Den Boogaard Meezing-Korendag

zondagmiddag 18 oktober om 14 uur

zangersHet meezingkoor “Agge mar Weg Bent ” en de smartlappenkoren “Jeremiade” en “de Molenzangers” uit Oisterwijk bundelen hun muzikale- en zangkwaliteiten tijdens een gezamenlijk optreden in Den Boogaard in Moergestel op 18 oktober.


Voor u is dit een unieke gelegenheid om 150 zangers en muzikanten aan het werk te zien en te horen. Zij zingen ieder 7 liedjes en op het eind in samenzang 2 liedjes.


Op het repertoire staan veelal Nederlandstalige liedjes en smartlappen. Aanwezig zijn is leuk, maar door mee te zingen waartoe u hartelijk wordt uitgenodigd, maakt u van deze middag een onvergetelijke middag die laat verlangen naar elk nieuw optreden!


De koren zullen zowel afzonderlijk als in combinatie voor uw optreden en natuurlijk bent U uitgenodigd mee te zingen. Het optreden start om 14 uur en de toegang is gratis.

Terug naar boven.

vrijwilligersacademieBasiscursus voor vrijwilligers

De VrijwilligersAcademie Oisterwijk brengt vraag en aanbod bij elkaar van opleidingen voor vrijwilligers binnen zorg en welzijn in de gemeente Oisterwijk. Voor wie nieuwe kennis wil opdoen of vaardigheden wil ontwikkelen om het vrijwilligerswerk beter te kunnen doen, biedt de VrijwilligersAcademie diverse cursussen aan.
Op maandagmiddag 28 september is er van 14.00 uur – 15.30 uur een themabijeenkomst geweest voor vrijwilligers die in aanraking komen met mensen waarvan men vermoedt dat ze eenzaam zijn. Deze bijeenkomst vond plaats in Blokshekken 3 te Oisterwijk,.
Op maandagmiddag 5 oktober start er weer een basiscursus voor vrijwilligers in de zorg. Op 12 oktober is de tweede bijeenkomst van deze cursus. Als u net begonnen bent als vrijwilliger in zorg en welzijn of u overweegt dit te gaan doen, dan is dit de juiste cursus voor u.
Er wordt aandacht besteed aan de basiskennis en –vaardigheden die belangrijk zijn voor dit werk. Er komen thema’s aan de orde als: ‘De positie van de vrijwilliger binnen de hulpverlening’ en ‘De grenzen van het werk en van uzelf.’
Als u interesse heeft, bekijk dan de informatie op de site: www.vrijwilligersacademieoisterwijk.nl
Op deze site kunt u zich ook aanmelden voor deze gratis cursus.

Terug naar boven.

60+ BEURS op zaterdag 3 oktober60

Het is een jaarlijks terugkerend evenement: de Seniorenbeurs in Tilburg op de eerste zaterdag van oktober. Dus u kunt op 3 oktober voor deze beurs terecht van 10.00 – 16.00 uur in Euroscoop, Olympiaplein 2 in het gebied van Stappegoor .
U kunt zich laten informeren over allerlei onderwerpen die voor ouderen interessant zijn. U kunt ook het een en ander meenemen aan o.a. foldermateriaal.

 

Het is er ook gezellig, het kan er druk zijn, maar na 14.00 uur valt de drukte weer mee.
Als u met de bus komt, dan neemt u lijn 1 (naar Elisabeth ziekenhuis) of lijn 11 (naar Goirle).
Informatie over het programma kunt u vinden op de website:

www.seniorenbeurstilburg.nl

Terug naar boven.

Mantelzorgers attentie 2015mantelzorger

Vanaf 2015 wordt er bij de zorg en ondersteuning voor kwetsbare burgers meer verwacht van mantelzorgers en het sociale netwerk. Dit vraagt om een goede ondersteuning en samenwerking.


De gemeente stelt zich daarom de vraag; “hoe ondersteunen we mantelzorgers optimaal en voorkomen we overbelasting”?


Mantelzorg is -zorg die vrijwillig gegeven wordt en onbetaald is en minimaal 3 maanden -en meer dan 8 uur per week- gegeven wordt door iemand uit de directe omgeving-. De zorgontvanger kan een partner of huisgenoot zijn, buurman/-vrouw, kind, broer, zus, vriend of vriendin. zorg die vrijwillig gegeven wordt en onbetaald is en minimaal 3 maanden -en meer dan 8 uur per week- gegeven wordt.
De gemeente heeft het Steunpunt Mantelzorg Oisterwijk de opdracht gegeven om mantelzorgers te informeren, adviseren en ondersteunen. Het Steunpunt is er voor zowel praktische hulp als een luisterend oor. Activiteiten voor en van mantelzorgers zijn individueel en groepsgericht. In de uitvoering van activiteiten zoeken we de samenwerking met andere vrijwilligersgroepen en organisaties in de gemeente.


De gemeente en het Steunpunt Mantelzorg willen graag in contact komen met de mantelzorger. Let wel; er kunnen bij een mantelzorgsituatie meerdere mantelzorgers betrokken zijn. Zij verdienen voor de vrijwillige hulp en ondersteuning die zij verlenen een mantelzorg-attentie.


