Overpeinzing

Alzheimer 18 oktober 

Thema middag: Testament en Levenstestament 

Week van de Vrijwilliger 2016

VVV-Oisterwijk is op zoek naar een aantal enthousiaste gastvrouwen/gastheren

Colofon Seniorenpagina

OVERPEINZING

Le penseurOver grenzen

 

Kent u dat gevoel ook? De verkoper van de straatkrant bij de supermarkt, die zijn tijdschrift aan u wil slijten? Hij maakt fijntjes gebruik of misbruik van je gevoeligheid. Je loopt natuurlijk door met de goedprater, voor jezelf dat je boodschappenkarretje leeg is. Maar even later kom je terug, nu met een vol karretje. Je schaamt je voor je overdaad aan spullen. Hem negeren wordt moeilijk, ook als je niets geeft. ‘Geven of niet geven’ is het onaangename gevoel dat hij bij je veroorzaakt.
Waarom die ergernis? Is dat, omdat hij bewust of onbewust eigenlijk de spot drijft met onze vrijheid en onze gevoelens van autonomie en onafhankelijkheid? Of zou hij weten dat iedere mens een zekere gevoeligheid voor anderen in zich herbergt, vraagt de filosoof Jan Keij zich af. Die ander doet een beroep, een appél op ons en wij ervaren hem als indringer, soms zelfs als lastpak, in ons voorheen zo rustige leven.
Toch kan ik niet altijd maar open staan voor dat appél dat anderen op mij doen buiten mijn huis op straat. Ik moet ook goed voor mezelf zorgen en me dus ook regelmatig kunnen afsluiten om niet aan al die appellerende anderen ten onder te gaan. Maar ik moet me ook niet verharden of afstompen.
Die gevoeligheid voor anderen blijkt een onderdeel van onze psyche, van ons wezen. Het raakt mijn ‘kernzelf’. Zo’n appél van de  ander op mij kan zeker als dwingend en belastend ervaren worden, maar het betekent ook een geroepen worden door die ander. Ik word daarmee verantwoordelijk gemaakt. Als ik zo’n appél negeer, ervaar ik namelijk ook iets van schaamte, omdat ik me als mens tekort geschoten voel. Dus die gevoeligheid voor het appél van de ander op mij is enerzijds een inbreuk op mijn rustige bestaan, waardoor ik die ander als een indringer of lastpost ervaar. Anderzijds kan die gevoeligheid als verantwoordelijkheidsgevoel naar die ander ook de zin van mijn leven worden en mij volwassener doen zijn. Die gevoeligheid voor het appél van de ander trekt mij namelijk van mijzelf weg en plaatst zo het zwaartepunt van mijn aandacht in de ander. Mijn eigen IK wordt ineens minder belangrijk. Het IK van de ander komt bij mij in beeld. En dat betekent geluk, omdat je dan dichter bij je eigenlijke wezen, je ‘ware zelf’ komt.
De dichteres Antjie Krog zegt het zo:
Daar waar ik anders
ben dan jij

Begin ik, het is waar

Maar daar waar ik jou ben,

Jou geworden ben, zing ik buiten mijzelf.
Hans Pijnaker
Terug naar boven 

alzheimercafé

Alzheimercafé dinsdag 18 oktober 2016logo dementievriendelijk Oisterwijk

 

Thema:  Diagnostiek tot Dementie

Gastspreker:  Ralf Vingerhoets, Klinisch Geriater   Twee Steden Ziekenhuis Tilburg
Dhr. Vingerhoets spreekt over het thema “Hoe komt de diagnose dementie tot stand”.

In een vraaggesprek zal de geriater o.a. vertellen over zijn werk als klinisch geriater. Een goede diagnose is belangrijk om bepaalde ziekten die dementie-symptomen veroorzaken, te onderkennen en te behandelen.
Ook zal ter sprake komen welke ziektebeelden hij ziet en met welke disciplines er wordt samengewerkt. Omdat er tot nu toe nog geen behandeling bestaat die dementie geneest, zal aan bod komen welke medische en psychosociale behandeling het lijden van de patiënt en zijn mantelzorger kan verlichten. Na deze inleiding bent u in de gelegenheid om vragen te stellen.
Graag heten we u allen van harte welkom! Toegang is gratis.
Inloop vanaf 19.30 uur.

Programma van 20.00-22.00 in De Coppele, Prunusstraat 69 Oisterwijk.

Vooraf aanmelden is niet nodig.

Voor meer informatie: Jeanne Verberk. Tel: 013-5284571. E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Terug naar boven    

 

Themamiddag op 3 november 2016

levenstestamentTestament en Levenstestament

Seniorenvereniging Moergestel (SVM) en KBO-Oisterwijk (voortaan VSO: Verenigde Senioren Oisterwijk) nodigen u van harte uit voor deze themamiddag over testament en levenstestament. U bent daarvoor welkom op donderdag 3 november in den Boogaard. De zaal is open om 13.00 uur en het programma start om 13.30 uur. U krijgt informatie over testament en levenstestament door een notaris en een financieel deskundige informeert u over de financiële regelingen daarbij.
Wat is een testament en wat is een levenstestament? Wat zijn goede redenen om die af te sluiten? Bent u er nog nooit aan toe gekomen? Wat zijn de financiële aspecten daarbij?
U krijgt inzicht in de mogelijkheden om uw financiële zaken daarbij goed te regelen, maar ook krijgt u tips over hoe u in het algemeen verstandig om kunt gaan met uw financiën.
Er is voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen. Een afspraak voor een persoonlijk gesprek kunt u deze middag of later ook maken. 
 

Welkom op deze middag: een kop koffie of thee staat voor u klaar.

 

vrijwilligers

Terug naar boven

 

VVV-Oisterwijk is op zoek naar een aantal enthousiaste gastvrouwen/gastheren, die het team vrijwilligers voor een of meerdere dagdelen per week komen versterken.

Inlichtingen tijdens openingstijden via telefoonnr. 013-5282345

Terug naar boven

 

Week van de Vrijwilliger 2016 in de gemeente Oisterwijk  

Week van de VrijwilligerVan 7 november tot en met 11 november organiseren ContourdeTwern en de Vrijwilligers Academie Oisterwijk de eerste editie van de Oisterwijkse Week van de Vrijwilliger.

Als blijk van waardering voor alle vrijwilligers – en natuurlijk ook om kennis te kunnen maken met vrijwilligerswerk – biedt de week een mix van interessante en leuke workshops. Deelname aan de workshops is gratis en eventueel benodigde materialen zijn aanwezig. Wilt u aantekeningen maken, neem dan zelf pen en papier mee.
Voor wie

De workshops zijn bedoeld voor alle vrijwilligers - en mantelzorgers speciaal voor de Dag van de Mantelzorgers op 10 november als onderdeel van deze week – uit Oisterwijk, Moergestel en Heukelom. Waar mogelijk zijn ook andere belangstellenden van harte welkom, dat wordt vermeld.
Wanneer

De Week van de Vrijwilliger start op maandagmiddag 7 november en wordt feestelijk afgesloten op vrijdagavond 11 november om 19.00 uur. Gedurende de week zijn er op alle dagen, verspreidt over ochtend, middag en avond, workshops, lezingen en activiteiten. 

Waar

De workshops worden gegeven op diverse locaties in Oisterwijk en Moergestel.
Aanmelden voor een of meer workshops kan via de website www.vrijwilligersacademieoisterwijk.nl

Aanmelden Mantelzorgers voor ‘de Mantelzorgdag’  via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug naar boven

 

Colofon Seniorenpagina