Het Plein, Else's bespiegelingen
Alzheimercafé dinsdag 21 maart
Tweede Trialoogfilmvoorstelling
Oproep: Deelnemers gezocht voor onderzoek naar het belang van zintuigactivering voor thuiswonende senioren.
Even afremmen
Colofon


logo ElseHet plein

Iedere week loop ik wel een keer over het plein. Vaak ben ik de enige. Niet alleen omdat het nog vroeg op de ochtend is, maar ook omdat er niets te beleven valt. Het is er ongezellig en rommelig. Aan twee zijden omringd door nieuwbouwappartementen, en enkele leegstaande winkels wil het plein maar niet tot leven komen. Zeker in de winter een treurige aanblik.

Het is niet altijd makkelijk om als voetganger over het plein te lopen. Het plaveisel is ongelijk, loopt op sommige plaatsen schuin op en is vaak bezaaid met glasresten of ander afval. Sinds een paar maanden staan er houten plantenbakken met daarin diverse grashalmen. Wie oh wie zit er achter de plannen voor dit plein? Een aantal horecaondernemers, die het met een economische bril bekijken? Die absoluut geen boodschap hebben aan de overige punten die een plein tot een rustige en gezellige plek kunnen maken. Van omwonenden hoorde ik dat er sinds kort ook weer auto’s over het plein rijden; niets staat ze in de weg: geen paaltjes, geen politie om dat te controleren. Bellen naar de gemeente hierover heeft geen enkel effect.

afbeelding bij het pleinEen plein schijnt zo ongeveer het moeilijkste te zijn dat je als stedenbouwkundige kunt ontwerpen… Maar duidelijk is dat een plein een sociaal karakter hoort te hebben, jong en oud moet zich er thuis voelen. Terrasjes, maar ook bankjes waar mensen rustig kunnen zitten en een krantje kunnen lezen, een speelplek voor kleine kinderen.Groene beplanting kan van zo’n open ruimte een levendige oase maken. Maar dan zal er wel afgestapt moeten worden van het idee om steeds meer oppervlakte van het plein te gebruiken voor terras-uitbreidingen.

De naam van mijn plein? Het “Lindeplein”. En de Lindebomen? Die zijn de grote afwezigen. Waarom niet een verbinding met de beroemde beeldbepalende linden op de Lind? Een jong Lindeplein met rijen lei-linden en een onverhard pad op het plein? Bankjes her en der ertussen. Afijn alles beter dan die steenmassa met rommelige plantenbakken. Besparingstip voor de herinrichting? Kijk eens naar kleine pleintjes in Frankrijk of Spanje daar hebben ze al decennia lang prima oplossingen gevonden. En dat zonder peperdure adviseurs.

Else van Helmond

Terug naar boven

alzheimercaféAlzheimercafé  dinsdag 21 maart 2017

logodementievriendelijkOisterwijkThema:  Dementie en bewegen, logo vergeet mij

Gast:   Jelle van den Elzen, Bewegingswetenschapper  en Combinatiefunctionaris Senioren in Oisterwijk
Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt het belang van bewegen ook voor mensen met dementie. Wanneer beweeg je voldoende, wat levert meer bewegen op en hoe kan beweging geïntegreerd worden in het dagelijks leven van personen met dementie? Dit ongeacht het stadium van het dementieproces en ongeacht de woonomgeving (thuis, dagverzorging, residentiële setting… ).

