Elise's bespiegeling 
Energiebelasting en subsidie
Het geheim van de liefde: een terugblik
Into the wild

elseElise's bespiegelingen Niet wandelen maar lopen

Iedere dag zie ik ze voorbij komen. Groepjes mannen met tassen. Soms nog erg jong en zeker niet ouder dan 40.
Heel vaak van Arabische afkomst maar ook groepjes Somalische jongeren.  De laatste week valt me op dat er ook gezinnen langskomen. Vrouwen met hoofddoek, jonge kinderen en ook weer die tassen. Allemaal gaan ze richting supermarkt. Het verbaast me hoe snel duidelijk is dat deze aan de rand van het dorp de goedkoopste is.
Ik ken deze mensen die in mijn straatbeeld zijn verschenen niet, maar weet natuurlijk na alles wat we dagelijks zien en lezen waar ze vandaan komen. Ieder van hen heeft een verhaal met ontberingen, ieder zou persoonlijk nog meer kunnen vertellen dan dat wat we lezen en zien. Met een mengeling van medelijden en argwaan kijk ik naar ze. Wat is dat toch, is het de hoeveelheid mensen die me op afstand houdt? Ben ik bang dat alles wat mij vertrouwd is te snel gaat veranderen? Dat de overheid door de bomen straks het bos niet meer ziet?
Maar het is niet mijn verdienste dat mijn wieg in het veilige, beschermde Nederland stond en omgekeerd niet dat die van hen zich bevond in Somalië, Syrië of Iran.Ik ben er van overtuigd dat als al die mensen zouden kunnen kiezen, ze allemaal de voorkeur zouden geven aan een menswaardig bestaan in hun eigen land, met hun eigen familie, vrienden en taal en cultuur. Niemand gaat voor de lol zo’n barre tocht aan met achterlating van alles wat je hebt, het onbekende tegemoet.
En als men dan eindelijk in dat vreemde land is aangekomen, is nog niets zeker en wachten argwaan, gebrek aan privacy, procedures en verhoren. Wat moeten die mensen denken als ze door onze straten lopen met mooie huizen en ruime tuinen, rijk gevulde winkels, grote auto’s, als ze ingehaald worden door joggende jongelui met zwaaiende paardenstaarten? Ik weet het niet.
Wat ik wél weet is, dat ik hoop dat ze binnen niet te lange tijd een goede plek vinden waar ze zich ‘thuis’ gaan voelen en waar ze kunnen beginnen aan het moeilijke hoofdstuk dat ‘verwerken’ heet.
Else van Helmond
Naar boven


swoEnergiebelasting en subsidie door Harrie van Wezel, voorzitter S.V.O.
Op 1 januari 2016 is de belasting op energie weer veranderd. Dat kan betekenen dat u bij het-zelfde verbruik nu meer of minder gaat betalen. Dit is gedaan om het vergroenen van de energieopwekking te bevorderen.
De energiebelasting voor huishoudens, inclusief BTW is voor stroom nu gedaald met 14% van 18.04 cent /KWh in 2015, naar 15.56 cent /KWh in 2016. De energiebelasting op gas inclusief BTW is voor gas gestegen met 32% van 29.06 cent/m3 in 2015, naar 38.5 cent/m3 in 2016.
De stijging op gas is 38% en veel groter dan de daling van 14% op stroom. Hierbij moet wel in aanmerking worden genomen dat 1 m3 gas 9,8 KWh energie oplevert. Per KWh betalen we relatief veel meer belasting voor stroom dan voor gas. Dat wordt nu een beetje gecorrigeerd. Gemiddeld gebruikt een Nederlands gezin ca. 3000 KWh stroom en 1000 m3 gas .
Dat betekent dat we in 2016  voor 3000 KWH stroom € 467,- belasting betalen in plaats van € 541,- in 2015, hetgeen een daling is van € 74.-. Voor het gas gaan we in 2016voor 1000 m3 € 381,- belasting betalen in plaats van € 291,- in 2015, hetgeen een stijging is van € 90,-. In een groter huis zal de energierekening gemiddeld wel meer stijgen omdat het gasverbruik relatief hoger is. Tegelijkertijd met deze belastingaanpassing zijn er nu ook mogelijkheden voor subsidies voor duurzame energie. Die subsidie is mogelijk voor vier energiebronnen, te weten: Pelletkachel * zonneboilers * pelletkachels * warmtepompen * biomassaketels

