ZEER BIJZONDER
Aanbod voor senioren vanuit de Bibliotheek Oisterwijk

Wegen naar zorg ( Alzheimer café)
Adviesraad Sociaal Domein i.o. (in oprichting)
Wilt u reageren op de inhoud van deze pagina?
Colofon  

 Aanbod voor senioren vanuit de Bibliotheek Oisterwijk
midden brabant logoDe Bibliotheek Oisterwijk wil een plek zijn waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten en waar men ondersteund wordt op het gebied van digitale vaardigheden.
Hiervoor organiseren we diverse cursussen en bijeenkomsten.

Digicafe  Open inloop voor vragen rondom het zelfstandig oplossen van problemen met je smartphone, tablet of laptop. Neem je eigen laptop, tablet of smartphone mee. Elke dinsdag 10.00-12.00 uur     

Klik&Tik  
In deze cursus leer je van alles over hoe je moet werken op het internet, van een email sturen, tot een bestand downloaden. Je doet de cursus op je eigen tempo onder begeleiding.                                                                                                                                                                    
Elke dinsdag 10.00-12.00 uur  - loop binnen voor meer informatie of bel 013-547 08 58              

Digisterker   
Deze praktische cursus helpt je in vier bijeenkomsten op weg. Je leert hoe je een DigiD aanmaakt en gebruikt. Je oefent met veelvoorkomende formulieren en diensten van bijvoorbeeld de gemeente, de Belastingdienst, Mijn Overheid en UWV. Digisterker is bedoeld voor iedereen van 18 jaar of ouder uit de gemeente Oisterwijk die graag beter wil leren omgaan met de digitale overheid.  
Start januari 2020 +april 2020 
Zie voor meer informatie: https://www.bibliotheekmb.nl/agenda/20-01-jan/cursus-digisterker-oisterwijk.14012020.html
Kijk voor meer informatie op onze website: www.bibliotheekmb.nl/oisterwijk
Terug naar boven                                                                                       

                                                                                                            
 Zeer bijzonderElses bespiegelingen
Een paar weken geleden was de crematie-bijeenkomst van een van onze medebewoners. Met gemengde gevoelens ging ik er heen. Nog niet zo lang geleden hadden we ook al een medebewoonster uitgeleideIMG 20191201 0002 NEW gedaan en nu dus Kees. Je kwam hem nogal eens tegen in ons appartementencomplex met zijn rollator of scootmobiel onderweg naar buiten. Want thuis achter de geraniums zitten was wel het laatste waar hij naar uitkeek. Niet voor niets stond op zijn antwoordapparaat “ Met Kees, ik ben er wéér niet “. Met de nadruk op wéér.

Kees kwam uit een groot Oisterwijks gezin van twaalf kinderen. Zelf had hij tien kinderen. Die slaagden erin om samen een prachtig afscheid voor hun vader te creëren. Zelden heb ik zoiets meegemaakt. De grote zaal van het crematorium bleek te klein voor alle belangstellenden die allemaal hun eigen redenen hadden om van Kees afscheid te willen nemen. Het was een warm bad, dit afscheid zonder vals sentiment en met diverse herinneringen aan deze echte Oisterwijker en pater familias. De humor ontbrak niet en er werd vaak gegniffeld en een enkele keer een brok in de keel weggeslikt.

Kees schreef jarenlang korte verhalen ook voor de Nieuwsklok. Anekdotes uit zijn jeugd, of observaties van de wereld om hem heen. In zijn woonkamer had Kees zijn eigen schrijfhoekje waar hij regelmatig op zijn antieke computer die stukjes schreef. Sinds de zomer van 2019 gebeurde dat om diverse redenen steeds minder. Maar op 16 oktober, precies twee weken voor zijn dood, tikte hij zijn allerlaatste KeesKijkt.
Als eerbetoon aan hem en met toestemming van zijn kinderen volgt hier zijn laatste verhaal.

KeesKeek. Woensdag 16 oktober 2019
‘Wie de regenboog wil zien, moet de regen erbij nemen’. Dat staat op mijn kalenderblaadje vandaag. Al een paar dagen loop ik te denken: zal ik mijn gedachten van mijn laatste levensdagen aan het papier toevertrouwen? Heb ik de energie en de moed om eraan te beginnen? Mijn gedachten springen deze dagen alle kanten op. Door het raam zie ik een jonge moeder met een baby in een kinderwagen en op haar buik in een draagzak nog zo’n kleintje. Zo is het begonnen vierennegentig jaar geleden, ofschoon ze toen nog geen draagzakken voor baby’s kenden. Als ik dat jonge leven zie, raak ik vertederd. Dit is het mooiste en grootste wonder van de wereld! Is het God, is het de natuur? Wonderlijk is het. Ik overdenk hoe mijn leven is verlopen. Mijn lijf heeft het 94 jaar zonder noemenswaardige strubbelingen volgehouden. Ook dat is wonderlijk. En toch maak ik me meer zorgen over het onbekende dat de komende dagen op mij wacht. Ik heb het vaak gezegd: “Iedereen kan doodgaan, dus ik kan het ook.” Maar als het dichterbij komt, voelt het toch vreemd.

Mijn late liefde komt binnen, zet een kopje thee en wil me verder niet storen want ze vindt het geweldig dat ik weer schrijf. Toch word ik erdoor afgeleid en denk: een vriendin op oudere leeftijd is ook wonderlijk. Voor sommigen was het misschien flauwekul. Wat wil je nog als 90-plusser? Dit: je wilt nog bij iemand de eerste zijn, je wilt nog proeven van hartelijkheid, van die arm om je heen, het maakt je completer. Terugkijkend vind ik het fijn dat ik de laatste jaren geschreven heb. Ik lees het nog weleens na en vind het dan waardevol om te lezen waarmee ik de laatste jaren bezig was.

