'Blijvend thuis'

Op het moment dat deze pagina verschijnt is de informatiemiddag 'Blijvend Thuis' voor 55plussers  in Tiliander net geweest; maar mocht u die gemist hebben, dan kunt u woensdag 16 april nog naar Den Boogaard in Moergestel om u daar alsnog te laten informeren.

Zelfredzaamheid is een groot goed en zo lang mogelijk thuis blijven in je eigen woonomgeving is wat veel mensen willen.

Sommige mensen zijn zeer creatief in het realiseren van hun wensen getuige onderstaande foto...

 zelfredzaamzelfredzaam en blijvend thuis op vakantie

 

Terug naar boven.

De wijkzuster keert terug...

Vanaf april 2014 is de wijkzuster elke eerste dinsdag van de maand van 15.00 tot 16.00 uur aanwezig in het Gerard Horvershuis, Kerstraat 48a in Oisterwijk.

wijkzusterDeze wijkzuster, weliswaar in een modern jasje, is Mirjam Veldhuizen. Zij is het aanspreekpunt en contactpersoon voor ieder die vragen heeft op het gebied van Zorg en Welzijn. U kunt bij haar terecht met kleine en grote vragen. Kunt u bijvoorbeeld wel wat extra ondersteuning gebruiken bij uw huishouden? Of maakt u zich zorgen over iemand? Heeft u vragen over uw gezondheid?

Met al deze vragen kunt u bij de wijkzuster terecht tijdens het inloopspreekuur, maar u kunt haar ook telefonisch benaderen of vragen om een huisbezoek.

Mirjam komt thuis langs, als u dat wenst. Ze kijkt samen met u naar uw wensen en behoeften. Wanneer het nodig is, kan ze bijvoorbeeld thuiszorg of hulp van vrijwilligers inschakelen. Maar ze kan ook helpen bij het aanvragen van een zorgindicatie.

De wijkzuster is er voor iedereen in Oisterwijk, met of zonder indicatie. Ook mantelzorgers of kinderen van hulpbehoeftige ouders kunnen om advies en informatie vragen.

Mirjam is bekend in Oisterwijk en werkt samen met bewoners, huisartsen, vrijwilligers, welzijnsorganisatie, ouderenbonden en anderen om de juiste zorg te organiseren.

Mirjam is telefonisch te bereiken via het Gerard Horvershuis op 013-5210112, of via de klantenservice op 0165-546613.

Terug naar boven.

Een 60+er

Vertelt

Bij ons telefonisch contact zei ze: “Zo’n interview wil ik wel, maar eigenlijk heb ik niks te vertellen”. Toch duurde het gesprek later bij haar thuis een uur, waarbij ze volop haar verhaal deed.

Ze is geboren in Boxtel. Ze is de vierde uit de kinderrij van acht. Met de drie broers boven haar mocht ze vaak mee op stap; ze waren soms wat te voorzichtig met haar, vond ze.

Omdat haar vader indertijd bij de leerlooierij in Oisterwijk werkte, verhuisde het gezin naar Oisterwijk in 1955. Vader had lang genoeg heen en weer gefietst. Nu mochten de kinderen fietsen van Oisterwijk naar Boxtel.

Ze is getrouwd in 1960. Zelf heeft ze nooit buitenshuis gewerkt. Ze had genoeg aan de zorg voor hun beide kinderen en het huishouden. Haar hele leven heeft ze allerlei vormen van handwerk gedaan: quilten, borduren (“schilderen met naald en draad”), keramiek. Steeds probeerde ze nieuwe technieken uit. Haar huis hangt en staat er vol mee. In bijna alle ruimten is wel iets te vinden van haar kunstnijverheid.

De gelukkigste tijd, vertelt ze, was toen de kinderen op de basisschool zaten. Alles verliep rustig; ze woonden in een wijk waar de kinderen veel vrienden en vriendinnen hadden. Die liepen ook vaak in en uit en dat over en weer.

