geloofEen moderne manier van geloven?
Symposium op 12 maart 2015
Uit een recent onderzoek van de Vrije Universiteit bleek dat nog maar 17% van de Nederlanders gelooft in een persoonlijke God, 53% gelooft in een leven na de dood, 28 % gelooft dat er geen leven na de dood is, 19% weet het niet, 10% gelooft in een weerzien met familie en geliefden en 10% gelooft in het voortbestaan van een ziel, geest of bewustzijn.
De kerken lopen steeds verder leeg. Oriëntatie op blijvende geestelijke waarden en garantie voor een zekere geborgenheid na dit leven verdwijnen steeds verder in de mist.
Ook KBO Brabant signaleerde dit probleem en organiseert voor zowel leden als niet-leden belangstellenden een symposium over bovenstaande.
Sprekers zijn de theoloog Huub Schumacher, godsdienstwetenschapper afkomstig van de Radboud Universiteit en Tilburgs hoogleraar theologie Prof Erik Borgman, Nederlands theoloog van het jaar, die beiden een antwoord op gesignaleerde problematiek proberen te formuleren.
Plaats: Cultureel Centrum De Schakel, Kerkstraat 104, 5126 GD te Gilze.
Datum: donderdag 12 maart a.s. van 10.00 tot 17.00 uur.
Kosten: 20 euro overmaken op bankrekening NL27FVLB0226878651.  
Opgeven bij: email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Na ontvangst van betaling is men pas ingeschreven.
 alzheimercaféLet op: in verband met Carnaval verzet naar dinsdag  24 februari!
Gastspreker: Larissa Laanbroek, psycholoog GGz.
Thema: Omgaan met dementie.
 
Denk je aan dementie dan denk je automatisch aan een verpleeghuis.  Mensen met dementie kunnen echter heel lang thuis verblijven. Waar moet je in de thuissituatie rekening mee houden? Hoe ga je om met dementie in de thuissituatie, wat mag je wel doen, maar wat moet je vooral niet doen? Dat is waar Larissa Laanbroek deze avond met u over in gesprek gaat.
Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie jong en oud, familie, vrienden , ook hulp en dienstverleners en andere belangstellende zijn van harte welkom.
De gasten praten met elkaar over dingen die ze meemaken, over dementie en over de mogelijkheden voor hulp en dienstverlening. En dat allemaal in een gemoedelijke sfeer.
 Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen wat de ander meemaakt, en wat dit voor hem of haar betekent.
Graag heten we u allen van harte welkom.
Inloop vanaf 19.30; Programma van 20.00-22.00
De Coppele, Prunusstraat 69 Oisterwijk, vooraf aanmelden is niet nodig.
Voor meer informatie: Jeanne Verberk, tel: 013-5284571. e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
overpeinzingOVERPEINZING
Breinzorg bij senioren.
We lezen tegenwoordig steeds vaker dat wij senioren veel moeten bewegen. Waarom is dat?  De wetenschapsjournalist Brigitte de Lange legt ons dat uit in een uitstekend leesbaar boekje met de titel Breinbewust leven. (SWP.2012.) Ik kan het iedereen aanraden te lezen. Brigitte de Lange legt in haar boek uit dat wanneer er sprake is van geestelijke en lichamelijke activiteit er ook nieuwe hersencellen worden geboren. En dat is belangrijk want die nemen juist bij het ouder worden in aantal af. Onderzoek bij ratten toonde aan, vertelt ze, dat als die dieren in een kooi leven met allerlei interessant speeltuig, er meer hersencellen ontstaan. Neurogenese heet dat. Om een nieuwe boeiende omgeving te verkennen moeten ze hun hersencellen namelijk intensief gebruiken. En dat prikkelt de geboorte van nieuwe hersencellen.  Die zijn nodig om nieuwe routes in de hersenen te vormen en op te slaan.  Het brein van ratten die voortdurend in dezelfde saaie kooi leven, heeft geen geboorte van nieuwe cellen nodig. Alles is toch al bekend en het dier kan zo prima functioneren.
MENTALE TRAINING
Ook bij mensen is toen maar eens gekeken naar mogelijke geboorte van nieuwe hersencellen. Ook bij hen blijkt nu dat mentale oefening het aantal hersencellen doet toenemen. Veel hersencellen overleven namelijk op de duur niet. Alleen de cellen die iets nieuws te doen krijgen ontwikkelen zich. Zo kunnen ratten in het laboratorium in een interessante omgeving beter leren en hebben ze een beter geheugen dan hun collega’s in  saaie kooien. Nieuwe dingen leren of doen waar je al je aandacht voor nodig hebt, houdt je brein flexibel. De wiskundige Albert Einstein speelde bijvoorbeeld naast zijn wiskundige arbeid ook viool om zo zijn hersenen ook op een andere manier te activeren.
