Overpeinzing
RECEPT van mijn groootmoeder
SVO blij met Mozaïk
Colofon


OVERPEINZING

Le penseurDe mythe van Sisyfus ofwel hoe houden we het leven vol.
In de Griekse Oudheid leefde er eens een zekere koning Sisyfus. Deze man was berucht vanwege zijn hebzucht en sluwheid. Reizigers die door zijn land trokken, werden beroofd en vermoord, geen enkele reiziger was veilig in zijn buurt. Deze Sisyfus haalde zich de woede van de Griekse Oppergod Zeus op zijn hals toen Zeus de nimf Aigina stiekem had aangerand en Sisyfus, die dit gezien had, hem toen had verraden aan haar vader. Uit woede daarover stuurde Zeus hem toen voor altijd naar het Dodenrijk in de Onderwereld. Maar Sisyfus zag nog gauw kans om zijn vrouw te waarschuwen om hem niet te laten begraven, want onbegraven zou hij nooit in het Dodenrijk worden toegelaten. Eenmaal  bij de ingang aldaar aangekomen kreeg hij na enig gedoe inderdaad toestemming om - voor korte tijd - naar de aarde terug te keren om zijn begrafenis te regelen.  Maar toen hij  de bovenwereld weer terugzag en opnieuw genoot van de zee, de zon en het warme strand, wilde hij niet meer terug Sisyfusnaar het rijk der schaduwen. Uiteindelijk werd hij echter toch door de goden met geweld teruggehaald en vervolgens streng gestraft. Hij moest voor eeuwig een rotsblok omhoog duwen naar de top van een berg. Maar als hij dan met veel moeite boven was aangekomen rolde de rots direct weer naar beneden en kon hij opnieuw beginnen.                                     

Dit zinloze werk, deze eindeloze marteling wist Sisyfus, zo schrijft de Franse filosoof Albert Camus, echter toch om te zetten in een bron van kracht en trots. Hoe deed hij dat? Door de goden te trotseren, door de kwelling die zij hem hadden opgelegd te verachten. Door onverschilligheid voor zijn hopeloze toekomst en door het volharden in dit zware leven zonder enige troost. Dat maakte Sisyfus weer tot een vrij man. Zijn noodlot hoorde hem toe, zei hij tegen zichzelf, en dat ging de goden helemaal niets aan, daar hadden ze niets mee te maken. Zo wist hij vol te houden.

Zijn hartstochtelijke streven zijn leven uit te putten en volledig te ervaren, maakte hem wel kwetsbaar, vermoeid en bedroefd – de rots eiste zijn tol, zoals het leven ons doet. En soms was de ellende bijna ondraaglijk. Maar het was wel zijn hartstocht, het waren wel zijn ervaringen. Elk daarvan, ieder korreltje van die rots, iedere ervaring uit zijn harde leven, betekende voor hem een hele wereld. En binnen de beperkingen van dat noodlottige bestaan, wist hij zich meester van die wereld. Hij was daar de baas. Dat te beseffen vormde zijn kracht, zijn vrijheid, zijn overwinning van het noodlottige. Sisyfus was ondanks alles meester over zichzelf. “De strijd tegen de top is op zichzelf voldoende om het hart van een mens te vullen”, zegt Camus over dit verhaal. “We moeten ons Sisyfus voorstellen als een gelukkig mens!”

Hans Pijnaker ( reageren via mail)

Terug naar boven

Recept van mijn grootmoeder
logo Else


Op televisie werd nooit eerder zo veel gekookt als nu. De chef-koks en de hobbykoks, je ziet ze overal op alle tijdstippen en op alle zenders. Kookprogramma's zijn tegenwoordig vooral een combinatie van entertainment en educatie. voor veel mensen is koken en ook bakken als het ware nostalgisch. Men heeft naast het gebruik van de computer en de smartphone behoefte aan eerlijk handwerk.: fysieke arbeid met een concreet en eerlijk resultaat. Kookprogramma's zijn ook interessant voor cultuurwetenschappers, of zouden dat moeten zijn: ze weerspiegelen maatschappelijke verschijnselen. wat een verschil met 100 jaar geleden toen men afhankelijk was van de seizoensgebonden producten van eigen land en tuin en men nog niets kon bewaren in ijskast of diepvries. Minder spectaculair,  maar gezond en ook nog smaakvol, over nostalgie gesproken: hier het volgende recept van mijn grootmoeder met haar mooie maar inmiddels uitgestorven voornaam Kee. Zij schreef in 1920 met kroontjespen in zwierig regelmatig handschrift allerlei recepten voor nagerechten op in haar kookschrift. Dat schrift heb ik ooit van haar gekregen. Erg Leuk is dat ze ook de toenmalige prijzen van de ingrediënten noteerde: alles natuurlijk in centen en halve centen

