Colofon Seniorenpagina

Overpeinzing
Alzheimer
Open Dag Catharinenberg
Filmtrilogie

Le penseur
OVERPEINZING  ANDEREN HELPEN


Wij denken weleens dat anderen helpen typisch gedrag van mensen is, maar dan vergissen we ons toch wel. Ook dieren hebben zo hun vrijwilligers die in de bres springen wanneer een mededier het niet redt in het leven.
De dieronderzoeker Frans de Waal vertelt over een voorval waarbij een jongere aap een oudje te hulp komt:
In ons primatencentrum zit een oud vrouwtje, Peony, die haar dagen met de andere chimpansees binnen een grote omheining in halve vrijheid doorbrengt. Op slechte dagen, als haar artritis opspeelt, heeft ze grote moeite met lopen en klimmen. Maar de andere vrouwtjes komen haar dan te hulp. Peony probeert bijvoorbeeld krijsend en hijgend het hoge platform op te klimmen waar een groepje apen bijeenkomt om elkaar te vlooien.

Een jonger vrouwtje, dat geen familie van haar is, gaat dan onder haar staan, legt beide handen op haar brede achterwerk en duwt haar naar boven tot ze bij de anderen kan gaan zitten kletsen. En vanwege Peony’s dikke billen is dat echt geen gemakkelijk karweitje. Toch doet ze het, iedere keer als het nodig is.

Ook de ander troosten is niet iets dat alleen mensen doen. De Waal vertelt van een vrouwelijke collega, die samen met haar zoon een jong weesaapje, Yoni, had grootgebracht en voor Yoni dus een soort pleegmoeder was.Als ik net doe of ik huil en met gesloten ogen sta te snikken, onderbreekt Yoni plotseling zijn spel of zijn andere bezigheden en komt direct aanrennen, helemaal opgewonden en van slag, vanuit de verste plekken in huis, bijvoorbeeld vanaf het dak of de zoldering van zijn kooi. Het lukte me bijna nooit hem daarvandaan naar beneden te krijgen, ook al dring ik nog zo aan en doe ik nog zo mijn best hem daartoe te verleiden. Maar als ik net doe of ik huil, draait hij snel om me heen, alsof hij een aanvaller wil verjagen. Hij inspecteert mijn gezicht, pakt me zachtjes bij mijn kin en laat voorzichtig een vinger over mijn gezicht glijden, alsof hij probeert te begrijpen wat er aan de hand is en draait hij alle kanten op en balt zijn vuisten naar vermeende vijanden...Hoe treuriger en ontroostbaarder ik me betoon, des te warmer wordt zijn medelijden.

Ons beschermen tegen gevaar is ook iets wat niet alleen mensen doen. Het volgende verhaal stond in alle Nieuw-Zeelandse kranten:

Vier zwemmers waren te ver de zee in gezwommen, tegen alle voorschriften in. Plotseling werden ze omringd door een groepje dolfijnen,die in steeds nauwere kringen om hen heen gingen zwemmen, zoals een herdershond die een kudde schapen bijeen drijft. Ze konden geen kant meer op Toen een van de zwemmers probeerde weg te komen, dwongen twee dolfijnen hem bij de groep te blijven. Even later zag een van de zwemmers een grote witte haai passeren. De dolfijnen lieten hun beschermelingen pas na veertig minuten gaan.

aapDus ook dieren kennen hun vrijwilligers die overal opduiken als andere wezens in nood zijn. Zoveel verschillen we dus kennelijk niet van de dierenwereld.

Laten we maar heel zuinig zijn op alle vrijwilligers, mensen én dieren, want er bestaat geen enkele samenleving die deze goddelijke wezens kan missen.
Hans Pijnaker


Terug naar boven

alzheimercafé
Alzheimercafé Oisterwijk-Moergestel
dinsdag 15 maart 2016

Thema:Mantelzorg.

Gast:Partner van iemand die lijdt aan dementie.

Voor deze avond hebben we een speciale gast uitgenodigd.
De partner van iemand die lijdt aan dementie oftewel een ‘mantelzorger’ zoals dat officieel heet. Zij deelt haar ervaringen met de mensen die dinsdag 15 maart aanwezig zijn.

logo vergeet mijDaarbij zal ze ingaan op de volgende vragen:

Wat overkomt je als partner als je van de diagnose dementie hoort.

De verbazing, bevestiging, teleurstelling.
Hoe worstel je je door het woud van hulpverlening en krijg je zicht op de ziekte, welke zorg en begeleiding er mogelijk is.
Wat verandert er voor jou als partner in de omgang met degene die lijdt aan de
ziekte dementie.

