Jubileumlunch Gerard Horvers Huis
OVERPEINZING:  Altijd op zoek naar hét antwoord
Alzheimer 19 september
Colofon     

GHH logoJubileumlunch Gerard Horvers Huis

Op woensdag 27 september 2017 vieren gasten, gastvrouwen en vrijwillige chauffeurs het 5-jarig jubileum van het Gerard Horvers Huis met een feestelijke lunch bij Boshuys Hermitage van Dick en Laetitia van Ostaden. Als vrijwilliger belast met de PR ben ik natuurlijk ook van de partij. Zelf kom ik op de fiets, mijn benen zijn nog jong, maar voor wie niet in staat is op eigen gelegenheid naar de jubileumlunch te komen, is vervoer geregeld, want op deze dag mag niemand ontbreken.

herinneringsboekBijzondere aandacht is er tijdens de aftrap van deze dag voor de inzet van Joke Caspanni, die het na jaren als kartrekker en onvermoeibaar pleitbezorger van het Gerard Horvers Huis nu toch echt rustiger aan gaat doen. Ik weet al langer dat het moment er aan zit te komen, maar toch is het even slikken, want we delen een lange geschiedenis binnen het Oisterwijkse welzijnswerk.

Anny Tolboom biedt Joke een boek aan met daarin de persoonlijke bijdragen van de gasten. Allemaal hebben ze vol enthousiasme iets gemaakt. Het boek is een cadeau dat tot uitdrukking brengt hoe groot de waardering is voor het werk van Joke. De huidige coördinator van het Gerard Horvers Huis, Liesbeth Kok, doet er dunnetjes nog een schepje bovenop door Joke met een klein maar welgemeend boeket in de bloemen te zetten. Ze weet dat Joke niet van al die aandacht houdt, maar niets zeggen is geen optie. Tijdens haar dankwoord geeft Joke aan dat ze zeker niet van plan is om achter de geraniums te kruipen. Door haar inzet voor het vervoer van de gasten door vrijwillige chauffeurs blijft ze op enige afstand nauw betrokken bij ‘haar’ Gerard Horvers Huis.

iedereen in het zonnetje op het terras van Boshuis HermitageZelfs het weer laat zich niet onbetuigd om van het jubileum een feestelijke dag te maken. Alles lijkt te kloppen. Niks geen treurige herfstdag met druilende regen. We toosten samen op Joke en op de toekomst van het Gerard Horvers Huis.

Op het zonovergoten terras laten we ons de aangeboden lunch goed smaken. De sfeer is opperbest als we honderduit met elkaar praten en uitbundig lachen. Niemand die ook maar een moment denkt aan vertrekken, tot Joke zegt dat het nu toch echt de hoogste tijd wordt. Al met al is het een geslaagde dag, waaraan we nog vaak met plezier zullen terugdenken. Een bedankje is dan ook op zijn plaats voor de uitbaters en het personeel van Boshuys Hermitage en voor alle vrijwilligers die deze dag mogelijk hebben gemaakt.

Roland Smulders

Terug naar boven

OVERPEINZING 

Le penseurAltijd maar op zoek naar hét antwoord.       

In onze  verwetenschappelijkte maatschappij,  zoeken we nu steeds meer hét Antwoord op onze bestaansvraag  bij bekende natuurkundigen.

Zo werd de natuurkundige Albert Einstein eens benaderd door een klein meisje, Phyllis genaamd. Bij Phyllis  in de klas hadden ze het over geloof en wetenschap gehad en zij schreef Einstein daarop de volgende brief: ”Lieve professor Einstein, We zouden ons heel vereerd voelen als u onze vraag zou willen beantwoorden: bidden wetenschappers wel eens en waar bidden ze dan voor? Liefs, Phyllis.”

Einstein antwoorde een week later met het volgende schrijven:      “Beste Phyllis, Ik zal proberen je vraag zo eenvoudig mogelijk te beantwoorden. Wetenschappers geloven dat iedere gebeurtenis, ook de aangelegenheden van mensen, worden bepaald door natuurwetten. Een wetenschapper kan dus niet geloven dat gebeurtenissen door gebed, door een bovennatuurlijk vervulde wens, kunnen worden beïnvloed. Maar we moeten wel toegeven dat onze feitelijke kennis van alle krachten niet volmaakt is. Uiteindelijk berust het geloof in het bestaan van een allesbepalende geest op een soort vertrouwen. Dit vertrouwen is nog steeds wijdverspreid, zelfs nu de wetenschap zoveel bereikt heeft. Aan de andere kant raakt iedereen die zich bezighoudt met de voortgang van de wetenschap, ervan overtuigd dat er in de wetten van het universum een bepaalde geest aanwezig is, een geest die superieur is aan die van de mens. Zo kan de wetenschap tot een speciaal soort religieus gevoel leiden, al zal dit gevoel wel veel verschillen van de religiositeit van een naïevere persoon. Liefs, Albert Einstein.”

