overpeinzingOVERPEINZING

Eenzaamheid, volksziekte nummer één.

Onlangs kreeg ik een folder van KPN in de brievenbus over eenzaamheid. KPN signaleerde dat meer dan een miljoen Nederlanders ( 53%) zich sterk eenzaam voelt. Ruim een kwart (27%) zet zich niet in voor eenzamen, maar zou wel willen. Onder jongeren is dat zelfs 39%. Ruim een derde (36%) van onze landgenoten schaamt zich voor de eigen eenzaamheid. En 41% voelt zich eenzaam omdat ze geen geld hebben om er op uit te gaan. En hoewel technologie de eenzaamheidsgevoelens van mensen niet kan verdrijven, meent toch 51% dat middels technologie de eenzaamheid te doorbreken valt. De meeste eenzamen durven de omgeving niet om hulp te vragen!

Hoe herken je eenzaamheid? ( ik citeer uit het KPN-rapport)

We zien allereerst een aantal lichamelijke signalen zoals: verslechterde zelfzorg; vermoeidheid; hoofdpijn; verhoogde spierspanning; gebrek aan eetlust. We kunnen ook psychische signalen zien zoals: negatief denken over zichzelf; weinig zelfvertrouwen; gevoelens van verlatenheid; teleurstelling in het leven; verdriet; boosheid;; gevoelens van zinloosheid; verlies van vertrouwen in andere mensen. Ook sociale signalen komen er in beeld zoals: weinig sociale contacten; missen van sociale steun. En in het dagelijkse gedrag zien we: gebrek aan sociale vaardigheden; mensen op afstand houden; claimgedrag; op zichzelf gericht zijn; overmatig gebruik van alcohol en andere verslavende middelen.

Hoe kunnen we het contact tussen mensen proberen te bevorderen?

1.Maak regelmatig een praatje op straat, in de supermarkt of gewoon over de heg.
2.Ga op ziekenbezoek en bied praktische hulp aan.
3.Stuur een leuk kaartje of een e-mailbericht om te laten zien dat je aan iemand denkt.
4.Nodig de buren eens uit voor een glaasje wijn of een kopje thee of koffie.
5.Bied aan ( regelmatig) de boodschappen te doen.
6.Wees eens een keer de chauffeur naar het ziekenhuis of naar een familielid.
7.Vraag iemand mee voor een wandeling. Lopend praten mensen soms gemakkelijker.
8.Help bij een klusje in huis ( zoals een vastgelopen computer, het ontstoppen van de gootsteen of het vervangen van een lamp).
9. Grijp extreme weersomstandigheden ( gladheid, hitte) aan als excuus om aan te bellen en te vragen hoe het ermee staat en of er hulp gewenst is.
10. Vraag om tips voor de tuin of planten om zo een gesprek op gang te brengen.

De bekende arts en hoogleraar gezondheidsleer Ivan Wolffers zegt over onze samenleving: We vormen nog  wel een maatschappij,  maar zijn we ook nog een gemeenschap? Het beleid ten aanzien van  ouderen is om ze zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen, maar we hebben geen éénpersoons opbergplaatsen nodig, maar een plaats waar met anderen leven mogelijk is. Groepsdieren zoals de mens, zegt hij, moet je in gemeenschap houden, anders kwijnen ze weg.
Is de individualisering daarom niet een beetje te ver doorgeschoten en is die individuele zelfstandigheid niet een verouderd idee uit de jaren negentig, dat niemand echt gelukkig maakt?, vraagt hij zich af.
Daar zouden we eens over kunnen gaan nadenken.

 

Hans Pijnaker

 

Terug naar boven.

 

logoElisasBelevenissenTreinreisperikelen...

 

Een van mijn vriendinnen woont al jaren met haar man in Frankrijk. Zo af en toe komt ze nog wel eens naar het noorden om op bezoek te gaan bij familie of vrienden.

 

Het wordt wel voor ons steeds moeilijker om van het openbaar vervoer bij jullie gebruik te maken, vertelde ze me gisteren. Niet te begrijpen dat gedoe met die paaltjes en automaten. Op de meeste stations is ook niet eens een loket waar je een normaal kaartje kunt kopen.

 

Ik begreep haar commentaar volledig. Veel treinreizigers, en zeker diegenen die incidenteel met de trein reizen, worden in Nederland horendol van het gedoe met automaten en het omslachtige in- en uitchecken met eenOV-chipkaart.
parkeermeterHet reizen is de laatste jaren veel te complex en te duur geworden.

