Else heiligen

Le penseur

Alzheimer café

Veilig Vitaal Thuis

Inlooppunt

Colofon Seniorenpagina


OVERPEINZING

overpeinzingBEVRIJDINGSDAG


Vorige week was het weer bevrijdingsdag.
De mensen vierden feest, het feest van de bevrijding.
Als ik aan bevrijdingsdag  denk, dan denk ik aan een militaire vrachtwagen, een ééntonner, waarin geallieerde soldaten sneetjes wit brood met dik roomboter besmeerden en dat uitdeelden aan achter hun voertuig hollende kinderen. Ik was ook zo’n kind. Ik had nog nooit zulk wit brood gezien. En het heeft me ook nog nooit zo heerlijk gesmaakt. Ik heb twee keer zo’n witte boterham weten te bemachtigen. We waren gevlucht uit Venray, na een reeks van bombardementen en een tijdelijk staakt het vuren, zodat de burgers weg konden. De Duitsers hadden zich verschanst en waren van plan te blijven zitten. Mijn ervaringen uit die tijd zal ik u besparen. Na veel omzwervingen belandden we bij vrienden van mijn ouders in Boekel, waarna de confrontatie met de Canadese militairen met hun wittebrood.

Over mijn concrete ervaringen vertel ik u niet. Dat doe ik alleen aan intieme vrienden. En dat is nu het kenmerkende van veel overlevers. Ze vertellen niet het hele verhaal. En zeker niet aan al die feestende omstanders. Wat wij denken is dat zij het niet zullen snappen. En dat is ook zo. Er zijn ervaringen die je niet kunt delen, omdat anderen dergelijke ervaringen niet kunnen herkennen. En alleen als de ander het herkent, kun je het delen. Dat levert dus een tijdelijk isolement op. Je kunt het niet vertellen, omdat het onvertelbaar is aan niet-overlevers. Je gaat er al bij voorbaat  van uit dat ze het niet zullen herkennen en dus niet zullen begrijpen. Dat merk je aan hun reacties. Dus lach je maar wat.


Dat gevoel van vervreemding, van niet mededeelbaarheid van  een ervaring, is typisch voor overlevers uit die tijd. Je praat er niet over, uit schaamte, hoe raar dat ook is. Ik merkte dat aan leeftijdgenoten, die oorlogservaringen opdeden, daarover voortdurend willen vertellen, maar het toch niet doen. Er is behoefte om te vertellen, maar iets houdt hen tegen. Schaamte houdt hen tegen. Want in schaamte wordt iets zichtbaar dat niet zichtbaar wil worden of mag worden, iets dat niet in je identiteit hoort, maar er wel is. De ander zal het niet begrijpen en het  raar of eng vinden en jou dus raar of eng vinden. Als je je schaamt, heb je het gevoel uitgekleed te zijn en te kijk te staan. De ander ziet dan je onzekerheid, onhandigheid. Misschien gelooft hij het wel niet. Het is ook niet echt te geloven. Dus heeft hij nog gelijk ook. Dat gevoel van schaamte geeft een tijdelijk gevoel van vervreemd zijn van de wereld, van vereenzaming. De ander heeft geen antwoord op jouw verhaal. Je staat met je verhaal alleen. Schaamte is daarom ook een gevoel van ontreddering. En je wilt niet ontredderd zijn. Daarom worden die ervaringen niet gedeeld. Je kunt het alleen delen met mede-overlevers. Maar die zijn er niet meer zo. Dus zullen een aantal  ouderen hun gevoelens  even niet delen en in plaats daarvan een beetje onrustig of geïrriteerd doen. Werkers in de zorg begrijpen dat.


Daarom zijn er op bevrijdingsdag  dus ook een aantal  niet bevrijde mensen. Die kunnen het niet delen. Luister even begripvol naar hen als ze tóch iets willen vertellen! Het zal hen opluchten.
Hans Pijnaker, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Terug naar boven
 

Alzheimercafé mei 2016

alzheimercafédinsdag 17 mei.

logodementievriendelijkOisterwijk
Thema: Financiële zaken bij Dementie. Gast: Mariska Dorland notaris van De Hair, Vrijdag notarissen &adviseurs

Als er sprake is van dementie krijgen mantelzorgers te maken met de juridische aspecten. Zodra de persoon met dementie niet meer zelfredzaam is op zakelijk gebied, is het belangrijk dat dit voor hem/haar wordt geregeld en hun rechten worden gewaarborgd. Mantelzorgers krijgen te maken met wetten en regels die bedoeld zijn voor de bescherming van de persoon met dementie, maar ook om mogelijkheden te creëren om als mantelzorger de belangen te behartigen van die persoon. In een interview gaan we op deze ontwikkelingen in en praten we o.a. over mentorschap, bewindvoering en euthanasieverklaring.

