Informatie cursus digitale overheid
Een nieuwe naam voor KBO Oisterwijk

Slapenloos 
Overpeizing 
Wijs de toekomst: thema op eigen kracht ( lezing)
 Colofon Seniorenpagina

Seniorenweb

Terug naar boven

Een nieuwe naam voor KBO Oisterwijk.
Dit jaar heeft de afdeling KBO Oisterwijk haar zestigjarig bestaan gevierd. Dat is voor de afdeling aanleiding geweest om niet alleen terug te kijken maar ook naar de toekomst toe een antwoord te geven op de vraag: “ waar willen wij naar toe in een sterk veranderende maatschappij?”.
Voor het bestuur en de leden is dit aanleiding geweest om naar een moderne naam te gaan die meer aansluit bij de hedendaagse maatschappij.

De nieuwe naam wordt: Verenigde Senioren Oisterwijk (VSO).
Naast de goedkeuring van de leden is het ook van belang dat de naam officieel wordt geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en notarieel wordt vastgelegd in de statuten. Echter alleen een naam veranderen is nog geen verandering van de afdeling.
Een van de eerste stappen is om te komen tot een eigen ontmoetingsplaats. Een plaats waar je een kop koffie kunt drinken en de eigen activiteiten kan houden, zoals kaarten, bingo, biljarten en Thema bijeenkomsten kunt houden. Op dit moment zijn wij de eerste stappen aan het zetten om te kijken of een eigen honk ons zal bevallen. Op onze zoektocht naar een eigen clubgebouw zijn wij op D’n Donk terecht gekomen waar voetbalclub Oisterwijk ons tegemoet is gekomen met hun clubgebouw aan ons beschikbaar te stellen. Een fantastisch gebaar voor ons om onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een eigen clubgebouw. Inmiddels worden er ook met andere partijen gesprekken gevoerd om te bekijken welke mogelijkheden er zijn.
Waarom doen wij dit allemaal?
Wij doen dit omdat is gebleken dat de jongere senioren geen lid willen worden van onze
vereniging. Deze leeftijdsgroep, ook wel de babyboomers genoemd, zijn gewend om hun zaakjes zelf te regelen.
Toen zestig jaar geleden in Brabant de ouderenzorg werd ingevoerd was deze voornamelijk gericht op het ondersteunen van ouderen en voor deze leeftijdsgroep enkele keren per jaar iets leuks te organiseren. Als deze trend zich voortzet, komt er een generatiekloof van mensen die zich niet aan willen sluiten en wij die steeds ouder worden. Dan komt er een teruggang van het aantal deelnemers aan activiteiten die we nu organiseren dat niet wordt opgevuld.
Waarom kan een seniorenhuis zorgen voor een oplossing?
De nieuwe trend in Brabant is dat er overal in afdelingen gewerkt wordt om een eigen home op te richten. Dit wordt vanuit KBO Brabant in Den Bosch ondersteund onder andere door een congres in het Provinciehuis hierover te houden. Een algemene opvatting is dat wanneer afdelingen over een eigen locatie beschikken de aantrekkelijkheid van de afdelingen daardoor sterk toeneemt. Zeker wanneer er een goed aanbod van activiteiten kan worden geboden op vaste dagen en tijden.
Dienstverlening en ontspanning.
Bij activiteiten moet men niet alleen aan ontspanning denken maar in steeds belangrijker mate ook aan dienstverlening en ondersteuning. Hierbij moet worden gedacht aan ondersteuning en begeleiding in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Cliëntondersteuners ( gecertificeerd) werken vanuit een onafhankelijke positie met u samen om de maatregelen betreffende huishoudelijke ondersteuning te begeleiden en te ondersteunen. Mocht u vragen hebben over zaken die de gemeente aangaan en u ziet daar tegenop dan kunt u altijd kosteloos een beroep op ons doen. Daarnaast zijn de cliëntondersteuners actief betrokken bij de maatschappelijke ontwikkelingen in het kader van de WMO. Uiteindelijk gaat het erom, indien u onverwacht met gezondheidsproblemen wordt geconfronteerd, er mogelijkheden zijn om de juiste zorg te verkrijgen.
Uit het bovenstaande moge blijken dat de Verenigde Senioren Oisterwijk meer is dan alleen gezelligheid maar ook naar de toekomst toe mede zorg draagt voor een goede oude dag.
U zult begrijpen dat een groot aantal leden onze onderhandelingspositie richting de overheid veel sterker maakt en voor het lidmaatschap van € 22,= per jaar hoeft u het echt niet te laten.
U kunt ons altijd bereiken per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Frans Monchen, voorzitter VSO

Terug naar boven 

Else logoSlapeloos

Als men mij zo’n twintig jaar geleden vroeg; “slaap je goed?” was steevast mijn antwoord: “ik hoef mijn hoofdkussen maar te voelen en ik slaap tot de volgende ochtend als een roos”.
Hoe anders is het nu. Net als een groot aantal vrouwen van mijn leeftijd lig ik vaak wakker en lees ik me suf. Vooral in bed. En dan gebeurt het nogal eens dat ik, bril nog op de neus, leeslamp nog aan, boek al op de grond, in slaap sukkel.

