LANGER THUIS WONEN
ELSE BESPIEGELING: EEN HUISDIER
KERSTWENS VAN DE REDACTIE
Colofon         

 LANGER THUIS WONEN SVO logo
Kernpunt
Het kernpunt van het seniorenbeleid van de Overheid is: zolang mogelijk in uw eigen huis blijven wonen. Senioren Vereniging Oisterwijk (SVO) probeert haar leden daarbij te helpen, o.a. door het verstrekken van informatie over een groot aantal onderwerpen die daarbij van belang zijn.

Bezoek aan seniorenbeurs Eindhoven
Directe aanleiding voor dit artikel is een bezoek van enkele bestuursleden aan de Seniorenbeurs te Eindhoven van enkele weken geleden. Veel zaken werden daar tentoongesteld die het leven van senioren in hun eigen huis heel lang comfortabel kunnen maken en houden.

Hoe kunnen we langer in ons eigen huis blijven wonen?
Uit enquêtes van de gemeente en SVO blijkt dat in Oisterwijk en Moergestel de grootste groep senioren – zolang ze gezond blijven – het liefst in eigen huis blijft wonen. Een kleinere groep wil  verhuizen en dan het liefst naar een seniorenwoning. Dat wil zeggen naar een huis met slapen en natte ruimtes op de benedenverdieping of in een appartement die rolstoelgeschikt is gebouwd.

Over beide situaties gaat het volgende, want thuis blijven wonen en ouder worden vereist meestal extra voorzieningen. Vaak moet het huis worden aangepast:
- Het slapen en de natte ruimtes zullen naar de benedenverdieping moeten worden gebracht. - Misschien moet er gebruik worden gemaakt van een traplift of een andere voorziening om naar de verdieping te komen.

Een beroep doen op de WMO?
Deze voorzieningen kunnen ingrijpend zijn en kosten zeker geld. Hiervoor kan een beroep worden gedaan op de WMO, waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. Helaas kost het nog steeds veel moeite om hulp van de gemeente voor deze zaken te krijgen. SVO geeft op haar eigen website www.svoisterwijk.nl hierover veel informatie. Ook zal ze er bij de gemeente op blijven aandringen om sneller medewerking te verlenen als er voor deze zaken een beroep op hen wordt gedaan.

Ontwikkelingen op het gebied van uw vervoer
Naast het aanpassen van de woning zal ook vaak een beroep moeten worden gedaan op andere hulpmiddelen om bij het ouder worden comfortabel te kunnen blijven wonen. De beurs gaf een uitstekend overzicht van wat er op de markt is en hoe snel de ontwikkelingen op dit terrein gaan. Bijvoorbeeld een kleinere rolstoel met kleinere draaicirkel die veel wendbaarder is waarmee men zich ook in een kleinere ruimte veel beter kan bewegen. Een rolstoel die ook gemakkelijker op te vouwen is en dus in een auto meegenomen kan worden. Hetzelfde geldt voor scootmobiels, die zijn ook veel kleiner van afmeting en draaicirkel en dus gemakkelijker te berijden, op te bergen en te transporteren. Personenauto’s worden slimmer aangepast voor het zelfstandig in- en uitstappen en voor het vervoer van die hulpmiddelen.

Wat zijn nog meer aandachtsgebieden?
Ook op het terrein van slim ontworpen meubels zijn er de nodige ontwikkelingen, bijvoorbeeld: - mechanische ‘zitten en opstaan’-stoelen
- huishoudelijke artikelen
- zorgtoiletten
- producten voor woninginrichting.

Al deze producten zijn bedoeld om senioren zelfstandiger te laten wonen en het leven, ook als het lichamelijk wat minder wordt, sterk te veraangenamen. Domotica wordt steeds gemakkelijker en goedkoper.

Interessante websites
Opvallend is de grote hoeveelheid informatie die voorradig en via websites gemakkelijk te vinden is. Op de website van SVO is meer informatie te vinden en zijn de namen van de websites van de hierboven genoemde hulpmiddelen opgenomen. Een interessant onderwerp van de beurs tot slot: veel informatie over reizen, vakantie, ontspanning. Ook voor deze sites kunt u terecht op www.svoisterwijk.nl

Behoefte aan zorg Een onderwerp op zich is natuurlijk de zorg die veel senioren vaak nodig hebben als ze thuis (willen) blijven wonen. Voor het verkrijgen van die zorg en hulpmiddelen kan ook via de gemeente een beroep worden gedaan op de WMO. SVO zal ook hiervoor bij de gemeente aandringen op snellere medewerking. Hierover in een volgend artikel meer.

