Grote Stilte 
Genoeg kracht en evenwicht om uw staande te houden?
Senioren Vereniging Oisterwijk (SVO) gaat voor kwaliteit!
Nog twee leden van het Algemeen Bestuur van het Senioren Platform stellen zich aan u voor. 
 Colofon Seniorenpagina

logo Else Grote stilte.......
Ineens was die daar. Geen internet, geen vaste telefoon. Mijn modem had het begeven. Juist in het weekend.
Gelukkig de televisie deed het nog wel én mijn mobiele telefoon. Was Ziggo niet 7 dagen per week bereikbaar? Ergens moest nog een folder in een map zitten..veel gezoek en uiteindelijk de folder met het nummer gevonden.
Gebeld, ja natuurlijk een keuzemenu en zeker 20 minuten wachttijd. “Probeert u het op een later tijdstip nog een keer”, natuurlijk een paar uur later hetzelfde bericht en de mededeling 20 minuten wachttijd. Dan maar maandagmorgen vroeg proberen.

Weer het bandje maar nu 10 minuten in de wacht. Eindelijk een vriendelijke mevrouw die mee kijkt en me belooft een nieuw modem te sturen. Misschien ook een monteur? Nou dat kan wel een week duren ..u krijgt een ‘klantvriendelijk’(?) modem en dat is er al over twee computerdagen.

Woensdag werd een enorme doos bezorgd, waarin modem, diverse kabels en stekkers en een handleiding. Pas een dag later, na een klusjesman, drie telefoontjes met Ziggo en ook nog een lege belbundel van mijn mobiel verder, werd uiteindelijk de stilte opgeheven met de hulp van een handige ICT-student. Eindelijk zat ik weer op internet en kon ik weer via mijn vaste telefoon bellen.
Het gaf me wel tijd om na te denken over mijn inmiddels behoorlijk grote afhankelijkheid van deze middelen. En hoe weinig je kunt doen als je niet beschikt over toegang tot internet. Men gaat er van uit dat zo’n beetje de meerderheid van de Nederlanders die toegang wel heeft. Toch blijkt volgens de Rekenkamer dat de helft van de 75-plussers geen aansluiting op internet heeft: al gauw 1,5 miljoen mensen. Zonder een attente dochter, zoon of buurman zijn ze geïsoleerd.
En dan is er nog een grote groep laaggeletterden tussen de 16 en 65 jaar, bij elkaar zo’n 1,3 miljoen digibeten. En dat terwijl de overheid de mensen dwingt om gebruik te maken van IT om aan allerlei informatie en aanvragen te komen. Om bijvoorbeeld met de belastingdienst of de gemeente te communiceren. De Nederlandse overheid loopt voorop met de digitalisering van haar diensten. Daar wordt internationaal mee gepronkt. Prima voor de reputatie, mooi voor de dertigers en veertigers die met de computer zijn opgegroeid. Maar tragisch voor de grote bevolkingsgroep die zich buiten gesloten voelt. Zouden beleidmakers daar wel eens bij stilstaan? Ik vrees van niet.

Tot nu toe hou ik nog steeds mijn oude middelen bij de hand, mijn papieren agenda met adressen en telefoonnummers, wegenkaarten in de auto. Want wat als de techniek het helemaal af laat weten?
Het zal niet de eerste keer zijn dat back-upsystemen ook niet alles weer terugvinden. En de ANWB meldde onlangs dat ze de laatste tijd regelmatig gebeld worden met het probleem dat de Tom-Tom het niet meer doet. Ik ben op alles voorbereid. Maar die afhankelijkheid blijft irritant!

Else van Helmond

Terug naar boven

Genoeg kracht en evenwicht om u staande te houden?

Foto vallenOp donderdagmiddag 15 december organiseert Sport- en Zorgatelier Oisterwijk een gratis informatiebijeenkomst. Senioren die meer informatie willen over het trainen van kracht, evenwicht, de gevolgen van vallen en val-preventie zijn welkom.

In de praktijk betekent dit antwoord op vragen zoals: Hoe train ik kracht en evenwicht? Kan ik dit ook thuis oefenen? Waarom vallen we vaker naarmate we ouder worden?
Actief zijn zorgt voor sociale contacten, interactie en zelf kunnen bepalen wanneer en wat we willen. Daarnaast is er informatie over de cursus ‘Veilig Vitaal Thuis’. Een gestructureerd trainingsprogramma waarmee u in staat wordt gesteld taken die u tegen komt in het dagelijks leven te blijven voltooien.

Alied

“Ik was onzeker, liep altijd naar de grond te kijken en pakte liever de auto!” “Nu voel ik me zeker, kijk weer om me heen en ben niet meer bang om te vallen.

Als dit toch gebeurt weet ik hoe te voorkomen dat ik mijn heup, hoofd of polsen bezeer. Ik had het voor geen goud willen missen!”

