Slogo svo.V.O. IN BEELD  

door Harrie van Wezel – voorzitter

S.V.O. staat voor Senioren Vereniging in de gemeente Oisterwijk. De vereniging is opgericht in 1992.

S.V.O. stelt zich in de meest ruime zin ten doel te bevorderen dat er meer huur- en koop seniorenwoningen worden gebouwd voor alle senioren in Oisterwijk en Moergestel. Woningen van goede kwaliteit en afgestemd op de individuele woonwensen en financiële mogelijkheden van senioren.

S.V.O. realiseert haar doelstellingen op de volgende wijze:

 • Door samen te werken met de politieke partijen in Oisterwijk.
 • Door samen te werken met woonstichtingen en projectontwikkelaars.
 • Door regelmatig een woonwensenenquête onder haar leden te houden. Daardoor wordt duidelijk voor welk soort woning en in welke prijsklasse senioren belangstelling hebben.
 • Informatie verstrekken (per email) over artikelen die geplaatst zijn op onze website www.svoisterwijk.nl.
 • Relevante informatie verstrekken over bouwprojecten voor senioren in Oisterwijk, Moergestel en Heukelom.
 • Adviezen geven over nieuwbouw of verbouwing,
 • Domotica, financiële adviezen.
 • Jaarlijks een Algemene Ledenvergadering organiseren waarin leden kunnen meepraten over het beleid van S.V.O. Na het officiële gedeelte volgt een lezing over een actueel huisvestingsonderwerp.
 • nooduitgang S.V.O. maakt deel uit van het Senioren Platform
 • Ouderen (SSPO).
 • Door uit te gaan van de Woonkeur Plus norm. Deze Woonkeur Plus norm bestaat uit een pakket eisen waaraan een seniorenwoning moet voldoen.
 • Het belangrijkste hiervan is dat de woningen geschikt moeten zijn voor het gebruik van een rolstoel en daarom geen drempels worden gebruikt.
 • Dat houdt in dat rekening moet worden gehouden met een aantal minimale afmetingen:

 • voor de hal een minimale afmeting van 1.5 x 1.5 m²
 • voor het aparte toilet een minimale afmeting van 1.1 x 0.85 m²
 • voor de keuken minimaal 2.5 x1.8 m²
 • voor de woonruimte minimaal 19 m²
 • voor de hoofdslaapkamer voor 2 personen minimaal 2.7 x 3.9 m²

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met onze secretaris Wim Peters, 013-5284112 of email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wilt u lid worden? Vul op de website het inschrijfformulier in of neem contact op met Mia Braakhuis-ten Cate, 013-5286151 of email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Terug naar boven.

LlogoElisasBelevenissenove is in the air

Je zou het niet zeggen bij de temperatuur zo halverwege juni. Warm is het zeker niet maar toch willen heel wat mensen warm lopen voor de liefde of op zijn minst voor een gezellig contact.

Datingsites of datingbijeenkomsten floreren en het aantal  mensen dat daar gebruik van maakt stijgt nog steeds. Ook 65-plussers hebben inmiddels die weg gevonden. De reden voor die stijging met name onder ouderen schrijven experts toe aan het feit dat deze senioren het gevoel hebben dat er niet veel tijd meer te verliezen is. Daar komt bij dat het scheidingspercentage onder ouderen steeds hoger wordt - want ja, ook opa’s en oma’s gaan tegenwoordig uit elkaar.

Op voorstel van de Ouderenbond, waar ik als vrijwilliger werkzaam ben, ga ik op weg naar een datingbijeenkomst voor senioren in Den Haag.

Mijn taak daar is om de mensen te ontvangen en de organisatie een verslag van de bijeenkomst te geven. De bar van het hotel is gevuld met losse tafels en stoelen.  Vrouwen en mannen druppelen binnen. Koffie en thee worden geserveerd. Zenuwachtig kruisen blikken elkaar. Vrouwen monsteren elkaars uiterlijk. Sommige vrouwen vertellen me dat ze eigenlijk door hun kinderen gestimuleerd zijn om een keer deel te nemen. Ze geven aan dat ze een zoektocht naar een partner eigenlijk niet nodig hebben want er zijn goede vrienden en vriendinnen, leuke kinderen, vrijwilligerswerk en hobby’s. En mochten ze die middag toevallig toch een leuke man tegenkomen dan is dat meegenomen; en zo niet dan hebben ze toch een gezellige middag gehad.

Een leven als God in een lat-relatie dat is feitelijk hun streven. En als de man toevallig ook nog gezellig is, er niet slecht uit ziet en bovenal niet onbemiddeld is dan is dat ook een pluspunt.

En dan de mannen. Ze zijn die middag in de minderheid maar dat belet hen niet om al voordat de 7 minuten tijd voor een persoonlijke ontmoeting begint een aantal dames aan te spreken. Zij zijn vastbesloten om een leuke vriendin te vinden, “alleen is maar alleen en zeker niet gezellig” vertellen ze me. Het is duidelijk dat mannen  veel meer moeite hebben om als single door het leven te gaan. Genieten van het leven willen ze nog allemaal en dan het liefst met een leuke, liefdevolle vrouw.

