jong en oudJongeren en ouderen
Er is nogal wat te doen over de veranderingen in de zorg die de regering van plan is door te gaan voeren. Vooral veel ouderen zouden hierbij getroffen worden. Onder veel van mijn leeftijdgenoten heerst een loodgrijze ontevredenheid. Zij zijn opgegroeid met de gedachte dat zij in een land woonden met een overheid die het beste met de burgers voor had. Het ooit zo trotse stelsel van sociale voorzieningen, waar zij decennia lang een forse premie voor betaalden wordt voor hun ogen afgebroken. En wat er voor in de plaats komt moet nog blijken.
Natuurlijk heb je aan mokkende verongelijktheid niet veel en aan machteloze boosheid nog minder. Daar wordt je alleen maar oud en ziek van.
Onze leeftijdsverwachting is na de oorlog met vijftien jaar toegenomen.
Als kind vond ik elke volwassene oud. Iemand van veertig was in leeftijd mijlenver van me verwijderd. Alles was fatsoenlijk zwart of grijs. Te lang volgehouden jeugdigheid gold als een aanfluiting.
Nu behoor ik zelf tot de grijze categorie. Alles om mij heen is jong, lijkt jong, doet jong. We leven in een jeugdcultuur. De gemiddelde leeftijd van de mensen die het nu voor het zeggen hebben bij bedrijven en in de politiek is 43 jaar en zij kunnen zich niet voorstellen dat niet de hele wereld jeugdig is.
Er heerst nog te veel een beeld dat iedereen boven de vijftig ziekelijk en weinig productief is.
De demografische verschuiving gaat echter zo snel dat in de toekomst de ouderen in de meerderheid zijn. Dat maakt dat er dringend behoefte is aan een vernieuwde visie op de maatschappij.
De jonge oudere kan na zijn pensioen vaak nog goed een steentje bijdragen zowel betaald als onbetaald.
Als de samenleving goed in elkaar zit, wordt er altijd met elkaar rekening gehouden.
De ellende kan alleen maar groter worden als je uitsluitend aan het belang van je eigen groep of leeftijdscategorie blijft denken. Dialoog tussen leeftijdsgroepen kan juist een verrijking zijn. Ouderen beschikken over een rijke ervaring en jongeren over een jeugdige energie en vertrouwdheid met technologische ontwikkelingen.
Er zou een gedeelde verantwoordelijkheid voor de toekomst moeten groeien. We zitten midden in een nieuw tijdperk en het zal anders moeten als we de toekomst van mens en planeet veilig willen stellen voor onze komende generaties.
Samen sta je sterk..een oude waarheid, die nog steeds van kracht is (misschien wel meer dan ooit).
Else van Helmond
LEVENSKUNST VOOR WIE GOED OUD WIL WORDEN.
Lezing: Tussen voltooien en verwachten.
Een hoopvolle kijk op de ouderdom
Onze kijk op ouder worden heeft een grote invloed op de wijze waarop wij die levensfase vorm geven. Ook al is verlies niet weg te denken uit het leven van ouderen, toch bieden deze jaren ook tal van kansen tot groei als mens. Het is niet altijd zo makkelijk om dit te zien. Soms zijn de verlieservaringen zo overrompelend dat oud worden synoniem wordt van neergang. En toch…
‘In mijn einde is mijn aanvang’, dicht C.S. Eliot. Het kan inderdaad!
Je leven mooi afronden, vol-tooien, vrede vinden met wie je geweest bent en tegelijk genieten van en zorg dragen voor het leven rondom je. De kunst bestaat erin om de eigen kwetsbaarheid te kunnen aanvaarden en je met die kwetsbaarheid gedragen te weten in het leven. Maar daarvoor heb je trouwe en warme relaties nodig én een doorleefde diepere zingeving.
