OP ZOEK NAAR ZIN 
ELSE BESPIEGELING:Oisterwijk, parel in het groen; of niet overal?
Gratis Informatiebijeenkomst valpreventie
Colofon
           

OP ZOEK NAAR ZIN 
Een een cursus rond het eigen levensverhaal voor senioren om zo de zin van het leven te herontdekken.

groepsgesprekMevrouw R. van 78 jaar vroeg mij: “Ik zou zo graag mijn levensverhaal nog eens aan iemand willen vertellen, maar ik heb niemand. Wilt u eens luisteren?’’ Onder het genot van een heerlijk kopje Engelse thee begon ze tegen me te vertellen. Ik was vereerd haar levensverhaal te mogen horen en Mevrouw R. voelde zich even minder eenzaam. Het delen van haar verhaal gaf haar energie en kracht.

Over de cursus
Mevrouw R. had de cursus “Op zoek naar zin” gevolgd; een cursus voor senioren die zich nutteloos en overbodig voelen. Er is niemand meer om voor te zorgen, kinderen zijn uit huis, leeftijdgenoten en partners overlijden of worden hulpbehoevend. Eenzaamheid en een depressie liggen op de loer.

In de cursus gaat een groep senioren, onder begeleiding van een professional, op zoek naar herinneringen uit hun levens. Ze vertellen over de huizen waar ze woonden, over geuren van vroeger, bekijken foto’s en denken na over de zin van het leven. Het leven dat achter ze ligt én het leven dat voor ze ligt. Dit doen zij met verschillende werkvormen in een positieve en vertrouwde sfeer.

Voor mevrouw R. is het een hele goede stap geweest meegedaan te hebben aan de cursus. ‘Ik was de zin in het leven kwijt’’, aldus mevrouw R. ‘’Ik wist niet meer dat ik een prachtige tijd achter me had liggen. Nu durf ik te vragen of iemand wil luisteren naar mijn verhaal, omdat ik er weer toe doe. Ik heb de puzzelstukjes van vroeger en nu bij elkaar gebracht. Dat doet me goed.’’

Praktische informatie? De cursus is voor mensen in de leeftijd van 60 jaar over ouder. Ze kennen  gevoelens van eenzaamheid en zijn soms neerslachtig. De groep bestaat uit maximaal 10 personen. Op maandag 9 oktober zijn de kennismakingsgesprekken met de deelnemers gepland.
De cursus omvat 5 dagdelen; op de volgende maandagen: 30 oktober, 6, 13, 20 en 27 november van 10.30 tot 12.30 uur. Locatie: Gerard Horvershuis, Kerkstraat 48a  in Oisterwijk.
Opgeven voor deze cursus kan via ContourdeTwern, telefonisch van maandag tot donderdag van 9.00 tot 13.00 op tel. 013-528 40 80 of via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor meer informatie over de cursus “Op zoek naar zin” kunt u terecht bij Mariët Bastiaansen. U kunt haar telefonisch bereiken: 088-0161800 (kies na verbinding een 1) of per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
                     

Terug naar boven

logo ElseELSE' BESPIEGELING

Oisterwijk, parel in het groen; of niet overal?
Oisterwijk heeft een rijkdom aan mooie wijken en lanen. Mensen komen met plezier  overal vandaan om daar doorheen te wandelen.
Voor mij is er een wijk die me altijd het gevoel geeft of ik in een mediterrane stad ben beland. Het is een kleine wijk waarin witte vriendelijke huizen staan met weelderige tuinen, met een klein speelveldje, waar weinig verkeer komt en waar vooral de bomen die er staan me opvallen. In het voorjaar speelt het licht prachtig door het bladerdak heen en in het najaar dragen de gekromde takken mooie goudgele bladeren.
lommerrijk
Het betreft bomen met de naam “Valse christusdoorns” vrij uniek en inmiddels 40 jaar oud. Indertijd speciaal voor deze wijk uitgezocht door de architect die het geheel heeft ontworpen. Maar de bomen worden bedreigd. Een betongrijze toekomst dreigt voor de wijk. Misschien kan er straks nog een hegje her en der af, of wordt er een spichtig boompje teruggeplant en dan gaat het bijna zeker niet over dezelfde soort als de boom die gerooid werd.