Maar ja die moet dan niet acht jaar ouder zijn, drie kinderen en nog meer kleinkinderen hebben, of alleen maar willen shoppen.

Al met al lijkt het daten me toch veel weg te hebben van een sollicitatiegesprek. Er wordt wat heen en weer gepraat. Blikken kruisen elkaar, men tast elkaars gezicht af, zwijgt of praat juist aan één stuk door. En dan de verlossende bel. Op naar de volgende tafel waar weer een dame zit te wachten voor een gesprek van 7 minuten.

Met gemengde gevoelens neem ik afscheid van de datingbijeenkomst. En denk aan de uitslag van een enquête van het CBS onder meer dan 10.000 Nederlanders. Daaruit blijkt dat het merendeel van de vrijgezelle 65-plussers tot de conclusie komt dat het leven zonder partner een stuk beter is. Van de 65-plus vrouwen zegt zelfs bijna 70 procent liever alleen te blijven.

Liever alleen blijven is zeker niet van toepassing op een vriendin uit Den Bosch. Tijdens de laatste Jazz in Duke Town ontmoet ze een aardige heer. Ze gaan gezellig samen luisteren bij diverse jazzpodia in de stad en nemen nog een glaasje wijn. Het gesprek verloopt gezellig. Uiteindelijk komen ze tot de conclusie veel gemeen te hebben... en maken vervolgafspraken.

Inmiddels zijn er al gezellige etentjes geweest en zijn er al plannen voor reisjes gemaakt. Snel? Ben je gek..we willen nog genieten van het leven!

En ik ..ik blijf voorlopig nog de happy single.

Maar mocht iemand willen solliciteren...?

Else van Helmond

Terug naar boven.

OoverpeinzingVERPEINZING

De eeuwige wederkeer van hetzelfde

Afgelopen 10 dagen was ik op vakantie in Zwitserland in het plaatsje Silvaplana. Aan het meer daar ligt direct aan het water een groot rotsblok. Ieder jaar bezoeken veel vakantiegangers deze plek, omdat de grote filosoof Friedrich Nietzsche, de kluizenaar van Silvaplana, bij deze rots zijn grote visioen kreeg, zijn visioen over ‘de eeuwige wederkeer van hetzelfde’.  Hij schrijft hier zelf over: “Ik liep op een dag bij het meer van Silvaplana door de bossen. Bij een machtig piramidaal oprijzend rotsblok niet ver van Surlej hield ik halt. Toen viel mij deze gedachte in.” 

Nietzsche schrijft hierover aan een goede vriend:” Ik heb zoveel gehuild, geen sentimentele tranen, maar jubeltranen, vervuld als ik was van een nieuwe blik op het bestaan.”

Hij dacht namelijk opeens:” Ik kom weer – niet voor een nieuw leven of een beter leven. Ik kom eeuwig weer voor ditzelfde en eendere leven. En ook deze langzame spin, kruipend in de maneschijn, en deze maneschijn zelf, en ik en jij, samen fluisterend, van eeuwige dingen fluisterend – moeten wij niet allen er reeds geweest zijn? – en weerkomen, moeten wij niet eeuwig weerkomen?”

de steen van NietscheNietzsche geloofde aanvankelijk heel sterk in deze gedachte, vandaar dat die hem zo emotioneerde. Want dat zou betekenen dat het leven zinloos is, omdat we dan geen enkele invloed op ons bestaan kunnen uitoefenen. Het leven loopt dan zoals het loopt, iedere keer opnieuw, zonder dat wij kunnen kiezen hoe te leven. Alles ligt dan al vast.

Maar geleidelijk, na bestudering van natuurkundige publicaties uit die tijd, zag  hij in dat zijn visie toch niet houdbaar was. Maar dan komt hij tot een figuurlijke uitleg van zijn theorie. Die figuurlijke uitleg van zijn theorie zegt dat dit huidige leven alles is wat ik heb en dat het daarom niet verspild mag worden. Nietzsche raad ons aan om bij alles wat we beslissen over ons doen en laten de leer van de eeuwige wederkeer als toetssteen te gebruiken, vanuit de vraag: “Wil je dit nog eens en nog ontelbare malen?”
Je moet dus leven alsof dit leven zich eeuwig zal herhalen en dat betekent dat je het zo goed mogelijk moet inrichten en dat je het lijden dat zich onvermijdelijk ook zal voordoen moet aanvaarden als je lot, zonder daarover te klagen. Het bewust doorstaan en te boven komen van de gedachte van de eeuwige terugkeer brengt dan bij de mens een verandering teweeg, een totale ommekeer in zijn relatie tot het bestaan.


De leer van de eeuwige wederkeer van hetzelfde heeft dus een pedagogische functie: de aandrang namelijk  om in dit leven aan de slag te gaan, het leven niet te verslabakken en het onvermijdelijk lijden te accepteren. Amor fati noemt Nietzsche dat. Heb liefde voor je lot. Je moet zo leven dat je van het leven houdt, dat je al wat gebeurt accepteert zoals het gebeurt. Maak van je leven een kunstwerk, zegt Nietzsche. En dat heeft hij zeker gedaan.

Hans Pijnaker

Terug naar boven.