Alied, 77 jaar

Datum: donderdag 15 december  Tijd: 16.00 – 17.00 uur

Er zijn geen kosten of verplichtingen verbonden aan de informatiebijeenkomst. LogoSport en Zorgatelier
Wanneer u wenst deel te nemen, kunt u contact opnemen met Sport- en Zorgatelier Oisterwijk voor een afspraak: 06 - 42059520 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vooraf aanmelden is verplicht in verband met het beperkt aantal plaatsen.

Terug naar boven 

Senioren Vereniging Oisterwijk (SVO) gaat voor kwaliteit!

Kwaliteitswaarborging
Als onze – bijna 300 - leden bij ons aankloppen voor advies, gaan we uiteraard voor kwaliteit. Naast onze bevindingen baseren we ons op het handboek van de SKW (Stichting Bouwkwali-teit).
Dit handboek is een uitgave van SKW Certificatie in Houten. Deze stichting heeft als doel het bevorderen van de kwaliteitszorg onder andere in de sectoren bouwen, wonen en zorg. Deze kwaliteitsbewaking doet zij door het certificeren van organisaties, processen en producten.

Bekendheid van SKW-certificering (=WoonKeurcertificaat)
Het komt nog regelmatig voor dat projectontwikkelaars of bouwers niet op de hoogte zijn van het bestaan van de certificering en het handboek van de SKW. Het handboek is een belang-rijke leidraad voor mensen die nieuw willen bouwen of verbouwen. logo certified
WoonKeurcertificaat
Bij nieuwbouw wordt vooral uitgegaan van levensloopbestendige bouw, met optimale bruikbaarheid voor de eigenaar. Als de woning voldoet aan de eisen, krijgt deze het WoonKeur-certificaat.

Levensloopbestendige woningen
In een levensloopbestendige WoonKeurgecertificeerde woning kan de bewoner in zijn woning blijven wonen, ook bij invaliditeit of ouderdom. In de versie WoonKeurplus 4 (handboek nieuwbouw) zijn alle passende normen overzichtelijk en gedetailleerd weergegeven.
Verbouwen bestaande woningen
Voor het verbouwen van bestaande woningen zijn twee speciale uitgaven beschik-baar: WoonKeurplus 5 voor het rollatorbestendig maken van uw woning en WoonKeurplus 6 voor het rolstoelbestendig maken er van. Bij de aanpassing van de woning wordt vooral gekeken naar de afmeting van de di-verse vertrekken en natte ruimten.

En wat doet SVO?
Bij SVO kijken we naast alle kwaliteitsgaranties ook naar de mogelijkheid van zorg, nu en in de toekomst. SVO omarmt de aanbevelingen om te komen tot een certificering; zij zijn uiterst belangrijk. Op onze website http://www.svoisterwijk.nl kunnen SVO-leden die willen gaan bouwen of verbouwen, terecht voor uitgebreid en deskundig advies in woord en daad.
Niet-leden hebben helaas maar een beperkte toegang tot de website. Wilt u lid worden? Vul dan het aanmeldingsformulier voor het lidmaatschap op de website in en ook u kunt gebruik maken van alle informatie die de website u biedt.

Jan van Son – projectleider SVO (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.www.svoisterwijk.nl)

Terug naar boven

Nog twee leden van het Algemeen Bestuur van het Senioren Platform stellen zich aan u voor.  

Piet SmeekensMijn motivatie om deel te nemen aan het bestuur van het Senioren Platform Oisterwijk: Ik zie dat als een uitstekend middel om een zinvolle bijdrage te leveren aan de doelstelling van ons als senioren om zo lang mogelijk prettig en gelukkig, in de eigen vertrouwde omgeving, te kunnen blijven wonen en leven. Mijn (werk-)ervaring op het terrein van het ouderenbeleid op lokaal, provinciaal en landelijk niveau beschouw ik als een adequaat hulpmiddel daartoe. Vandaar dat ik me ook heb ingezet voor het project “Blijvend thuis” in april 2014.


Piet Smeekens

Waarom SVO in SSPO ?

HarrieHet seniorenplatform behartigt de belangen van senioren en kan gevraagd en ongevraagd advies geven aan het College en de Raad van de gemeente Oisterwijk betreffende zaken die senioren aangaan: sociale zaken, wmo , armoedebeleid, zorg en wonen. De seniorenvereniging Oisterwijk (SVO) heeft als doelstelling dat iedere senior een passende woning zou moeten kunnen krijgen. Het is duidelijk dat als we ouder worden ook de eigen woning in vele gevallen niet meer geschikt is. Zeker niet als men te maken krijgt met gebreken. Dat betekent voor de een aanpassing van de bestaande woning. Voor de ander kan dit betekenen dat men wil verhuizen naar een seniorwoning.

SVO wil enerzijds haar leden ondersteunen bij het aanpassen van die bestaande woning en anderzijds seniorwoningen (doen) bouwen.
SVO wil haar kennis op dit gebied delen met het seniorenplatform zodat ook op het beleidsterrein “wonen” gepaste adviezen gegeven kunnen worden aan het college en aan de raad.

Harrie van Weezel, voorzitter SVO

Terug naar boven

Colofon Seniorenpagina