MAATJES !!! 
Lezing ‘loslaten en thuiskomen’

"SENIOREN EN TECHNIEK. Dat kan nooit voor mij bedoeld zijn"
Oproep STICHTING Inloop Oisterwijk

Colofon
     
 

  MAATJES, zó belangrijk!

maatje wordenIn Oisterwijk zetten behoorlijk wat mannen en vrouwen zich op vrijwillige basis in, om het leven van mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken wat meer kleur te geven. Ze gaan als ‘maatje’ op bezoek bij iemand die eenzaam of beperkt is en zorgen voor wat gezelligheid en een luisterend oor.

Een goed voorbeeld hiervan is Helma Schoonus. Toen astma haar dwong om na ruim veertig jaar werken wat gas terug te nemen, piekerde ze er niet over zich thuis op te sluiten. ‘Ik had hulp nodig om buiten de deur te komen’, vertelt ze. ‘En ik stapte naar ContourdeTwern met de vraag of ze mij konden gebruiken als maatje. Het was voor mij heel simpel: zelf zocht ik hulp, maar op mijn beurt kon ik ook anderen helpen.’

Inmiddels heeft Helma al meerdere mensen bezocht als maatje. Op dit moment bezoekt ze een mevrouw met dementie die nog zelfstandig woont. ‘Het was niet eenvoudig om haar vertrouwen te winnen’, zegt ze lachend. ‘Ze hield de boot af. Ik ben toen maar gewoon voor de deur gaan staan. Dat bleek te werken. Ze is nu heel blij als ik kom en ze heeft altijd gebak in huis, dat ik niet mag afslaan. We staan dan samen in de keuken thee te zetten en gebak te eten.’

Op de vraag of het zijn van maatje ook belastend kan zijn, geeft Helma eerlijk toe, dat het heel belangrijk is een goede ‘klik’ te hebben. Ze heeft ook meegemaakt dat de omgang met iemand haar te veel energie kostte. Maar als die klik er wel is, dan krijgt ze er als maatje ook veel voor terug. ‘De mensen zijn dankbaar’, vertelt ze enthousiast. ‘Je hoeft niets te doen, als je er maar bent. Ik zou anderen zeker aanbevelen ook maatje te worden.’

Er zijn steeds meer mensen die om een maatje zitten te springen. Helma blijft het zeggen: ‘Beteken iets voor iemand die je hulp nodig heeft, je krijgt er zoveel voor terug’. Wie zich door het verhaal van Helma aangesproken voelt, kan contact opnemen met Jacqueline van den Acker van ContourdeTwern, tel. 013-528 40 80 of via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Terug naar boven
  Lezing ‘loslaten en thuiskomen’

Loslaten en thuiskomen. Het zijn thema's waar ieder mens mee te maken krijgt.
Iedereen staat soms voor de vraag:
• Hoe laat ik mijn werk los?
• Wanneer durf ik mijn hart te volgen?
• Hoe weet ik dat ik de juiste keuze maak?
• Waar kom ik thuis?
• Is er thuiskomen vóór het sterven?
• Wat moet er gebeuren voordat een mens thuis mag komen?

Zoveel vragen in zoveel mogelijke situaties in het alledaagse leven.

Twee deskundige gastsprekers komen 11 december  naar Oisterwijk en zullen ons als zoekende, unieke mensen inzichten meegeven om goed oud te worden.

Bisschop De KorteEen van de sprekers is Bisschop Gerard de Korte. De Korte was tussen 2008 en 2016 bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden. Bij zijn installatie gaf hij uiting aan zijn oecumenische verbondenheid met gelovigen uit andere kerken, zoals protestanten en Grieks-orthodoxen. In 2015 werd hij verkozen tot 'Theoloog des vaderlands'. Sinds 2016 is hij verbonden aan het bisdom Den Bosch.

Zeer recent heeft De Korte met Leo Fijen een boek geschreven over het thema ‘Loslaten en thuiskomen’. Een aanrader voor de bezoekers aan de lezing.

Liesbeth LautenschutzDe andere spreekster bij deze lezing is Liesbeth Lautenschutz. Zij is weduwe, moeder van twee zonen en oma van een kleinzoon. Liesbeth was 35 jaar werkzaam in het welzijnswerk, waarvan de laatste 14 jaar in Oisterwijk als ouderenwerker en mantelzorgconsulent. Sinds september 2016 is zij met vroegpensioen.

