Morgenrood, genieten van de natuur en van elkaar.
OVERPEINZING(Samen wandelen tegen depressie. )
Het paard achter de wagen spannen
Wilt u reageren op de inhoud van deze pagina?
Colofon 

 Morgenrood, genieten van de natuur en van elkaar.

Vraag tien Oisterwijkers naar Morgenrood en waar het te vinden is, en je zult zien dat er acht verbaasd met de ogen knipperen en vervolgens het antwoord schuldig blijven. 
Ik ook overigens, tot voor kort. 
Eerst maar eens wat feitelijke informatie. Morgenrood, natuurvriendenhuis en kampeerterrein maakt deel uit van Nivon. Nivon is een vereniging met 20.000 leden in alle leeftijdscategorieën die één ding gemeenschappelijk hebben, affiniteit met de natuur, gezelligheid, educatie en samen doen. Nivon telt achttien accommodaties door heel Nederland waaronder Morgenrood in Oisterwijk, gevestigd aan de Scheibaan 15.

Bij Nivon accommodaties overnacht je betaalbaar midden in de natuur bij natuurvriendenhuizen op kampeerterreinen. Bij sommige locaties kan je een huisje op het terrein huren. Geschikt voor alleenreizenden, stellen, gezinnen, kleine en grote groepen. 

Morgenrood heeft een kampeerterrein met 72 plaatsen en een zelfzorghotel met 80 bedden. Zelfzorg betekent zelf zorgen voor je natje en je droogje, of ingrediënten kopen in “het winkeltje aan huis”. Om een indruk te krijgen van de bezetting, er zijn jaarlijks zo’n 25.000 overnachtingen. Dat zijn aardig wat gasten die korter of langer verblijven, vakantie houden, een educatief programma volgen of een feestje vieren.

Morgenrood wordt gerund door vrijwilligers en heeft geen commerciële doelstelling anders dan voldoende inkomsten verwerven om te kunnen blijven bestaan. Een enthousiaste groep vrijwilligers onderhouden het terrein, zorgen dat gebouwen en inventaris er piekfijn uitzien, kopen materiaal en levensmiddelen in, verwelkomen de gasten en houden een oogje in het zeil zodat ieder die op het terrein of in het zelfzorghotel verblijft het naar de zin heeft. Ook koken incidenteel vrijwilligers voor groepen gasten.

Morgenrood is een stichting en niet anders dan andere vrijwilligersorganisaties. Ook zij hebben met regelmaat behoefte aan nieuwe vrijwilligers die het team komen versterken. De vraag aan mij om enige publiciteit te verzorgen had dus een onderliggend verzoek. Er is met name behoefte aan vrijwilligers voor het klussenteam en de huiswachten. 
Die huiswachten vind je aan de receptie voor  de ontvangst van gasten en zijn vraagbaak. Zij krijgen een tweedaagse cursus aangeboden. 
Daarnaast zijn er in de zomermaanden terreinwachten nodig. 

Vrijwilligers werken zowel buiten als binnen in teamverband. Daarbij is plezier beleven aan samen een leuke en nuttige klus klaren in een laagdrempelige omgeving uitgangspunt.

Je wordt niet zomaar in het diepe gegooid. Elke vrijwilliger wordt ingewerkt in de praktijk.

Neem eens een kijkje op de website www.morgenrood.nivon.nl of op de Facebookpagina van Morgenrood.

Misschien nog beter, kom een langs bij de Scheibaan 15 en laat je informeren en rondleiden door één van de vrijwilligers.
Je hoeft niet persé gepensioneerd te zijn. De groep vrijwilligers bestaat uit jong en oud, verschillend van aard en achtergrond maar allemaal bevlogen en enthousiast. 

Een bijzondere Parel in ’t Groen, Oisterwijk meer dan waardig dus!

Henk van de Rijke
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Terug naar boven 

 OVERPEINZING                                                                 
Le penseur Samen wandelen tegen depressie.

