Wat verandert alles snel

Alzheimer Cafe Oisterwijk

Het persoonsgebonden budget

Ontdek het mooie Friesland

Colofon Seniorenpagina


 

else
 Wat verandert alles snel

 

Wat verandert alles snel: mensen, omstandigheden, de maatschappij, het milieu, de wereldpolitiek. Je voelt het, je ziet het, je maakt het mee.  En eerlijk gezegd het voelt alsof het in deze tijd nog een beetje sneller gaat.


Als 15-jarige luisterde ik graag naar de verhalen van mijn grootmoeder. Mijn grootmoeder: grote grijze vlecht gedrapeerd over haar hoofd, heldere blauwe ogen, en eeuwig in statige jurken gekleed, kwam letterlijk uit een andere eeuw.  Geboren in 1883 had ze twee wereldoorlogen overleefd, voor haar huwelijk al een atelier met naaistertjes opgezet, en na haar huwelijk had ze de eerste tabaksvergunning van de stad waar ze woonde . Ze runde een tabakszaak naast haar huishouden met zes kinderen. 


Pas toen ik vijftien was begon ik me voor haar te interesseren en nam ze óók de tijd om mijn vragen naar hoe het vroeger was te beantwoorden. Ik ontdekte hoe zij dacht over de samenleving van die tijd,onder te verdelen in diverse groepen: de fabrikanten - de pastoor- en de middenstand en de arbeiders. De fabrikanten kende ze allemaal, die bestelden de goede sigaren. Daarvoor ging ze eens per maand met de trein naar Amsterdam om ze uit te zoeken bij een importeur die haar ontving in zijn mooie huis aan de Keizersgracht. De pastoor kwam vaak op bezoek, kreeg dan een goede sigaar bij zijn borreltje en nam dan nog een doosje voor thuisgebruik mee. De arbeiders kwamen al vóór 7 uur in de winkel om shag of sigaretten te kopen.

Ford 2Grootmoeder vertelde over de tijd toen er nog veel paarden het straatbeeld vulden, en er alleen gaslantaarns waren, toen kinderarbeid in de fabrieken nog voorkwam, toenhet merendeel van de vrouwen veel kinderen kreeg en als dat niet gebeurde of niet regelmatig genoeg, ze bezoek kregen van de pastoor of kapelaan met vragen daarover.Over de fraters en de nonnen, de armoede bij veel gezinnen. In haar winkel hoorde ze de nodige verhalen daarover. In de eerste wereldoorlog was ze nauw betrokken bij de opvang van Belgische vluchtelingen die vanuit Turnhout hulp en onderdak zochten in Brabantse steden.

“Och kind” zei ze “Ik heb zo veel meegemaakt, zo veel zien veranderen”
En nu ben ik zelf al weer een stuk ouder en met stijgende schrik en verbazing zie ik dat de wereld om mij heen in sneltreinvaart verandert. Weg postkantoor, weg treinloket, weg vertrouwde bankbediende, weg politiebureau, weg blauwe envelop en ga zo maar door. Tien jaar geleden kende niemand You Tube, Twitter of Facebook; terwijl je ze nu niet eens meer kan wegdenken uit een wereld die verandert.

De beste betaalde banen van dit moment bestonden tien jaar geleden niet, over bonussen werd niet eens gesproken.
Onze smartphone of I-pad bestond niet en over tien jaar is er ongetwijfeld weer iets voor in de plaats gekomen. Nog sneller, nog kleiner

Het valt mij zelfs op dat we sneller zijn gaan praten:luister maar eens naar TV of radio-opnames van enkele tientallen jaren geleden. Ik durf te wedden dat mijn grootmoeder (mocht ze even terugkomen) niet eens zou horen dat Matthijs van Nieuwkerk toch echt wel Nederlands spreekt…

Else van Helmond
 
Terug naar boven
 
alzheimercafé 
 

 

Alzheimercafé dinsdag 19 april 2016logodementievriendelijkOisterwijk

 


Thema: Humor en Dementie: ‘een lach verzacht’
Gastspreker: Corrie Aarts.

Het gaat erom dat je je van humor bewust bent en dat je geraakt wordt door wat humor kan doen. Humor is een communicatiemiddel in een wereld waarin communiceren steeds meer moeite gaat kosten.  Uit onderzoek is gebleken dat taal achteruit gaat als je aan dementie lijdt. Humor helpt om met taalverlies om te gaan en om dat te relativeren. Met humor ontwikkel je een reactie.

