10 jaar Alzheimer Café      Oisterwijk - Moergestel
Melkkoe?
De Gerard Horvers huiskamer aan de Kerkstraat 48a
Hoe wil ik als alleenstaande omgaan met zon- en feestdagen?
Wilt u reageren op de inhoud van deze pagina?
Colofon  

AC 10jr310 jaar Alzheimer Café      Oisterwijk - Moergestelalzheimercafé
Op dinsdag 15 oktober stond in het Alzheimer café Oisterwijk-Moergestel het 10-jarig bestaan van het café centraal. Een mooie reden voor een feestje. In een gezellige muzikale sfeer werd stil gestaan bij de afgelopen periode van 10 jaar.

Begin 2009 zijn Henk van den Hoven vanuit Alzheimer Midden-Brabant en voormalig wethouder Joop van AC 10 jr1Hezik rond de tafel gaan zitten om het Alzheimer Café Oisterwijk-Moergestel op te richten. Na enkele maanden is Jeanne Van Kollenburg e.v. Verberk benaderd om als coördinator  het Café  vorm te geven. Deze taak vervult zij vanaf de oprichting, nu dus 10 jaar. Als locatie is gekozen voor De Coppele. De bijeenkomsten in het Alzheimer Café willen op een laagdrempelige manier ondersteuning bieden bij het omgaan met de ziekte dementie en het geven van informatie over deze ziekte. Gezien de maandelijkse opkomst met gemiddeld rond de 50 gasten mag gesteld worden dat het Alzheimer café in een behoefte voorziet, zowel voor de bewoners uit Oisterwijk als de omliggende gemeenten.AC 10jr2

De feestavond kreeg een extra feestelijk tintje door de aanwezigheid van burgemeester Janssen. Hij reikte een gemeentelijke blijk van waardering uit aan Jeanne Van Kollenburg – oprichtster van het café - voor haar grote inzet voor het Alzheimer café.

De volgende café-avond is op dinsdag 19 november met als thema  “dementie en contact maken; Stichting MiMakkus”  
Renée Welten (MiMakker DoppieDop) zal aanwezig zijn om te vertellen over de Stichting MiMakkus. Deze stichting ontwikkelde een eigen benaderingsmethode voor mensen met dementie èn een opleiding tot clown (miMakker). Deze miMakkusmethode helpt mensen contact te maken met mensen voor wie taal niet (meer) vanzelfsprekend is. Door gedrag af te stemmen op de belevingswereld van de persoon met dementie.

Het Alzheimer café Moergestel – Oisterwijk vindt maandelijks plaats op de derde dinsdagavond in de maand en is gevestigd in: Wijkcentrum De Coppele
Prunusstraat 69
5061 AS Oisterwijk Tel: 013-5283696
Mevrouw Jeanne Verberk (coördinator) Tel: 013-5284571 Email:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Terug naar boven                                                                                       

                                                                                                                              
Melkkoe?Elses bespiegelingen

Vorige week las ik twee artikelen over Brabant. Allereerst over “De verdozing van Brabant”  kolossale distributiecentra die op steeds meer plaatsen in het landschap verrijzen. Waardoor het gevaar dreigt dat het Brabants landschap gedomineerd gaat worden door grote grijze dozen. Allemaal het gevolg van de 24-uurs online economie. Een economisch succesverhaal. En in diezelfde week werd melding gedaan van het ondertekenen van het concept voor het beoogde `Van Gogh Nationaal Park`. Dit park ligt tussen Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Tilburg, Waalwijk en Breda. Hier lopen ook een aantal natuurgebieden. Het uiteindelijk doel wat men voor ogen heeft is het leggen van een verbinding tussen natuur, cultuur en recreatie en toerisme.  Niets mis mee zou je denken om samen te werken aan gebiedsontwikkeling. Maar waarom moet de naam van Gogh er bij gesleept worden?  Heeft dat te maken met de achterliggende gedachte dat het Park vooral internationaal gepromoot moet worden? Het brengt Chinezen en Japanners naar de provincie en daar gaan we goed aan verdienen?
En Vincent van Gogh? Die heeft in sommige van de dorpen en steden die nu met zijn naam geuren misschien wel eens een voet gezet. Maar dat was wel in heel ander Brabant met een heel andere natuur.                                                                                                                                                                                      
Melkkoe 01
Maar wat is hier nog natuur? Steden en dorpen veranderen steeds maar ook het buitengebied blijft niet hetzelfde. Heidevelden zijn er bijna niet meer, akkers zijn verdwenen, weilanden met koeien worden ook zeldzaam en boomkwekers planten grote stukken grond vol. Oude boerderijen zijn er niet meer of zodanig verbouwd dat ze niet meer te herkennen zijn. Voor jonge boeren wordt het door allerlei regels en met allerlei maatregelen onmogelijk gemaakt om nog een boerenbedrijf gaande te houden. Bosgebieden veranderen steeds meer in grote parken.  Het heeft vooral veel met cultuur te maken en steeds minder met natuur. Het zijn planners die achter hun bureau of achter de borreltafel aan het werk zijn. Al jaren wordt de ene na de andere onleesbare folder of website geproduceerd. Vanzelf dat een gezonde argwaan jegens al deze activiteiten ontstaat.