Wat is het geval? Zeker 13 van deze bomen in het wijkje gaan gekapt worden als de gemeente zijn plannen door kan zetten en dit ...vanwege werkzaamheden van kabelaars en rioleerbedrijven. Niet omdat de bomen ziek zouden zijn. Hetzelfde zagen we ook al gebeuren met de beuken in de Beukendreef en de bomen in de Kerkstraat. Meedenken van omwonenden en andere burgers over bomenkap in hun leefomgeving wordt in heel Nederland steeds moeilijker gemaakt. Maar vaak zijn het juist die mensen die het totaal niet eens zijn met het besluit dat door de gemeente genomen wordt: vaak zoals ook hier in de Hertog Hendriklaan en Hertog Godfriedlaan gaat het over bomen die tientallen jaren oud zijn, in goede gezondheid verkeren en een groene long vormen voor de omgeving waarin ze staan.

Er is in ons overvolle Nederland altijd wel iets te roepen. Het is gevaarlijk voor het verkeer, mensen glijden uit over gevallen blad ,of de eikels vallen op de auto. Als elke boom vogelvrij is verklaard tot zijn 50e levensjaar, betekent dat dus dat er nauwelijks een boom bij mij in de buurt oud mag worden en hebben we alleen nog plek voor strakke haagjes, gemaaid gras en af en toe een compact gesnoeid boompje.

monumentale boomEn zelfs de bomen ouder dan 50 jaar zijn niet veilig, ook al zijn ze niet levensbedreigend ziek. Zoals de monumentale vrijheidseik op de Lind die ook met omzagen werd bedreigd omdat hij ziek was en een tak verloor. Op het laatst kon omzagen worden voorkomen.
En wat dan weer heel vreemd is dat de boom die echt dood is er wel voor kan zorgen dat de man met de kettingzaag voorlopig nog niet komt..laten we er geen kunst aan hangen maar de tamme kastagne bij het bevrijdingsmonument tot kunstwerk verheffen! Maar dan ook alle andere dierbare bomen waar nog voldoende leven in zit met rust laten...zij horen bij de leefomgeving van veel mensen en geven juist rust!!
Else van Helmond.

Terug naar boven 

logo sport en zorgatelierGratis Informatiebijeenkomst valpreventie
Tijdens de nationale valpreventieweek organiseert Sport- en Zorgatelier Oisterwijk een bijeenkomst over vallen & valpreventie.

Voorkomen van vallen bij ouderen
Vallen bij oudere mensen is een ernstig en veelvoorkomend probleem. Ongeveer één op de drie nog thuiswonende ouderen valt minstens éénmaal per jaar. Dit kan nare gevolgen hebben. Sommigen moeten na een val opgenomen worden in een zorgcentrum of ziekenhuis; bij anderen ontstaat veel angst om opnieuw te vallen. Dit leidt tot onzekerheid bij gewone, dagelijkse bezigheden. Sommige ouderen gaan daarom minder het huis uit en raken sociaal geïsoleerd. Hoe eerder u de gevaren aanpakt, hoe sneller het risico op vallen afneemt.

valtrainingTest en ervaar het valpreventie programma ‘Veilig Vitaal Thuis’
55+ers die meer informatie willen over het trainen van balans, coördinatie en spierkracht om vallen te voorkomen zijn welkom op  5 oktober 2017

“Ik was onzeker, liep altijd naar de grond te kijken en pakte liever de auto. “Nu voel ik me zeker, kijk weer om me heen en ben niet meer bang om te vallen. Als dit toch gebeurt, weet ik hoe ik moet voorkomen, dat ik mijn heup, hoofd of polsen bezeer.” “Ik had het voor geen goud willen missen!” Alied, 78 jaar (heeft de cursus reeds afgerond)

We geven antwoord op vragen, zoals: Hoe train ik spierkracht en evenwicht? Kan ik dit ook thuis oefenen? Waarom val ik vaker naarmate ik ouder wordt? Hoe kan ik mijn val breken?
Waar: Le sage ten Broekstraat 2 (de voormalige Levenskerk) Tijd: 16.00 - 17.30 uur
Er zijn geen kosten of verplichtingen  aan de middag verbonden.
Wil je meer informatie of heb je vragen? Meld je aan via: 06-42059520  of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug naar boven   

Van de redactie 

redactie

Colofon SeniorenpaginaTerug naar boven