Een retour van Emmen naar Venlo vergt maar liefst twaalf keer in- en uitchecken!

En dat komt vooral door al die verschillende vervoersmaatschappijen die ook een deel van het spoorwegnet verzorgen.

 

En dan vertel ik mijn vriendin nog niet over het verplichte saldo van 20 euro op de kaart, over het niet werken van automaten of paaltjes, over de boetes die men kan krijgen als men zijn kaart niet goed voor het schermpje heeft gehoudent, over het moeizame proces om onterecht afgeschreven geld terug te krijgen, en dat op veel stations geen personeel meer te vinden is. Kortom, in een woord samengevat : klantonvriendelijk.

 

Heel anders gaat het er aan toe in België. Daar kan men nog aan het loket op de stations een gewoon kaartje kopen.

De Belgische Spoorwegen hebben bovendien veel klantvriendelijke voordelen. Iedereen van 65 jaar en ouder kan voor 6 euro heen en terug naar iedere plaats in heel België reizen. Géén gedoe met automaten en paaltjes maar gewoon in de trein stappen.

 Dus op naar Turnhout, vrij parkeren achter het station en bij de vriendelijke meneer achter het loket een kaartje senior retour Antwerpen kopen.

Ik ben al weg.

 

Else van Helmond

 

Terug naar boven.

 

Mantelzorgwoning

vergunningvrijOp 24 september 2014 heeft de Rijksoverheid nieuwe regels met betrekking tot plaatsing van mantelzorgwoningen gepubliceerd. Deze nieuwe regels zijn ingegaan op 1 november 2014 en betekenen dat in de meeste situaties geen omgevingsvergunning (= bouwvergunning) meer nodig is.

Het gaat daarbij om een woning van één huishouden van maximaal twee personen, van wie ten minste één persoon mantelzorg verleent aan of ontvangt van een bewoner van de woning.

Zo lang betrokken familie kan aantonen dat er sprake is van mantelzorg, geldt deze vergunningsvrijheid. Vervalt de mantelzorg (bijvoorbeeld door overlijden van de bewoner(s)), dan vervalt ook de grond voor vergunning vrijstelling. De mantelzorgwoning moet dan verwijderd worden. De nieuwe regels gelden ook voor bijvoorbeeld verbouwde schuren of garages. Deze moeten in oude staat worden teruggebracht.

 

Mantelzorg is zorg die, niet in het kader van een hulpverlenend beroep, wordt gegeven aan een hulpbehoevende door één of meerdere leden van diens directe omgeving, waarbij de zorgverlening direct voortvloeit uit de sociale relatie.

 

Er zijn diverse leveranciers die kant en klaar woningen maken die (achter ) in de tuin geplaatst kunnen worden. Zij kunnen u prima adviseren wat de mogelijkheden zijn. De units zijn te huur en te koop. Er bestaat ook een mogelijkheid om een unit aan een bestaand huis te bouwen.
De woonunits zijn gebonden aan maximale afmetingen die u kunt vinden in de wet, maar vragen wel veel kennis van bouwvoorschriften.

(Wie over een computer beschikt kan op internet de volgende publicatie vinden:

http://www.wmo-wijzer.nl/wp-content/uploads/vragen-antwoorden-mantelzorgwoningen.pdf)

 

Harrie van Wezel

 

Terug naar boven.

 

Samen lunchen in het Gerard Horvers Huis

 

Als u dit leest is er voor de tweede keer (op dinsdag 24 maart) in het Gerard Horvers Huis van 12.00 tot 14.00 uur een lunch georganiseerd voor de ouderen van de gemeente Oisterwijk, in het kader van het project Samen Lunchen.

GerardHorversHuis

Dit door het Maatschappelijk Innovatiefonds Gemeente Oisterwijk (MIGO) ondersteunde project is bedoeld om de sociale contacten van de ouderen te vergroten en voorlichting te geven over het belang van gezonde voeding.

 

Op dinsdag 7 april is er weer een lunch, waarvoor u zich kunt aanmelden via telefoonnummer 06 22382085.

 

Meer informatie over kosten en inhoud van de lunch kunt u lezen in een artikel in De Nieuwsklok van komende week. Houd de Nieuwsklok dus in de gaten!

 

Terug naar boven.