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, jong en oud, voor familieleden, vrienden, hulp en dienstverleners en andere belangstellenden.
Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen het geen de ander meemaakt, en wat dit voor hem of haar betekent.

De ondersteuning die mensen elkaar op zo’n avond geven is van zeer grote waarde; de bezoekers gaan dan ook met een voldaan gevoel naar huis.

Onze medewerkers staan gedurende de avond voor iedereen klaar en mocht u vragen hebben stel ze gerust. Graag heten we u allen van harte welkom!
dementievriendelijkoisterwijk
Tijd: inloop vanaf 19.30 uur

Programma: van 20.00 – 22.00 uur

Locatie: De Coppele, Prunusstraat 69 5061 AS Oisterwijk

Vooraf aanmelden is niet nodig.
Meer informatie: Jeanne Verberk Tel 013-5284571. Email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug naar boven

Week van Zorg en Welzijn:

Een warm welkom bij Amaliazorg

Catharinenberg
Van 14 tot en met 19 maart vindt de Nationale Week van Zorg en Welzijn plaats.

Tijdens die week is iedereen welkom om te komen kijken of vrijblijvend deel te nemen aan het wekelijkse activiteitenprogramma op locatie Catharinenberg van Amaliazorg.

Programma Week van Zorg en Welzijn
14

maandag

10.45 11.30 uur
11.30 –12.15uur
10.00-12.00 uur
14.00-16.00 uur 


Gym, groep 1
Gym, groep 2
bibliotheek
bridge en kaarten


2e zaal restaurant
2e zaal restaurant
restaurant
restaurant


15

 dinsdag

10.00-12.00 uur
10.00-12.00 uur


Koffie uurtje
Internetcafé


2e zaal restaurant
restaurant


16

 woensdag

 14.00 -16.00 uur

 Koersbal

restaurant

17

 donderdag

 13.30 – 16.30 uur

 Schilderen

 1e etage activiteitenruimte

18

 vrijdag

 9.15-10.15 uur
10.45-11.45 uur


(B) lijf vitaal
(B) lijf vitaal


2e zaal restaurant
2e zaal restaurantZaterdag  11.00-15.00  Open dag van de zorg  Catharinenberg


Verse maaltijden

Ook kunt u, tegen betaling, kennismaken met de dagelijks vers gekookte warme maaltijd. Aanmelden en informatie hierover verkrijgt u via de receptie Catharinenberg, telefoonnummer 013-5294999.

Open dag

Op zaterdag 19 maart opent woonzorgcentrum Catharinenberg haar deuren tijdens de landelijke ‘Open dag van de zorg’. Iedereen die kennis wil maken met zorg, welzijn en wonen of meer wil weten over vrijwilligerswerk, een baan zoekt of gewoon een kijkje wil nemen, is die dag welkom van 11.00 tot 15.00 uur.

Wij ontvangen u graag in ons restaurant waar u wordt verwelkomd met koffie en thee. Ons restaurant is te bereiken via de ingang van het terrein aan de Poirtersstraat of via de ingang aan de van Kemenadelaan in Oisterwijk. Parkeren is mogelijk op het terrein van 2college Durendael aan de van Kemenadelaan 5.

Kijk voor meer informatie op
www.amaliazorg.nl

T
erug naar boven

Trialoogfilm
Levenskunst voor wie goed oud wil worden

Tweede film: maandag 21 maart 2016

Brassed Off

Regisseur: Mark Herman

Brassed Off is een Britse tragikomische film uit 1996. Het verhaal gaat over de nasleep van de Thatcheriaanse jaren in Groot-Brittannië, maar is tevens een liefdesge­schiedenis.

Brassed offHet verhaal draait om de blaaskapel van de mijn van Grimley, ergens in Yorkshire.

Het verhaal: In Brassed Off ontmoeten we de bewoners van een mijnstadje dat vecht om te overleven als de mijn moet sluiten. Het sluiten van de kolenmijn lijkt ook het einde te betekenen van de fanfare waar de mijnwerkers in spelen. Maar de muzikanten geven niet zo­maar op. Persoonlijke en sociale drama’s laten de uitzonderlijke veerkracht van de mensen zien. Ze overleven ondanks de tegenslagen, met muziek en romantiek.

Na deze film is er zoals gewoonte een nabespreking in dialoogvorm met kleine groepjes onder leiding van deskundige gespreksleiders.

De Voorhof,
Kerkstraat 64, Oisterwijk.
Entree: € 5,- (koffie/thee en een versnapering inbegrepen)
Aanvang middagvoorstelling: 14.00 uur
Aanvang avondvoorstelling: 19.30 uur
Zaal open 30 minuten vooraf.
Reserveren niet nodig
Terug naar boven