• Nieuwjaarswens
 • AlzheimerCafe Oistrwijk Moergestel
 • Als bij uw partner of familielid  de  diagnose dementie  is gesteld...
 • Overpeinzing
 • VrijwilligersAcademie Oisterwijk

  redactie 16
  De redactie wenst u in 2016 vier mooie kwartalen!

        
  Wij hebben ons laten inspireren door het volgende gedichtje van Trijntje Fop:

  Op een aal
  Een aal die bij diverse bieren
  het oude jaar had zitten vieren
  werd, toen hij na een warme prak
  de hoofdverkeersweg overstak
  om daar het nieuwe in te halen
  opeens verdeeld in vier kwart-alen 

  Terug naar boven.
  alzheimerdementievr oisterwijklogo vergeet mij
  Dinsdag 19 januari.

  Larissa Laanbroek, psycholoog GGz.

  Thema: Omgaan met dementie.

  Denk je aan dementie dan denk je automatisch aan een verpleeghuis.  Mensen met dementie kunnen echter heel lang thuis verblijven. Waar moet je in de thuissituatie rekening mee houden? Hoe ga je om met dementie in de thuissituatie, wat mag je wel doen, maar wat moet je vooral niet doen? Dat is waar Larissa Laanbroek deze avond met u over in gesprek gaat.Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, jong en oud, voor familieleden, vrienden, hulp en dienstverleners en
  andere belangstellende. Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen het geen de ander meemaakt, en wat dit voor hem
  of haar betekent. De ondersteuning die mensen elkaar op zo,n avond geven is van zeer grote waarde, en deze gaan dan ook met een voldaan
  gevoel naar huis. Onze medewerkers staan gedurende de avond voor iedereen klaar, en mocht u vragen hebben stel ze gerust. Graag heten we
  u allen van harte welkom! Vooraf aanmelden is niet nodig.  

  Inloop vanaf 19.30 uur Programma van 20.00 – 22.00.uur Locatie: De Coppele,  Prunusstraat 69 5061 AS Oisterwijk

  Voor meer informatie: Jeanne Verberk 013-5284571 E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en op www.Alzheimer Midden-Brabant

  Terug naar boven.
   
  boomdementie Als bij uw partner of familielid  de  diagnose dementie  is gesteld...

  U hebt te kampen met vragen als:
  Wie begrijpt wat ik meemaak,
  Kan ik mijn zorgen bespreekbaar maken met mijn omgeving, zodat er begrip komt.  
  Hoe ga ik met de reacties uit mijn omgeving om?
  Hoe moet het nu verder?
  Hoe verloopt het ziekteproces?
  Waar kan ik nog iets positiefs uit halen?


  De inloop voor mantelzorgers biedt u informatie en contact Tijdens de bijeenkomsten komen al deze aspecten aanbod. Door met gelijkgezinden te praten zult u merken dat u elkaar wèl begrijpt. Er is ruimte voor uw verhaal. Door dit samen te delen, krijgt u beter grip op uw situatie. U krijgt handvatten aangereikt om overbelasting te voorkomen.  Tijdens de bijeenkomsten wordt uiteraard ook ruim aandacht besteed aan het ziektebeeld zelf.

  Op 8 maandagmiddagen van 13.30 tot 15.00 uur, kunt u zonder opgave, aanschuiven voor gesprek en informatie. Voor de koffie/thee rekenen we € 2,-.

  Locatie: Stichting Inloop, Kerkstraat 48, 5061 EJ Oisterwijk. Data van de bijeenkomsten 2016: 18 januari, 15 februari, 14 maart, 11 april, 9 mei, 6 juni, 4 juli en 1 augustus.

  Gespreksleidster op deze middagen is, Wilma Raaphorst, dementie-consulent bij Thebe. Informatie over de inloop bij Liesbeth Lautenschutz, ContourdeTwern Oisterwijk 013-5284080 of per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 •  Terug naar boven.

