WAT BEWEEGT ONS?
OVERPEINZING(DANKBAARHEID ALS DIALOOGTHEMA)
Van doolhof naar één aanspreekpunt!?
Wilt u reageren op de inhoud van deze pagina?
Colofon 

WAT BEWEEGT ONS?

maxvitaalBovenstaande vraag kan figuurlijk opgevat worden: ‘wat motiveert ons?’, maar ook letterlijk: ‘wat maakt dat wij bewegen?’
Zo lang mogelijk gezond en vitaal blijven, dat wil toch iedereen? Met deze retorische vraag begint de brief waarmee de gemeente Oisterwijk alle inwoners tussen de 55 en 85 jaar oproept om gratis deel te nemen aan een vitaliteitstest. Deze testen worden aangeboden door “Natuurlijk Gezond Oisterwijk” op zaterdag 9 en 16 november in de nieuw geopende sporthal Den Donk aan de Sportlaan.

Wat houdt deze test precies in?
De test duurt ongeveer 45 minuten. U wordt door deskundige begeleiders getest op verschillende onderdelen.
Onder andere: kracht, lenigheid, balans, lengte en gewicht (BMI) en uithoudingsvermogen (6 minuten wandeltest). Aan het eind van de vitaliteitstest krijgt u een beeld van uw fitheid ten opzichte van uw leeftijdsgroep. Als u dit wilt, krijgt u een deskundig beweegadvies.
Tijdens de testdagen zal de ‘Max Vitaal’-beweegwijzer uitgedeeld worden. Daarin vindt een veelzijdig aanbod van sport-, beweeg- en cultuuraanbieders in uw omgeving. Uit het grote aanbod kunt u een activiteit kiezen, die bij u past. De beweegwijzer is daarna ook verkrijgbaar bij de receptie van het gemeentehuis en cultuurcentrum Tiliander in Oisterwijk en bij cultuurcentrum Den Boogaard in Moergestel.

Tot maandag 4 november kunt u inschrijven, maar op dit moment zijn beide dagen al volgeboekt!  Heeft u toch interesse om deel te nemen aan een Vitaliteitstest?
Bij voldoende interesse wordt er gekeken of er extra testmomenten ingepland kunnen worden. Geef dit dan door aan onderstaande contactpersonen: Jelle van den Elzen (beweegcoach senioren) / 06-42059520 of  Nicole van Helvoirt (medewerkster sport en cultuur gemeente Oisterwijk) 013-3030521

Beurs ‘WIJS DE TOEKOMST IN’
Dit is de titel waaronder al voor de derde keer deze informatieve beurs wordt georganiseerd voor iedereen die langer zelfstandig wil blijven (wonen). Dit jaar in basisschool De Tovervogel aan de Terburgtweg op donderdag 14 november van 15.00 tot 17.00 uur.
Deze bijeenkomst staat in het teken van ‘Pijn en bewegen’. Er wordt begonnen met een informatieve presentatie. Daarna kan iedereen zijn eigen weg vinden langs verschillende informatieve stands of deelnemen aan een van de workshops. Verschillende instanties en partners zullen aanwezig zijn op het gebied van zorg, welzijn, gezondheid en bewegen, die u informeren over de mogelijkheden die voor u van belang kunnen zijn om langer zeflstandig te kunnen blijven (wonen).

vitale ouderenDe flyer met informatie, waarop ook bijgaande foto prijkt ligt vanaf nu in het gemeentehuis en in cultuurcentrum Tiliander in Oisterwijk en in cultuurcentrum Den Boogaard in Moergestel. Daarop kun u alle informatie vinden