U kunt zich als mantelzorger per mail of telefonisch laten registreren. Voor de registratie dient de mantelzorger zijn/haar persoonsgegevens, de naam van de persoon die men hulp verleent en de vermelding van het type hulp verstrekken.
De verstrekte gegevens worden zorgvuldig behandeld en alleen gebruikt door het Steunpunt. Na registratie ontvangt u een mantelzorg-attentie en zijn we in staat mantelzorgers direct te informeren over mantelzorgzaken, zoals over de Dag van de Mantelzorg op 10 november 2015.


Voor registratie als mantelzorger en voor informatie over de Dag van de Mantelzorg komen we graag vóór 18 oktober a.s. met u in contact.


Liesbeth Lautenschutz is de mantelzorgconsulent van het Steunpunt mantelzorg in Oisterwijk. Zij werkt bij Contourdetwern, Blokshekken 3.
Zij is per mail bereikbaar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en per telefoon 013-5284080 of 06-83693001.

Terug naar boven.

OVERPEINZINGoverpeinzing

WAT IS TOCH DE MENS?

De mens is een kwetsbaar wezen, dacht ik laatst toen ik na het zien van het Nieuws de TV uitschakelde. De mens kan door iemand anders of door iets anders gemakkelijk psychisch en lichamelijk beschadigd worden en hierin zelfs de dood vinden. Hij is broos en breekbaar.

De filosoof Blaise Pascal schreef in een van zijn ‘Gedachten’: “Ik kan me wel een mens voorstellen zonder handen, voeten of hoofd. Maar ik kan de mens niet denken zonder gedachten: hij zou een soort steen of een redeloos wezen zijn.” Hij noemt de mens slechts een riet, het zwakste in de natuur, maar hij is wel een denkend riet. Het is niet nodig dat het heelal zich wapent om hem te verpletteren, zegt hij. Een damp, een waterdruppel zijn voldoende om hem te doden. Maar zelfs als het heelal hem zou verpletteren, dan zou de mens toch edeler zijn dan wat hem doodt, omdat hij wéét dat hij sterft. Het heelal weet daarvan niets. Het is het dénken dat de grootsheid van de mens uitmaakt.

Maar achter deze kwetsbaarheid van de mens ligt nog een diepere laag, die met zijn hele wezen te maken heeft. Iedere mens is in zijn ontwikkeling afhankelijk van anderen. Hij is niet ‘zichzelf genoeg’, zoals de Griekse goden waren. Als de mens niet door anderen of het andere ‘aangeraakt’ wordt, komt er niets van zijn ontwikkeling terecht. Hij is aangewezen op anderen, die hem liefdevol benaderen en hem in zijn waarde laten. Alleen op die manier kan hij uitgroeien tot een volwaardig mens. En juist door die fundamentele kwetsbaarheid kan hij ervaringen opdoen van verbondenheid en lichamelijk en geestelijk uitgroeien. De mens is opgebouwd uit medemensen, is dus eigenlijk een denkend veelvoud. Hij staat altijd op de schouders van zijn voorgangers.

Hans Pijnaker

Terug naar boven.

STIJLDANSEN VOOR SENIOREN IN MOERGESTELdanspaar

Bent u 50+ en houdt u van dansen, bij onze dansclub is het komende seizoen weer plaats voor enkele nieuwe paren voor het stijldansen. Bij onze club, die dit seizoen al 40 jaar bestaat, is naast het dansen vooral ook het onderlinge contact en het plezier belangrijk: alles kan, niets moet. Onze club telt momenteel naast Moergestelse leden ook leden uit de omliggende plaatsen zoals Oisterwijk ,Hilvarenbeek, Best etc.

Wij dansen en oefenen onder andere, Quickstep, Engelse Wals, Tango, Samba, Slow-foxtrot, Rumba, Tsja-tsja etc. met daarnaast af en toe een Line-dance

Het nieuwe seizoen is weer gestart op woensdag 23 september 2015; het seizoen eindigt in april 2016. De danslessen zijn steeds op de woensdagmiddag in “Den Boogaard” in Moergestel van 13:15 uur tot 14:15 uur, met daarna een pauze om met een drankje wat bij te praten en aansluitend de mogelijkheid om te oefenen of elkaar te helpen met de geleerde danspassen of gewoon vrij te dansen.
Deze danslessen worden steeds verzorgd door dansleraar Nico Kuipers samen met zijn assistente.
Elk jaar organiseren wij ter afsluiting van het seizoen steeds een gezellige avond in de vorm van een diner-dansant, allemaal oergezellig dus. Dit jaar gaan wij ook ons 40-jarig jubileum vieren met een spetterend feest.


Heeft u belangstelling dan kunt u zich wenden tot onze contactpersoon voor vragen of voor een inschrijfformulier. Er is nog plaats!
Dion Rijnen ‘t Vunderke 22, 5066 XV Moergestel telefoon: 013 513 1838 of per E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug naar boven.