OVERPEINZING
Het zit er bijna op…
Theateravond Tiliander Oisterwijk “HET GEHEIM VAN DE LIEFDE"
Colofon         

 
Le penseurOVERPEINZING

NOODSITUATIE

De aarde bevindt zich in een noodsituatie, kunnen we overal lezen. De klimaatproblematiek is daarbij een van de belangrijkste thema’s waar we iets mee zouden moeten doen. Maar we doen veel te weinig.

We willen ons leven eigenlijk niet veranderen. We denken dat we daarin vrij zijn, dat we vrij zijn om te bepalen wat we van waarde vinden. Maar in feite zijn we onderhevig aan een stortvloed van invloeden van buitenaf, van onze ouders, school, media, financiën, het bedrijfsleven, ons gemakkelijke leven en onze gewoonten. Ons marktdenken is ook een van die gewoonten die ons gemak moet dienen. Als er iets mis gaat, lost de markt dat vanzelf wel op, denken we graag. Dat domme denken is inmiddels doorgedrongen tot in vrijwel alle onderdelen van ons leven. Het is de bril geworden waar we door kijken als we beslissen wat we van waarde voor onszelf willen vinden. Maar deze typische manier van denken dreigt nu onze ondergang te worden.

Deze situatie herinnert mij aan een anekdote die de psycholoog Renée Diekstra ooit vertelde: Een goeroe stapt met een groep volgelingen in New Delhi in het vliegtuig, een viermotorige jumbojet op weg naar Amsterdam. Als het toestel op nog drie uur vliegen van Amsterdam is, komt de mededeling dat één motor is uitgevallen, wat een vertraging van een uur zal betekenen. Na een half uur komt het bericht dat ook een tweede motor is uitgevallen, wat nog eens twee uur vertraging betekent. Na weer een half uur wordt omgeroepen dat ook de derde motor is uitgevallen, waardoor de vertraging tot zes uur oploopt. Dan staat de goeroe op en zegt hij tot zijn volgelingen: ‘Laat ons bidden dat ook de vierde motor niet uitvalt, anders hangen we hier nog de hele dag in de lucht.’   Kortom, zegt Diekstra, mensen gaan vaak gewoon door met een bepaalde manier van denken of van dingen benaderen, ook als die manier absoluut niet meer bij de omstandigheden past. Dat geldt ook voor onze manier van denken over ons milieu en klimaat en het voortbestaan van onze planeet.

De vierde motor begint te haperen. Met uw stemgedrag heeft u nu besloten hoe we over het voortbestaan van die laatste motor van onze planeet verder willen denken.

Waarvan akte!
Hans Pijnaker ( reageren via mail) .

Terug naar boven

Abel Tasman National Parc Het zit er bijna op…
Dinsdag 21 februari vertrokken wij naar Amsterdam, om woensdag 22 februari vanaf Schiphol via Singapore te vliegen naar Auckland in Nieuw Zeeland. Het begin van een vijf weken durende rondreis, waar ik samen met mijn echtgenote een onvergetelijke ervaring heb mogen beleven.

Wat een geweldig mooi land, met een diversiteit aan natuurlijke omgeving. Regenwoud, fjorden met een ongekend aantal watervallen, schitterende kustlijnen, gletsjers en mirror lakes waar je een exacte kopie van de omringende bergen in het gladde wateroppervlak in spiegelbeeld aantreft.

Maar niet alleen de natuur is van een overtreffende diversiteit en schoonheid, ook de mensen geven je het gevoel dat je echt welkom bent. Nieuw Zeelanders zijn casual, ontdaan van opsmuk, gastvrij, vriendelijk en oprecht geïnteresseerd. Zelfs de kassière in de supermarkt heeft tijd voor een praatje, vraagt waar je vandaan komt, hoe het bevalt in Nieuw Zeeland en is trots als je je waardering uitspreekt voor haar land en haar inwoners.