Koffie pudding

2, 5 dl.melk                       f 0,025 grootmoeder
2, 5 dl. slagroom              f 0,25 
3 eierdooiers en 1 eiwit    f 0,10
12 gr. gelatine                  f 0,12
100 gr. suiker                   f 0,05
3/4 l. koffie-extract           f 0,075
Half stokje vanille            f 0,10        
                                       ______       
                                        f 0,72

De melk met de vanille wordt gekookt. En daarna worden de eierdooiers die met de suiker zijn vermengd door de melk geroerd, waarna men deze even laat doorkoken. De gelatine wordt dan gesmolten en bij de melk gevoegd. De room wordt met 1 eiwit stijf geklopt en met het koffie-extract aan de gebonden melk toegevoegd zodra deze stijf begint te worden.

Eet smakelijk!

Else van Helmond

Terug naar boven 

SVO logoSVO blij met Mozaïk

Hoe het begon
Op 4 april 2017 is de eerste steen gelegd van het plan Mozaïk. De vroegere school aan de Burg. Verwielstraat was niet meer operationeel. De gemeente had een plan klaarliggen voor stads- en hoge woningen op deze plek. De bezwaren van de buurt waren zo talrijk dat een gang naar de Raad van State een uitweg moest bieden. Die kwamSVO1 er: de gemeente had het recht deze plannen door te voeren. Inmiddels kwam Europa in een bankencrisis – en dus ook in een economische –  recessie terecht. Voor het plan van de gemeente was toen weinig belangstelling meer en kon men het niet goed aan de man brengen.

Start meedenken SVO
Senioren Vereniging Oisterwijk (SVO) kwam met een voorstel om een plan te bedenken voor seniorenwoningen. De buurt was blij met het niet doorgaan van de hoge gebouwen en wilde hun medewerking verlenen. Echter, er zouden ook  levensloopbestendige woningen (LB-woningen) gebouwd moeten worden. SVO2En de parkeerplaatsen die de buurt bij de gemeente had verworven, zouden in stand moeten blijven. Tot slot: de buurt hechtte er veel waarde aan een gedifferentieerde samenstelling van bewo-ners te houden.

Totstandkoming plan
Zo kwam er een plan voor 16 woningen: 8 seniorenwoningen en 8 LB-woningen. Het overleg met de buurt was intensief en af en toe conflicterend. Maar als we er niet uit zouden komen, zou de gemeente gewoon weer het oude plan oppakken omdat inmiddels het eind van de recessie in zicht was. We zouden allemaal met lege handen staan.  De school, die ook al geen inkomsten meer genereerde voor de gemeente was inmiddels geen schoonheid SVO3meer in het dorpsbeeld. Uiteindelijk kwam de handtekening van alle partijen: de buurt – SVO – gemeente. Zestien aspirant-kopers gingen aan de slag in een CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). Intensief overleg resulteerde in 11 prachtige grondgebonden seniorenwoningen voor SVO-leden en 4 LB-woningen die later altijd uitgebouwd kunnen worden tot een seniorenwoning. De seniorenwoningen zijn alle zo ingericht dat men beneden kan wonen en slapen en met logeerkamers op de bovenverdieping. De bouw voldoet aan “Woonkeur Plus”, hetgeen be-langrijk is voor de bouw van seniorenwoningen. Aan dat type woningen is veel behoefte in Oisterwijk en de SVO4belangstelling daarvoor is heel groot, merken wij dagelijks.

Geen eerste steen, maar
Wethouder Sjef Verhoeven verrichtte de symbolische handeling door samen met de jongste bewoner niet de eerste steen te leggen, maar door het aankondigingsbord te onthullen. In een korte toespraak gaf hij aan hoe het wordingsproces was verlopen; dat er redelijk veel vertra-gingen waren geweest – ook door de gemeente – maar dat de vleermuizen daarvan niet de schuld mochten krijgen. Hij prees de leden van de CPO met hun geloof in een goede afloop en hun doorzettingsvermogen en wenste ze veel woongenot in de toekomst toe. SVO is zeer verheugd over de realisering van dit pareltje. Het geeft hoop op resultaat voor volgende pro-jecten.   Voor meer informatie kunt u terecht op http://www.svoisterwijk.nl of  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Terug naar boven   

Van de redactie 

redactie

Colofon SeniorenpaginaTerug naar boven