Levenskunst voor wie goed oud wil worden.

Derde filmvoorstelling:   Departures

Maandag 8 juni 2015

foto film

Trialoog-filmvoorstellingen

Ouder worden en goed oud zijn is vandaag een belangrijk thema, niet alleen in het leven van de individuele ouderen maar ook in de soms complexe samenleving. Steeds meer mensen leven langer, ook in Moergestel, Oisterwijk, Heukelom en in de omliggende gemeenten.
Wie positief denkt over ouder worden, leeft gemiddeld 7,5 jaar langer dan doemdenkers. Die boude uitspraak doet André Aleman, hoogleraar neuropsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en auteur van het boek Het seniorenbrein.

Zes samenwerkende organisaties uit Oisterwijk behartigen en (h)erkennen hoe boeiend het kan zijn om bewust de levensfase van het ouder worden in te gaan, ook al kent deze fase naast haar rijkdom ook haar moeilijkheden en ongemakken. Maar zijn die er in de andere levensfasen ook niet? Zou het kunnen dat de in wijsheid beleefde ‘oudere dag – want wanneer is men oud?- zelfs niet hoeft onder te doen voor de vaak lyrisch bezongen onbezorgde jeugdjaren?

Vanuit de voorbije geslaagde filmvoorstellingen ’On Golden Pond’ en ‘Spring, Summer, Fall, Winter’ biedt de werkgroep “Levenskunst voor wie goed oud wil worden” deze laatste filmvoorstellingen aan. Deze film wordt vertoond zowel in een matinee- als avondvoorstelling. Na elke film is er zoals gewoonte een nabespreking in dialoogvorm met kleine groepjes onder leiding van deskundige gespreksleiders.

Welkom, het doek gaat open

Departures van regisseur: Yōjirō Takita. Oscarwinnaar: Beste Buitenlandse Film 2009.

Departures volgt de diepgaande en soms komische kennismaking van Daigo Kobayashi met de dood terwijl hij de wonderen, vreugde en betekenis van het leven ontdekt. Daigo is een getalenteerd cellist wiens orkest plotseling wordt ontbonden. Wegens geldgebrek besluit hij met zijn vrouw terug te keren naar zijn geboortedorp, waar hij door een onduidelijke advertentie per ongeluk bij een uitvaartondernemer terecht komt en wordt aangenomen. Hoewel zijn vrouw en zijn vrienden neerkijken op het werk dat hij doet, weigert Daigo zijn baan op te zeggen. Hij raakt steeds meer bedreven in de officiële rituelen en door de dagelijkse confrontatie met de dood, begint hij eindelijk in te zien waar het in het leven werkelijk om draait. (Vervolg op het witte doek.)

Wanneer: Maandag 8 juni 2015

Waar: De Voorhof, Kerkstraat 64, Oisterwijk.
Entree: € 4,- ( Welkomstdrankje inbegrepen)
Aanvang middagvoorstelling: 14.00 uur
Aanvang avondvoorstelling: 19.30 uur
Zaal open 30 minuten vooraf. Reserveren niet nodig: welkom!


Meer info tel. Mevr. Wil van Egmond 013 211 05 33 of zie: www.metgezelinzingeving.com

(Dit initiatief krijgt de medewerking van:
Gemeente Oisterwijk /Indigo – Brabant (voorheen GGz-Breburg)/ KBO-Oisterwijk/ SeniorenVereniging Moergestel 50 + en Huis voor Zingeving.)


Terug naar boven.

NIET AANGEBOREN HERSENLETSEL (NAH).

Vrijwel iedereen krijgt ooit, zelf of in zijn omgeving, te maken met een hersenaandoening. Hersenaandoeningen kennen een grote verscheidenheid en komen op iedere leeftijd voor.

Het platform kwetsbare burgers van de gemeente Oisterwijk, het steunpunt mantelzorg  en het sport- en zorgatelier Oisterwijk vragen uw aandacht voor twee

themabijeenkomsten over NAH

We nodigen u uit om op 11 juni en 30 juni a.s. kennis te nemen van de aandoening, de oorzaken en de zichtbare en onzichtbare gevolgen. In de eerste bijeenkomst is er vooral aandacht voor de partner/mantelzorgers van de persoon met NAH;  in de tweede bijeenkomst staat de persoon met NAH centraal.  
Aan de presentaties nemen zowel ervaringsdeskundigen als professionals deel.
Er is veel ruimte voor vragen en gesprek. 


Niet aangeboren hersenletsel

(Er bestaat ook aangeboren hersenletsel. Dit is schade aan de hersenen die ontstaan is rond of na de geboorte, zoals zuurstofgebrek of een infectie.)

In Nederland krijgen jaarlijks naar schatting 160.000 (nieuwe) mensen te maken met een of andere vorm van hersenletsel als gevolg van bijvoorbeeld een herseninfarct, ongeluk, tumor, hartstilstand, hersenbloeding of operatie. Dat aantal betreft alleen betrokkenen zelf, niet de naaste omgeving. Ook de familie ondervindt vaak allerlei problemen.

De gevolgen van NAH kunnen heel verschillend zijn, maar kennen ook veel overeenkomsten.

Bij traumatisch hersenletsel is het letsel ontstaan door een oorzaak buiten het lichaam. Voorbeelden zijn: een val van een trap, een botsing in het verkeer of een harde klap op het hoofd bij een vechtpartij. Voorbeelden hiervan zijn een hersenschudding of een hersenkneuzing.

Niet-traumatisch hersenletsel ontstaat door een proces in het lichaam.

Voorbeelden van niet-traumatisch hersenletsel zijn: herseninfarct, hersenbloeding, infectie, een gezwel/tumor, vergiftiging, zuurstofgebrek, epilepsie, stofwisselingsaandoeningen.

