Langer zelfstandig wonen: hoe regelen we dat?
LEUKE BEWEEGACTIVITEITEN BIJ U IN DE BUURT!
DINSDAG 20JUNI 2017
Colofon

dementvriendelijkLanger zelfstandig wonen: hoe regelen we dat?
Op dinsdag 30 mei organiseerde de VHVO ( Vereniging van Hulpverlenende Vrijwilligersorganisaties op het gebied van welzijn en zorg in de gemeente Oisterwijk) een themabijeenkomst in de Raadszaal van het Raadhuis over het onderwerp “ Hoe nu verder in de zorg?’ waarbij met name de vraag “ Langer zelfstandig wonen : hoe regelen we dat ? “ aan de orde kwam. Naast leden van de VHVO waren ook aanwezig: vertegenwoordigers van de WMO-raad, de SSPO, de Seniorenverenigingen (KBO) van Oisterwijk en Moergestel, wijkcentra, woonzorgcentra en overige geïnteresseerden.
Peter Smit
De opening werd verricht door Wethouder Peter Smit die zijn visie gaf over de situatie in de Gemeente Oisterwijk. Hij benadrukte dat deze vraag een uitdaging is voor de hele gemeenschap en dat de Gemeente Oisterwijk gelukkig veel betrokken inwoners kent die zich hier ook voor in willen zetten.
Wim Corsten
De inleiding over het onderwerp werd verzorgd door Wim Corsten uit Goirle, voormalig Voorzitter van de Raad van Bestuur van Thebe Hij was sinds medio 2014 tot vorig jaar lid van het uit 3 leden bestaande ‘Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen’. Dit team bezocht namens Minister Blok en staatssecretaris van Rijn vele gemeenten met de bedoeling goede voorbeelden uit te wisselen en knelpunten te melden naar de Rijksoverheid.
Na een uitleg over de achtergrond, de noodzaak van de veranderingen in de zorg, en het nieuwe beleid dat het kabinet Rutte II in 2015 inzette, werden de gevolgen van dit nieuwe beleid toegelicht. Duidelijk is dat het bevorderen van en een beroep doen op de zelfredzaamheid van de burgers een zeer ingrijpende verandering is in ons zorgstelsel. Daarnaast werd de regie en verantwoordelijkheid voor de zorg overgedragen aan de Gemeenten, eveneens een ingrijpende verandering. De drie leden van het ‘Aanjaagteam’ hebben 361 werkbezoeken gebracht en hun eindrapport medio 2016 uitgebracht aan de Tweede Kamer.
In de eindrapportage van het ‘Aanjaagteam’ werden een aantal knelpunten genoemd, allereerst bij de burgers:
   - gebrek aan informatie/onduidelijkheid,
   - stapeling van kosten,
   - gebrek aan betaalbare/geschikte woonruimte,
   - gebrek aan welzijnsvoorzieningen.
Bij de Gemeenten  werden de volgende knelpunten gesignaleerd,
   - zij hebben de regie maar pakken die nog niet op
   - volkshuisvesting, ruimtelijke ordening, zorg en welzijn zijn nog verschillende werelden
   - opstellen zorgvisie op langere termijn ( 5 en 10 jaar) is wenselijk
De situatie medio 2017 laat zien dat er veranderingen gaande zijn maar dat er ook nog veel moet gebeuren. Belangrijk is dat Gemeenten van elkaar kunnen leren en dat er een lange termijn visie, of zoals de Wethouder omschreef, een ‘stip op de horizon’ moet zijn, zodat het voor alle betrokkenen duidelijk is waar we heen gaan en welke stappen en acties daarbij horen.
Wilma Schutte
Wilma Schutte, manager van woonzorgcentrum De Vloet, een van de 21 woonzorgcentra van Thebe in Brabant, deelde haar ervaring met de veranderingen in de zorg. Daarbij benadrukte ze dat ook voor het verzorgend personeel er heel veel veranderd is en deze verandering heel veel van hen vraagt. Zij gaf ook aan als knelpunt dat het gebouw van Woonzorgcentrum ‘De Vloet’ niet geschikt is voor de zorg van de toekomst. Ook vroeg ze aandacht voor de welzijnsvoorziening van bewoners van de zorgcentra, dit dreigt ondergewaardeerd te worden.
Renske van der Aa
Renske van der Aa, dementieconsulente in de Gemeente Oisterwijk vertelde over haar ervaringen en hield een pleidooi om vanuit de wijkcentra zorg te kunnen begeleiden en te regelen. Deze zitten dicht bij de bewoners en zijn daarmee toegankelijk. Ook de houding van medeburgers, buurtbewoners ten opzichte van demente medebewoners, buurtgenoten, vraagt aandacht en goede voorlichting.
Harry van Beek
Na de pauze was er een paneldiscussie onder leiding van Harry van Beek, Voorzitter van de VHVO, waarbij door de aanwezigen over de bovenstaande onderwerpen verder van gedachten werd gewisseld.                                     

