Veertig dagen zonder klagen
Meer voorlichting voor ouderen over veilig wonen.
DERDE TRIALOGIE-FILMVOORSTELLINGEN
Alzheimer cafe dinsdag 20 maart
Colofon         

 Veertig dagen zonder klagen
logo ElseCarnaval ligt al een paar weken achter ons. De winter heeft zich nog doen voelen..koud was het buiten. En veel mensen om me heen zitten nog steeds met flinke griepverschijnselen. Niets zo heerlijk om dan thuis je met een goed glaasje wijn in een behaaglijke warmte te kunnen terugtrekken.

Maar dan druppelen er berichten binnen in mijn omgeving dat mensen in deze periode aan het vasten zijn. Veertig dagen na as-woensdag is de periode van het vasten. Vroeger was het een verplicht nummer voor ieder katholiek. Ik herinner me dat wij als kinderen ieder een ‘snoeptrommeltje’ hadden, ieder snoepje verdween daarin totdat we op Paaszaterdag het trommeltje mochten openen en de inhoud verorberden totdat we er buikpijn van kregen.

Jarenlang was er nauwelijks nog aandacht voor het vasten maar nu lijkt die traditie ineens weer populair. Veel mensen kiezen voor een alcoholvrije of vleesvrije maand. Of een periode zonder face-book of tv-kijken. Mensen vasten nu voor zichzelf, om iets aan zichzelf te bewijzen. Het aspect delen met anderen, een onderdeel van het traditionele vasten is zo goed als verdwenen.
Loesje vasten
De paus heeft hier ook al op gereageerd. Echt vasten is dus je naasten helpen, en ‘vals’ of  ‘hypocriet’ vasten is verkeerde religie met een soort steekpenning verwarren.
In België heeft men een andere campagne in deze tijd bedacht ‘veertig dagen zonder klagen’. Welkom in Positivistan. Stop met zeuren, kritiek hebben op anderen, zanikken en op alle slakken zout leggen. Niets nieuws onder de zon. In de middeleeuwen vonden monniken het ook belangrijk dat het lichamelijk vasten zich ook uitbreidde tot het spreekvasten. Waarbij men eens een tijd niet roddelde over anderen of hun fouten benadrukte.

Ik denk zelf dat we al een heel eind zijn als we met de nodige humor en wat relativeren zo veel mogelijk proberen positief te blijven denken over onszelf maar ook over anderen. En eigenlijk niet alleen in de vasten maar het hele jaar door. In ieder geval een goed voornemen.

Met positieve groet
Else van Helmond ( Reactie per mail zijn welkom: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Terug naar boven

veilig wonenMeer voorlichting voor ouderen over veilig wonen.

In het Brabants Dagblad van 29 januari trof ik een artikel over een initiatief van maar liefst vier organisaties die zich gezamenlijk gaan inzetten voor veilig wonen voor ouderen. Het Rode Kruis, de brandweer, het GHOR en KBO Brabant gaan ouderen (laten) voorlichten over veilig wonen. Dit gaan zij doen door het geven van workshops. Ook kunnen ouderen hun woning laten scannen op veiligheid.

Tussen 2015 en 2016 is het aantal ouderen dat is overleden na een valincident in en om de woning in Brabant met ruim 20 procent toegenomen. Landelijk is dit percentage 11 procent. Dat is een ontwikkeling die ons op zijn minst de wenkbrauwen moet doen fronsen.

Voorlichting is een uitstekend middel om ouderen te informeren over de risico’s en de wijze waarop zij die risico’s kunnen reduceren. Als dat goed en overtuigend gebeurt ligt vervolgactie in de rede.

Tot zover alle lof. Het kan echter toch niet zo zijn dat daarmee de ondersteuning wordt afge-rond. Mij lijkt dat het werk dan pas begint. Welke maatregelen kan ik zelf treffen? Waar heb ik hulp bij nodig? Wie kan mij daarbij helpen? Als aan het verbeteren van de veiligheid kosten zijn verbonden, kan ik die dan uit eigen middelen dragen? Als dat niet zo is, wie of welke instantie kan mij daarbij helpen?

Op 21 maart 2018 worden er gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Wellicht een goed moment om politieke partijen in de eigen gemeente te bevragen op concrete initiatieven die zij in hun programma hebben opgenomen om veilig wonen voor ouderen concreet te faciliteren.