Als we foto’s of schilderijen van het Brabant van zo’n 100 jaar geleden bekijken of zelfs putten uit onze eigen herinneringen van tientallen jaren geleden dan zien we het authentieke Brabant voor ons. Dorpen en steden die van elkaar verschilden zelfs in spreektaal en gewoontes. Zandwegen en rustige doorgaande wegen. Natuurlijk ook toen al door mensen ingericht. Maar ik zou bijna zeggen op menselijke maat. Zonder allerlei buitensporige economische belangen.

Melkkoe 2En wat heeft in hemelsnaam de naam ‘Vincent van Gogh” met dit plan te maken. Weer wordt de naam van een schilder te pas en te onpas gebruikt om vooral veel bezoekers in binnen-en buitenland te trekken. De naam van Gogh kent iedereen op de wereld immers. Er zaten al geldwolven achter het promoten van Jeroen Bosch en Rembrandt de afgelopen jaren en nu wordt de naam van weer een kunstenaar gebruikt. Vincent van Gogh!

Wat zou hij zich verbeten hebben en nog harder zijn teruggevlucht naar de ruime luchten en zandvlaktes ten zuiden van Arles. Want met de geest en de waarden van Vincent van Gogh heeft dit volgens mij helemaal niets te maken. Maar meer met de geest van deze tijd.
Else van Helmond (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Terug naar boven


Afbeelding1De Gerard Horvers huiskamer aan de Kerkstraat 48a
Deze knusse huiskamer is een onderdeel van stichting Inlooppunt Oisterwijk. Hier kunnen zelfstandig wonende ouderen meedoen aan laagdrempelige activiteiten in een kleine groep van ongeveer 8 vaste deelnemers.
Op woensdagochtend en donderdagmiddag is er gelegenheid voor gezellig bijpraten, kaarten en spelletjes. Er is een ontspannen en veilige sfeer en zo komen de gasten in contact met anderen.
Op dinsdag wordt er tussen de middag samen geluncht.

Er is een haal- en brengservice voor gasten die niet zelfstandig kunnen reizen.
Terwijl gasten de Gerard Horvers huiskamer bezoeken, hebben hun mantelzorgers ondertussen even rust en tijd voor zichzelf.

Meer informatie over deze huiskamer vindt u op www.inlooppuntoisterwijk.nl
Hebt u nog vragen?
Neem dan contact met op met de coördinator: Ingrid Oosterling (van maandag t/m vrijdag). Tel. 06 – 17 16 30 91 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Terug naar boven

Hoe wil ik als alleenstaande omgaan met zon- en feestdagen?
Elk mens kent trieste momenten. Dat hoort bij het leven. Een pijnlijk persoonlijk verlies in welke levensfase ook kan echter een langdurige fase van verdriet en eenzaamheid geven. Het kan moeilijk zijn om het leven weer op te pakken. Vooral de aankomende feestdagen van Sinterklaas, Kerst- en Nieuwjaar blijven een moeilijk vooruitzicht. Toch schuilt er in elk mens ook creatiekracht, die gewekt en geactiveerd kan worden, om ook de feestdagen en zondagen met meer zin en vreugde te kunnen beleven. Wat heb ik nodig tijdens de feestdagen? Hoe communiceer ik op een positieve manier richting mijn familie en vrienden? Vaak zeggen mensen: hoeveel hulp er ook is,  je moet uiteindelijk toch ook zelf iets doen. Daarover gaat de inleiding van deze middag. De actieve werkgroep “Levenskunst voor wie goed oud wil worden” organiseert deze namiddag met een inleiding en creatieve uitwisseling in kleine groepjes in een veilige omgeving.

KempsGastspreker:  Gerard van de Kam werkt reeds lang op het terrein van mens, arbeid en zingeving, eerst als loopbaanbegeleider. Daarna was hij 25 jaar docent in loopbaanmethodiek. Nu is hij, naast amateur-schilder ook nog steeds actief als spiritueel-ecologisch missiecoach. Via zijn schilderijen en teksten draagt hij zijn gedachten uit. Hij blijft altijd op zoek naar de essentie van het leven.        
Praktische informatie:
MAANDAG 18 november in de ontmoetingsruimte De Voorhof/ Kerkstraat 64 Oisterwijk.
Inloop vanaf 13.30 uur en aanvang 14.00 uur. Toegang gratis. Er is koffie/thee met lekkernijen.
Het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijving is verplicht en wees er snel bij. Vol is vol.
Aanmelden via : Contourdetwern Mevr. Jacqueline van den Acker  Tel: 013-5284080 ofwel 06-23960635.
Kan ook via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Jan Daem 06-13416942.
 Terug naar boven

 Wilt u reageren op de inhoud van deze pagina?
Stuur uw reactie naar :
Henk van de Rijke 
Laurier 16
5061WS Oisterwijk
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Website van het Senioren Platform:  www.sspo.nl 
De volgende seniorenpagina  verschijnt in 27 november  week 48 2019

 redactie 
Colofon Seniorenpagina
Terug naar boven