WILT U OOK ZO GRAAG MOBIEL BLIJVEN?
OVERPEINZING: Waarom een cursus over insecten zp belangrijk
DINSDAG 18 JULI 2017 : Alzheimercafé: Mantelzorg
Colofon

OVERPEINZING
Le penseurWaarom een cursus over insecten zo belangrijk is.

Een paar jaar geleden volgde ik een cursus over insecten van IVN-Oisterwijk. Ik zal niet gaan herhalen wat er allemaal verteld werd, maar het was uitermate boeiend en gezellig. Maar wat er vooral bij mij als voormalig werker uit de gezondheidszorg is blijven hangen is het belang van insecten voor onze gezondheid. Mensen vinden insecten over het algemeen nogal vervelend omdat ze kunnen steken. Maar dat doet maar 5% van alle insecten, d.w.z. de 5000 plaagsoorten van in het totaal een miljoen bekende insecten. Als er geen insecten waren zouden de ongeveer 3 miljoen koeien in Nederland, die samen zo’n 180 miljoen liter koeienmest produceren, zegt Wageningen Universiteit, ons tot de nek in de poep zetten. Toch gebeurt dat niet, dank zij insecten die koeienpoep eten en omzetten in droger materiaal. Was dat wel het geval, dan werden we flink ziek van al die viezigheid. Bij insecten denken we meestal aan stekende muggen, bijen, wespen, mieren, waar we alleen maar last van hebben. Maar behalve koeienpoep etende torren en vliegen hebben we ook nog insecten die de geneeskunde in het ziekenhuis een handje verder blijken te helpen.

bromvliegDe maden namelijk van de bromvlieg Lucilia sericata ( ze kan het ook niet helpen dat ze zo heet) worden steeds vaker gebruikt in onze ziekenhuizen. Ze leven namelijk graag van dood weefsel en verwijderen de bacteriën die een wond infecteren doordat ze antibiotica produceren. Jazeker, die maden produceren antibiotica, een soort penicilline, waardoor lastige ziektekiemen dood gaan. Ook versnellen die maden het sluiten van de wond, die door al dat afgestorven weefsel en die bacteriën niet meer dicht wilde. En dan zou je leven dus gevaar lopen! Deze ontdekking van de mogelijkheden van die maden zal ons misschien helpen om het probleem van de resistentie van bacteriën tegen onze antibiotica op te lossen en zo onze levens ooit nog eens redden. Denk maar aan de toenmalige premier Balkenende wiens hardnekkige wond aan zijn voet uiteindelijk met succes werd behandeld met maden therapie.  En dat zag er toch eerst nogal zorgelijk uit.

madentherapieMaden therapie wordt ook wel gebruikt bij suikerpatiënten, die ook nog wel eens wonden krijgen die niet meer vanzelf dichtgaan. Vroeger werd maden therapie nog veel vaker gebruikt, bijvoorbeeld bij oorlogsgewonden. Die hebben vaak van die vuile verwondingen. Maar toen in 1930 de penicilline werd ontdekt, werden de maden het ziekenhuis uitgegooid. Onterecht, want nu worden ze weer binnengehaald.
U hoeft overigens niet bang te zijn dat die maden op eigen houtje een reisje door uw lichaam gaan maken. Dat doen ze niet. Want ze houden alleen van dood weefsel. Als dat op is, gaan ze vanzelf weg. Ze vinden ons levende weefsel niet lekker. Een boeiend boek voor insecten-liefhebbers om hierover tijdens de vakantie te lezen is Muggenzifters en mierenneukers; insecten onder de loep genomen van Wageningen Universiteit.(2006).
Maar als u meer wilt weten over allerlei grote en kleine insecten, kom dan komend najaar ook eens naar onze Oisterwijkse IVN insectencursus.

Hans Pijnaker  ( reageren via mail)                            

Terug naar boven

WILT U OOK ZO GRAAG MOBIEL BLIJVEN? 

En zijn de buren, uw familie of de kinderen niet altijd in de gelegenheid u ergens naar toe te brengen?
Dan moet u dit zeker even lezen !!
Voor inwoners van Heukelom, Moergestel en Oisterwijk zijn er diverse mogelijkheden om binnen de kern van deze deelgemeentes, vervoer te regelen naar door hen gewenste bestemmingen

Graag willen wij u hierover informeren.
In groot Oisterwijk zijn er mensen met mobiliteitsproblemen die via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) over een door de gemeente verstrekt pasje beschikken, waarmee men vervoerd kan worden met de Regio/deeltaxi. Vele inwoners maken gebruik van dit mobiliteits-aanbod, waarmee men naar diverse bestemmingen gebracht kan worden en waarvoor een beperkte eigen bijdrage per rit wordt gevraagd.
Daarnaast  kunnen inwoners van de gemeente Oisterwijk gebruik maken van het treintje dat op vaste tijden van Moergestel naar Oisterwijk rijdt en omgekeerd.

vrijwilligersvervoerIn oktober  2012 heeft de stichting Vrijwilligers Vervoer Oisterwijk (VVO) het specifieke doelgroepen vervoer voor Oisterwijk opgezet. Met het doelgroepen vervoer beoogt de stichting maatwerk in vervoer te realiseren voor inwoners van Oisterwijk die mobiliteit als probleem ervaren. Sinds 2012 verzorgt de stichting VVO het vervoer van oudere inwoners naar het Gerard Horvershuis aan de Kerkstraat. Voor dit specifieke vervoer zijn wekelijks vele maatschappelijk zeer betrokken vrijwillige chauffeurs in actie. De vele gebruikers van dit vervoer zijn hun chauffeurs hiervoor uitermate dankbaar.