Laatst was ik aan het sporten in de bossen van Moergestel toen ik daar aan de praat raakte met een mede-moergestelnaar. We hadden het over het plezier dat wandelen geeft. Het leuke van wandelen is, vonden we, dat je al doende met andere even aan de praat raakt, ervaringen uitwisselt, de aangelijnde hond aait en bewondert of gewoon een grapje maakt. Dat soort contacten met medemensen  doet onze geest goed. We voelen ons dan blij en even met anderen verbonden. En dat is wederzijds.

 Maar wat gebeurt er dan eigenlijk met ons binnenste waardoor we ons zo goed voelen bij het wandelen? Waarom is het zo dat als we ons opgefokt of somber voelen een flinke wandeling onze stemming bijna altijd verbetert? 

 Er zijn vijf lichaamsprocessen die een rol spelen bij stemmingsverbetering en stressvermindering, zo zeggen ons de leerboeken. 
 Allereerst
(1)  het stijgen van je lichaamstemperatuur bij het wandelen. Door het stevig wandelen stijgt onze lichaamstemperatuur zo’n 1 á 2  graden. Dat geeft een  behaaglijk ontspannen gevoel. Als je vaker wandelt, houdt ons lichaam dat prettige gevoel steeds beter en langer vast. Door het wandelen krijg je namelijk meer spiermassa, en meer spiermassa geeft een hogere temperatuur. Dus hou je langer dat prettige warm-bad-gevoel in je lijf. Omdat ouderen die niet wandelen minder spiermassa hebben, hebben ze het ook kouder en meer kans op somberte.

(2) Regelmatig wandelen zorgt voor de toename van stofjes die de zenuwuiteinden met elkaar  beter verbinden (neurotransmitters). Dat  leidt tot stemmingsverbetering, innerlijk evenwicht en meer zelfvertrouwen.

(3) Door wandelen verandert de buitenste laag van onze hersenschors rond de hersenen. Onze hersenen zijn een soort electriciteitscentrale, die snellere en langzamere golven uitzendt naar verschillende plekken in ons lijf. Wandelen zorgt nu juist voor toename van de langzame golven en dat maakt ons ontspannen en opgewekt.

(4) Door het wandelen worden er extra hormonen aangemaakt die in het bloed belanden en zorgen dat de ademhaling, de lichaamsspieren en de hersenen beter gaan werken. Als ons lichaam nu propvol stresshormonen zit door werkdruk, ruzie of verdrietige of enge dingen, zorgen die extra hormonen uit het sporten er weer voor dat die stresshormonen worden afgebroken. Daardoor gaan we ons weer prettig voelen.

(5) Door te wandelen maken onze hersenen zélf ook nog een  stofje aan, de endorfinen. Dat zijn morfine-achtige, opium-achtige stofjes waardoor we ons minder moe voelen en meer uitgelaten. Endorfinen regelen ook onze bloeddruk, onze lichaamstemperatuur met het warmbad-gevoel tot gevolg en de eetlust. En  dat soort stemmingsverbeterende effecten treedt vrijwel onmiddellijk op! We zien dan een afname van gevoelens van angst, een toename van  gevoelens van ontspanning en kalmte en een positievere manier van denken over ons zelf, meer tevredenheid dus over onszelf. Zo kan wandelen dus een soort  positieve verslaving worden.

 Toen onze mede-moergestelnaar, met wie ik al wandelend aan de praat raakte, mij vertelde dat hij last heeft van depressies en sombere buien, vroeg ik dus of hij wel voldoende leuke dingen deed samen met anderen. Gevraagd of hij bijvoorbeeld lid was van de SVM was het antwoord ja. Op de vraag of hij lid was van de wandelgroep of andere leuke dingen samen met anderen daar deed, was het antwoord: nee. Op mijn vraag of  de stap maken naar SVM-activiteiten misschien te eng was, was het antwoord weer: ja. 