Graag heten we u allen van harte welkom!
Tijd: inloop vanaf 19.30 uur

Programma: van 20.00 – 22.00 uur Locatie: De Coppele, Prunusstraat 69 5061 AS Oisterwijk
Vooraf aanmelden is niet nodig.
eer informatie: Jeanne Verberk Tel 013-5284571

Terug naar boven   

Tweede Trialoogfilmvoorstelling
maandag 20 maart
film Achter de wolkenOp maandag 6 april waren er zowel in de middag- als in de avondvoorstelling veel belangstellenden voor de eerste film ‘Truman’. Ook de nagesprekken in kleine deelnemersgroepen werden als zeer inspirerend ervaren.
De organisatoren hopen dat de tweede film ‘Achter de wolken’ met als focus: verzoening met het nieuwe… ook veel aandacht zal krijgen Cecillia Verheyden,  de regisseur van deze film laat twee monumenten van de Nederlandstalige acteerwereld het beste van zichzelf geven.
Deze stevige acteursfilm, met in de hoofdrollen Jo De Meyere (bekend  als Kapelaan Odekerke in de TV-serie “Dagboek van een herdershond’ uit de 70-er jaren) en Chris Lomme (Marieke uit de serie ‘Schipper naast Mathilde’ uit 1959) is zeer herkenbaar, indrukwekkend en vertederend tegelijk.

Het verhaal:
Tijdens de uitvaartplechtigheid voor Emma’s echtgenoot Frederik legt een man een dartpijltje op de kist. Het pijltje op de kist symboliseert wat Cupido blijkbaar nog in petto heeft. Emma herkent onmiddellijk het teken en de man. Gerard en Frederick waren boezemvrienden, die niet enkel samen darts speelden, maar ook samen verliefd waren op Emma. De prille weduwe is echter niet klaar voor een nieuwe relatie en houdt de boot af. Ook omdat ze bezorgd is over haar volwassen dochter Jacky en kleindochter Evelien die ook worstelt met de liefde. Is Emma voldoende veerkrachtig om de levenskunst te beoefenen ondanks de verschillende weerstanden…?
Vervolg op het witte doek…
Vertoning in De Voorhof, Kerkstraat 64, Oisterwijk.
Entree: € 4,- (Welkomstdrankje inbegrepen)
Aanvang middagvoorstelling: 14.00 uur Aanvang avondvoorstelling: 19.30 uur
Zaal open 30 minuten vooraf. Reserveren niet nodig
Terug naar boven 

Osensoriaproep: Deelnemers gezocht voor onderzoek naar het belang van zintuigactivering voor thuiswonende senioren.
Meld u aan en geniet van 5x gratis een uur persoonlijke aandacht, een luisterend oor en ontspanning

Senioren: Heeft u de seniorenlevensfase bereikt? Voelt u zich eenzaam? Bent u bezig met het verwerken van het verlies van een naaste, uw mobiliteit, uw gezondheid, uw vertrouwde omgeving? Laat uw geheugen u in de steek? Deze en andere omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat u last van spanningen heeft.
Mantelzorgers: Maakt zich bezorgd over een naaste in de seniorenlevensfase die spanningen ervaart? Aarzel niet en meld deze aan. Er is mogelijkheid tot een kennismaking vooraf en aanwezigheid bij de zintuigactiveringsbegeleiding.

Wat kunt u verwachten: U wordt ontvangen in de zintuigactiveringsruimte bij zwembad de Leye Baerdijk 43 in Oisterwijk . De koffie, thee en chocolademelk staan klaar voor u met wat lekkers erbij. U krijgt individuele begeleiding dat betekent dat er geen andere deelnemers zijn als u er bent. Als u het moeilijk vindt om alleen te komen, kunt u iemand meebrengen. De ruimte is prettig ingericht met sfeerverlichting. Er worden beelden op de muur geprojecteerd bijvoorbeeld bloemen, boerderijen, natuur, de muziek staat aan en er wordt een geur verspreid. Als u wilt krijgt u een hand- of voetmassage.

