Oud is in! Else's bespiegeling
Project "Senioren in beweging"
Beweegt u met ons mee?
Colofon

logo Else

  Oud is in!

Het een na het andere boek over ouderen verschijnt de laatste jaren op de markt. Maar de dagboekverslagen van de verzorgingshuisbewoner Hendrik Groen spannen de kroon.
Ze zijn niet uit de top 10 van de meest populaire boeken weg te slaan. Dat was al met het in 2014 gepubliceerde boek ‘Pogingen iets van het leven te maken’ en nu ook met het tweede boek ‘Zolang er leven is’.

Citaat Hendrik Groen: 
 “Bij het woord bejaardenhuis begon men zich allengs ongemakkelijk te voelen. Bejaarden werden ouderen. Het bejaardenhuis werd een verzorgingstehuis. Het verzorgingstehuis een zorgcentrum. En sinds kort ben ik aangesloten bij een marktgerichte serviceorganisatie voor belevingsgerichte zorg op maat. Ik snap nu wel waarom de zorgkosten de pan uit rijzen.”
Hoe meer de ouderenzorg van hogerhand wordt afgeknepen, hoe populairder de boeken van Hendrik Groen, lijkt het wel. En dat is prima. De media mogen dan wel de indruk wekken dat onze maatschappij zo’n beetje klaar is met onproductieve bejaarden, maar duizenden lezers smullen inmiddels van de belevenissen van Hendrik en zijn medebewoners in het tehuis.

Citaat Hendrik Groen:
“Het eerste pak sneeuw dit jaar is gevallen. Dat betekent: niemand de deur uit en massaal hamsteren. Er is in ons winkeltje beneden geen sprits of chocolaatje meer te krijgen. Ja, de oorlog he’. God zij dank voor de jeugd van tegenwoordig zijn wij zo’n beetje de laatsten die de oorlog hebben meegemaakt en is iedereen binnenkort verlost van die eeuwige ouwe-koeienverhalen over tulpenbollensoep en zeven uur lopen voor een bos wortelen.
Hendrik Groen, een fictief persoon overigens, is 83 en een van de jongsten van het bejaardenhuis in Amsterdam-Noord. Hij noteert iedere dag met veel humor en ook de nodige zelfspot, wat er zoal voorvalt in het tehuis en zijn leven. Hij begon het dagboek als antwoord op het klagen en steunen van zijn medebewoners.

Citaat Hendrik Groen:
“Misschien is het ontbreken van verplichtingen wel het belangrijkste kenmerk van het leven in een bejaardenhuis. Alles wordt voor je geregeld. Nadenken is niet nodig. Je kunt het leven als vla naar binnen lepelen, alle klontjes zijn eruit. Hap, slik, weg.”
Daarnaast geeft hij ook zijn ongezouten mening over politiek en actualiteit in binnen- en buitenland. Maar hij vindt er ook gelijkgestemden en met hen wil hij van de korte termijn die rest nog iets leuks zien te maken. En dat lukt aardig. Soms door kwajongensgedrag, of rebellie tegen de starre regels of de mistoestanden. Het leukst is de oprichting van de selecte club “Omanido”, oud maar niet dood. Om beurten verzorgen zij kleine uitstapjes. Maar vooral wordt het een hechte vriendenclub die lief en leed met elkaar deelt. Dit alles in een poging om te ontsnappen aan de sleur, om de gevolgen van de onvermijdelijke aftakeling even uit het hoofd te zetten, de treurnis over het verlies van dierbaren even te vergeten.

Eigenlijk zouden alle organisaties in de ouderenzorg zich telkens de vraag moeten stellen “hoe zou Hendrik Groen dit doen?” Een soort Groen-check om samen met ouderen te bespreken waar behoefte aan is.
Gelukkig zie ik heel veel mooie initiatieven om me heen, ouderen starten samen een zorgcorporatie, of organiseren lezingen, eetclubjes en uitstapjes. Een groeiende groep ouderen vindt het fijn om zelf zaken te regelen. Zij zien een woongemeenschap voor zich, geen instituut. Volgens hen hoeft niet alles te worden aangedragen door professionals en vrijwilligers van buiten.
De dagboeken van Hendrik Groen kan ik iedereen aanbevelen, jong en oud. Hendrik Groen charmeert, ontroert en tovert regelmatig een lach op je gezicht. Maar vooral laat hij zien dat ook bejaarden een afspiegeling vormen van de bevolking, met relatief net zoveel vervelende als aardige mensen. Maar dan wat ouder. En hulpbehoevender. En kwetsbaarder.
Maar laten we het vooral van de ‘groene’ kant bekijken.

Else van Helmond

Terug naar boven

De redactie ontving een bericht over het "Senioren zwemmen", Wij plaatsen dit bericht graag, om daarmee andere senioren aan te moedigen aan deze activiteiten mee te doen!
senioren zwemmenProject "Senioren in Beweging" is van start! Gezamenlijk, Gezond en Gezellig.

Wat een gezelligheid, 3 ochtenden vol sfeer. Op maandag 9 januari zijn wij gestart met een leuke gezellige club mensen uit Moergestel en Wijk Waterhoef. Deze groep was al samen 2 x met de pilot mee geweest!