Maandag 11 december 2017
Inloop vanaf 13.30 uur, start lezing 14.00 uur
De Voorhof, Kerkstraat 64, Oisterwijk

Terug naar boven 

  “Senioren en techniek? Dat kan nooit voor mij bedoeld zijn.”


ouderen en techniekBinnen 25 jaar zal een kwart van onze bevolking bestaan uit 65-plussers. Vijfentwintig op elke honderd burgers, onder de vlag senioren, willen ook dan het liefst alleen of met een partner zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Om die wens in vervulling te laten gaan kan ondersteuning door techniek een aardig handje helpen.

Met het begrip techniek bedoel ik alle mogelijke gemakken waarmee wij momenteel ons huishouden al regelen. Denk aan de koelkast, de stofzuiger, de elektrische oven, de televisie en wellicht de afstandsbedieningen waarmee u uw TV, geluidsinstallatie en wellicht uw ver-lichting aan of uitzet.

Tot zover geen probleem. Deze voorbeelden van techniek zijn zo vanzelfsprekend dat zij al niet meer tot de verbeelding spreken. Maar wat te zeggen van de computer, de i-pad, de e-reader en de smartphone. Nu wordt de vanzelfsprekendheid al iets minder sprekend. Techniek kan het leven dus niet alleen aangenamer maken, maar ook een stuk ingewikkelder. Vragen als “wat moet ik ermee?”, “heb ik dat wel nodig?”, “kan ik dat nog wel leren?” zijn verwant aan deze nieuwe technieken die aan veel ouderen voorbij zijn gegaan.

Ouderdom komt met gebreken. Dat is niet alleen een gegeven, maar kan de mogelijkheid om zelfstandig te blijven wonen aardig frustreren. Kinderen, mantelzorgers en hulpverleners zijn niet in alle voorkomende situaties (snel) beschikbaar of voor sommigen onder ons in het ge-heel niet. Vereenzaming is niet voor niets voor menig oudere een realiteit die de wereld om hen heen reduceert tot een paar vierkante meters. Ook hier biedt techniek mogelijkheden. Personenalarmering en beeldcommunicatie zijn tech-nieken waarmee “zorg op afstand” kan worden gerealiseerd. Maar ook melden van een be-dreigende situatie met een druk op de knop kan bijdragen aan een gevoel van veiligheid in de eigen omgeving.

Senioren en techniek is dus wel degelijk voor “u” bedoeld. Alleen is niet alle techniek voor ie-dere oudere geschikt, nuttig of gewenst. Welke deksel op welk potje past is heel individueel bepaald. Maatwerk is afhankelijk van interesse, nieuwsgierigheid, noodzaak en de mogelijkheid van ondersteuning door kinderen, man-telzorgers, professionals en niet te vergeten de kleinkinderen. Die hebben die “nieuwigheden” immers met de paplepel meegekregen en zijn als geen ander in staat u aan te steken met hun enthousiasme.

Voordat u echter techniek omarmt of u laat verleiden tot aanschaf kunt u zich het volgende afvragen:
• Welke technische hulp- en gemak middelen zijn voor mij nu al vanzelfsprekend?
• Ben ik nieuwsgierig naar nieuwe technieken?
• Ben ik niet alleen nieuwsgierig maar wil ik ook nieuwe dingen leren?
• Zo ja, zijn er mensen in mijn omgeving die mij daarbij kunnen helpen?
• Heb ik technieken nodig waarmee ik langer zelfstandig kan blijven wonen?

Dit is alvast een aardig begin. Ik zal u de komende tijd op de deze Seniorenpagina meenemen op een ontdekkingsreis door “het land van de techniek”. Daarbij zal ik u (laten) informeren over de mogelijkheden, maar ook aandacht schenken aan de beleving. Met “beleving” bedoel ik dat technische snufjes alleen gebruikt blijven worden als u vindt dat het nodig is, dat u er wat aan hebt en misschien nog belangrijker dat u er plezier aan beleeft.
Henk van de Rijke Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Terug naar boven  

 Jubileum Logo GHH InlooppuntLeuke uitdaging De stichting Inlooppunt Oisterwijk met haar twee huiskamers (Inlooppunt en Gerard Horvers Huis) zoekt nieuwe bestuursleden die in de komende periode willen meedenken over de koers van deze ontmoetingscentra.

Er zijn veel maatschappelijke veranderingen gaande en het bestuur wil deze aangrijpen om tot een hernieuwde invulling van het programma te komen. Wil je meedenken hierover en meedoen in ons bestuur? Neem dan even contact op met de voorzitter Wilma
Weren, tel. 06-12238120 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Terug naar boven 

Van de redactie 

redactie

Colofon SeniorenpaginaTerug naar boven