Terug naar boven

 LEUKE BEWEEGACTIVITEITEN BIJ U IN DE BUURT!

Op Team WY-bewegen biedt sport- en beweegkansen voor senioren en mensen met een beperking. Beweegt u met ons mee? Onderstaand een aantal mogelijkheden voor u op een rijtje.
Bewegen in de wijk!
In groepsverband en onder deskundige begeleiding gezellig en gezond bezig zijn. Dit doen we op locatie bij u in de wijk. Voordelen voor u op een rijtje:
bewegenindewijk- Contact maken met buurtgenoten en vrienden.
- Kracht, balans en conditie verbeteren.
- Plezierbeleving staat centraal.
- Gratis proefles, daarna €2,25 per les.

Sportieve wandelingen voor mensen met geheugenproblemen
Bij de wandeltrainingen voor mensen met geheugenproblemen werken we op een gezellige manier, in de buitenlucht, aan de lichamelijke en geestelijke conditie.
Wandelt u mee? Wandelen voor mensen met geheugenproblemen heeft veel voordelen:
wandelen* Verbetert uw fitheid.
* Verbetert de cognitieve functies en verbetert de kwaliteit van leven. Ook bij gezondheidsklachten is Sportief Wandelen heel goed mogelijk.
* Is altijd en overal te doen.
* De kans op blessures is minimaal.
* Wandelen in een groep is gezellig.
* U wandelt op uw eigen niveau.
* U krijgt goede, persoonlijke begeleiding.
*  U bent buiten in de natuur. 

De duur van een wandeling is 1 uur. Afsluitend drinken we een kopje koffie of thee. Uw partner of mantelzorger is ook van harte welkom. Hij of zij wandelt gratis met u mee! De trainingen worden verzorgd door een ervaren instructeur van SWIO.
Proefrit op een duo-, rolstoelfiets of tandem?
Zin om er lekker op uit te trekken? De wind door uw haren te voelen en de frisse lucht op uw gezicht? Comfortabel en sportief tegelijk. Dat is wat een aangepaste fiets van Stichting-Rick u kan bieden. Dinsdag tussen 9.45 uur en 10.30 uur kunt u een gratis proefrit maken. We zorgen dat de fiets voor u klaar staat en stellen hem helemaal af.

Onze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van de gemeente Oisterwijk.
Meer informatie over de beweegactiviteiten, interesse of hebt u vragen? Neem contact op met Jelle van den Elzen – 06-42059520 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk eens op www.wybewegen.nl

Terug naar boven 

Dinsdag 20 juni 2017
alzheimercafélogo dementievriendelijk Oisterwijkvriendelij

Thema:  Regel en wetgeving als u zorg nodig hebt

Gast:   Corine Huybregts, zorgadviseur Thebe Park Stanislausaus
Er is de afgelopen periode veel veranderd in de zorg en in de financiering ervan. Deze avond geven we informatie over indicaties, zorgvoorzieningen, de eigen bijdrage, Zorgzwaartepakketten (ZZP), Wet Langdurige Zorg (WLZ), Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), enzovoorts. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk wordt u wegwijs gemaakt in Zorgland.

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, jong en oud, voor familieleden, vrienden, hulp en dienstverleners en andere belangstellenden. Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen hetgeen de ander meemaakt, en wat dit voor hem of haar betekent. De ondersteuning die mensen elkaar op zo’n avond geven is van zeer grote waarde; de bezoekers gaan dan ook met een voldaan gevoel naar huis. Onze medewerkers staan gedurende de avond voor iedereen klaar en mocht u vragen hebben stel ze gerust. Graag heten we u allen van harte welkom!

Tijd: inloop vanaf 19.30 uur
Programma: van 20.00 – 22.00 uur
Locatie: De Coppele, Prunusstraat 69 5061AS Oisterwijk

Vooraf aanmelden is niet nodig. Toegang is gratis. Meer informatie: Jeanne Verberk Tel 013-5284571. Email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Alzheimer Nederland Afdeling Midden-Brabant.
Terug naar boven   

Van de redactie 

redactie

Colofon SeniorenpaginaTerug naar boven