De lezing wordt gegeven door mevrouw Ria Grommen.Zij is doctor in de psychologie (specialisatie levenslooppsychologie), oud-docente Hoger Instituut Gezinswetenschappen in Brussel en nog steeds zeer actief in vorming en begeleiding van ouderengroepen.
Maandag 9 februari 2015 van 14:00 tot 17:00 uur
(deuren open vanaf 13.30 uur.)
Toegang: 3 euro (koffie en/of thee inbegrepen)
Zaal Den Boogaard in Moergestel
Sint Jansplein 1
Meer informatie: www.metgezelinzingeving.com of Jan Daem 013/5286188
Deze lezing is een initiatief van de werkgroep
LEVENSKUNST VOOR WIE GOED OUD WIL WORDEN

metgezelinzingeving             KBO Otw en Moe       
      indigo
huis voor zingeving
               Oisterwijk
wmoWMO 2015 in de gemeente Oisterwijk in uitvoering.
We zijn intussen enkele weken op weg in 2015, het jaar waarin de nieuwe Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning van kracht is.
Als u voor huishoudelijke hulp -1 een beschikking had die op 31-12-2014 afliep heeft u intussen een gesprek gehad met een WMO-consulent en meestal te horen gekregen, dat u de hulp zelf moet gaan regelen. Hopelijk hebt u intussen een oplossing gevonden om uw huis op orde te houden. Was u tevreden over het gesprek en hebt u zich laten bijstaan door een familielid of iemand van uw eigen keuze? Was de brief duidelijk en begrijpt u de hele inhoud? Heel weinig mensen hebben daarvoor een beroep gedaan op de ouderenadviseur van KBO-Oisterwijk of SVM.
Als u tot de groep behoort met huishoudelijke hulp -1 maar met een beschikking tot 30 april 2015, dan hebt u ook een brief en een gesprek gehad en waarschijnlijk te horen gekregen dat het daarna stopt. We hopen dat u voor die termijn zelf met uw kinderen of uw omgeving een invulling hebt gevonden. Waar mogelijk heeft dat ook de voorkeur.
Er zijn nieuwe aanbieders op de markt gekomen. Is uw situatie niet naar tevredenheid opgelost: laat het ons weten. U kunt ook een PGB (persoonsgebonden budget) vragen of aangeboden krijgen om uw hulp te betalen: weet dan dat u zelf alles regelt – de aanvraag bij SVB, de hulp, het contact met de gemeente in belangrijke mate via internet –  of iemand zoekt die dat voor u doet.
Een volgende mogelijkheid is, dat u een beschikking hebt die per 1 mei 2015 afloopt voor huishoudelijke hulp - 2. Ook hier geldt: u krijgt een gesprek, een verslag en een besluit over hoe het verder gaat na afloop van de huidige beschikking.
Zorg dat er iemand bij het gesprek aanwezig is en laat u horen als het aanbod u in problemen brengt. Het kan namelijk zijn dat uw persoonlijke (gezondheids)situatie is veranderd. En als de hulp stopt en u moet zelf voor invulling zorgen, dan kunt u een beroep doen op de bijzondere bijstand, als uw inkomen laag is.
Voor alle WMO-regelingen geldt: laat u informeren en bijstaan. Ook vanuit de gemeente is er het aanbod om u gratis te laten ondersteunen door een cliëntondersteuner.
Advies of hulp nodig? U kunt een beroep doen op de ouderenadviseurs van KBO-Oisterwijk en SVM.
Meld uw ervaringen over de invulling van de huishoudelijke hulp en andere WMO-voorzieningen aan ons, zeker als het niet naar wens is opgelost of als u met vragen blijft zitten. Daarover gaan we met de gemeente in gesprek.
U kunt bellen, e-mailen of schrijven naar: KBO-Oisterwijk, Fons Klaasen, 013-5216549, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  en voor SVM naar  Jan Geerts, 013-5131833, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of neem contact op met een andere ouderenadviseur die u kent.