Het leren van nieuwe vaardigheden maakt onze hersencellen meer flexibel. Dieren met een groot territorium blijken een grotere hippocampus te hebben, een orgaantje in het centrum van de hersenen dat het geheugen regelt. De dennenwoelmuis bijvoorbeeld houdt het bij één enkel vrouwtje en hoeft dus geen groot gebied af te zoeken naar nog meer partners. Hij heeft dus maar een klein geheugen. Maar de graslandwoelmuis, die er meer vrouwtjes op na houdt, moet de weg naar zijn vrouwen leren vinden in een veel groter gebied. Daardoor is zijn hippocampus/ geheugen veel groter. Datzelfde zie je ook bij taxichauffeurs. Die blijken een veel grotere hippocampus/geheugen te hebben dan andere mensen. Om te kunnen werken als taxichauffeur moet je je het hele stratenplan van een stad kunnen herinneren. Naarmate ze langer dat werk doen, slaan ze steeds meer ingewikkelde routes en locaties op in hun hersenen. De meest ervaren taxichauffeur heeft daardoor het sterkste geheugen. Dus een veelvuldig gebruik van je tomtom navigatiesysteem doet je geheugen weer slinken. Rust roest.
Dansen en muziek maken hebben ook een positieve invloed op de hersenen, vertelt Brigitte de Lange. Beide bezigheden gebruiken een groot aantal delen van de hersenen, omdat ze beweging combineren met hogere denkvermogens zoals het onthouden van ingewikkelde danspassen. Ook musici schakelen zichtvermogen, gehoor en geheugen in bij het muziek maken. Ze hebben dan ook meer hersencellen in de delen van het brein die daarbij betrokken zijn. Maar over dat 'bewegend brein' hebben we het een volgende keer.
Hans Pijnaker
logoElisasBelevenissenToch nog een ijsbaan op de Lind in Oisterwijk
ijsbaan“Pas maar op want het is erg glad buiten” zei mijn buurman toen hij mij aanstalten zag maken om de deur uit te gaan. Buiten lag er sinds een paar dagen een flink pak sneeuw. Nadat het er al weken had uitgezien of de winter helemaal niet wou beginnen.
Er waren een paar boodschappen te doen o.a. naar het gemeentehuis waar mijn nieuwe identiteitskaart al een paar dagen op me lag te wachten.
“Ach” antwoordde ik de buurman, “ ik heb stevige schoenen aan met profielzolen”, en ging op stap.
Dat werd dus een ware expeditie! Op een enkele uitzondering na bleek niemand de moeite genomen te hebben om de stoep voor zijn huis sneeuwvrij te maken. Zo goed of kwaad als het ging, glibberde ik over de rijbaan of het fietspad, waarbij eerst hobbels van weggeschoven sneeuw genomen moesten worden om vanaf de stoep daar te komen. Op naar de dichtstbijzijnde winkels. De gebogen brug over de Voorste Stroom was al eerder een glijbaan met valpartijen tot gevolg gebleken, dus die ontweek ik maar.
Zelfs bij de winkels zag ik maar een sporadisch geveegde stoep.
Tenslotte maar door naar het gemeentehuis. Daar zag alles op de stoep voor het gebouw er uit als een sneeuw- en ijsmassa. Die hindernis moest eerst genomen worden om bij de ingang te kunnen komen.
Een ondeugende gedachte kwam bij me op “hebben ze toch nog een ijsbaan op de Lind”.
Weer thuis zocht ik op of het toch niet een burgerplicht is om de stoep sneeuwvrij te houden. Vroeger stond dat wel in de plaatselijke verordening (APV). Maar dat is in 1986 geschrapt! In de huidige situatie is noch de burger, noch de gemeente aansprakelijk als iemand door gladheid zijn nek breekt.
Dit in tegenstelling tot onze buurlanden waar men flinke boetes uitdeelt als de stoep niet sneeuwvrij wordt gemaakt en de eigenaar van een niet schoongemaakte stoep bij letsel aansprakelijk kan worden gesteld. In ons land laat men dat over aan de ‘ burgerzin’ van de mensen. Met alle gevolgen van dien.
Else van Helmond