Nu komt mijn zoon binnen met warm eten. We gaan gezellig met vieren aan tafel zodat ik er niet meer uit hoef. De kaartclub voor vanavond heb ik maar afgezegd, jammer ook voor de drie anderen, maar ik heb op dit moment toch andere behoeften.

Voor vandaag sluit ik het maar af: wat gaat de avond en nacht brengen?

Op 30 oktober overleed Kees in alle rust thuis omringd door zijn dierbaren.

Met dit laatste indrukwekkende stuk van Kees sluit ik mijn laatste verhaal voor de Seniorenpagina af. De Seniorenpagina gaat verdwijnen. Maar om met Kees te spreken ‘de wonderen zijn de wereld nog niet uit’ en wie weet kom ik in de nabije toekomst met een nieuwe column bij u binnen.
Else van Helmond (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Terug naar boven

vergeet mij nietdementievrAltzhCafétien
De eerstvolgende café avond van het Alzheimer café is op dinsdag 17 december  a.s. met als thema 

Wegen naar zorg
Corinne van der Linden en Monique Sanders zijn de gasten die aanwezig zijn om te vertellen waar je terecht kunt voor zorg voor mensen met dementie.

De laatste jaren is de zorg veel in beweging. Mensen worden ouder, de verwachting is ook dat het aantal mensen met de ziekte dementie gaat stijgen. Hierdoor is er veel vraag naar zorg.  Het kan echter lastig zijn voor mensen met dementie en hun mantelzorgers om te weten waar je voor zorg aan kunt kloppen. Gelukkig zijn er wel professionals die hierin kunnen ondersteunen, zoals een mantelzorgmakelaar. Aan bod komt deze avond wat een mantelzorgmakelaar voor u kan betekenen. Zij gaan ons ook vertellen via welke zorgwetten zorg kan worden ingezet. En wat er nodig is om een opname te realiseren.  

Inloop vanaf 19.30 uur.
Programma van 20.00-22.00 uur in De Coppele, Prunusstraat 69 Oisterwijk. Vooraf aanmelden is niet nodig.
Voor meer informatie: Jeanne Verberk. Tel: 013-5284571. E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons op Facebook of via de website www.alzheimer-nederland.nl/regios/afdeling-midden-brabant Meld u aan voor de digitale Nieuwsbrief op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Terug naar boven 
ASDAdviesraad Sociaal Domein i.o. (in oprichting)

Het is ruim een jaar geleden dat het gemeentebestuur in Oisterwijk besloot tot één aanspreekpunt voor advisering over het sociaal beleid. De SSPO, de Wmo-raad en de Klankbordgroep Wwb nemen tot op heden elk een deel van die adviesfunctie voor hun rekening.

Even wat verklarende tekst voor degenen die niet thuis zijn in het vakjargon. SSPO staat voor Stichting Senioren Platform Oisterwijk, Wmo staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning en Wwb staat voor Wet werk en bijstand (inmiddels vervangen door de Participatiewet).

Vanaf 1 januari 2020 gaan deze drie adviesorganen samen in één Adviesraad Sociaal Domein. De raad adviseert het gemeentebestuur gevraagd en ongevraagd over de ontwikkeling en de uitvoering van sociaal beleid. Gevraagd  over uitvoeringsregelingen in voorbereiding en ongevraagd over het functioneren van het sociaal beleid in de dagelijkse praktijk.

De Adviesraad Sociaal Domein i.o. richt zich op hetgeen is opgenomen in de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, de Participatiewet, de Jeugdwet en op het ouderenbeleid. In één zin gaat het om aandacht voor alle plannen, maatregelen, ondersteuning en hulp voor inwoners van Oisterwijk die een helpende hand kunnen gebruiken. Van jong tot oud, maar in veel gevallen kwetsbaar, even de weg kwijt, in financiële nood of zonder fatsoenlijke huisvesting.

Het werkterrein van de Adviesraad is verdeeld in vier portefeuilles. De vier portefeuilles zijn gekoppeld aan beleid ontleend aan de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Participatiewet, de Jeugdwet en aan het ouderenenbeleid. Daartoe houden de portefeuillehouders regelmatig contact met beleidsambtenaren van de gemeente, maar ook met vrijwilligersorganisaties en maatschappelijke organisaties. De Adviesraad adviseert over beleid en toetst de uitvoering daarvan, maar gaat niet in op individuele hulpvragen. Voor de ondersteuning bij individuele hulpvragen zijn de gemeente, vrijwilligersorganisaties en maatschappelijke organisaties beschikbaar. 

Tot zover een hele mond vol. De grote lijnen zijn geschetst, nu aandacht en oog voor de praktijk. De adviesraad houd u op de hoogte van zijn werkzaamheden. Dat gaan wij onder andere doen op deze pagina in de Nieuwsklok. Daarom zal de naam “Seniorenpagina” vervangen worden door een nieuwe naam, die recht doet aan het totale domein “van jong tot oud”. Vanaf januari 2020 gaan wij u stap voor stap informeren over wat er gebeurt in het sociaal domein. En uiteraard staat het u vrij te reageren en met ons mee te denken.

Wij houden u op de hoogte


 Terug naar boven

 Wilt u reageren op de inhoud van deze pagina?
Stuur uw reactie naar :
Henk van de Rijke 
Laurier 16
5061WS Oisterwijk
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Website van het Senioren Platform:  www.sspo.nl 
De seniorenpagina  stopt met ingang van 1 januari 2020

 redactie 
Colofon Seniorenpagina
Terug naar boven