SVO strijdt voor wijziging in woningbeleid
Om te voorkomen dat tot in lengte van jaren de huizen waarin de senioren willen blijven wonen alleen met hoge kosten kunnen worden aangepast, wil SVO bij woningcorporaties en gemeente aandringen op een wijziging in het woningbouwbeleid: bouw nieuwe huizen levensloopbestendig en plan in veel gevallen ruimte voor slapen en natte ruimtes op de benedenverdieping. Als er dan nóg aanpassingen nodig zijn, kunnen de kosten beperkt blijven. Maar er zijn en blijven senioren die wél willen verhuizen. Vaak omdat hun eigen huis te groot is, of omdat de aanpassingen zéér kostbaar zijn of omdat teveel geld in stenen van hun eigen huis zit. Voor deze groep zijn er in de gemeente Oisterwijk nauwelijks mogelijkheden. Er zijn onvoldoende seniorenwoningen. SVO dringt er al jaren bij de politieke partijen en B&W met kracht op aan om hier méér aandacht aan te besteden.

Toch is al het een en ander bereikt: er zijn/worden kleine aantallen seniorenwoningen gebouwd. In de laatste Woonvisie van de gemeente wordt het bouwen voor senioren als kernpunt van beleid genoemd. Nu de daden nog, want wat er op dit terrein gebeurt is veel te weinig. SVO doet daarom een dringend beroep op de politieke partijen om in hun partij- en verkiezingsprogramma’s aandacht te besteden aan het wonen van senioren.

Wilt u meer weten over SVO? Of lid worden voor € 10,- per jaar? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met 013-5286151 en ook u kunt meepraten!
Wim Peters, secretaris SVO – december 2017                 

Terug naar boven

logo ElseELSE' BESPIEGELING

   Een huisdier


Een vriendin van 93 belt me. “Kind het is zo saai, ik vind er niets meer aan. Iedereen om me heen gaat maar dood en ik merk ook dat ik niet meer zo vrolijk ben.”

En dan voegt ze in een adem er aan toe “Ik ga een hondje nemen, zo eentje die ook al wat ouder is en die ik in een tas mee kan nemen.” Ze heeft al rondgekeken en er is iemand in Brabant die een hondje aanbiedt dat precies aan haar vraag voldoet. Ze wil graag dat ik met haar de hond ga ophalen. Het komt even bij me op om dit plan uit haar hoofd te praten maar begrijp dan hoe belangrijk dit voor haar is. Ze heeft geen familie meer, woont zelfstandig ergens op de Veluwe met een tuin die afgesloten is en heeft haar hele leven honden gehad.

Maar dan slaat kort voordat we het hondje gaan halen het noodlot toe. Vriendin valt ’s nachts en breekt haar bekken. Ze belandt in het ziekenhuis. Maar zegt ze me door de telefoon: “In Brabant bewaren ze het hondje voor me tot ik weer naar huis kan!” Het is niet zo wonderlijk dat mijn vriendin die wens uit. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat mensen zich geestelijk en lichamelijk prettiger voelen als ze een huisdier hebben. Een trouw maatje waar je dag in, dag uit voor kunt zorgen, dat je kunt strelen en aaien, waar tegen je kunt praten. De pure aanwezigheid van een huisdier is vaak voldoende om mensen tot rust te laten komen. Bewezen is dat samenleven met honden en katten een positief effect heeft op de bloedsomloop. Zij brengen ons aan het lachen wat op zich al een genezende werking heeft.

dot de computerfreakIk kan er over meepraten. Een half jaar geleden kreeg ik een nieuwe huisgenoot. Als schattige kitten van 7 weken stapte Dotje parmantig mijn huis binnen. Dat stappen werd al gauw een rennen en springen. Intussen is Dotje een Dot geworden en ben ik idolaat van hem. Hij heeft een sterk, onafhankelijk karakter (net als zijn vrouwtje wordt me soms gezegd) en is met een gewicht van 4 kilo al een volwassen kat. We hebben samen vaste rituelen, lopen pas in pas naar de ijskast en dan naar de voederbakjes. Regelmatig komen op de vreemdste plaatsen muisjes en balletjes te voorschijn. Kortom we vermaken ons goed samen.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Als ik een paar dagen wegga moet er iets geregeld worden en voel ik me bezwaard. Helemaal niet nodig zegt de dierenarts. Als ik terugkom negeert hij me een uur lang. En dan is er ook nog de vreemde voorkeur van Dot om uitgestrekt zich te installeren op het toetsenbord van mijn computer. Het liefst als ik daar op aan het werk ben. Mijn opvoeding heeft hier duidelijk steken laten vallen.

Maar ja, ik heb wel een kat met duidelijke interesse in de computer en dat is misschien het begin van weer een nieuwe fase in de kattenevolutie.
Else van Helmond ( Reactie mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )
Terug naar boven 

Van de redactie 

Dit is de laatste pagina van het Seniorenplatform in 2017.

De eerstvolgende Seniorenpagina verschijnt in week 3 van het Nieuwe Jaar op woensdag 17 januari 2018

Wij wensen u sfeervolle kerstdagen en een mooie jaarwisseling!

Else van Helmond, Hans Pijnaker, Henk van de Rijke, Jos Fianen

takje hulst

redactie

Colofon Seniorenpagina
Terug naar boven