Op deze avond worden praktische tips gegeven en voorbeelden van de activering en inzet van humor. Corrie Aarts is hiermee bekend en geeft vaker trainingen over hoe om te gaan met humor en dementie.

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, jong en oud, voor familieleden, vrienden, hulp- en dienstverleners en andere belangstellenden.

Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen het geen de ander meemaakt, en wat dit voor hem of haar betekent. De ondersteuning die mensen elkaar op zo’n avond geven is van zeer grote waarde, zij gaan dan ook met een voldaan gevoel naar huis.

Onze medewerkers staan gedurende de avond voor iedereen klaar; mocht u vragen hebben, stel ze gerust.

Graag heten we u allen van harte welkom! Vooraf aanmelden is niet nodig.

Tijd: Inloop vanaf 19.30 uur; aanvang programma 20.00 uur

Locatie: De Coppele, Prunusstraat 69

Voor meer informatie: Jeanne Verberk 013-5284571

E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  en op http://www.alzheimer-nederland.nl/hulp-en-advies/regionale-afdelingen/afdeling-midden-brabant.aspx

Terug naar boven


Logo Zorg voor ElkaarHet persoonsgebonden budget (PGB)

Heeft u ook zoveel vragen over het persoonsgebonden budget? Of zou u daar best wat meer over willen weten ?Kom dan op 19 april a.s. om 18.30 uur naar Tiliander in Oisterwijk.


De Dienstencoöperatie “Zorg voor elkaar” geeft op die avond in samenwerking met de gemeente Oisterwijk, de KBO en Thebe Extra een voorlichtingsavond over het persoonsgebonden budget (PGB). Hans van de Knijff  van PerSaldo wijst u de weg naar zorg en ondersteuning en zal u informeren hoe u welke zorg kunt inkopen en hoe deze te verantwoorden. Per Saldo is de belangenorganisatie voor budgethouders. De gemeente Oisterwijk zal ook een korte presentatie geven en haar rol in dit proces toelichten.

Het PGB is een budget dat u toegekend krijgt om zelf uw zorgverleners in te huren die u nodig heeft, of om zelf uw hulpmiddelen aan te schaffen en voorzieningen te realiseren.
Op 19 april a.s. ontvangen wij u graag om 18.30 uur in Tiliander met een kopje koffie. U bent van harte welkom.Om 19.00 uur begint het programma. De avond zal tot ca. 21.45 uur duren. Tijdens de avond is er alle gelegenheid om uw vragen te kunnen stellen en met de inleiders in dialoog te gaan.

U kunt zich voor deze avond aanmelden op www.zorgvoorelkaar-oisterwijk.nl  of 06-48075824

 Terug naar boven

hotel GaasterlandONTDEK HET MOOIE FRIESLAND VANUIT HOTEL GAASTERLAND


KBO Oisterwijk gaat ook dit jaar weer op voorjaarsvakantie. Ook als u geen KBO-lid bent kunt u hiervan profiteren
Als u weer zin heeft om met ons mee te gaan, dan nodigen wij u uit uw koffers te pakken voor een prachtige meerdaagse voorjaarsvakantie, die wij voor u hebben weten samen te
stellen in het weidse Friesland( land van de vele meren).  In de periode van 20 mei t/m 27 mei 2016 hebben wij voor u Hotel Gaasterland geboekt in het zuidelijke deel van Friesland aan het IJsselmeer, een prachtige locatie voor een ontspannen en comfortabele vakantie. 
U kunt daar op het terras lekker luieren met een koud glas bier of een goed glas wijn in de hand, niks doen wordt zo tot een kunst verheven. Maar u kunt ook heerlijk wandelen en genieten van het tegenover gelegen bos. Het is ook een goede uitvalbasis voor onze uitstapjes, dagtochten en een bezoek aan bezienswaardigheden.
Uw verblijf is inclusief vol pension, volledige verzorging, vanaf het diner op de eerste dag tot en met het ontbijtbuffet op de laatste dag. Tijdens het verblijf worden dagelijks uitstapjes gemaakt naar bezienswaardigheden en ’s avonds worden diverse activiteiten georganiseerd.

Het uitgebreide programma kunt u vinden op de site van KBO Oisterwijk: www.kbo-oisterwijk.nl
Kosten bedragen:       €. 575,00 Toeslag eenpersoonskamer:  €. 56,00 
Aanmelden kan bij:    Ferdy Smit, tel 013 52 111 44 of bij José Maton, tel. 013 52 152 8                                   
U dient zich aan te melden en een aanbetaling te doen van €.100,00 vóór 26 april 2016