Is bridge een nieuwe uitdaging voor u?

bridgeBridge is een kaartspel, dat over de gehele wereld als wedstrijdsport wordt beoefend. Men speelt met een vaste partner als paar tegen andere paren een aantal spellen. Ieder paar speelt deze spellen, zodat aan het eind van de zitting berekend kan worden wie deze spellen het beste heeft gespeeld.  Bridge is door iedereen op zijn/haar niveau te spelen. Een kaartsport, waarbij het gaat om bieden en spelen. Men kan het altijd blijven doen tot op hoge leeftijd. Bridge is een mooie vrijetijdsbesteding en men leert veel andere mensen kennen. Als u kaarten leuk vindt dan is dit een nieuwe uitdaging voor u.

Bij voldoende deelname wordt in september 2014 weer gestart met een cursus bridge. Deze cursus wordt gegeven door Theo Colsen en bestaat uit 2 delen van 12 lesavonden. Cursus Deel 1 start in september en Deel 2 in januari. De cursus wordt in principe gegeven op de maandagavond in Den Boogaard van 19.45 uur tot ca 22.45 uur. Het minimum aantal deelnemers is 12 en het maximum 20. De kosten per deel bedragen € 85,00 inclusief het cursusboek. Indien men nog geen lid is van SVM Moergestel of de KBO dan kost de cursus € 95,00.

In de cursus zal het bieden en afspelen voor de beginnende bridger behandeld worden. De lesavond bestaat uit twee onderdelen. Voor de pauze wordt de theorie behandeld en na de pauze kan deze aan de hand van een aantal voorgestoken spellen geoefend worden. Heeft men de cursus afgesloten dan kan het geleerde in praktijk gebracht worden door thuis of in een club te gaan spelen. Bij Bridgeclub Moergestel kan dit iedere maandagmiddag  van 13.30 uur tot ca 17.00 uur in Den Boogaard. Deze club heeft ook een vaste competitieavond van september t/m april op donderdagavond in dezelfde locatie.

Opgave voor 31 augustus bij Theo Colsen, Voorbrugstraat 10, 5066 AE Moergestel (013-5133847) of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor inlichtingen over deze cursus kunt U terecht bij Theo Colsen.

Terug naar boven.

OVERPEINZING

overpeinzingTwijfel

Onder invloed van de mensen om hem heen ervaart de protestantse dominee en hofpredikant Carel ter Linde tijdens zijn leven een verandering in de wijze waarop hij zich verhoudt tot het geloof en de verhalen van de bijbel. De gedachte dat de wereld en het leven een diepe betekenis moeten hebben, een verborgen Zin, zo schrijft hij in zijn boek Wat doe ik hier in godsnaam? ( Arbeiderspers 2013),  raakt hij langzaam kwijt. Natuurlijk wil hij wel een Zin aan zijn leven geven en proberen er iets van te maken, maar dat is een zin zonder hoofdletter. Ter Linde kan zich echter geen leven voorstellen zonder de verhalen van het Oude en Nieuwe Testament en de diepe wijsheid die daarin ligt opgeslagen. Uit dit boek licht ik even zijn twijfel over zijn geloof en het desondanks toch houvast blijven zoeken in dat geloof.

Houvast

Er gebeuren verschrikkelijke dingen in de wereld, die ik niet meer met God in overeenstemming kan brengen. Ik kan, schrijft hij, in het natuurgeweld dat een einde maakte aan het leven van onze dochter niet de hand van God zien. Ik kan die ook niet zien in allerlei afgrijselijke ziekten waaraan de mensen te gronde gaan. In die schepping, zegt hij, zit een element van grote bitterheid, waar ik geen raad mee weet. Ik weet geen raad met aardbeving en vloed, ik weet geen raad met reuma of Parkinson of kanker. Dit in tegenstelling tot oorlog en geweld en racisme; daar zijn mensen voor verantwoordelijk. Omdat voor mij, zo vervolgt hij, God een bevrijdende kracht is die het leven wil, kan ik de grilligheid van de natuur niet met hem in overeenstemming brengen. En toch, gaat hij verder, kan de mens als het er op aan komt, het niet laten, tegen alle natuurkundige wetten in, in een andere wereld achter deze wereld houvast te zoeken.
De bekende schrijver Jan Wolkers, vertelt hij, laat in zijn boek Kort Amerikaans  de hoofdpersoon Erik het sterven van zijn broer meemaken en  zoekt daarbij uiteindelijk toch ook zijn zekerheid in die andere wereld:

Wat is er gebeurd toen hij weer terugviel

in het kussen, met niets voor zich dan het

plafond? Is er iets uit hem ontsnapt, dat

kleine beetje stoom, waarvan je soms

denkt dat het buiten je lichaam zou kunnen

bestaan? Het is niet te geloven dat die hele

verzameling lichtbeelden in je schedel,

miljoenen, miljarden, die je op het

projectiescherm van je herinnering tot

leven kan wekken, als een walgelijk

slijmerig vocht uit je achterhoofdsgat

in de aarde wegloopt. Het is niet te

geloven. Het mag niet. Het is een schande.

Als God en de eeuwigheid niet bestaan is

het een schande, het zou alles uithollen

en zinloos maken. Maar dat hij wel bestaat

is ongelooflijk, is niet te geloven. Ik kan

het niet geloven, met de beste wil van de

wereld niet. Mijn ongeloof aan God is

mijn enige houvast aan hem…..

Hans Pijnaker

Terug naar boven.

Kent u de ontmoetingstuin, gelegen tussen De Vloet en De Stroom?

foto dierenweideSinds ruim een jaar beschikt De Vloet over een prachtige tuin, die nu het zomer is, op zijn mooist is.  Deze tuin is aangelegd met sponsorgelden, door de Stichting De Vrienden van de Vloet, bijeen gebracht. Wellicht heeft u daar zelf een bijdrage aan gegeven.

foto met_geitjesAls eerste is de moestuin te zien, daarna komt de ontmoetingstuin waar enkele beweegtoestellen in staan voor ouderen en tenslotte is er een gezellige dierenweide. Er worden geitjes, kippen, cavia’s en konijnen gehouden en er is ook een volière.

De tuinen zijn vrij toegankelijk voor alle bewoners van Oisterwijk. U kunt er heerlijk doorheen wandelen, er zijn voldoende banken om even uit te rusten en waar u  kunt genieten van het moois wat de tuin te bieden heeft. De paden zijn rolstoeltoegankelijk en rollatorvriendelijk.

Veel grootouders komen al met hun kleinkinderen naar de dierentuin, waar de bewoners van De Vloet heel erg van genieten.

Om de gehele tuin te kunnen zien, mag men zich via de intercom melden bij de receptie. Men komt dan in de tuin van de verpleegafdeling, de Alzheimertuin genoemd. Voelt u zich vrij om deze tuin te betreden. Via deze tuin kunt u in de dierenweide komen, want dat is toegestaan als er een vrijwilliger aanwezig is.

 De bewoners van De Vloet hopen u binnenkort in de tuin te mogen ontmoeten.

Terug naar boven.

VAN DE REDACTIE

Zoals gebruikelijk verschijnt er in de vakantiemaand augustus geen Senioren Pagina in De Nieuwsklok.

 zomer

De eerstvolgende pagina kunt u tegemoet zien in week 37, op woensdag 10 september 2014. Wij wensen u en onszelf tijdens dit 'reces' mooie zomerweken toe!

Jos Fianen

Terug naar boven.