Alzheimercafé dinsdag 19 juli

Mobilteit, een groeiend probleem in Oisterwijk

Onthaald bij Boshuys Hermitage

Colofon Seniorenpagina

Alzheimercafé dinsdag 19 juli 2016alzheimercafé

Thema: Communicatie en dementie

Gast: Kristel Cobussen, logopedist
Hoe communiceren wij en wat als je de woorden vergeet…?   

Dementie is een chronische hersenaandoening die de hersenen onherstelbaar beschadigt. De ziekte tast hersenfuncties aan, zoals het geheugen, het denken, de oriëntatie, het handelen (zoals aankleden) en schoolse vaardigheden (zoals rekenen en taal). Communiceren met de omgeving wordt vaak steeds moeilijker.
De gastspreker van vanavond gaat in op vragen als: Hoe werkt ons taalcentrum? Hoe pas ik mij aan binnen de communicatie met mijn partner, ouder die aan dementie lijdt? Hoe gebruiken we ondersteunende communicatie? Verder worden er tips gegeven voor het aanpassen van de omgeving, de communicatie over en weer (interactie), de taal.
Graag heten we u allen van harte welkom!
Tijd: inloop vanaf 19.30 uur

Programma: van 20.00 – 22.00 uur

Locatie: De Coppele, Prunusstraat 69 5061 AS Oisterwijk
Vooraf aanmelden is niet nodig.

Meer informatie: Jeanne Verberk, tel. 013-5284571

 

Terug naar boven

 

 Mobiliteit, een groeiend probleem in de gemeente Oisterwijk met name voor ouderen.

Dit smeekt om aandacht en creatieve oplossingen.
Geïnspireerd  door alle veranderingen binnen  de zorg en het WMO vervoer,komt de stichting Vrijwilligers Vervoer Oisterwijk (VVO) met het initiatief voor een innovatief mobiliteitsplan. Innovatief is de coöperatie tussen het Vrijwilligersvervoer en het professionele vervoer in Oisterwijk.

Resultaat: maatwerk in vervoer voor ouderen in Oisterwijk
De Stichting VVO wil haar kennis en ervaring op het gebied van vervoer van ouderen inzetten om de volgende doelen te realiseren: • Oplossingen bieden aan mensen die mobiliteit als een tijdelijk of structureel probleem ervaren.

• Zelfredzaamheid stimuleren door mobiliteit te creëren.

• Voorkomen van sluimerende eenzaamheid en isolement.

Mobiliteit gaat inwoners  helpen bij het creëren van een netwerk in hun omgeving. Vervoer brengt mensen samen en kan helpen om in eigen omgeving een netwerk op te bouwen. Bovendien voorkomt dit groeiende  zorgkosten op zowel korte als  lange termijn.
Een van de vele voorbeelden:

Mevr. de Wit is 88 en was tot voor kort nog erg actief,dagelijks ging ze voor haar boodschappen nog zelf naar de supermarkt. Recent kon je merken, dat lopen wat moeilijk was geworden en zat ze hele dagen thuis. Hiermee heeft haar zelfredzaamheid een behoorlijke deuk opgelopen. Haar kinderen was dit ook opgevallen, maar ze wonen allen ver buiten Oisterwijk en waren niet in staat om moeder naar de supermarkt, de huisarts en de fysiotherapeut te brengen. Mevr. de Wit beschikte niet over familie, kennissen en of vrienden die deze taak op zich konden nemen. Kortom een netwerk ontbrak.

De stichting Vrijwilligers Vervoer Oisterwijk wil zich inspannen om inwoners van de Parel van Brabant met mobiliteitsproblemen te helpen met voorzieningen die passen bij hun individuele situatie. Met name wil men helpen  met het bouwen aan een netwerk in de directe omgeving.

Mobiliteitsproblemen laten zich niet oplossen met kostenreductie. Deze sterk groeiende problemen vragen om creativiteit, efficiëntie en doelmatige oplossingen.
Wie en wat is het Vrijwilligers Vervoer Oisterwijk?

Het vrijwilligersvervoer is ruim 3 jaar geleden ontstaan. Joke Caspanni nam in 2012  het initiatief vanuit het Gerard Horvers Huis aan de Kerkstraat, door de bezoekers de mogelijkheid tot vervoer aan te bieden. Een groeiend aantal bezoekers hier had problemen met mobiliteit. Er is echter niet alleen een vervoersprobleem bij de gebruikers van het Gerard Horvers Huis.                         
Het probleem is veel groter en groeit sterk. Daarom werkt de projectgroep van het VVO aan maatwerk in vervoer voor oudere mensen,die geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer en niet over hulp vanuit een netwerk beschikken. Het vrijwilligersvervoer Oisterwijk beschikt op dit moment over ruim 20 zeer betrokken vrijwillige chauffeurs, die op vooraf afgesproken tijden, mensen met eigen auto van en naar o.a. het Gerard Horvers Huis brengen.
Het VVO wil haar vervoer langzaam uitbreiden met nieuwe bestemmingen. De basisdoelstelling hierbij is, problemen oplossen voor inwoners die tijdelijk of structureel een mobiliteitsprobleem ervaren. Echter het creëren van netwerken is hierbij minstens zo belangrijk. Voor deze plannen wil het Vrijwilligers Vervoer Oisterwijk graag een beroep doen op alles en iedereen die Oisterwijk en haar bewoners een warm hart toe dragen,
We denken hierbij aan :

  • * Alle inwoners in groot Oisterwijk.