De ervaringen van de mensen die maandag 9 januari mee zijn gegaan:

  • Ik heb bijna 40 jaar gezwommen; helaas ging het niet meer omdat ik gebruik maak van een rollator. Maar wat blijkt, ik kan weer zwemmen, heerlijk. Ik kan met de rollator naar het zwembad, daar zijn mensen die mij even het water in begeleiden. Het weer kunnen zwemmen, wat heerlijk, ik heb zo genoten. Ik ga elke week mee hoor! 
  •  Ik heb zoveel pijn, ik kan bijna niet vooruit en toch wil ik het zwemmen gaan proberen. Er is hulp van de EHBO, ik probeer het toch. Wauw, een uur geen pijn, na het zwemmen was het niet fijn de pijn was er weer. Maar nu ben ik toch weer gegaan en ik merk aan mijn lichaam dat het echt goed is om te zwemmen. Het gaat zelfs wat beter met mij.  
  • Ik zit altijd alleen thuis, ik mag geen auto meer rijden, ik kan niet meer fietsen, ik kom nergens meer. Ik ga nu met een vriendin samen naar het zwembad, we genieten van alles, het treintje, het gehobbel, de mensen, iedereen is vrolijk en er wordt zelfs gezongen in de trein. Liedjes van vroeger, wij gaan weer mee hoor volgende week, want dat kopje koffie smaakt veel lekkerder dan thuis.  
  • Ik denk dat ik niet kan zwemmen, ik ga eerst kijken. Afgelopen week (na de pilot) dacht ik, ik ga het toch proberen. Wat een genot, wat is het heerlijk om te zwemmen. Ik ga volgende week weer hoor, het is zo gezellig.  
  • Ik denk dat ik niet meer kan zwemmen, ik heb een operatie gehad en soms dan kan ik echt niet vooruit. Zal ik het toch proberen? Help jij me dan, vroeg de dame aan Annie, de dame van EHBO. Samen gingen ze het water in, de veiligheid, de ervaring de beleving in één woord geweldig! Ben je er de volgende keer weer Annie? Want dan kom ik weer, want dan durf ik te zwemmen.

Na het zwemmen wordt er koffie gedronken, iedereen zit gezellig te praten en is vrolijk. Iedereen gaat met voldoening en tevreden naar huis. Bij het afscheid zegt ieder "bedankt en tot volgende week”. Er worden leuke contacten gelegd, er zijn dames die nu samen bij elkaar op de koffie gaan.
We zijn benieuwd hoe het volgende week zal gaan, kom je ook gezellig mee zwemmen volgende week?
Het project "Senioren in Beweging" is van start sinds maandag 9 januari en loopt op de maandag-, woensdag- en vrijdagochtenden door tot minimaal 30 juni 2017.
Op bijgaand overzicht kunt u nalezen waar en wanneer u kunt opstappen op de Parel- Express:
Locatie                                                           dag       vertrektijd
Cultureel centrum Den Boogaard Moergestel maandag 9.15 uur
Wijkcentrum Waterhoef Oisterwijk maandag 10.30 uur
Ontmoetingscentrum De Coppele Oisterwijk woensdag 9.30 uur
Wijkcentrum Pannenschuur Oisterwijk woensdag 10.25 uur
Gemeenschapshuis Den Domp Haaren vrijdag 9.15 uur  
Ook 55+ en woonachtig in Oisterwijk, Moergestel of Haaren? Wat let u om uzelf aan te melden, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06-47933872.
Karin Rentmeester
 

Terug naar boven

senioren bewegen


"
Beweegt u met ons mee?” WY-Bewegen in uw wijk!


Voldoende bewegen is belangrijk op elke leeftijd, maar zeker als u ouder wordt. Sport- en Zorgatelier Oisterwijk biedt de mogelijkheid om in groepsverband en onder deskundige begeleiding gezellig en gezond bezig te zijn. We sporten samen in spel- of circuitvorm, op muziek of op een stoel. Tijdens de beweeglessen staat niet de prestatie centraal, maar het ontdekken van uw bewegingsmogelijkheden, gezond bezig zijn en contact met anderen. De lessen zijn geschikt voor mensen van 55 tot en met 80 jaar én ouder.

Gratis kennismaken tijdens onze speciale introductiedagen van 30 januari tot 2 februari

De introductie les is geheel vrijblijvend, meld u vooraf aan via 06-42059520 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De kosten bij wekelijkse deelname bedragen €2,25 per les. Wij bieden lessen aan op de volgende locaties:
Dag            Tijd                 Locatie
Maandag   11.15 – 12.15  Oefenzaal Catharinenberg
Dinsdag     12.45 – 13.45 Gymzaal Pannenschuur
Dinsdag     14.15 – 15.15 Den Boogaard (Moergestel)
Woensdag 08.45 – 09.45 Gymzaal Stokeind (Moergestel)
Woensdag 10.00 – 11.00 Gymzaal de Coppele
Woensdag 13:00 – 14.00 Gymzaal de TovervogelLogo Sport en Zorgatelier
                  14.00 – 15.00  Gymzaal de Tovervogel

Kijk voor meer informatie over de beweeggroepen en activiteiten op www.wybewegen.nl
Samen met de andere bestuursleden van het Senioren Platform zet ik mij in om te werken aan een zo goed mogelijk leefklimaat in de gemeente Oisterwijk, in samenspraak met de ambtelijke organisaties en de verantwoordelijke wethouder, de heer Smit. Belangrijk is, dat u als inwoner op uw vragen een duidelijk antwoord krijgt, waarmee u zelf verder kunt. Daarbij doen we ook een beroep op het eigen initiatief. Als u tegen zaken aanloopt waar u zelf niet uit komt, kunt u uw probleem voorleggen aan SSPO.
Ons Senioren Platform staat altijd open voor vragen en zal samen met u bekijken welke instantie u het beste kan helpen bij het beantwoorden van uw vraag.

Met andere woorden: Maak gebruik van de geboden mogelijkheden. Samen komen wij eruit!

Terug naar boven   

Van de redactie 

redactie

Colofon Seniorenpagina