Senioren ondervinden in de praktijk:  uitvoering Wmo door gemeenten lastig.
Het paard achter de wagen spannen
TRIALOOG FILMVOORSTELLINGEN 2018
Laatste toegangskaarten Seniorenmiddag De Coppele
Inlooppunt
Colofon         

Senioren ondervinden in de praktijk:
uitvoering Wmo door gemeenten lastig.


Dit is de titel van een persbericht van KBO Brabant *, waarin de bond erop wijst dat steeds weer blijkt dat mensen de weg naar het juiste loket niet kunnen vinden, onvoldoende hulp krijgen en niet weten dat ze daarbij (cliënt)ondersteuning kunnen krijgen.  

Voor senioren in Brabant is die hulp er al een aantal jaren. Sinds begin 2015 zijn vrijwillige cliëntondersteuners van KBO-Brabant actief in bijna alle Brabantse gemeenten. Inmiddels zijn dat al zo'n 150 deskundige vrijwilligers. Zij helpen mensen om de weg te vinden. Zij staan hulpvragers gratis bij in een keukentafelgesprek, of een aanvraagprocedure.

Ondersteuning van begin tot eind
Uniek in deze aanpak zijn de vrijwilligers die de taal van de 'cliënt' spreken. Kwetsbare senioren worden beter geholpen met 'begrijpelijke taal'. Dat spreken deze vrijwilligers; zij zijn gewoon leden van dezelfde vereniging. Vrijwilligers met een achtergrond op HBO-niveau, die worden opgeleid en regelmatig bijgeschoold in Wmo-beleid. Die werken in een lokale, bij de doelgroep bekende vrijwilligersorganisatie zonder afhankelijkheid van de gemeente of andere organisaties.

(In de gemeente Oisterwijk kunnen senioren terecht bij twee cliëntondersteuners: Frans Monchen, tel.013 528 8206 (Oisterwijk) en Jan Geerts, tel.013 5131833 (Moergestel)

*Het volledige persbericht kunt u hier vinden,  als link op onze website.

Terug naar boven

Het paard achter de wagen spannen?

paard achter de wagenMet betrekking tot de privacy hebben alle EU lidstaten hun wetgeving opgesteld op basis van de EU privacy richtlijn uit 1995. De Wet Bescherming Persoonsgegevens is hier de Neder-landse uitwerking van. Vanaf 25 mei 2018 verdwijnt de Nederlandse WBP. Vanaf die datum is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing. Er komt geen aparte Nederlandse versie. De Europese commissie en het Europees parlement besloten dat de huidige wetgeving niet langer aansluit op de constante veranderingen in de digitale wereld.

Dat bescherming van persoonsgegevens zorgvuldigheid vereist zal door niemand worden be-streden. In mijn vorige bijdrage op deze pagina schreef ik over “internet of things” en “big data”. Bewust maar ook onbewust wisselen we regelmatig privégegevens uit. We communiceren op social media, maar ook bij het digitaal kopen van producten wisselen we privacygevoelige informatie uit. Onontkoombaar in onze huidige digitale wereld. Belangrijk dus dat de overheid wetgeving ontwikkelt en toepast om misbruik te voorkomen.

Er zit echter ook een keerzijde aan deze medaille. In de Nieuwsklok van 31 januari jongstleden spraken de organisatie Buurtgenoten en het bestuur van wijkcentrum De Coppele hun ongerustheid uit over het feit dat de gemeente Oisterwijk hen geen adresgegevens meer verstrekt. Adresgegevens die zij gebruiken om ouderen te benaderen die uit zichzelf geen beroep doen op hulp en ondersteuning.

En dat kan toch niet de bedoeling zijn van de wet voor de bescherming van het persoonlijk leven. In dit geval leidt het keurslijf van de wet tot uitsluiting. Geen zorg op maat dus, en dat is nu juist het statement waar officiële instanties zich zo graag op beroepen. In de geest van de wet, en niet naar de letter van de wet zou in dit soort situaties uitkomst kunnen bieden. Uiteraard met inbegrip van het zorgvuldigheidsbeginsel. Wordt de verstrekker van de adresgegevens op de vingers getikt, wellicht dat politieke druk en/of jurisprudentie de ruimte creëert die voor deze ouderen zo noodzakelijk is.

Henk van de Rijke Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Terug naar boven 

 TRIALOOG FILMVOORSTELLINGEN 2018

Centraal thema: de liefde

Liefde betekent diepe acceptatie van en genegenheid – of toewijding - voor een ander. We kennen de romantische liefde. Het is goed daarbij onderscheid te maken tussen verliefdheid en liefde. We kennen de liefde van ouders voor hun kinderen, de liefde van de grootouders voor hun kleinkinderen, de liefde voor vrienden en tussen familieleden, de naastenliefde enz...

