Levenkunst voor wie goed oud wil worden
Alzheimer: Stemmingsproblemen bij dementieStemmingsproblemen bij dementie
Project “Senioren in Beweging” Gezamenlijk, gezond en gezellig!Gezamenlijk, gezond en gezellig! 
Colofon

LEVENSKUNST VOOR WIE GOED OUD WIL WORDEN.
Mijn leven is voltooid…Ik ben oud en moe van dagen.

Lezing van Els van Wijngaarden
Vijf samenwerkende organisaties uit Oisterwijk erkennen dat vandaag de begrippen “voltooid leven”, “klaar met leven” en of “levensmoeheid” zeer actueel zijn in Nederland. Bij deze woorden gaat het om „mensen die lijden door een complex samenspel van factoren dat veelal met ouderdom gepaard gaat. Er is lichamelijke aftakeling door slechter zien, horen, lopen, vermoeidheid, lusteloosheid, met als gevolg een afhankelijkheid van zorg die sterk onder druk staat. Er is verlies aan een doel en zingeving. Het sociale netwerk valt stilletjes uit elkaar. Daardoor ontstaat er angst voor de toekomst en het ontbreken van een toekomstperspectief. In zo een situatie benadrukt de unieke mens eerder dat men de dood boven het leven verkiest, zonder dat het lijden voorop staat.

Foto Els van WijngaardenZorgethicus Els van Wijngaarden ( Onderzoeker aan de Universiteit voor Humanistiek Utrecht) heeft zeer recent een onderzoek ingesteld naar de omstandigheden waarom mensen zo denken en handelen aan de hand van diepte-interviews met 25 ouderen. Allen wilden hun leven vanwege ouderdomsproblemen beëindigen. De beweegredenen van ouderen die hun leven vanwege niet-medische redenen willen beëindigen, zijn in Nederland nog niet eerder zo grondig deskundig onderzocht. De docente ethiek vraagt zich in haar onderzoek af hoe er nou in het dagelijks leven geleefd wordt met het fenomeen “ Voltooid leven”. Maar waarom komen mensen tot de afweging dat hun leven voltooid is en de dood dan de enige en juiste oplossing is voor een “ Voltooid leven? “

Deze en vele andere dialoog-vragen komen vanuit de houding en visie: “Levenskunst voor wie goed oud wil worden” aan bod bij deze unieke lezing in Oisterwijk. Als belangenbehartiging voor de ouderen steunen wij dit initiatief. Van harte aanbevolen.
Welkom.
Maandag: 13 februari.
Inloop: 13.00 uur
Aanvang: 13.30 uur.
Plaats:  Raadhuis De Lind 56 5061 HX Oisterwijk.
GRATIS TOEGANG. Meer info:  www.metgezelinzingeving.com of tel: 013/5286188

Terug naar boven

alzheimer cafProgramma dinsdag 21 februari 2017logo dementievriendelijk Oisterwijk

Thema: Stemmingsproblemen bij dementie
Gast:   Karin Delescen, Ouderenpsychiater GGZ Breburg

In deze lezing vertelt Karin Delescen over stemmingsproblemen bij mensen met dementie en welke gedragsveranderingen daarbij kunnen optreden.
De volgende vragen komen aan de orde:
• Wat is een depressie, psychose en delier, initiatiefloosheid.
• Welke specifieke problemen kunnen voorkomen bij bepaalde vormen van dementie.
• Welke mogelijkheden zijn er om eventueel stemming en gedrag te behandelen.