   

   Overpeinzingoverpeinzing
  Vijandigheid tussen groepen

  Toen ik op het nieuws hoorde van  rellen bij een asielzoekerscentrum moest ik denken aan een bekend psychologisch experiment met ontsporende kinderen ergens in de VS. (M.Ricard.Altruïsme.Ten Have.2015)  Een groep psychologen organiseerde daar een zomerkamp voor moeilijke jongens tussen de 12 en 14 jaar. Ze hadden hen in twee groepen van elf verdeeld en die gehuisvest aan twee kanten van een groot landgoed. Een week lang dachten de leden van elke groep dat ze alleen waren. Ze hadden een hut gebouwd, vonden plekken om te zwemmen en maakten zwerftochten door de omgeving. Ze noemden hun groep ‘de ratelslangen’.

  Aan het begin van de tweede week ontdekten beide groepen het bestaan van de andere groep. Alleen al die informatie veroorzaakte direct een gevoel van wederzijdse vijandigheid. De groep die nog geen naam had, noemde zichzelf onmiddellijk ‘de adelaars’. Adelaars eten namelijk slangen! De scheiding tussen ‘wij’ en ‘de anderen’ kwam dus heel snel tot stand.

  De groepsleiding ging vervolgens een serie wedstrijden organiseren tussen de twee groepen. Ook moesten de groepen voortaan in dezelfde ruimten eten. De prijzen die bij de wedstrijden gewonnen werden stonden daar eveneens uitgestald. Al gauw kelderde het aanvankelijke sportieve peil en begonnen de spelers elkaar uit te schelden, te tackelen en te schoppen en te slaan. Het kamp dreigde vroegtijdig afgebroken te moeten worden. Om de vakantie toch te redden kwam de leiding op het idee om de vrachtwagen die het kamp van voedsel en versnaperingen voorzag in een diep modderspoor te laten vastlopen. Alle jongens moesten toen een dag lang samenwerken om hem weer rechtop te zetten en zo hun gezamenlijke voedselvoorziening te redden. En dat kostte heel wat inspanning. Eén enkele groep had dat nooit voor elkaar kunnen krijgen. Toen de twee groepen genoodzaakt waren om aan een gemeenschappelijk doel wat voor beiden belangrijk was samen te werken, zag de leiding dat er solidariteit ontstond en vervolgens zelfs vriendschap. De vijandigheid tussen beide groepen verdween geleidelijk en de jongens besloten om samen naar hun kamp terug te keren in dezelfde vrachtauto.

  Dit experiment toonde aan dat het niet voldoende is om twee vijandige partijen alleen maar met elkaar in contact te brengen om vrede te bewerkstelligen. Veel effectiever blijkt het om de groepen aan een gemeenschappelijk voor allen belangrijk doel te laten werken, een doel dat alleen bereikt kan worden als ze hun krachten bundelen. Dan pas leren deelnemers elkaar te waarderen en zelfs aardig te gaan vinden.

  Een dergelijke aanpak, dacht ik, zou misschien eens toegepast kunnen worden bij de kennismaking met vluchtelingen of misschien zelfs bij politieke partijen die niet met elkaar willen samenwerken. Als vijandbeelden zo opgelost of verzacht zouden kunnen worden, krijgen we misschien toch ooit een samenleving waar iedereen zich thuis kan voelen. Toch? 
   
  Hans Pijnaker
  Terug naar boven.


  loVAO
  De VrijwilligersAcademie Oisterwijk brengt vraag en aanbod bij elkaar van workshops en opleidingen voor vrijwilligers en mantelzorgers binnen zorg en welzijn in de gemeente Oisterwijk.  

  Workshop:

  Het verplaatsen van personen met een verminderde mobiliteit en rolstoelgebruikers
  rolstoel16In samenwerking met Thebe Midden-Brabant biedt de VrijwilligersAcademie Oisterwijk u een workshop aan waarin u uitleg krijgt over hoe u als verzorger actief kunt zijn bij transfers, hoe u uw lichaam kunt ontlasten en hoe ergotherapie u kan ondersteunen. Verder wordt er praktisch geoefend hoe u met een rolstoel kunt rijden, hoe u iemand in en uit de auto kunt helpen, hoe u iemand kunt begeleiden bij het lopen, het naar toilet of naar bed gaan, hoe u kunt helpen bij het aan- en uittrekken van een jas, etc.

  De gratis bijeenkomst wordt verzorgd op 12 januari van 14.00 uur – 16.00 uur op Park Stanislaus, Kloosterdreef 3 Moergestel. Als u interesse heeft, kunt u zich opgeven via de website:  www.vrijwilligersacademieoisterwijk.nl


  Terug naar boven.