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, jong en oud, voor familieleden, vrienden, hulp en dienstverleners en andere belangstellende. Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen het geen de ander meemaakt, en wat dit voor hem of haar betekent. De ondersteuning die de aanwezigen elkaar op zo’n avond geven is van zeer grote waarde, en de aanwezigen gaan dan ook met een voldaan gevoel naar huis. Onze medewerkers staan gedurende de avond voor iedereen klaar, en mocht u vragen hebben stel ze gerust.

Graag heten we u allen van harte welkom! Vooraf aanmelden is niet nodig.  

Tijd: Inloop vanaf 19.30 uur Aanvang programma van 20.00 – 22.00.uur

Locatie: De Coppele,  Prunusstraat 69 5061 AS Oisterwijk

Voor meer informatie: Jeanne Verberk 013-5284571 E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug naar boven

 
Else logo

Heiligen

“Ja mevrouw.. eigenlijk zou ik nog even wachten met het buiten zetten van de tomatenplanten, het kan nog vriezen ‘s nachts. Beter wachten tot na de IJsheiligen”.
De mevrouw van het tuincentrum geeft me een kaartje mee waarop de data van dit markeringspunt staan. Die periode valt volgens overlevering en volksweerkunde  tussen 11 en 14 mei.
IJsheiligen..dat moeten er dus meer dan één zijn. Het fenomeen heiligen is me goed bekend, ik ben er mee opgegroeid. Voor iedere dag van het jaar was er een heilige, er was zelfs sprake van enige wildgroei. Er waren heiligen die eenzelfde dag moesten delen. Waar de antieke Grieken een arsenaal aan goden, halfgoden en helden hadden, heeft het monotheïstische katholieke geloof zijn heiligen. Mensen die kortere of langere tijd goede, inspirerende dingen gedaan hebben. Die een voorbeeld waren en aan wie men zich kon spiegelen. Ze moesten wel eerst overleden zijn voordat de toenmalig dienstdoende ‘Heilige’ vader hen heilig kon verklaren.
In deze tijd waarin weinig meer over is van de voormalige christelijke wereld lijkt het wel alsof er nieuwe helden zijn opgestaan die we verafgoden en aanbidden. Het meest intens blijkt dat wanneer zo iemand vertrokken is naar gene zijde. David Bowie, Prince, Cruijff zijn voorbeelden van de laatste tijd. Het lijkt wel of het hele land in collectieve rouw is gedompeld. TV programma’s, kranten weten over niets anders meer te berichten als over het wel en wee tijdens het leven van deze ‘helden’. Zijn dode sterren of voetballers niet gewoon onze nieuwe heiligen en de Facebookberichtjes niet de moderne bidprentjes? Bowie was natuurlijk een kunstenaar van belang, Prince in zijn soort een groot entertainer en Cruijff een goede voetballer. Een heiligenstatus en kritiekloze aanbidding is daarbij overdreven. De ervaring laat zien hoe gemakkelijk deze hedendaagse helden opkomen en hoe snel we ze ook weer laten vallen en over het algemeen ook weer vergeten.
Ik hou wel van de oude katholieke heiligen. Eigenlijk een eeuwigdurende helpdesk. Met als beste voorbeeld de heilige Antonius die me helpt het verlorene terug te vinden, uit ervaring kan ik zeggen dat het vaak werkt. En als er echt niets meer helpt is er nog de heilige Rita voor hopeloze zaken.
(P.S. Voor wie het interesseert hierbij de identiteit van de IJsheiligen :                                        

De heilige Marmertius   - 11 mei 

De heilige Pankratius    - 12 mei 

De heilige Servatius      - 13 mei  

De heilige Bonifatius     - 14 mei)
Else van Helmond
 

Terug naar boven

 

 

Veilig thuis

JellevandenElzen combinatiefunctionarisSeniorenJelle van den Elzen, combinatiefunctionaris Senioren

 

Heeft u twijfels over uw fitheid? Merkt u dat uw zelfredzaamheid achteruit gaat? Heeft u vragen over bewegen of sport?

