Blijven dromen?
Overpeinzing
Waarom zou je je als vrijwilliger inzetten voor de Oisterwijkse gemeenschap?
Van de redactie
Colofon

logo Else Blijven dromen?
Imagine there is no heaven
It’s easy if you try
No hell below us
Above us only sky

Ik kan er steeds slechter tegen. Die lawaaierige opinie-programma’s die dagelijks verschijnen op de Nederlandse televisie. De snelheid van praten, het betweterige en onverdraagzame van de gasten. Zelden probeert iemand te relativeren of rustig te praten. En als dat dan eens gebeurt zoals laatst, oud-politicus Jan Terlouw, krijgt dat dan weer zo veel extra aandacht de dag daarna in de pers, dat dat dan ook weer ergernis oproept. Wat is dat toch in deze tijd? Ik merk het bij me zelf, die behoefte om ook op de barricaden te moeten, kritiek te hebben. Weg met die gekke plannen voor een theater waar zo veel geld al jaren in is gestopt, weg met al die poespas op de Lind, zorg maar voor goede trottoirs en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik begin me zelfs in mijn eigen omgeving steeds minder zachtaardig op te stellen. Is dat de tijdgeest? Raak ik ook besmet met het idee dat ik de wereld om me heen kan veranderen door anderen te veranderen?

Hartverwarmend is het dan ook te luisteren naar de rustige verhalen op de Belgische televisie onder de naam Radio Gaga. Het tweede seizoen van dit 6-delige programma zit er inmiddels op. Maar niets heeft mij (en met mij veel anderen) zo ontroerd als de eerlijke gesprekken die twee vrienden hebben op diverse locaties. Het idee is eenvoudig, de twee vrienden rijden met een caravan naar een plek ( abdij, kliniek voor chronische zieken, achterstandswijk enz.) en maken daar radio met de mensen die langskomen en vragen een bepaald plaatje te draaien. De twee journalisten tonen tijd en interesse en laten mensen openhartig hun verhaal vertellen zonder effectbejag. Ieder van de mensen die ze ontvangen ontroert je, door humor, wijsheid en tevredenheid, ondanks ziekte of armoede waar sommigen mee te stellen hebben. Alle bezoekers zo verschillend met hun verhaal en in hun wezen, maar positief en inspirerend.

Over een aantal dagen is het weer zo ver. De kerstdagen zijn in aantocht. We wensen elkaar weer vrede toe. Een wens die ook weer actueel is in deze tijd, in deze wereld mét de aanwezigheid van het moslimfundamentalisme en het groeiend nationalisme. De hit van John Lennon uit 1971 is een symbool van de hoop op vrede en eenheid in de wereld geworden. Hij nodigt ons ook nu nog uit om mee te dromen over vrede.

Ik eindig met John Lennon’s voorstelling van een ideale staat van broederschap tussen mensen. Hij verdedigt zijn droom tegen de hoon van de schijnbare realiteit.

You may say I am a dreamer
But I’m not the only one
I hope some day you‘ll join us
And the world will live as one!

Else van Helmond

Terug naar boven

OVERPEINZING

Le penseurKlassieke lunchconcerten
Binnen niet al te lange tijd gaat er een nieuw project van start vanuit onze twee cultuurcentra: de Tiliander en de Boogaard. Wellicht herinnert u zich nog de Open Brief die ik schreef aan de directeur van beide theaters, waarin ik stelde dat er ruim voldoende belangstellenden zijn in onze gemeente die warm lopen voor klassieke muziek en dat het daarom zinvol zou zijn aan die belangstelling tegemoet te komen. Ik sprak met opzet over lunchconcerten, omdat veel senioren ’s-avonds niet graag meer de deur uit gaan, waardoor ze veel leuke ervaringen en contacten gaan missen. ’s Middags willen ze wel naar buiten komen. Twee dames die ik hier onlangs over sprak, beide sinds kort weduwe, vertelden mij dat dergelijke klassieke lunchconcerten hen uit hun isolement zouden halen. Ze waren blij met dit plan. ”Zo raak je wat gemakkelijker met elkaar aan de praat”.                             

Waarom klassieke muziek?
nietzscheOmdat juist klassieke muziek iets fundamenteels met ons doet. Een filosoof die ik wel eens vaker noem, Friedrich Nietzsche, zegt:” De ware wereld is muziek. Muziek is het immense. Hoort men haar, dan hoort men opeens tot het Zijn. Zonder muziek zou het leven één grote dwaling zijn.” Nietzsche, deze oceaanzeiler van de geest, deze intellectuelenrattenvanger, deze kluizenaar zonder god, werd zijn hele leven gegrepen door de klassieke muziek, door het filosofische denken en door religie en zingeving. Om zich geestelijk staande te houden liet hij zich graag meeslepen in de roes van de klassieke muziek. Daarmee kon hij zich losrukken uit de ellende van zijn dagelijkse bestaan, dat geteisterd werd door bijzonder pijnlijke gezondheidsproblemen. Zich overgeven aan de roes van de muziek was zijn overlevingsstrategie. “Muziek ontroert en stimuleert ons gevoelsleven”, zei hij. Muziek brengt ons namelijk in direct contact met het dionysische, het extatische in ons. Muziek stimuleert onze verbeeldingskracht. De tonen van een muzikale compositie stimuleren ons vermogen om te fantaseren, om beelden voor ons geestesoog op te roepen die ons geruststellen. En op die manier kunnen we ons losmaken van de harde werkelijkheid en in contact komen met onze diepere grond.