Na het oplopen van niet-aangeborenhersenletsel,  door bijvoorbeeld een hersentumor of een hersenkneuzing, kunnen mensen last blijven houden van de gevolgen.

De lichamelijke, functionele beperkingen na bijvoorbeeld een beroerte vallen de meeste mensen in de omgeving van de getroffene vaak direct op.

De 'onzichtbare gevolgen' zijn minder opvallend en komen vaak pas na enige tijd tot uiting.

De eerste bijeenkomst is op 11 juni in De Coppelevan 13.30 tot 16.00 uur

Inhoud van de middag:

Wat is NAH? Wat doet NAH binnen het gezin? Aandacht, vermoeidheid, tijdsdruk,
hoe ga ik hier als mantelzorger mee om?


De tweede bijeenkomst op 30 juni is in De Leye van 13.30 uur tot 15.30  uur.

Inhoud van de middag:
De cliënt  centraal.


Wat betekent NAH in het dagelijks leven van de persoon met NAH, relaties, werk, toekomstverwachtingen.

De bijeenkomsten zijn, na aanmelding,  gratis en los van elkaar te volgen.

Vragen en aanmelding:

U kunt zich voor bijeenkomst 1vóór 1 juni aanmelden en voor bijeenkomst 2tot 20 juni
bij Liesbeth Lautenschutz, mantelzorgconsulent. Dit doet u door een mail te  sturen naar:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Telefonisch van maandag tot en met woensdag:


013 528 40 80 | 06 836 93 001.)

Terug naar boven.


logoElisasBelevenissenGouden bruiloft

hulde aan het bruidspaar 50 jaar

 


Mijn schoonzusje belt met de vraag of ik de laatste zondag van mei vrij wil houden.

Zij en haar man zouden dan graag met een klein gezelschap hun gouden bruiloft willen vieren.

Ik ben er even stil van...gouden bruiloft! Zo veel schelen we niet in leeftijd en we kennen elkaar natuurlijk al een hele tijd maar gouden..dat is dus een huwelijk van vijftig jaar. In de jaren zestig gesloten, de jaren zestig die in mijn herinnering nog zo levendig aanwezig zijn..waar we gingen dansen in de disco, naar Knokke gingen, op de mobylette reden, alle liedjes van Conny Froboess meezongen, Elvis geweldig vonden, onze rokken met pettycoats eronder droegen en alle jongens hun haren lieten groeien.

Mijn herinneringen gaan ook terug naar de gouden bruiloft van mijn grootouders.

Eerst een H.Mis daarna een hele dag feest in een zaal. Mijn grootouders aan het hoofd van de feesttafel, allebei in stemmig zwart met corsage en bijna onbeweeglijk in het besef middelpunt van een heuglijke dag te zijn.

Oud waren ze en zo zagen ze er ook uit..en bovendien een gouden paar was een uitzondering in die tijd. Meestal was al een van de echtelieden eerder overleden.

De taart die de burgemeester namens de gemeenschap van dorp of stad kwam brengen was dan ook een vast onderdeel van zo’n feestelijke dag!

Dat een gouden bruiloft ook in deze tijd niet zo vaak voorkomt heeft weer andere oorzaken. Volgens de statistieken lopen in Nederland 34 % van de huwelijken stuk.

Ook bij mensen die al langere tijd gehuwd waren. Veel senioren komen tegenwoordig niet alleen door vroegtijdig overlijden van hun partner maar door een scheiding alleen te staan. In ons land zijn zo’n 2,8 miljoen jonge maar ook oudere singles!

Nu is het niet zo dat al die singles op zoek zijn naar een nieuwe partner en zich eenzaam voelen. Maar een groot aantal is toch actief bezig aan een zoektocht naar vrienden, partners, maatjes!

Ontmoetten onze grootouders elkaar op de jaarlijkse kermis of het dorpsfeest, en onze ouders, en ook wij, bij sport- of andere verenigingen, dansen of tijdens de studietijd. Tegenwoordig gaat men zoeken op internet naar een nieuwe relatie of men bezoekt speciale evenementen voor singles.

Ik zou wel eens willen weten hoe mijn grootouders over dit soort zaken dachten. Persoonlijke gevoelens kwamen nooit ter sprake, zij trouwden, kregen zes kinderen,. verdeelden de taken in huis, en spraken over zaken die in hun directe omgeving plaatsvonden.

Het gouden echtpaar uit het begin van mijn column staat heel actief in het leven, regelmatig ondernemen ze dingen samen maar nog vaker alleen of met anderen.

Hij maakt gedichten, schildert, maakt lange fietstochten en zit in een culturele kring. Zij heeft al jaren een leesclub, studeert Italiaans, is mantelzorgster, en werkt hele dagen in hun grote tuin. Een ding is zeker ..het wordt een mooi feest maar zonder bezoek van de burgemeester!

Else van Helmond

Terug naar boven.


Nieuwe basiscursus voor vrijwilligers

De VrijwilligersAcademieOisterwijk start dinsdagavond 2 juni weer met een basiscursus voor startende vrijwilligers in de zorg.

Als u net begonnen bent als vrijwilliger in zorg en welzijn of u overweegt dit te gaan doen, dan is dit de juiste cursus voor u !

Er wordt aandacht besteed aan de basiskennis en –vaardigheden die belangrijk zijn voor dit vrijwilligerswerk.
Als u interesse heeft bekijk dan de informatie op
www.vrijwilligersacademieoisterwijk.nl.
Via deze website kunt u zich ook aanmelden voor de cursus.Terug naar boven.