Een wereld van verschil 
Alzheimer
Mijn grootmoeder
Vakantietijd ( overpeinzing)
Colofon Seniorenpagina

logo alledaagse dingen Een wereld van verschil
Moeder, goed opgeleid, zeer precies in het gebruik van de Nederlandse taal. Ze gebruikt d’s en t’s volgens de regels en plaatst punten en komma’s waar het hoort. Ook zij bedient zich van de moderne communicatiemiddelen en heeft dus een smartphone. mobieltjeOp haar werk en met vriendinnen levert dat geen enkel probleem of vraagteken op. Heel anders is het wanneer ze appt met haar zoon.
Ze stuurt hem een bericht dat ze ietsje later thuis komt en vraagt hem of hij het ovengerecht vast in de oven zet. Ze sluit, zoals gebruikelijk, de zin af met een punt.Zoonlief belt haar onmiddellijk op en vraagt. “Ben je boos of zo?” Nee, hoezo? “Ja, waarom zet je dan zo duidelijk een punt aan het einde?” Huh? Verbazing om dit misverstand. Hij maakt haar duidelijk dat het ‘niet hoort’ om aan het einde van je bericht een punt te zetten. Dat doe je alleen als je boos bent of iets heel stellig wilt zeggen.
Wat ‘hoort’ blijkt maar weer eens te maken te hebben met de groep waarmee je jezelf identificeert. Dat bepaalt ook de manier waarop je denkt, maar ook de manier waarop je anderen beoordeelt. Ieder gaat uit van zijn of haar eigen denk- en belevingskader. Dit speelt zeker ook een rol in de manier van communiceren, zoals blijkt. Terug naar boven

 

  alzheimer cafévriendelijklogo dementievriendelijk Oisterwijk Alzheimercafé dinsdag 20 september 2016.
Wereld Alzheimer Dag staat dit jaar in het teken van dementievriendelijke samenleving. 
De afdelingen van Alzheimer Nederland organiseren rondom Wereld Alzheimerdag bijzondere bijeenkomsten en evenementen voor mensen met dementie, hun partners, familie en andere betrokkenen. 

Iedereen is van harte welkom !!!! 

In Alzheimer Café Oisterwijk-Moergestel staat op 20 september Wereld Alzheimerdag centraal en de vrijwilligers van het café nodigen U uit om er samen met hen een gezellige ontspannende avond van te maken met een hapje en drankje.
Jolanda muziek verzorgd de avond met een hartverwarmend muzikaal optreden.
Waar: De Coppele, Prunusstraat 69 5061 AS te Oisterwijk.
Inloop vanaf 19.30. Aanvang programma van 20.00 tot 22.00. uur.
Vooraf aanmelden is niet nodig.

Meer informatie: Jeanne Verberk.  E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.    
Terug naar boven    

 

Else logoMijn grootmoeder schreef in 1920 met kroontjespen allerlei recepten voor nagerechten op in haar kookschrift. Leuk is dat ze ook de toenmalige prijzen van de ingrediënten noteerde..alles in centen….

Bessensappuddinggrootmoeder 002

Ingrediënten 7 deciliter bessensap, 3 dl. water f 0,28

200 gram suiker                         f 0,10

150 gram griesmeel                    f 0,06

2 lepels frambozengelei               f 0,06   

50 gram amandelen                    f 0,06
Totale kosten :     f 0,56

Bereiding Het bessensap en het water worden gekookt. Men strooit er het griesmeel en de suiker in en die mengen we er doorheen. Voortdurend roeren en 10 minuten laten koken. Zodra het griesmeel gaar is wordt de pan van het vuur genomen. De amandelen worden met kokend water overgoten en even opgekookt waardoor ze zich gemakkelijker laten pellen. Daarna laten drogen en in kleine stukjes hakken. De frambozengelei samen met de gepelde en gemalen amandelen door de pudding roeren. Deze pudding mag niet in een blikken vorm koud worden. In plaats van griesmeel kan ook havermout of sago gebruikt worden. Alles puur natuur… Volgende keer de Sinaasappelbavarois uit mijn grootmoeders schriftje  

Else van Helmond  Terug naar boven 

 

Le penseurOverpeinzing

VAKANTIETIJD

Iedereen is weer terug van weggeweest. Weg uit de stad, uit de drukte, uit die versteende omgeving. Waarheen? Het groen in. Waarom eigenlijk? Waarom doen mensen dat zo massaal? Groen heeft kennelijk een rustgevende invloed op ons. Daarom werd het ‘aards paradijs’ destijds ook voorgesteld als een groene natuur. Je vindt er rust en stilte. Maar ook vaak weer jezelf. In de natuur vind je je oorspronkelijke staat weer terug, vertelt de cultuurfilosoof en dito psycholoog Jan-Hendrik Bakker in een van zijn boeken (In Stilte; een filosofie van de afzondering. Atlas 2015).
Sommige mensen zeggen dat de natuur het contact herstelt met iets wat in onszelf verloren is gegaan, ons diepere zelf. Anderen vinden in de natuur het bewijs voor zichzelf van hun vindingrijkheid en hun vermogen om alleen, helemaal op zichzelf, te overleven. Vandaar die vele survivaltochten, om het gebroken vertrouwen in jezelf weer te herstellen. Meedoen aan de vierdaagse wandeltocht in Nijmegen kun je daarmee vergelijken. Je bewijst dat je de natuurkrachten de baas kunt zijn. Zoiets herstelt ook het geloof in jezelf, in je eigen kunnen, in je eigen kracht. Destorm sailing natuur blijkt dus niet alleen een plaats van rust, maar ook een bron van harde strijd, van inspanning en confrontatie met jezelf, met je competenties.
Toen ik bijvoorbeeld nog veel ging zeilen op de Friese meren, zocht ik het liefst de momenten uit met ruw water dat werd opgezweept door harde stormwind. Ik ging dan de confrontatie aan met natuurkrachten, ging mij met hen meten. Het in balans houden van mijn boot tussen de slagen van de rukwinden op mijn grootzeil en de beukende golven tegen de boeg, zonder te kapseizen of mijn roer te breken, gaf mij een gevoel van verbondenheid, van één zijn met de natuur. Ik werd een onderdeel van die natuur, was op cruciale momenten alleen met de natuur en moest het maar met haar zien te rooien. Het was gewoon zeilen of zinken.
En ook al ben je dan alleen met de natuur, je bent toch niet eenzaam, zoals het alleen zijn in een drukke stad een gevoel kan geven van buitengesloten zijn. Dat doet de natuur niet met je. In de natuur ben je verbonden met de omgeving, onderdeel ervan. Daarom klopt het ook, als er gezegd wordt dat de natuur je verjongt, je blij maakt, je innerlijke wereld beïnvloedt  en de spiegel is van het diepste deel van je ziel.
Maar het meest ingrijpende van de natuurervaring is toch wel dat ze je bevrijdt van de tijd. Want de dagelijkse kloktijd of agendatijd, zegt bovengenoemde filosoof, deelt ons leven op in kwantitatieve mootjes en herinnert ons eraan dat de tijd niet verspild mag worden. De tijdservaring die onze vakantie zo kenmerkt, is juist bevrijd van die prestatie- of productiedwang en opent voor ons juist een heel ander perspectief: in plaats van het eigen leven komt nu het ritme van de natuur centraal te staan en zijn we even bevrijd van de last van het ego, zoals bij dat zeilen in de storm.
Leuk dat ook jullie weer terug zijn.

Hans Pijnaker  (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)   Terug naar boven 

Colofon Seniorenpagina