Einstein komt voort uit de joodse traditie. In antwoord op een rechtstreekse vraag van de New Yorkse rabbijn Goldstein legde hij ooit  uit:” Ik geloof in Spinoza’s God die zichzelf openbaart in de geordende harmonie van wat bestaat, niet in een god die zichzelf bezighoudt met het lot en de handelingen van mensen”.  Goldstein antwoordde toen dat deze uitspraak van Einstein eens en voor altijd de aantijging weerlegt dat Einstein een atheïst was.

Einstein geloofde niet in een persoonlijke god die zich met ons bemoeit, maar noemde zich wel religieus. In een publicatie met de titel ‘Wat ik geloof’ schreef hij: “ De mooiste emotie die wij kunnen ervaren, is die van het mysterie. Het is de meest wezenlijke emotie die aan de wieg van alle ware kunst en wetenschap staat. Degene voor wie deze emotie een vreemdeling is, die zich niet langer kan verwonderen en kan laten meesleuren door ontzag, is zo goed als dood, een uitgeblazen kaars. Om te beseffen dat er achter alles wat ervaren kan worden, iets is waar we met ons verstand niet bij kunnen, waarvan de schoonheid ons slechts indirect bereikt: dat is religie. In die zin, en alleen in die zin, ben ik een diep religieus mens.” Over zijn religiositeit zegt hij verder nog: “Mijn religiositeit bestaat uit een nederige bewondering voor de oneindig superieure geest die zichzelf onthult in het weinige dat we van de kenbare wereld kunnen begrijpen. Deze krachtige emotionele overtuiging van de aanwezigheid van een superieure, redenerende macht die zich openbaart in het onbevattelijke heelal, vormt mijn idee van God.”
Einstein zw
Voor Einstein, zo vertelt de filosoof Smedes (God, Iets of Niets.2017), wekt de ontmoeting met de werkelijkheid ontzag, enerzijds door de kennis die we opdoen, die ons de schoonheid en gecompliceerdheid ervan doet opmerken. Anderzijds blijft de werkelijkheid ook bij Einstein buiten het bereik en bevattingsvermogen van de mens. De werkelijkheid is voor hem uiteindelijk geen raadsel dat een oplossing kent, of een vraag die een antwoord behoeft, maar een mysterie dat elk antwoord uiteindelijk schuwt en waarbij vooral een houding van verwondering en ontzag gepast is. We zullen dus altijd wel op zoek blijven naar hét antwoord.


Hans Pijnaker  ( reageren via mail)  

Terug naar boven 


Programma Alzheimer Café logo dementievriendelijk Oisterwijk

alzheimer caféDinsdag 17 oktober 2017.  vriendelij

Thema: Wat betekent het  voor je om dementie te hebben?
Gast:   Een persoon met dementie.
Aan de hand van een interview met een persoon met dementie maken we deze avond kennis met de kenmerken en de gevolgen van dementie.

• Wat betekent het om de diagnose te krijgen en hoe kun je er mee omgaan?
• Hoe belangrijk is het voor je om mee te blijven doen in de maatschappij?
Deze en nog andere vragen komen aan de orde. Na de pauze is er gelegenheid om zelf vragen te stellen.

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie jong en oud, familie, vrienden, hulp en dienstverleners. Ook andere belangstellenden zijn van harte welkom. De gasten praten met elkaar over dingen die ze meemaken, over dementie en over de mogelijkheden voor hulp en dienstverlening. En dat allemaal in een gemoedelijke sfeer. Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen wat de ander meemaakt, en wat dit voor hem of haar betekent. Graag heten we u allen van harte welkom.

Iedereen is van harte welkom !!!!!

Inloop vanaf 19.30.
Programma van 20.00 tot 22.00. uur.
De Coppele, Prunusstraat 69 5061 AS te Oisterwijk.
Vooraf aanmelden is niet nodig.
Meer informatie: Jeanne Verberk ,  tel 013-5284571 of  email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug naar boven   

Van de redactie 

redactie

Colofon SeniorenpaginaTerug naar boven