Maar het komt ook regelmatig voor dat ik wakker lig en allerlei gedachten door mijn hoofd spoken “Denkend aan de dood kan ik niet slapen en niet slapend denk ik aan de dood.”(J.C.Bloem)
En dan denk ik aan al die dingen die ik in gesprekken om me heen nogal eens hoor.
Aan het maken van een levenstestament, en ook nog een testament en wat doe je met de bezittingen die je achterlaat. Een vriendin, die net als ik alleenstaand is, is weken bezig geweest met het regelen van een levenstestament. Ze heeft een vertrouwenspersoon gevraagd om haar belangen straks te behartigen, een hele checklist ingevuld en daarna er bij mij op aangedrongen om dat ook te gaan doen.

Het maakt me moe en houdt me uit mijn slaap. Natuurlijk er moet iets gedaan worden en ik zal keuzes moeten gaan maken.
Of moet ik maar net doen alsof mijn neus bloedt, en denken “ze zoeken het maar uit” of zoals de Fransen zo mooi zeggen “après nous le déluge” (“na ons de zondvloed”).
Maar ja, wie regelt er dan straks mijn bankzaken, mijn medische/persoonlijke belangen?

Hoe moet dat straks? Dit zinnetje doemt meerdere malen op. Hoe moet dat met al die boeken, schilderijen, documenten, om maar te zwijgen over kleren en snuisterijen?
Moet ik er niet zelf -nu al- de beuk inzetten? En beginnen met ruimen? Niets meer bijkopen? Zielig toch.

Vanavond ga ik maar weer lekker verder lezen in dat prachtige boek van Geert Mak getiteld “Jan Six”. En gelukkig voor Geert Mak en voor ons heeft die familie wél veel bewaard.
Eerst nog maar even genieten en blijven leven.

Else van Helmond
Terug naar boven    

Le penseurOVERPEINZING Nietsches

BIJ EEN STERFDAG
Op 25 augustus 1900, ruim 116 jaar geleden, overleed de wereldberoemde filosoof Friedrich Nietzsche, een van de invloedrijkste denkers in de Europese geschiedenis en een van de radicaalste critici van de Europese cultuur. Nietzsche is bekend van zijn wanhoopskreet: “God is dood en wij hebben hem vermoord”. Hij bedoelde daarmee dat God dood was in de hoofden van de mensen en dat daarmee het fundament onder onze christelijke moraal was weggevallen en dientengevolge elke zin van het bestaan, elk richtinggevend geloof, elk voor-waar-houden zou gaan worden ontkend. “Wat ik vertel is de geschiedenis van de komende twee eeuwen. Ik beschrijf wat gaat komen: de opkomst van het nihilisme. Onze hele Europese cultuur beweegt zich sinds lang naar een catastrofe toe en dit met een kwellende spanning, die elke tien jaar toeneemt: onrustig, gewelddadig, overijld, als een stroom die naar het einde toe wil”. Dit schreef hij al in 1880. Hij was zijn tijd ver vooruit! Zware kost, zult u zeggen. Inderdaad, dat is ook zo. Maar weet u dat deze sombere filosoof ook heel lichtvoetig en vrolijk kon zijn? In zijn boek De vrolijke wetenschap bijvoorbeeld nodigt hij de lezer uit om kennis te nemen van zijn zware filosofische werken met het volgende gedichtje:

Uitnodiging
Probeer het maar met mijn menu, jij eter!
Morgen smaakt het je al beter
En overmorgen al heel goed!
En wil je dan nog meer, - de zeven
Boeken die ik nu al heb geschreven
Geven mij beslist tot zeven nieuwe moed.

En omdat hij over van allerlei schreef, ook over minder fraaie zaken, dichtte hij:
Scherp en mild en grof en fijn,
Vertrouwd en vreemd, smerig en rein,
Door wijzen én dwazen gezongen refrein:
Dit alles ben ik, wil ik zijn,
Een duif, een slang, maar ook een zwijn!
Nietzsche schreef veel, maar ook over moeilijke stof, vooral voor zijn tijd. De mensen begrepen niet waar hij het over had: ‘Secularisatie’ (verwereldlijking). Niemand kende dat verschijnsel. Hij was zijn tijd daarin ver vooruit.
Daarom nog een laatste gedichtje vol zelfspot: 

De pen krast
De pen krast: wat een hel!
Zal hier nu nooit een eind aan komen?
Ik pak de inktpot, en beschrijf het vel
Met massa’s inkt in dikke stromen.
Het loopt gesmeerd, breeduit en vol!
Alles lukt opeens in dit bedrijf!
De leesbaarheid, dat wel, betaalt de tol-
Maar och… wie leest nu, wat ik schrijf?
Hans Pijnaker
Terug naar boven

Logosamen1

Thebe Park Stanislaus nodigt u uit voor:
Wijs de toekomst in Thema: Op eigen kracht  
Een gratis lezing over op eigen kracht langer (zelfstandig) thuis wonen.  
SprekersLindy van Bladel & Martijn Weemers  – Apotheker    
Luuk v.d. Meijdenberg – Fysiotherapeut 
Karin Rentmeester – Mentorhulp
Jelle v.d. Elzen – CF Sport Senioren  
Datum:    Maandag 7 november 2016
Tijd:     14.30 uur – ca. 16.00 uur
Plaats:   Woonzorgcentrum Park Stanislaus
Kloosterdreef 3 te Moergestel Aanmelding t/m 2 november bij: Apotheek de Stroom Raadhuisstraat 32c Moergestel, tel.: 013-5131008 of Park Stanislaus, Kloosterdreef 3 Moergestel, tel.: 013-5139320 
Deze lezing wordt u aangeboden door een bijdrage van onderstaande partijen.
Logosamen

Terug naar boven

Colofon Seniorenpagina