Wat is het: Zintuigactivering is een benaderingsmethode waarbij contact gemaakt wordt door het actief prikkelen van de zintuigen: horen, zien, ruiken, proeven, voelen. Alles in de ruimte wordt afgestemd op uw persoonlijke wensen, voorkeuren en behoeften. Het doel is om uw gevoel van algemeen welbevinden te vergroten. Kortom dat u zich prettig en ontspannen voelt. Als u wilt, kunt u tips krijgen om zintuigactivering ook thuis toe te passen

SensOria Oisterwijk is opgericht door Ria Droog die zich vanuit haar hart inzet om zintuigactivering beschikbaar te stellen voor alle senioren in de Gemeente Oisterwijk. Onlangs heeft het Maatschappelijk Innovatiefonds Gemeente Oisterwijk subsidie uitgereikt aan SensOria Oisterwijk om onderzoek te doen naar het belang van zintuigactivering voor thuiswonende kwetsbare ouderen. Het onderzoek loopt van 2 januari tot 2 juni 2017. SensOria Oisterwijk werkt samen met Dementie Coöperatie Oisterwijk, Stichting Oisterwijk Centraal, Mentorhulp Oisterwijk, Gerard Horvershuis, Het Inlooppunt Oisterwijk.

Onderzoek: U krijgt 5x 1 uur gratis zintuigactivering. Aan het eind van elk uur beantwoordt u 7 vragen. Als u hiertoe zelf niet in staat bent en u hebt een mantelzorger dan krijgt deze 7 vragen. Alle antwoorden worden anoniem verwerkt in een onderzoeksrapport dat in juni van dit jaar gepresenteerd wordt in een workshop waarover later meer informatie volgt. Meer informatie: www.sensoriaoisterwijk.nl
Aanmelden bij Ria Droog Telefoon: 06 20 40 24 81 Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Terug naar boven 

even afremmenEven afremmen…

Alles moet maar sneller, efficiënter, goedkoper en beter.
We zijn met social media inmiddels met alles en iedereen ‘in verbinding’.  In mijn privé en werkomgeving maak ik dit dagelijks mee en ik heb de indruk dat dit bij velen herkenbaar is. Als alles sneller gaat hebben we toch een beetje tijd over? En hebben we wel écht verbinding?

Door deze ‘tijdsversnelling’ wordt te weinig kwalitatieve tijd genomen om er écht voor een ander te zijn. En dan hebben we ook nog de maatschappelijke discussie over de te hoge zorgkosten, meer zelfredzaamheid van ouderen en participatie en integratie. Er is veel om over na te denken. Maar we kunnen beter beginnen bij ‘iets’ doen! Een goed idee om de tijd die we over houden zo te besteden dat we ook echt aandacht hebben. Voor een ander!

In mijn persoonlijke leven gebeurt er van alles, en snel vind ik het ‘nogal druk’.  Daardoor krijg ik een enorme behoefte om “af te remmen” en weer even tot de kern te komen. Ja, ik wil graag echt iets kunnen betekenen voor een ander. In het voorjaar van 2015 zag ik een oproep in de Nieuwsklok. Chauffeurs gezocht voor Gerard Horvers Huis. Dat zette me weer aan het denken. Korte tijd later, begin van de zomer 2015 liep ik door de Kerkstraat, dat zette me aan tot iets doen. De ontmoeting voor het Gerard Horvers Huis met één van de drijvende krachten achter de organisatie leidde al snel tot een vervolggesprek. Ik zou wel iets kunnen betekenen!
Zo kwam het dat ik vanaf september 2015 wekelijks als chauffeur ingezet wordt om een gast thuis op te halen en te brengen naar het Gerard Horvers Huis. Een kleine moeite maar zo veel waard voor de gasten. De ouderen kijken er steeds naar uit om weer even die afleiding te hebben. Het levert mij ook nog eens mooie korte gesprekken op. 

Die contacten met de oudere dorpsgenoten en de dankbaarheid van hen om naar het Inloophuis te kunnen geven mij de bevestiging dat het goed is om ‘even af te remmen’. 
Doe jij mee? We kunnen nog vrijwilligers gebruiken!

Evert Panis

Voor verdere informatie: bel Joke Caspanni, 06-52159460

Terug naar boven 

Van de redactie 

redactie

Colofon Seniorenpagina
Terug naar boven