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, jong en oud, voor familieleden, vrienden, hulp en dienstverleners en andere belangstellenden. Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen het geen de ander meemaakt, en wat dit voor hem of haar betekent. De ondersteuning die mensen elkaar op zo’n avond geven is van zeer grote waarde; de bezoekers gaan dan ook met een voldaan gevoel naar huis. Onze medewerkers staan gedurende de avond voor iedereen klaar en mocht u vragen hebben stel ze gerust. Graag heten we u allen van harte welkom!
Tijd: inloop vanaf 19.30 uur
Programma: van 20.00 – 22.00 uur
Locatie: De Coppele, Prunusstraat 69 5061 AS Oisterwijk
Vooraf aanmelden is niet nodig.
Meer informatie: Jeanne Verberk Tel 013-5284571. E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug naar boven    

Project “Senioren in Beweging” Gezamenlijk, gezond en gezellig!
Parelexpress
Door een unieke samenwerking van de Oisterwijkse Stichtingen Ons Oisterwijk en Oisterwijk Centraal, loopt van 9 januari tot 30 juni een fantastisch project, "Senioren in Beweging". 55+ Senioren kunnen plaatsnemen in De PAREL Express en na een gezellig ritje door Oisterwijk gaan zwemmen in zwembad De Leije.

Wie niet van water houdt kan ook deelnemen! Er worden in De Leije tevens leuke activiteiten georganiseerd. Sport- en Zorgatelier Oisterwijk biedt op de vrijdagochtenden van 10.45 tot 11.30 uur, de mogelijkheid om in groepsverband en onder begeleiding gezellig en gezond bezig te zijn. We sporten samen in spel- of circuitvorm, op muziek of op een stoel. Tijdens de beweeglessen staat niet de prestatie centraal, maar het ontdekken van uw bewegingsmogelijkheden, gezond bezig zijn en contact met anderen. Voor meer sport mogelijkheden zie www.wybewegen.nl

Dus bent u 55+ en voldoende vitaal om te zwemmen of om lekker ontspannen bezig te zijn en bovenal geïnteresseerd om dorpsgenoten te ontmoeten, meldt u dan aan voor deelname via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06-47933872.

Peter Dirks, voorzitter van Stichting Ons Oisterwijk (beheerder van de PAREL Express) is verheugd dat de belangstelling vanuit de Gemeente en de gemeenschap voor dit project zo groot is. "Met Optisport (de beheerder van zwembad De Leije) hebben we goede afspraken kunnen maken. Ook de Gemeente Oisterwijk en de Brabantse KBO-afdeling VSO (Verenigde Senioren Oisterwijk) ondersteunen het project van harte".
Door de financiële bijdrage van de Gemeente Oisterwijk en de medewerking van alle betrokken partijen hebben we de eigen bijdrage per deelnemer beperkt kunnen houden tot €2,50 per deelname.

Voor dit bedrag geniet u van vervoer met de PAREL Express, professionele begeleiding, toegang tot het zwembad en een kopje koffie/thee. 10-ritten kaarten zijn verkrijgbaar bij de chauffeur van de PAREL Express voor € 20,00. Voor diegene die aantoonbaar problemen hebben met de betaling hiervan, heeft de organisatie een betalingsfaciliteit met de Gemeente Oisterwijk kunnen regelen. Bel hiervoor Karin Rentmeester: 06-47933872 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Het project "Senioren in Beweging" loopt op de maandag-, woensdag- en vrijdagochtenden door tot minimaal 30 juni 2017. Op bijgaand vernieuwd schema kunt u zien waar en wanneer u kunt opstappen op de Parel-Express (Op woensdag kunt u nu ook opstappen bij De Levenskerk)

Locatie                                                                  dag           vertrektijd
Cultureel centrum Den Boogaard Moergestel       maandag      9.15 uur
Wijkcentrum Waterhoef Oisterwijk                        maandag     10.30 uur
Levenskerk Oisterwijk                                           woensdag      9.30 uur
Wijkcentrum Pannenschuur Oisterwijk                 woensdag    10.25 uur
Gemeenschapshuis Den Domp Haaren               vrijdag           9.15 uur
Ontmoetingscentrum De Coppele Oisterwijk        vrijdag         10.30 uur
Terug naar boven 

Van de redactie 

redactie

Colofon Seniorenpagina
Terug naar boven