De R in de maand
In deze maand oktober is er op alle fronten aandacht voor nut en noodzaak van bewegen. In het programma ‘Dokters van morgen’ van dinsdag 15 oktober zien we hoe Antoinette Hertsenberg rust roestduidelijk maakt en zelf aan den lijve ondervindt hoe elke dag kort en intensief bewegen al binnen enkele weken invloed heeft op spiermassa en spierontwikkeling. Ook wordt duidelijk hoe snel spierkracht en -massa kan verdwijnen door het niet bewegen, (een test met een gedurende twee weken ingegipst been). Het spreekwoord ‘rust roest’ wordt hier dus heel nadrukkelijk bewaarheid!
Vandaar de oproep om vooral in de komende maanden niet stil (binnen) te blijven zitten, maar: KOM IN BEWEGING!
Jos Fianen

Le penseur OVERPEINZING                                                                 
DANKBAARHEID ALS DIALOOGTHEMA

In De Nieuwsklok van 9 oktober j.l. stuitte ik op een uitnodiging van Metgezel in Zingeving om deel te nemen aan de dialoogtafels van 4 november. Gekozen is dit keer voor het thema dankbaarheid. Jan Daem citeert daarbij Mansukh Patel die zegt:” De meeste mensen staan er niet bij stil dat dankbaarheid de eenvoudigste en natuurlijkste weg naar succes is. Het ligt zo voor de hand dat het veel mensen ontgaat. Hoe dankbaar ben je voor wat het leven je gegeven heeft?”

Tijdens mijn daaropvolgende wandeling door de Moergestelse bossen zette die opmerking mij wel aan het denken. Lopend over een bospad langs een na langdurige droogte gelukkig weer watergevuld stroompje  in de nabijheid waarvan twee prachtige paddenstoelen de grasrand versierden. Die twee stáán ergens voor, schoot er door mij heen. Een bijna onmerkbaar gevoel van plezier en dankbaarheid voor dit schouwspel trok langzaam door mij heen. En tegelijkertijd vroeg ik me af aan wie of wat ik dat dankbare gevoel moest adresseren.

DankbaarheidDe filosoof Paul van Tongeren schreef een boekje over dit probleem met als titel: Dankbaar; denken over danken na de dood van God. (KLement 2015). Wat zeggen we eigenlijk en wat doen we als we dankbaar zijn, vraagt hij zich af. Het lijkt zo vanzelfsprekend. Danken doe je als je iets gekregen hebt, iets wat je goed doet of graag hebt. En, zo vervolgt hij, je spreekt je dank uit tegenover degene van wie je het gekregen hebt. Maar, gaat hij verder,  kunnen we ook dankbaar zijn voor een gelukkig toeval, een goede gezondheid of voor een prettig gesprek met een medemens?  En kunnen we dat nu ook zonder een God die ons dit alles geschonken zou hebben, zoals ons ooit geleerd is?

Nu die God weggevallen is sinds de secularisering, stuiten we op het probleem dat we geen adres meer hebben waarheen we gewend waren onze dankbaarheidsgevoelens te versturen. Valt er nu nog wel iets te danken na die ‘dood van God’? Is er nog wel een adres? Leven we tegenwoordig niet met een lastig alternatief? Kúnnen we nog wel dankbaar zijn op deze manier?  Raken we niet een beetje in verlegenheid omdat we een dankbaarheid voelen waarin we niet meer kunnen geloven?  En dit ondanks dat we ook vaak zeggen: “ Goddank dat dat goed is afgelopen”. Moeten we onze ervaring van dankbaarheid niet bevrijden van de voormalige metafysisch-religieuze ervaring? Maar waar kunnen we dan nog terecht met dat gevoel?
Zo piekerend wandelend – net zo als Nietzsche altijd deed – schoot me plots de filosoof Spinoza te binnen, alsof hij me direct te hulp schoot. Spinoza zegt  heel resoluut: “God en Natuur zijn hetzelfde. God of Natuur maakt geen verschil”! 
Direct daarop wist ik wie de ontvanger moest zijn  en dankte ik Moeder Natuur voor dat weer met water gevulde stroompje  met die twee krachtige paddenstoelen  langs de berm. Dankjewel ook Jan Daem en Karin Segers voor jullie onopvallende niet aflatende dialogische zorg voor het behoud van de emotionele warmte en gevoelens van verbondenheid binnen onze lokale gemeenschap.
Hans Pijnaker (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Terug naar boven