De stichting wil nu een volgende stap maken door de mogelijkheden van het vrijwilligersvervoer uit te breiden. Op dit moment richt zich deze eerste uitbreiding van het vrijwilligersvervoer op inwoners met mobiliteitsproblemen uit Moergestel en Oisterwijk. Het VVO wil hen naar het centrum van deze deelgemeenten brengen om daar boodschappen te doen of gewoon een terrasje te pikken of iets anders te doen. Hier is een eigen bijdrage van  €1,30 per rit van toepassing. Mensen met tijdelijke of structurele mobiliteitsproblemen, die niet over een regio/deeltaxi pas via de WMO beschikken, kunnen gebruik maken van deze nieuwe dienst. Maatschappelijke organisaties en instellingen in Moergestel en Oisterwijk kunnen potentiële gebruikers met mobiliteitsproblemen van tijdelijke en of structurele aard aanmelden bij de stichting VVO.

Sinds februari heeft de stichting voor haar doelgroepenvervoer nu ook de Pareltaxi (een samenwerking met taxibedrijf van Nunen) ingezet om inwoners die op tijd op een gewenste bestemming moeten zijn ook exact op tijd op de bestemming aan te laten komen. Denk hierbij aan bezoek aan de huisarts, tandarts, fysiotherapie en dagopvang. De Pareltaxi kan ook gebruikt worden om boodschappen te doen in het centrum van Oisterwijk en of Moergestel. Inwoners die over de Regio/deeltaxi pas beschikken kunnen gebruik maken van deze Pareltaxi. Voor een rit  met de Pareltaxi wordt ook €1,30 eigen bijdrage per rit betaald. In juli wordt gestart met het gebruik van 10 rittenkaarten, waarmee de eigen bijdrage van zowel het vrijwilligers vervoer als de Pareltaxi betaald kan worden. De 10 rittenkaarten zijn voor €13,00 verkrijgbaar bij taxi van Nunen en het Gerard Horvers Huis aan de Kerkstraat.
Een leuk cadeautje om te schenken aan vader,  moeder of familie
Voor informatie :    Stichting Vrijwilligersvervoer Oisterwijk, 06-53165445
• Ritten Pareltaxi:  Tijdgebonden ritten een uur vooraf bestellen, 0800-400-2020
• Ritten VVO:  Planning  Vrijwilligers vervoer, Ria Oostdijk vrijdag en maandagmorgen 9.00 tot 12.00 uur, 06-15935913
• Chauffeurs:  Aanmelden als vrijwilliger of chauffeur, 06-15935913
• Presentaties:  Voor maatschappelijke organisaties/instellingen, 06-53165445
Jan van Ganzewinkel 
.
Terug naar boven 

Dinsdag 18 juli 2017
alzheimercafélogo dementievriendelijk Oisterwijkvriendelij

Thema:  Mantelzorg

Gast: Ellen Willemse, mantelzorgconsulent , namens Expertisecentrum Familiezorg  

Mantelzorg is langdurige zorg voor een naaste. Deze zorg is onbetaald en bijna altijd intensief. Zorg voor mensen die lijden aan dementie is extra zwaar, omdat er in de beginfase niet altijd begrip van de omgeving is. Hierover praten met familie en naaste omgeving geeft vaak steun en maakt dat mensen begrip tonen. Het biedt de mogelijkheid makkelijker hulp te vragen.

Tijdens het Alzheimercafé in juli gaan we met elkaar in gesprek over de mogelijkheden die er zijn om de zorg te delen, zodat de persoon met dementie langer thuis kan blijven wonen zonder verdere overbelasting van de mantelzorger. Ellen Willemse bespreekt vanuit haar ervaring wat je kunt doen en organiseren om als mantelzorger goed voor jezelf kunt zorgen.

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, jong en oud, voor familieleden, vrienden, hulp en dienstverleners en andere belangstellenden. Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen hetgeen de ander meemaakt, en wat dit voor hem of haar betekent. De ondersteuning die mensen elkaar op zo’n avond geven is van zeer grote waarde; de bezoekers gaan dan ook met een voldaan gevoel naar huis. Onze medewerkers staan gedurende de avond voor iedereen klaar en mocht u vragen hebben stel ze gerust. Graag heten we u allen van harte welkom!

Tijd: inloop vanaf 19.30 uur
Programma: van 20.00 – 21.30 uur
Locatie: De Coppele, Prunusstraat 69 5061AS Oisterwijk

Vooraf aanmelden is niet nodig. Toegang is gratis. Meer informatie: Jeanne Verberk Tel 013-5284571. Email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Alzheimer Nederland Afdeling Midden-Brabant.
Terug naar boven   

Van de redactie 

redactie

Colofon SeniorenpaginaTerug naar boven