 

Voor deze en alle andere vragen op het gebied van welzijn en gezondheid in combinatie met sport en bewegen kunt u voor een deskundig advies en ondersteuning terecht bij de combinatiefunctionaris senioren in Oisterwijk en Moergestel.

De combinatiefunctionaris senioren is een vraagbaak voor iedereen die te maken heeft met ouder worden, inactiviteit, eenzaamheid en achteruitgang in zelfredzaamheid. U kunt bij hem terecht wanneer u op zoek bent naar een passende sport- of beweegactiviteit in uw buurt. Daarnaast organiseert hij met regelmaat informatieve of interactieve activiteiten zoals een themabijeenkomst, fit-test of sport- en beweegactiviteit.

 

De combinatiefunctionaris mag worden beschouwd als extra basisvoorziening. Het in beweging brengen en houden van mensen om zelfredzaamheid te stimuleren vindt plaats onder regie van de gemeente.

De dienstverlening is gratis toegankelijk voor inwoners van de gemeente Oisterwijk.

 

Meer informatie?

U kunt contact opnemen via: Tel. 06-42059520 E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postadres: Baerdijk 43, 5061 GG Oisterwijk

Valt u wel eens? Let op dit is een signaal!

De combinatiefunctionaris senioren organiseert in samenwerking met Yvonne Petit, geriatrie fysiotherapeut bij Sport- en Zorgatelier Oisterwijk, de cursus:

 

‘Veilig Vitaal Thuis’. 

Alied vallen

 

 

 

 

Op donderdag 19 mei (16.00 u. - 17.30 u.) start de nieuwe cursusgroep.

 

De Veilig Vitaal thuistraining is een val- en valpreventie training welke eerder succesvol werd gegeven. Het doel van de cursus is het inslijpen van een juiste val-techniek om blessures tijdens vallen te voorkomen. Daarnaast werken we aan het opbouwen van zelfvertrouwen in bewegen om activiteit in- en rondom huis te stimuleren. Ook wordt antwoord gegeven op vragen zoals: Wat zorgt voor onze balans? Waarom vallen we vaker naarmate we ouder worden?

 

De cursus bestaat uit 8 lessen van anderhalf uur. De kosten zijn €120,- voor de gehele cursus. De cursus wordt in veel gevallen zelfs geheel of gedeeltelijk door de ziektekostenverzekeraar vergoed. Dit kunnen wij vooraf voor u uitzoeken. Loopt u met een stok of met rollator, geen enkel probleem, ook dan kunt u deelnemen aan de cursus.

Aanmelden kan tot en met 18 mei.  

Denkt u niet meteen aan een cursus maar hebt u wel vragen over dit onderwerp? Neem ook dan gerust contact op met mij, Jelle van den Elzen. Als combinatiefunctionaris vervul ik een schakelfunctie en kan ik u mogelijk helpen.

Heeft u behoefte aan meer informatie of wilt u zich aanmelden voor de cursus? Neem dan contact op via: 06-42059520 of  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kijk voor meer informatie en handige weetjes ook eens op onze website www.wyzorg.nl of www.facebook.com/sport- en zorgatelieroisterwijk

Terug naar boven

 

Inlooppunt
inlooppuntHet inlooppunt, Kerkstraat 48 (naast het Gerard Horvers Huis) is een ontmoetingsplaats voor iedereen. U kunt binnenlopen voor een kopje koffie of thee, de krant of een tijdschrift lezen, of gewoon een praatje maken over dagelijkse dingen.
Het inlooppunt biedt ook de mogelijkheid om samen te eten; je gast te voelen in een gezellige omgeving. Iedere woensdagmiddag tussen 12.00 uur en 14.00 uur wordt er een drie-gangen-menu geserveerd met een kopje koffie na (prijs: €6,80). Iedere derde zondag van de maand is er een brunch.

De gastvrouwen van het Inlooppunt heten u van harte welkom. Tel: 013 5286440

De vlag hangt buiten als het Inlooppunt open is. Iedereen kan binnenlopen als het Open Huis is om een kopje koffie of thee te drinken en een praatje te maken. Voor de warme maaltijd en de brunch graag 1 week van te voren aanmelden.

Openingstijden
Open Huis:
Dinsdagmiddag 14.00 uur tot 16.00 uur
Donderdagmiddag 14.00 uur tot 16.00 uur
Vrijdagmorgen 10.00 uur tot 12.00uur
Aan het open huis zijn geen kosten verbonden.

Terug naar boven

Colofon Seniorenpagina