alzheimercaféDinsdag 20 januari.

Thema: Communicatie en Dementie

Gast: Kristel Cobussen, Logopedist.

Hoe communiceren wij en wat als je de woorden vergeet…?

Dementie is een chronische hersenaandoening die de hersenen onherstelbaar beschadigt. De ziekte tast hersenfuncties aan, zoals het geheugen, het denken, de oriëntatie, het handelen (zoals aankleden) en schoolse vaardigheden (zoals rekenen en taal). Communiceren met de omgeving wordt vaak steeds moeilijker.

De gastspreker van vanavond gaat in op vragen als:

  • Hoe werkt ons taalcentrum?
  • Hoe pas ik mij aan binnen de communicatie met mijn partner, ouder die aan dementie lijdt?
  • Hoe gebruiken we ondersteunende communicatie?

Verder worden er tips gegeven voor het aanpassen van de omgeving, de communicatie over en weer (interactie), de taal.

Graag heten we u allen van harte welkom! Vooraf aanmelden is niet nodig.

Tijd: Inloop vanaf 19.30 uur Programma van 20.00 – 22.00.uur

Locatie: De Coppele,  Prunusstraat 69 5061 AS Oisterwijk

Voor meer informatie: Jeanne Verberk 013-5284571 E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

en op www Alzheimer Midden-Brabant.

Terug naar boven.

logo60erMevrouw heeft heel veel te vertellen. Ze heeft in haar leven inderdaad veel meegemaakt. Over ieder item dat we aanroeren, heeft ze wel een verhaal.

Ze is geboren in 1929 in Tilburg als vierde kind van het gezin. Dat was de periode van de grote depressie, die veel zwaarder was dan wat we nu net gehad hebben. Na haar kwamen nog twee kinderen, de laatste in 1938.

Haar ouders omschrijft ze als hardwerkende mensen, die diep gelovig waren. Een anekdote uit haar jeugd is: vader die zijn hoed afneemt als ze de Heuvelse kerk passeren. Toen ze hem vroeg waarom hij dat deed, zei hij: “Voor de grote Heer kind”.

Vader was een echte handelsman, die werkte voor zijn gezin. Na samengewerkt te hebben met zijn broer in een leerlooierij, is hij zelfstandig verder gegaan in de huiden.

Ook voor zijn personeel was hij goed. Indertijd was er in het gezin een knecht en een hulp in de huishouding. Op kantoor werkte nog een dame.

Hun ouders leerden hen ‘eerlijk zijn en verantwoordelijkheid dragen voor de ander’.

Als 8-jarig meisje ging ze, samen met haar oudere zus, naar het internaat in Haut Croix ten zuiden van Brussel. Het gebeurde in die tijd wel vaker dat kinderen van middenstanders naar een internaat gingen. Fijn vond ze het echter niet. In 1939 werden haar zus en zij weer opgehaald door vader, omdat de mobilisatie was afgekondigd. De ouders hadden de kinderen liever bij zich in de buurt. Haar zus bleef inderdaad thuis wonen.

Zij zelf echter ging naar een ander internaat in Etten, op voorspraak van haar heeroom die daar rector was. Dat was in de periode 1940 tot 1947. Dat was nogal ingrijpend. Stel je voor, zij kwam in de puberteit en het was ook nog eens oorlog. En dat terwijl er in het internaat 300 kinderen zaten. Van persoonlijke aandacht was dan ook geen sprake. Op die manier leer je wel te knokken in het leven en voor jezelf te zorgen, met alle angsten en ongemakken die erbij horen. Achteraf kunnen we misschien zeggen dat dit een psychologische leerschool was voor de rest van haar leven. Ze is iemand gebleven die de kunst van overleven kent.

Ze behaalde haar diploma van de Mulo, het middenstandsdiploma, typediploma. Ze heeft enige tijd gewerkt als assistente op een kantoor. Totdat ze van haar leidinggevende het advies kreeg om te gaan doorleren. Het advies was om naar de school voor maatschappelijk werk in Amsterdam te gaan. “En ook al word je nooit een maatschappelijk werkster, de opleiding op zich zal je goed doen”, werd erbij gezegd. Dit advies volgde ze op. Tot haar grote tevredenheid. Met enig plezier laat ze de foto’s zien waarop ze met klasgenoten staat op feesten en vakanties.

Ze vond werk als maatschappelijk werkster, onder andere in Baarle Nassau. Daar werkte ze met mensen die door diverse oorzaken aan de onderkant van de maatschappelijke ladder terecht waren gekomen. Later werkte ze als maatschappelijk werkster in de wijk. Uit de voorbeelden die ze schetst, blijkt wel dat ze hart had voor haar vak. Zelf zegt ze: “Ik heb altijd gevochten voor mijn mensen.”

Ze heeft ervoor gekozen om nooit te trouwen. Omdat ze geen gezin had, kon ze tot het laatste toe zorgen voor haar ouders. In haar huidige huis woont ze al 50 jaar, eerst samen met haar ouders en na hun overlijden is ze er blijven wonen.

Ze denkt vaak na over de wereld van vandaag. Als ze hierover haar beschouwing geeft, noemt ze nog het gedicht dat haar vader vaak zei:

Ach waren alle mensen wijs

en deden daarbij wel

de wereld zou zijn een paradijs

en nu is ze vaak een hel.

Ze herleest nu het boek van Aldous Huxley ‘A brave new world’ en vindt dat hij gelijk heeft.

Haar eigen levensmotto was en is:

Doe wel en zie niet om; draag verantwoordelijkheid ten opzichte van een ander.

Dit geldt voor alle situaties in de samenleving, of het nu in het verkeer is of in huiselijke kring, vindt ze.

Ankie Wessels Beljaars

Terug naar boven.

VAN HET PLATFORM

Seniorenplatform en
WMO-raad vinden elkaar

In een gemeenschappelijke vergadering met een afvaardiging van de WMO-raad heeft het Platform op 23 december jl. overlegd hoe we onze activiteiten op elkaar kunnen afstemmen in het belang van de senioren in Moergestel, Heukelom en Oisterwijk. Gezien de toekomstige ontwikkelingen in het beleid rond zorg en welzijn vinden we dat zeer belangrijk; wij houden u op de hoogte!


Afscheid Gé Verhoeven

In diezelfde vergadering hebben we afscheid genomen van onze secretaris Gé Verhoeven, die zich gedurende bijna vijf jaar met hart en ziel heeft ingezet voor de senioren. Als blijk van waardering bood Karen Vanheusden hem namens de Gemeente een presentje aan (zie foto)

Platformv.l.n.r. Karen Vanheusden, Gé Verhoeven en Inge de Monyé 

Sjef van de Wiel volgt Gé op als secretaris.

Gevraagd: nieuwe penningmeester

Omdat Sjef van de Wiel op dit moment ook de financiën beheert, zoeken we voor die taak een nieuwe penningmeester, liefst wonend in Moergestel.

Heeft u interesse of wilt u iemand tippen laat het weten aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Communicatie

In onze eerstvolgende Algemeen Bestuursvergadering op 16 januari zullen we ons buigen over de communicatie met onze doelgroep (u dus!).
Dat zal in ieder geval uitmonden in een vernieuwde website; we willen bekijken of we die ook wat 'interactiever' kunnen maken.
Als deze vernieuwde website actief is zullen we u op de Senioren Pagina daarover informeren!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar boven.