Van doolhof naar één aanspreekpunt!?
Al weer enige weken geleden las ik een artikel van Tom Tacken in het Brabants dagblad over de ontwikkeling van de één loket functie bij de gemeente Oisterwijk. 
Ik citeer: “Waar kan een Oisterwijker die zorg nodig heeft terecht? Dat hangt natuurlijk van het probleem af: geld, gezondheid, leeftijd. Maar hoe mooi zou het zijn als één telefoonnummer of mailadres tot de juiste hulp leidt. Dat ideaal van één loket houdt de politiek al jaren bezig, maar het geduld van de gemeenteraad lijkt op te raken.” Einde citaat.
Nou misschien nog één: “Toch waren volgens Vatta (de verantwoordelijk wethouder) al veel stappen gezet”. Welke dat waren bleef onbeantwoord.

Bij de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de participatiewet en de jeugd wet werd de uitvoering van deze wetten gedecentraliseerd en weggelegd bij de gemeentelijke overheid. De essentie was dat de burger zijn verantwoordelijkheid zou nemen, en de gemeente een coördinerende en faciliterende rol zou vervullen. 
Dat begint bij het “inkleuren” van een sociale kaart, met andere woorden welke professionele- en vrijwilligersorganisaties zijn in onze gemeente actief, wat doen zij voor wie en hoe kunnen zijn het best worden bereikt. 
Dat lijkt mij alleszins geen meerjaren traject. Geef de opdracht aan een socioloog en binnen afzienbare tijd ligt er een keurig inhoudelijk en digitaal overzicht van die sociale kaart. 
Dan resteren er nog twee acties. Inrichten van de interne organisatie bij de gemeente waarmee die coördinerende en faciliterende rol kan worden uitgevoerd. En daarbij tevens zorgdragen voor een procedure waarmee de sociale kaart up to date kan worden gehouden.
Geen hels karwei voor een beetje organisatieadviseur.
eenloket
Waarom al die moeite om al die organisaties en clubjes op de kaart te zetten?
Het meest vanzelfsprekende argument is natuurlijk dat degene die hulp of ondersteuning nodig heeft weet waar hij of zij terecht kan. 
Maar het is ook van belang dat al die organisaties en clubjes op de hoogte zijn van elkaars bestaan. Eenheid in verscheidenheid. Het bestaansrecht van al die organisaties en clubjes is gelegen in hulpverlening en ondersteuning, maar de doelgroepen zijn verschillend evenals de aard van de hulpvraag. Prima dus, er is keuze genoeg. En daar waar de overlapping wel erg groot is, lonkt het perspectief van intensieve samenwerking of samen verder gaan. 
Maar ook voor de gemeente is er voordeel. Een goed ingerichte en actuele sociale kaart is een belangrijk instrument voor het (financieel) management bij toewijzing van subsidies en kostenbeheersing. 
Het artikel van Tom Tacken eindigt met de constatering dat de naam “één loket” ter discussie staat. Er zijn al twee alternatieven, “sociaal platform” en “knooppunt”. 
Kijk, daar winnen we de oorlog mee. Zo kan het nog wel enige tijd duren voordat de implementatie van de coördinerende en faciliterende rol van de gemeente kan worden afgerond. En daar zitten al die (potentiële) hulpvragers niet op te wachten. En het ging toch om hen?!
Henk van de Rijke
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   

 Terug naar boven

 Wilt u reageren op de inhoud van deze pagina?
Stuur uw reactie naar :
Henk van de Rijke 
Laurier 16
5061WS Oisterwijk
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Website van het Senioren Platform:  www.sspo.nl 
De volgende seniorenpagina  verschijnt in 6 november  week 45

 redactie 
Colofon Seniorenpagina
Terug naar boven