Duurzaam geluk

De lente nodigt uit

KBO symposium

Expositie verbindt ...

Inlooppunt

Colofon Seniorenpagina

logo alledaagse dingenDuurzaam gelukduurzaam

Het is marktdag, dus is het wat drukker in het dorp. Mensen ontmoeten elkaar, maken een praatje. De terrasjes worden al meer bezet. Een dag waarop het leven ontspannen is. Een meisje dweilt nog even het stoepje voor de winkel. De dweil aan een stok haalt ze ijverig in en uit de emmer.

Verderop komt een ouder echtpaar aan gelopen. Hand in hand, na al die jaren. De schouders enigszins gebogen. Hij draagt de boodschappentas. Haar regenjas is van achter ietsje hoger dan van voor. Ze passeren de ijverige dweilster. Beiden kijken uitgebreid hoe ze het doet. In het voorbijgaan mompelt hij: er goat veul uit ene mop. Wè? vraagt zij. Hij herhaalt zijn woorden. Zij bevestigt: jèh er goat veul uit ene mop. Eensgezind en tevreden sjokken ze verder. Gelukkig met elkaar.

 

Terug naar boven
 

De Lente nodigt uit om samen dingen te doen…

Wanneer u deze pagina onder ogen krijgt dan is de maand april alweer op enkele dagen na voorbij. tuin voorjaar bloemenOver drie dagen kunnen we de meimaand verwelkomen. De eerste maand zonder de R erin en dan weten we dat het echt lente is!  De zon en de bloemenpracht lonkt ons tegemoet. De tijd om over de vakantie te gaan nadenken begint. Plannen worden gemaakt en we overleggen met wie we op vakantie gaan.

Maar geldt dit voor ieder van ons? Ik denk het niet. Voor velen is deze tijd veel minder aangenaam dan wij kunnen vermoeden en voor sommigen zelfs het begin van een periode van eenzaamheid. Deze eenzaamheid kan het gevolg zijn van het niet meer zo vitaal zijn maar ook een gevolg van de geringe draagkracht om de leuke dingen te doen die men graag zou willen doen.  

 

Nu is het bekend dat vele organisaties de mogelijkheid bieden om gezamenlijk activiteiten te ontplooien, ook de KBO. Maar de drempel is soms gevoelsmatig heel erg hoog. Wat zou het mooi zijn als wij het initiatief zouden nemen om in onze eigen buurt eens rond te kijken. Weten wij wie onze buren in de straat zijn? Als aan u deze vraag in een straatinterview zou worden voorgelegd kunt u dan direct een antwoord geven? Ik ben nieuwsgierig naar de uitkomst. Ik ben er wel van overtuigd dat de meerderheid hier een antwoord op kan geven.

Kom ik terug op mijn vraag over die mensen die geen vakantie hebben; zouden wij daar wat aan willen en kunnen doen. Een initiatief van het project Buurt aan Zet is een eerste stap om elkaar beter te leren kennen en contacten te leggen. Mogelijk zou dit kunnen uitgroeien om te komen tot het organiseren van gemeenschappelijke activiteiten, zodat mensen samen iets ondernemen. Maar al gauw komt de vraag: ‘ Maar wat dan?’ Als ik een suggestie mag doen: kijk eens of je met enkele mensen uit je directe omgeving een gemeenschappelijke interesse hebt, zoals wandelen, fietsen, sporten, zwemmen, museum of concerten bezoeken of gewoon wandelen in de natuur. Het zijn onze gemeenschappelijke interesses die ons verbinden en het leven veel meer kleur geven. Deze kleur kan bij goede activiteiten door de gemeente ook worden gestimuleerd in de vorm van een tegemoetkoming in de opstartkosten.

Ik ben ervan overtuigd dat Wethouder Smit deze ontwikkelingen van harte zou toejuichen en bereid is om deze activiteiten te stimuleren en ondersteunen. Interesse tonen in je buren en de straat waarin je woont en waar nodig even een helpende hand toesteken doet wonderen. En in dat opzicht denk ik wel eens aan vroeger, dat je als kind achterom naar de buren liep en vroeg of ze kwamen spelen.

Dat is nu veranderd maar het zou mij niet verbazen dat deze saamhorigheid nog steeds aanwezig is. Mogelijk dat het door de huidige tijd wat onder het stof is gekomen maar een goede stofdoek kan veel stof afnemen en de oorspronkelijke glans van de eensgezindheid en saamhorigheid weer een nieuw leven geven. Uiteindelijk komt de  “grote schoonmaak “ in dit jaargetijde weer om de hoek kijken. Ik wens u allen een heel fijn en saamhorig seizoen toe!
Frans Monchen, voorzitter KBO-Oisterwijk.

