Jheronimus Bosch

Inlooppunt

Vrijwilligers gezocht (coördinator, gastvrouw of gastheer)

Colofon Seniorenpagina


 

else
Jheronimus Bosch


Zo noemt mijn Italiaanse vriendin Jeroen Bosch. Ze logeert bij me om de grote tentoonstelling over deze schilder te kunnen bezoeken. Zelf ben ik al geweest maar wil best nog een keer. Livia is kunsthistorica en heeft haar bezoek goed voorbereid.

‘s Avonds krijg ik uitgebreid informatie over de symbolische betekenissen van allerlei afbeeldingen in het werk van deze Bossche schilder. Zeker ik herken ook religieuze motieven, bijbelse taferelen en heiligenlevens in zijn schilderijen. Iets trouwens wat de jonge generatie helemaal vreemd moet zijn. Maar toch is me heel wat ontgaan. Livia laat me nog wat meer zien. Ik moet de eerste keer als een kind naar de schilderijen hebben gekeken, overweldigd ook door de rijke kleurschakeringen en afgeleid door de drukte om me heen. Geen rustig moment om wat ik zie tot mijn ziel te laten doordringen. De volgende dag met de toegangsbiljetten voor het besproken uur op zak passeert ons op de Parade een rij schoolkinderen. “Mevrouw gaat u ook naar het museum?” vraagt een van de kinderen. “Jawel” zeg ik “maar als jullie weer weg zijn”.  In gedachten zag ik naast de drommen bezoekers ook nog een groot aantal kinderen voor de schilderijen halt houden. De harpOns tijdstip voor bezoek had ik na vier uur gepland. Alhoewel ik van mening ben dat scholen standaard naast zwemles of rekenen kinderen de wereld van de kunsten dienen binnen te leiden. Maar of dat dan moet terwijl er al honderden, vaak ook buitenlandse bezoekers, op een grote tentoonstelling rondlopen is de vraag.

En dan sta ik weer in de rij voorbij de garderobe in het Noordbrabants Museum om toegelaten te worden tot de tentoonstellingszalen. Wie daar aanschuift  oefent al in onthechting en onbevangenheid. Even later schuifel ik weer voor het schilderij “de Tuin der Lusten”, een reproductie. Het museum Prado in Madrid heeft het origineel niet uitgeleend. Maar toch ook de reproductie laat een hoeveelheid aan gedrochten, duivels,wonderlijke dieren, reuzegrote vogels, en andere fantasie prikkelende taferelen zien. Voor mij een weergaloos maar onuitputtelijk raadselboek. Er zijn veel boeken geschreven over de beeldtaal in de werken van Jeroen Bosch maar niemand kan nog maar het begin van een antwoord geven op de betekenis daarvan op wat algemene kreten na over deugden en zonden, goed en kwaad. Een groot deel van onze kennis van de symbolentaal die Jeroen Bosch hanteert is compleet verloren gegaan.

Ik beteugel mijn neiging om te interpreteren. Kun je met moderne ogen Jeroen Bosch echt begrijpen? Geneigd om te denken in hokjes, heldere categoriëen is alles wat daar niet aan beantwoorden kan voor ons vreemd, raar of barbaars. Bij het kijken naar de schilderijen valt mij een bijna kinderlijke scheppingsvreugde op. Jeroen Bosch moet enorm veel plezier in zijn werk hebben gehad. Ik zou zeggen doe af die koptelefoons, weg met die boekjes, die gefronste blikken, maar kijk als door de ogen van een kind, misschien zie je dan de echte Jheronimus Bosch!

Else van Helmond
 
Terug naar boven
 
inlooppuntInlooppunt

Het inlooppunt, Kerkstraat 48 (naast het Gerard Horvers Huis) is een ontmoetingsplaats voor iedereen. U kunt binnenlopen voor een kopje koffie of thee, de krant of een tijdschrift lezen, of gewoon een praatje maken over dagelijkse dingen.

Het inlooppunt biedt ook de mogelijkheid om samen te eten; je gast te voelen in een gezellige omgeving. Iedere woensdagmiddag tussen 12.00 uur en 14.00 uur wordt er een drie-gangen-menu geserveerd met een kopje koffie na (prijs: €6,80). Iedere derde zondag van de maand is er een brunch.

De gastvrouwen van het Inlooppunt heten u van harte welkom. Tel: 013 5286440

De vlag hangt buiten als het Inlooppunt open is. Iedereen kan binnenlopen als het Open Huis is om een kopje koffie of thee te drinken en een praatje te maken. Voor de warme maaltijd en de brunch graag 1 week van te voren aanmelden.

Openingstijden

Open Huis:

Dinsdagmiddag 14.00 uur tot 16.00 uur

Donderdagmiddag 14.00 uur tot 16.00 uur

Vrijdagmorgen 10.00 uur tot 12.00uur

Aan het open huis zijn geen kosten verbonden.


 
Terug naar boven


  GHH logoVrijwilligers gezocht (coördinator, gastvrouw of gastheer)GHH 3

Het Gerard Horvers Huis biedt kwetsbare ouderen uit de gemeente Oisterwijk een plek waar zij in contact komen met andere ouderen. In een veilige en vertrouwde omgeving kunnen ze met elkaar koffie of thee drinken en gezellig praten over de dingen die hen bezighouden. Dit lukt echter alleen als er genoeg mensen zijn die er de schouders onder willen zetten.

Op dit moment zoeken we heel dringend naar zowel een coördinator als naar vrijwilligers die als gastvrouw of gastheer inzetbaar zijn op woensdagochtend en/of donderdagmiddag. Bent u iemand met een hart voor ouderen en zoekt u naar vrijwilligerswerk waarmee u echt iets voor anderen kunt betekenen: kijk dan op www.gerardhorvershuis.nl voor meer informatie of bel ons telefoonnummer 06 22382085. Onze huidige coördinator neemt graag de tijd om uw vragen te beantwoorden.
 
 Terug naar boven