Er zijn dus medemensen die zich eenzaam of depressief voelen, maar niet de stap durven maken naar groepsactiviteiten samen met anderen, zoals wandelen, sporten, leuke gezamenlijke uitjes e.d. , terwijl ze het wel graag zouden willen! Wanneer we deze medebewoners dus willen helpen die stap naar een groep te maken, zouden we ze even een tijdje op sleeptouw moeten nemen. Een mooie taak voor de partner die wel die stap durft te maken. 

Hans Pijnaker (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Terug naar boven 

Het paard achter de wagen spannen

paardU kent ongetwijfeld de uitdrukking “Het paard achter de wagen spannen”. Houd het beeld eens even vast en denk daarbij aan de consequenties van dit gedrag. Het resultaat van deze wijze van inspannen betekent niet alleen dat we niet vooruit komen maar het leidt ook tot chaos.

Ik geef u enkele voorbeelden uit de praktijk.
Zowel ouderenzorgorganisatie ANBO als de koepel van zorgondernemers ActiZ voorzien een nijpend tekort aan woningen die geschikt zijn voor ouderen, die zelfstandig willen wonen. Toen de Nederlandse regering een aantal jaren geleden besloot verzorgingshuizen af te bouwen met als doel ouderen langer in de gelegenheid te stellen zelfstandig thuis te wonen werd uitgegaan van de veronderstelling dat wij daardoor meer zouden worden gestimuleerd om voor elkaar te zorgen. De participatiewet zette ons aan zelf verantwoordelijkheid te nemen voor onze naasten. Prima initiatief als de overige voorwaarden, waaronder de bouwkundige staat van onze (senioren)woningen, daarop zijn berekend. 

Het onttrekken van grote hoeveelheden gas uit de Groningse bodem heeft geleid tot ellende, woede en frustratie. Met als gevolg dat heel Nederland van het gas af moet. De alternatieven die nu worden aangedragen zoals warmtepompen en elektrisch rijden worden weliswaar met veel opportunisme ingevlogen, maar de oplossing is verre van doordacht. Het merendeel van de woningen in Nederland is op korte termijn niet geschikt te maken voor verwarming door warmtepompen. En als we allemaal elektrisch gaan rijden  blijkt de infrastructuur er in het geheel niet op berekend. We kunnen domweg onvoldoende elektriciteit opwekken.

In paniek of met dubieuze motieven reageren op elke calamiteit leidt niet tot vooruitgang maar tot chaos. Analyseren van de problematiek, gestructureerd en integer zoeken naar alternatieven  en passende oplossingen moet uitgangspunt zijn. 
Dus niet ingegeven door electorale prioriteiten en profilering van de eigen club of persoon zoals in de politiek menigmaal gebruikelijk is, maar integer, zorgvuldig en realistisch.

Nog een uitdrukking die u wellicht kent; “Na ons de zondvloed”. De letterlijke betekenis is al geenszins aanlokkelijk, maar ook in figuurlijke zin wil ik mij daar niet aan overgeven. Als we dat nu allemaal niet doen en onze zorg delen, kunnen we wellicht een weliswaar kleine maar positieve bijdrage leveren aan het democratisch proces dat de basis is voor onze Nederlandse waarden en normen.
Want dat de problemen omvangrijk en niet eenvoudig zijn op te lossen is evident. De vraag is daarbij wel of de juiste mensen aan de knoppen draaien.
Henk van de Rijke
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   

 Terug naar boven

 Wilt u reageren op de inhoud van deze pagina?
Stuur uw reactie naar :
Henk van de Rijke 
Laurier 16
5061WS Oisterwijk
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Website van het Senioren Platform:  www.sspo.nl 
De volgende seniorenpagina  verschijnt in 11 december   week 51

 redactie 
Colofon Seniorenpagina
Terug naar boven