Terug naar boven

 

KBO-SYMPOSIUM: GOD, WIE ,WAT, WAAR?


Op 9 maart j.l. hield KBO-Brabant een spannende studiedag in Gilze over zingeving, geloof en ongeloof in deze moderne tijd en over de vraag of er nog iets is waarop we ons in ons bestaan kunnen oriënteren.
Na een historisch overzicht door de dagvoorzitter waarin werd belicht hoe God via de oude Grieken en het christendom uiteindelijk door de wetenschappers gekaapt werd en voor velen tot een hypothese werd, ging KBO-voorzitter Frans Slangen uitgebreid in op de K van KBO en gaf hij daar een meer eigentijdse invulling aan. De filosoof Ton de Kok plaatste geloof in de ontwikkeling van de evolutietheorie tot voorbij Spinoza, waar God min of meer gelijk werd gesteld aan de Natuur en concludeerde dat het leven uiteindelijk toch een mysterie blijft. En de psychiater Herman van Praag verwoordde geloof meer vanuit de joodse belevingswijze.

’s-Middags werd over bovenstaande druk gediscussieerd met de sprekers en de zaal, waarna de dag werd afgesloten met enkele gedachten van de katholieke cultuurfilosoof Charles Taylor over de dichter Vaclac Havel en de atheïstische filosoof Sartre en hun beider totaal tegengestelde levensbeschouwing.
De thuisblijvers hebben heel wat gemist. Maar wie graag wil weten wat er besproken is, kan  een vrij gedetailleerd verslag op onze website vinden. Ga dan naar dit pdf bestand ( download) 

En als u wil reageren, stuur uw reactie dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Hans Pijnaker,

Terug naar boven

 

Expositie verbindt organisaties en mensen.
logo SVMlogoribwlogoHet KiemuurIn juli 2015 wordt de talentenfabriek van RIBW in Moergestel gesloten. Door contacten en overleg tussen RIBW en SVM worden de computeractiviteiten van RIBW ondergebracht bij Seniorenverenging Moergestel in den Boogaard. En de ontwikkelingen gaan door om mensen te verbinden. Een paar bewoners van RIBW nemen deel aan de activiteiten van SVM. Maar de groei moet nog verder doorgezet worden.

Enige maanden geleden is in den Boogaard het Kiemuur gestart op maandag- en woensdagvoormiddag. Dat is een inloop voor bewoners van RIBW. Het Kiemuur is onderdeel van RIBW Brabant: het biedt aan bewoners gelegenheid voor gesprek en moet uitgroeien naar activiteiten. Er is altijd een begeleider aanwezig.

Het Kiemuur heeft nu het initiatief genomen voor een expositie om mensen te verbinden en iedereen kennis te laten maken met hun kunstuitingen. Er is werk te zien van bewoners van RIBW, Olivier ASVZ Wonen Moergestel, van Amarant Moersmidden en van deelnemers aan de creatieve activiteiten (tekenen, schilderen, boetseren) van Seniorenvereniging Moergestel.

De expositie is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van MIGO voor projecten van het Kiemuur en den Boogaard.
De expositie is van 30 april t/m 13 mei in den Boogaard, St. Jansplein 5, Moergestel, en is dagelijks te bezoeken van 11.00 tot 16.00 uur. Wees welkom.

Jan Geerts, voorzitter SeniorenVerenigingMoergestel

Terug naar boven

 

Inlooppunt
inlooppuntHet inlooppunt, Kerkstraat 48 (naast het Gerard Horvers Huis) is een ontmoetingsplaats voor iedereen. U kunt binnenlopen voor een kopje koffie of thee, de krant of een tijdschrift lezen, of gewoon een praatje maken over dagelijkse dingen.
Het inlooppunt biedt ook de mogelijkheid om samen te eten; je gast te voelen in een gezellige omgeving. Iedere woensdagmiddag tussen 12.00 uur en 14.00 uur wordt er een drie-gangen-menu geserveerd met een kopje koffie na (prijs: €6,80). Iedere derde zondag van de maand is er een brunch.

De gastvrouwen van het Inlooppunt heten u van harte welkom. Tel: 013 5286440

De vlag hangt buiten als het Inlooppunt open is. Iedereen kan binnenlopen als het Open Huis is om een kopje koffie of thee te drinken en een praatje te maken. Voor de warme maaltijd en de brunch graag 1 week van te voren aanmelden.

Openingstijden
Open Huis:
Dinsdagmiddag 14.00 uur tot 16.00 uur
Donderdagmiddag 14.00 uur tot 16.00 uur
Vrijdagmorgen 10.00 uur tot 12.00uur
Aan het open huis zijn geen kosten verbonden.

 Terug naar boven

Colofon Seniorenpagina