Liefde kun je ook voelen voor veel andere zaken. Liefde voor de ander staat haaks op de liefde voor het ‘dikke ik’, dat in onze samenleving wel eens lijkt te domineren...en ons niet samenbrengt om verdraagzaam onder elkaar en met elkaar goed oud te worden.

Vijf samenwerkende organisaties uit Oisterwijk behartigen en (h)erkennen hoe boeiend het kan zijn om bewust de Frida movielevensfase van het ouder worden in te gaan, ook al kent deze fase naast haar rijkdom ook haar moeilijkheden en ongemakken.

Daarom het aanbod van drie boeiende films die vertoond worden in een matinee- en avondvoorstelling. Na elke film is er zoals gewoonte een nabespreking in dialoogvorm met kleine groepjes onder leiding van deskundige gespreksleiders.

Eerste film: maandag 26 februari 2018 Frida (2003), Liefde met vallen en opstaan

Frida is het biografisch portret van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo, waarvoor regisseur Julie Taymor in 2002 de Oscars voor Beste Originele Muziek en Beste Make-up in ontvangst mocht nemen. De film is gebaseerd op het boek Frida: A Biography of Frida Kahlo dat Hayden Herrera over het leven van de Mexicaanse schreef. De film benadrukt hoofdzakelijk de opzienbarende relatie tussen Frida (Salma Hayek) met Diego Rivera ( (Alfred Molina). Regelmatig zijn schilderijen van Kahlo te zien en sommige van haar ensceneringen zijn opgebouwd als waren het taferelen die de schilderes zelf op doek heeft gezet.   
Het effect is bij momenten verbluffend en spectaculair en visueel overtuigend. Frida is een prachtige film en ook op emotioneel vlak gaat de regisseur geen enkel taboe uit de weg.

Het verhaal:
De Mexicaanse Frida raakt in 1925 zwaargewond bij een busongeluk. Maandenlang vecht ze zich door een revalidatie waarin ze haar pijn verwerkt met schilderen. Ze ontmoet de beroemde kunstenaar Diego Rivera met wie ze trouwt. Samen vertrekken ze naar Amerika waar het duo populair wordt in Amerikaanse kunstenaars -kringen. Haar politieke  opvattingen en de vriendschap met de Russische, marxistische intellectueel Trotski maken van Frida een controversiële persoon. Bovenal was zij een kunstenares die zowel emoties als maatschappijkritiek op het doek wist te toveren. Vervolg op het witte doek…

De Voorhof, Kerkstraat 64, Oisterwijk Entree: € 4,- ( welkomdrankje inbegrepen)
Aanvang middagvoorstelling: 14.00 uur Aanvang Avondvoorstelling: 19.30 uur
Zaal open 30 minuten vooraf. Reserveren niet nodig
(Noteer alvast in uw agenda: de tweede film op maandag 12 maart en de derde op donderdag 22 maart) Voor verdere informatie: Jan Daem: 06 1341 6924
Terug naar boven 

Laatste toegangskaarten Seniorenmiddag De Coppele
Oproep aan de inwoners van Oisterwijk West en Heukelom die 66 jaar of ouder zijn!

Op zaterdag 24 februari 2018 wordt in Ontmoetingscentrum De Coppele de jaarlijkse seniorenmiddag georganiseerd. U kunt genieten van de muziek van De Parelmuzikanten en Vanheukelom en mooie prijzen winnen in de loterij.
Er is voor die middag nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar! Toegangskaarten à € 2,00 p.p. kunnen worden afgehaald in De Coppele, Prunusstraat 69 te Oisterwijk, op maandag 19 februari tussen 14.00 en 16.00 uur.
 Terug naar boven 
INLOOPPUNT
logo InlooppuntKerkstraat 48 (naast het Gerard Horvers Huis) is een ontmoetingsplaats voor iedereen. U kunt binnenlopen voor een kopje koffie of thee, de krant of een tijdschrift lezen, of gewoon een praatje maken over dagelijkse dingen.
Het inlooppunt biedt ook de mogelijkheid om samen te eten; je gast te voelen in een gezellige omgeving. Iedere woensdagmiddag tussen 12.00 uur en 14.00 uur wordt er een drie-gangen-menu geserveerd met een kopje koffie na (prijs: €6,80). Iedere derde zondag van de maand is er een brunch. De gastvrouwen van het Inlooppunt heten u van harte welkom.
Tel: 013 5286440

De vlag hangt buiten als het Inlooppunt open is.

Openingstijden
Dinsdagmiddag 14.00 uur tot 16.00 uur
Donderdagmiddag 14.00 uur tot 16.00 uur
Vrijdagmorgen 10.00 uur tot 12.00uur
Terug naar boven

Van de redactie 

redactie

Colofon Seniorenpagina
Terug naar boven