De doelstelling daartoe lijkt mij duidelijk. Dat percentage van 20 procent moet omlaag, en wel substantieel!
Henk van de Rijke Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Terug naar boven 

 DERDE TRIALOGIE-FILMVOORSTELLINGEN
 Retour en Bourgogne(Bij uitzondering donderdag 22 maart 2018)

Retour en Bourgogne (2017) Ce qui nous lie... (Wat ons verbindt)

Regisseur: Cédric Klapisch
Retour en Bourgogne is feitelijk een ‘coming-of-age-drama’ met volwassenen, waarbij de regisseur zijn personages laat zoeken naar hun eigen plekje, zonder daar grote dramatische wendingen tegenaan te gooien.   
Het decor is een prachtig Frans landschap gefilmd door alle seizoenen heen. De film schetst een liefdevol portret tussen de broers Jean (Pio Marmaï ) Jérémie (François Civil) en zus Juliette (Ana Girardot). Een geraffineerde feelgoodfilm over familie-verhoudingen, over daarvan loskomen en er liefdevol mee verbonden blijven. (Speelduur: 113 min.)

Het verhaal:
De drie hoofdrolspelers beheren met passie de wijngaard van de familie, maar ondertussen zoeken ze naar hun eigen weg in het leven. De oudste broer Jean verliet tien jaar geleden zijn geboortestreek. Hij wilde de wereld ontdekken. Als zijn vader op sterven ligt, keert hij terug naar zijn familie. Samen met zijn zus Juliette en zijn broer Jérémie probeert hij het familiebedrijf gaande te houden. De drie worden daarbij gedwongen keuzes te maken over hun toekomst. We volgen een jaar lang het ritme van de seizoenen, die in het teken staan van de wijn. De ambachtelijke wijnbouw heeft hun liefde, maar de liefdesverbinding is veel sterker.

Vervolg op het witte doek…
(Na de film kunt u als u dat wilt deelnemen aan een nabespreking in dialoogvorm in kleine groepjes onder leiding van deskundige gespreksleiders.)

De Voorhof, Kerkstraat 64, Oisterwijk
Entree: € 4,- ( welkomdrankje inbegrepen)
Aanvang middagvoorstelling: 14.00 uur
Aanvang Avondvoorstelling: 19.30 uur
Zaal open 30 minuten vooraf. Reserveren niet nodig
Voor verdere informatie: Jan Daem: 06 1341 6924
Terug naar boven 
alzheimercafélogodementievriendelijkOisterwijkvriendelij
Programma  dinsdag 20 maart 2018

Thema: Communicatie en dementie; hoe houden we het thuis gezellig?

Gastspreker: mw. Jeanet Hendriks, gedragsverpleegkundige bij De Wever.

Deze avond staat in het thema van communicatie en dementie. Jeanet heeft veel ervaring met verandering in gedrag bij mensen met dementie. Wanneer je naaste dementie heeft verandert ook de relatie. Dit kan soms leiden tot conflicten en irritaties. Jeanet weet op deskundige wijze helderheid te geven aan naasten van mensen met dementie over wat zij nodig hebben en hoe zij de veranderingen positief kunnen omkeren. Tijdens de avond zal Jeanet vertellen hoe je mensen met dementie kunt helpen om zolang mogelijk de regie te behouden en wat je als naasten kunt doen om het thuis gezellig te houden. Anders kijken en anders doen is haar motto.

Het belooft weer een interessante en leerzame avond te worden. Natuurlijk is er na de pauze alle ruimte om vragen te stellen en ervaringen te delen.

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, jong en oud, voor familieleden vrienden, hulp en dienstverleners en andere belangstellenden. Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen het geen de ander meemaakt, en wat dit voor hem of haar betekent. De ondersteuning die mensen elkaar op zo’n avond geven is van zeer grote waarde; de bezoekers gaan dan ook met een voldaan gevoel naar huis. Onze medewerkers staan gedurende de avond voor iedereen klaar en mocht u vragen hebben stel ze gerust. Graag heten we u allen van harte welkom! Toegang is gratis.

Inloop vanaf 19.30 uur.
Programma van 20.00-22.00 in De Coppele, Prunusstraat 69 Oisterwijk.

Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: Jeanne Verberk. Tel: 013-5284571. E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Terug naar boven

Van de redactie 

redactie

Colofon Seniorenpagina
Terug naar boven