Toen de kinderen groter waren, kwamen er heel wat tegenslagen op haar levenspad. Het bedrijf waar haar man jarenlang had gewerkt, ging failliet. Dat was heel moeilijk te verkroppen voor hem. Hij raakte depressief en werd uiteindelijk arbeidsongeschikt verklaard. Toen hij bijna 70 was, viel het vaker op dat haar man dingen vergat of dingen kwijt raakte. Lang bleef dit binnen het gezin, totdat een familielid een keer zei: dat gaat niet goed met hem. Zou er geen sprake zijn van dementie? De schrik, maar ook de boosheid na die opmerking was natuurlijk groot. Toch werd meneer onderzocht. Uiteindelijk bleek hij inderdaad dementie te hebben. Dit was een zware periode voor het echtpaar.  Uiteindelijk overleed hij in 1997 na een hartinfarct.

In deze periode van opeenvolgende moeilijkheden overleden ook nog drie broers van haar op vrij jonge leeftijd, respectievelijk aan longkanker en aan een hartinfarct.

Zelf kreeg ze in 2005 een herseninfarct. Ze herinnert zich dat ze op een dag plotseling links hoofdpijn had. Ook kon ze haar arm en hand niet meer goed gebruiken. Ze weet nog dat ze via de huisarts naar de EHBO is gebracht. Wat er daarna gebeurde, herinnert ze zich niet meer. Er bleek een verstopping te zitten in haar halsslagader. Ze bleef 10 à 12 dagen in het ziekenhuis. Daar kreeg ze ook nog een hartinfarct.

Enige tijd kon ze niet lezen; teksten liepen door elkaar heen. Ook praten ging moeilijk. Dit is allemaal bijgetrokken.   

Dit werd haar allemaal even te veel. Ze maakte een sombere periode door. Gesprekken met een maatschappelijk werkster hebben haar weer op de been gebracht.

In 2010 verhuisde ze van het vertrouwde huis in die fijne wijk naar haar huidige appartement. Haar beide kinderen hebben haar flink geholpen bij deze verhuizing. Ze woonde er goed en wel toen de volgende grote klap kwam: bij haar zoon was leverkanker geconstateerd. Binnen drie maanden overleed hij. Hoe kom je zoiets te boven? Met grote moeite, dat spreekt voor zich. Het verdriet wordt nu minder, maar het gemis is nog even groot.

Ondanks dat houdt ze zich goed staande. Natuurlijk zou ze graag meer aanloop willen, op de eerste plaats van familie, maar zeker ook wel van mensen uit de buurt.

Op dinsdag gaat ze sjoelen bij de inloop. Op donderdag gaat ze naar Moergestel, waar ze de mooiste dingen maakt in de keramiekles. Dit is een groep speciaal voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel. Op vrijdag drinkt ze koffie bij de inloop in Oisterwijk.

Ze ziet weer licht aan het einde van de tunnel, zegt ze, want de weduwe van haar zoon heeft een nieuwe relatie. Ze is blij voor haar.

Met recht kunnen we over deze mevrouw zeggen: ze heeft een rugzak vol met levenservaringen. Toch zet ze door en kan genieten van de dingen die ze doet en vooral die ze maakt. Petje af!

Ankie Wessels Beljaars

Wilt u ook geïnterviewd worden over uw leven vroeger en nu? Laat dit dan weten aan de redactie van de Seniorenpagina. Adres en telefoonnummer vindt u op deze pagina.

Terug naar boven.

Mededelingen / activiteiten

Brabantse poffers en mutsen.

Deze lezing word gegeven in zorgcentrum Catharinenberg.

Op donderdag 17 april; aanvang 14.00 uur

Toegang gratis.

Iedereen is welkom, ook niet K.B.O leden.

U kunt zich tot 14 april opgeven bij :

José Maton  Tel.013-5215288

Alzheimercafé dinsdag 15 april

Thema: Wat kan de rol van de huisarts zijn bij dementie?

Gast: Huisarts Dr. Blessing uit Moergestel

Tijd: inloop vanaf 19.30 uur

Duur programma van 20.00 – 22.00 uur

Locatie De Coppele, Prunusstraat 69 5061 AS Oisterwijk

Vooraf aanmelden is niet nodig.

Terug naar boven.