Volgens Nietzsche is de ervaring van muziek, eigenlijk van alle kunst, hetzelfde als  ervaren dat wij leven, met name het ervaren van de tragiek van het leven. We zien weliswaar onze sterfelijkheid onder ogen, maar we beschikken desondanks ook over een oerinstinct om te overleven, zelfs over een verlangen naar eeuwig leven, zegt hij. Kunstzinnige ontroering, zo gaat hij verder, wordt veroorzaakt doordat je je de tegenstrijdigheid van de allerdiepste instincten in ons binnenste bewust wordt: de neiging tot gewelddadige agressie en het daaraan tegenovergestelde instinct om lief te hebben. In de roes van de klassieke muziek worden deze twee tegenstrijdige oerinstincten in ons opgelost.
pianist in het puinDaarom had de Palestijnse ‘pianist in het puin’, de Beethovenspecialist Aeham Ahmad,  zijn piano geïnstalleerd midden tussen de kapotgeschoten huizen in Aleppo en speelde hij daar Beethovens 5e pianoconcert voluit, uit protest tegen het zinloze geweld en uit compassie met de dakloos geworden slachtoffers van deze waanzinnige oorlog. Het hielp de burgers geestelijk te overleven.

De strijders van IS hebben zijn piano later stuk geschoten, zodat hij de burgers niet meer zou kunnen troosten. Maar het Ode an die Freude kregen ze niet meer weg uit de hoofden van de mensen…
Hans Pijnaker ( reageren via mail)

Datum: donderdag 15 december  Tijd: 16.00 – 17.00 uur

Er zijn geen kosten of verplichtingen verbonden aan de informatiebijeenkomst.
Wanneer u wenst deel te nemen, kunt u contact opnemen met Sport- en Zorgatelier Oisterwijk voor een afspraak: 06 - 42059520 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vooraf aanmelden is verplicht in verband met het beperkt aantal plaatsen.

Terug naar boven  

foto S.vdWielWaarom zou je je als vrijwilliger inzetten voor de Oisterwijkse gemeenschap?
Misschien wel primair omdat het leuk is en omdat je hierdoor mensen ontmoet. Allemaal mensen met een andere achtgrond en wellicht ook een andere motivatie. Ontmoeting is belangrijk. We lopen allemaal het gevaar dat de eigen kijk op de wereld verengt. Dialoog met anderen betekent luisteren naar anderen en op basis van uitgewisselde meningen gezamenlijk een standpunt in nemen.

Ik ben bijna mijn hele werkzame leven actief geweest in de volkshuisvesting. Iets kunnen betekenen voor mensen is altijd mijn passie geweest. Nu ligt de nadruk meer op de oudere medemens. Ik ben al weer enige jaren betrokken bij Stichting Inlooppunt Oisterwijk en Gerard Horvershuis. Bij deze stichting ligt de nadruk op de ontmoeting van (kwetsbare) ouderen. Tegen een kleine vergoeding kan hier iedere week van een lunch worden genoten, wordt er gewandeld, wordt gehandwerkt of zomaar een kopje koffie gedronken. Bij het Vrijwilligers Vervoer Oisterwijk zorgen wij met heel veel vrijwillige chauffeurs dat mensen thuis opgehaald worden en kunnen deelnemen aan allerhande activiteiten. Bij de Vrienden van De Vloet proberen wij een bijdrage te leveren aan het welzijn van de bewoners van De Vloet. Terwijl de coöperatie Zorg voor Elkaar als burgerinitiatief de hulpvraag wil coördineren en vrager en aanbieder meer bij elkaar wil brengen.
Naast al deze activiteiten voor ouderen ben ik ook nog steeds betrokken bij Scouting Oisterwijk. Scouting is al heel lang op zoek naar een nieuwe locatie. Na heel veel overleg met het gemeentebestuur lijken we definitief te kunnen gaan voor nieuwbouw aan de Sportlaan.
Ik blijf me graag inzetten voor de Oisterwijkse gemeenschap omdat het gewoon leuk is.
Sjef van de Wiel, penningmeester en secretaris van het Seniorenplatform.

 Terug naar boven

takje hulstVan de redactie

Dit is de laatste pagina van het Seniorenplatform in 2016. Een bewogen jaar…
Op deze pagina motiveert Sjef van De Wiel, waarom het goed is om je in te zetten als vrijwilliger voor de Oisterwijkse gemeenschap  Op de begeleidende foto bevindt hij zich dan ook niet áchter maar vóór de geraniums…

Zoals u ziet zetten velen zich als vrijwilliger in voor de belangen van de Senioren in Oisterwijk.

Hans Pijnaker peinst over de troost die klassieke muziek ons kan schenken in deze tijd. Else’s bespiegeling roept ons op om de hoop op vrede niet op te geven. Een oproep waar de hele redactie zich graag bij aansluit.

Else van Helmond, Hans Pijnaker en Jos Fianen
Terug naar boven

 Colofon Seniorenpagina