* Alle organisaties op het gebied van zorg en welzijn in Oisterwijk.

* Alle bedrijven en ondernemers in Oisterwijk.

* Alle overheden zowel landelijk als provinciaal, maar met name de gemeente Oisterwijk.
Inwoners kunnen zich inzetten als vrijwillig chauffeur of coördinator. Diverse inwoners doen dit inmiddels al, met veel voldoening, voor zowel de gebruikers als de chauffeurs.

Organisaties moeten hun leden informeren en de stichting helpen met de uitvoering van dit mobiliteitsplan. Diverse organisaties zijn hiermee ondertussen enthousiast gestart.  

Bedrijven kunnen hun wens om maatschappelijk actief te zijn, kracht bijzetten door de stichting financieel te ondersteunen. De projectgroep wil voor geïnteresseerde ondernemers graag maatwerk-voorstellen uitwerken. Er zijn al bedrijven die hun medewerking hebben toegezegd, maar er is nog voldoende ruimte voor nieuwe initiatieven.

De gemeente moet dit burgerinitiatief erkennen en in de geest van het initiatief ondersteunen, Hiervoor heeft het VVO een 2-tal pilots ontwikkeld en aangeboden aan de gemeente Oisterwijk, waarmee direct gestart kan worden, om snel aan de wensen en behoeften van ouderen tegemoet te komen en voor zichzelf ervaring op te doen.
Het Vrijwilligers Vervoer wil haar diensten niet gaan uitbreiden met de aankoop of het leasen van nieuwe  vervoersmiddelen, liever wil men  gebruik maken van het reeds bestaande aanbod. Het VVO wil met haar plan efficiëntie genereren, door het bestaand aanbod beter en vaker in te zetten. De efficiëntie moet vervolgens worden vertaald naar meer en betere service voor de gebruikers

De projectgroep  staat open voor elke dialoog om tot partnership te komen. Deze samenwerking moet wel een bijdrage leveren aan de in haar visie en missie omschreven doelstellingen.
De stichting wil met andere vrijwillige vervoersorganisaties, maar zeker ook met commerciële partijen aan tafel om het WMO vervoer in Oisterwijk, naar meer service en voor de gebruiker passend maatwerk te brengen, door bijvoorbeeld  bij bestemmingen, waar aankomsttijd een rol speelt, die aankomsttijd dan ook te garanderen. Hiervoor moet de gemeente bereid zijn, ook de commerciële bedrijven die voor de stichting VVO, inwoners naar hun bestemming in Oisterwijk brengen, te honoreren met een reeds bestaande identieke WMO vergoeding. De stichting wil hier meer service, kwaliteit, transparantie en realtime budget inzicht tegenover stellen. Naast het WMO vervoer wil de stichting ook het vervoer door vrijwillige chauffeurs uitbreiden met nieuwe bestemmingen; er start binnenkort een pilot op donderdag, waar inwoners naar het centrum van Oisterwijk en de Catharinenberg vervoerd kunnen worden. Als deze dienst van start gaat zal alle informatie over deze dienst via Oisterwijk Nieuws en de Nieuwsklok bekend worden gemaakt.
Om van plan naar uitvoering te komen moeten de navolgende stappen nog genomen worden:

- Nieuwe vrijwillige chauffeurs moeten de dienst komen versterken.

- Bedrijven moeten zich betrokken gaan voelen met deze specifieke doelgroep en de plannen hiervoor financieel ondersteunen.

- De gemeente moet een beslissing nemen m.b.t. een pilot met maatwerk in zorg en welzijn gerelateerd vervoer naar o.a. Huisarts, therapeut, tandarts en samen boodschappen doen.
Als het plan van de stichting in werking komt, heeft Oisterwijk als eerste gemeente in Nederland maatwerk in zorg, welzijn en participatie gerelateerd vervoer!
Wilt u meer weten over dit innovatieve en ambitieuze plan?

Neem dan contact op met: Stichting Vrijwilligers Vervoer Oisterwijk
Jan van Ganzewinkel

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

tel. 06-53165445

Terug naar boven 


Onthaald bij Boshuys Hermitage

Elke woensdagmorgen komen zij naar het Gerard Horvershuis voor een gezellige ontmoeting met elkaar. Dat breekt de week en iedereen ziet daarnaar uit. Ze worden dan thuis opgehaald door vrijwilligers-chauffeurs van VVO en enkele uren later weer teruggebracht.

HermitageMaar woensdag 22 juni was een verrassing: zij waren met hun gastvrouwen en met hun chauffeurs uitgenodigd door Boshuys Hermitage. Die zorgde voor een gastvrij onthaal. Het terras van Hermitage is ooit uitgeroepen tot beste terras van Nederland, maar helaas was het weer niet mooi genoeg om daarvan te profiteren.

Binnen was het echter ook heel gezellig en sfeervol, zoals u op bijgaande foto kunt zien.

De dames (en enkele heren) lieten zich de koffie met aardbeienvlaai goed smaken! Maar daar bleef het niet bij. Hermitage zorgde ook nog voor een lunch, zodat het uitje compleet was! Zo werd het een zeer geslaagde bijeenkomst!

‘Gelaafd en gespijzigd’ werden de dames door hun persoonlijke chauffeur in de loop van de middag weer naar huis gebracht.

Dank aan Hermitage en aan alle vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt!

Terug naar boven

Colofon Seniorenpagina