijp je de ander beter en  leef je je beter in die ander in. Muziek wordt ook steeds vaker gebruikt in de therapie van mensen en ook mensen die lijden aan dementie worden er vrolijker en optimistischer van. En tenslotte blijkt ook dat mensen die een zware operatie moeten ondergaan, na die ingreep beter en sneller herstellen als ze voor en tijdens die operatie , zelfs onder verdoving zijnde,  via een koptelefoon naar hun favoriete muziek kunnen luisteren.

Toen ik als kind vlak na de oorlog ’s-avonds om zeven uur naar bed moest en ik onder mijn gestikte lappendeken kroop ,die mij in bedmijn fantasie beschermde tegen enge dingen van buiten, zette ik , als mijn moeder weer naar beneden was gegaan, stiekem mijn slaapkamerdeur op een kier en luisterde ik naar  muziek van Beethoven, Mozart, Vivaldi, die vanuit de huiskamer naar boven klonk en maakte dat ik in een vredige slaap veilig wegdroomde. Muziek werkt!
De Poolse filosofe heeft gelijk! Kom daarom ook eens naar de cursus klassieke muziek van Leo Wolfs!
Hans Pijnaker ( reageren via mail)  
Terug naar boven                                                                                       

                                                                                                                             
  Ooooooo SOLE MIOElse

Dat moet ze gedacht hebben. Het oude Chinese dametje dat meters achter de groep met Chinese toeristen aansjokte over de ongelijke plavuizen in Florence. Haar gezichtsuitdrukking was er een van wanhoop en met een paraplu probeerde ze de hitte van de zon te ontwijken. Ook ik liep als toerist die dag door Florence. Het was niet de eerste keer. Florence heeft op mij altijd een magische aantrekkingskracht gehad. Kon ook niet anders voor iemand met een passie voor kunst en geschiedenis. In de jaren zeventig was ik er de eerste keer en vele keren zijn gevolgd. Maar met al die keren nam ook het aantal toeristen die eveneens de stad bezochten toe. Zo erg zelfs dat ik een keer besloot om dan maar in de winter een aantal dagen in de stad door te brengen. Groot was mijn teleurstelling dat ook dan al in de ochtend een rij voor het Uffizimuseum stond. Een paar weken geleden was ik er dus weer. Net als het Chinese dametje hoorde ik tot zo’n groep die achter een vlaggetje aanholt. Slipper-toeristen worden ze genoemd. De groepen buitenlandse toeristen die in een paar uur de topattracties van de stad bezoeken. Na een selfie bij de Duomo, een ijsje bij de Ponte Vecchio en een foto van het beroemde David-beeld van Michelangelo vertrekken ze in touringcars naar de volgende Italiaanse stad. Maar de drukte houdt de hele dag Enjoy Respect Firenze posteraan.
Het loopt de spuigaten uit met die toeristen, vinden veel inwoners van Florence. Jaarlijks komen er zo’n 9,5 miljoen bezoekers. Het oude centrum is nog geen vijf vierkante kilometer. Daardoor is het des te belangrijker dat toeristen zich verantwoordelijk gedragen. Florence wil geen tweede Venetië worden, de stad waar nauwelijks nog Venetianen wonen omdat het centrum onleefbaar is geworden. 50.000 bewoners zien ieder jaar tien miljoen toeristen hun stad overspoelen.

Natuurlijk is men ook blij met de bezoekers want er wordt veel geld aan verdiend. Maar het is nu tijd voor een goed evenwicht tussen de rechten en wensen van toeristen en die van bewoners. Vijf populairste Italiaanse steden Milaan, Rome, Napels, Venetië en Florence werken samen om het massatoerisme in goede banen te leiden. Tegen wangedrag wordt nu streng opgetreden. Wie wordt betrapt op pootjebaden in een van de historische fonteinen moet 240 euro afrekenen. Er komt een verbod op eten op openbare plaatsen, zoals op trappen van kerken of andere gebouwen. Veel bewoners storen zich daaraan en vinden dat de talloze monumenten in de stad zo onteerd worden. En steeds meer op een picknickveld gaan lijken. De afgelopen jaren is de stad begonnen met een grote campagne “EnjoyRespectFlorence”. Met borden en filmpjes moeten toeristen bewuster worden hoe ze zich moeten gedragen.

In de 19e eeuw raakte de Franse schrijver Stendhal in Florence in een acute psychose door de vele indrukken en prikkels die hij er tegenkwam. Zo erg is het voor mij niet. Maar na een poosje rondlopen merk ik dat ik niet meer kijk naar alle bezienswaardigheden maar vooral geobsedeerd wordt door al die groepen mensen die braaf achter de vlaggetjes van hun gidsen aan lopen.

Zou dat weer een hedendaags soort syndroom kunnen zijn?
Else van Helmond (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Terug naar boven


De rol van de huisarts en praktijkondersteuner bij dementieAltzhCafé
Op dinsdag 17 september is er een bijeenkomst van het Alzheimer Café met als thema De rol van de huisarts en de praktijkondersteuner bij dementie.  

Huisarts Suzan Bodderij en praktijkondersteuner Désirée Trommelen van de huisartsenpraktijk van dr. Soffers zijn onze gastsprekers. We praten dan over de rol die de huisarts en praktijkondersteuner hebben wanneer mensen met dementie problemen krijgen met de cognitie. Hoe verloopt diagnostisering en wat gebeurt er op het moment dat de diagnose dementie is gesteld? Hoe gaan we met het ziektebeeld om in de thuissituatie, welke problemen kunnen we tegen komen? En wat kan de huisartsenpraktijk hierin betekenen?  

Het Alzheimer café Moergestel – Oisterwijk vindt maandelijks plaats op de derde dinsdagavond in de maand en is gevestigd in:
Wijkcentrum De Coppele, Prunusstraat 69 5061 AS Oisterwijk
Tel: 013-5283696  
Mevrouw Jeanne Verberk (coördinator) Tel: 013-5284571 Email: 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 Terug naar boven

 Wilt u reageren op de inhoud van deze pagina?
Stuur uw reactie naar :
Henk van de Rijke 
Laurier 16
5061WS Oisterwijk
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Website van het Senioren Platform:  www.sspo.nl 
De volgende seniorenpagina  verschijnt in 25 september  week 39

 redactie 
Colofon Seniorenpagina
Terug naar boven