In een bestaand huis zijn verbeteringen van duurzame energie door middel van zonneboilers en pelletkachels aantrekkelijk. Voor een nieuw huis kan het zeker aantrekkelijk zijn om te in-vesteren in warmtepompen en biomassaketels. S.V.O. heeft op haar website www.svoisterwijk.nl de werking van de zonneboiler en pelletka-chel  uitvoerig toegelicht. Bent u benieuwd? Kijk dan op onze website. Ook vindt u daar de mogelijkheden van subsidie voor die energiebronnen; in een later stadium zullen de mogelijk-heden voor warmtepompen en biomassaketels toegevoegd worden. Investeren in duurzame energie brengt aanzienlijk veel meer geld op dan uw geld op de spaarrekening. Daarnaast spaart u het milieu en ook dat is nodig om de klimaatverandering tegen te gaan.
Het S.V.O.- advies is daarom: Kijk eens naar investeren in duurzame energie en voorkom een stijging van uw energierekening! Mocht u naar aanleiding van dit artikel vragen hebben, dan kunt u terecht bij: Harrie van Wezel, voorzitter S.V.O. 
email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven
Het geheim van de Liefde: een terugblik
Levenskunst voor wie goed oud wil worden
Verschillende samenwerkende organisaties uit Oisterwijk en Moergestel behartigen en (h)erkennen hoe boeiend het kan zijn om bewust de levensfase van het ouder worden in te gaan, ook al kent deze fase naast haar rijkdom ook haar moeilijkheden en ongemakken. De werkgroep “Levenskunst voor wie goed oud wil worden” bestaat vijf jaar en dit werd feestelijk ingezet.
Ongeveer 150 bezoekers waren aanwezig op een boeiend en verrassend avondvullend programma enkele dagen voor Valentijn in theater Tiliander met het thema: Het Geheim van de Liefde. Een gezellig en warm samenzijn met boeiende lezingen van de gastsprekers: Psychologe Ria Grommen en Abt Bernardus van de nabij gelegen abdij Koningshoeven/Tilburg.
Om aan de bezoekers en andere geïnteresseerden de kans te geven om de beide lezingen nog eens te herlezen zijn de beide lezingen met enkele reflectie vragen ter beschikking gesteld. Liefde is en blijft een werkwoord ongeacht de leeftijd. De lezingen zijn terug te vinden op de website van de Metgezel in Zingeving Zie: www.metgezelinzingeving.com
Naar boven

 Into the Wild
Vlevenskunsterschillende samenwerkende organisaties uit Oisterwijk en Moergestel aangesloten bij de VHVO behartigen en (h)erkennen hoe boeiend het kan zijn om bewust de levensfase van het ouder worden in te gaan, ook al kent deze fase naast haar rijkdom ook haar moeilijkheden en ongemakken. De werkgroep “Levenskunst voor wie goed oud wil worden” bestaat vijf jaar en vertoont in het voorjaar drie speciale voor dit thema gekozen filmvoorstellingen aan. Elke film wordt vertoond in een matinee- en avondvoorstelling.

Eerste film: Maandag 29 februari 2016 Into the Wild is een film uit 2007, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jon Krakauer over het waargebeurde verhaal van Chris McCandless. In de hoofdrollen onder meer Kristen Stewart, Vince Vaughn & Catherine Keener. De film werd genomineerd voor twee Oscars, die voor beste mannelijke bijrol (Hal Holbrook) en beste filmmontage. Duur: 143 minuten.

Het verhaal: De 22-jarige, pas afgestudeerde Christopher McCandless laat zijn familie en veelbelovende toekomst achter zich, op zoek naar avontuur. Zonder bezittingen, weg van de valkuilen van de moderne wereld, probeert hij zijn weg te vinden in de wildernis van Alaska. De verraderlijke kracht en pracht vormen zijn bestaan. Maar kan hij overheen? Er zijn ook bijzondere ontmoetingen. Een oude reisgenoot vraagt de jongen of hij hem mag adopteren. De eenzaamheid op diens doorgroefde gezicht spreekt boekdelen. Een hartverscheurende scène. Dit waargebeurde verhaal is op indrukwekkende wijze verfilmd door regisseur Sean Penn en wordt ondersteund door het Golden Globe lied: Guaranteed van Eddie Vedder. Vervolg op het witte doek…

Na elke film is er zoals gewoonte een nabespreking in dialoogvorm met kleine groepjes onder leiding van deskundige gespreksleiders. De gemeente Oisterwijk ondersteunt dit initiatief.

PRAKTISCHE INFO:
De Voorhof, Kerkstraat 64, Oisterwijk. Entree: € 5,- ( Welkomstdrankje en AH.lekkernij inbegrepen) De eerste maal mogelijkheid tot het aankopen van 3 tickets voor 12 -euro. Aanvang middagvoorstelling: 14.00 uur Aanvang avondvoorstelling: 19.30 uur.

Naar boven