Nieuw Zeeland bestaat uit een tweetal eilanden. Wij hebben zowel op het Noorder- als op het Zuidereiland zo’n twee en een halve week rondgezworven. Hoewel de eerlijkheid gebied te zeggen dat we vooraf in Nederland de rondreis al hadden gepland. In hotels, lodges en bed-and-breakfast hebben we overnacht. In totaal op achttien locaties. Ook hier diversiteit maar in alle gevallen gastvrij en schoon. Luxe en chique wisselde af met eenvoud en degelijkheid. Het was elke keer weer een leuke verrassing wat onze nieuwe gastlocatie bracht.

Wij hebben onze rondreis met de auto gemaakt. Hoewel je ook veel campers onderweg tegenkomt. Toerisme is Nieuw Zeelands eerste bron van inkomsten, daarna volgen bosbouw en als derde het boerenbedrijf. Grote productiebossen in het noorden en schapen en koeien in het zuiden. Het is even wennen om links te rijden. Vooral in het begin wil je nog wel eens aan de verkeerde kant instappen. Maar al snel ben je gewend en blijf je keurig op de linker weghelft. De maximum snelheid in Nieuw Zeeland is 100 kilometer. Voeg daarbij dat de wegen smaller zijn dan in Europa en er vooral in de bergen veel bochtenwerk is, waardoor je je concentratie vasthoudt. De rijstijl is vergelijkbaar met die in Noorwegen. Geen haast, geen bumperkleven en onverantwoorde inhaalacties.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus in gesprek met onze gastheren en vrouwen geïnformeerd naar de ouderenzorg in Nieuw Zeeland. Voor ouderen die niet meer zelfstandig willen of kunnen wonen zijn er communities met kleinschalige woonvoorzieningen, waar alle faciliteiten die het leven aangenaam maken beschikbaar zijn. Denk daarbij aan restauratieve voorzieningen, schoonmaak, entertainment en zorg als dat nodig is. De kosten daarvoor dragen de senioren zelf. Zij die dat niet kunnen opbrengen worden van overheidswege ondersteund. In het geval van één van onze gastgevers bleek dat de echtgenoot leed aan een hersenaandoening waarvan de diagnose nog niet geheel duidelijk was. Mocht langdurige opname noodzakelijk zijn, dan zou eerst het eigen geld aangesproken moeten worden. De echtgenote maakte zich dan ook zorgen dat het eigen huis verkocht zou moeten worden en zij kleiner zou moeten gaan huren. Hoewel ik mij realiseer dat wij slechts een pover inkijkje hebben kunnen krijgen in de zorg voor senioren, veronderstel ik dat de curatieve zorg verzekerd is of kan worden, maar de kwaliteit van de langdurige zorg in belangrijke mate wordt bepaald door de middelen waarover de ouderen zelf beschikken.

Op het moment dat dit stukje wordt geplaatst zijn wij net weer terug in Nederland. Een ervaring rijker maar blij weer op het eigen nest geland te zijn.
Henk van de Rijke, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Terug naar boven 

Theateravond Tiliander Oisterwijk
“HET GEHEIM VAN DE LIEFDE"
Beminnen en bemind worden.

Vrijdag de 13e wordt door sommige mensen als een ongeluksdag beschouwd maar de thema-theateravond over het Geheim van de Liefde op vrijdag 13 april 2018 zal het tegendeel bewijzen…

In het kader van “Gezond oud worden” heeft er voor de zevende keer een geslaagde trialoog filmcyclus plaatsgevonden. Deze cyclus wordt afgerond tijdens een theateravond met gastsprekers en kamerkoormuziek.

Désanne van BrederodeDe gasten op deze avond zijn:

de grote Nederlandse schrijfster en filosofe Désanne van Brederode

Zij  debuteerde in 1994 met de roman 'Ave verum corpus/Gegroet waarlijk lichaam'. Nog steeds schrijft zij met grote regelmaat krachtige columns over levensbeschouwelijke thema's... 
 

Alfons van SteenwegenDe bekende seksuoloog en relatietherapeut uit Vlaanderen  Prof. Dr. Alfons Vansteenwegen

Hij is de auteur van de bestseller Liefde is een werkwoord. In 2017 verscheen zijn nieuwste boek: Als liefde zoveel jaar kan duren, genieten van liefde na 50.

Aansluitend een optreden met een muzikale inslag van eigen bodem uit Oisterwijk


Peter van AertsDhr. Peter van Aerts.

Koordirigent van o.a. het Oisterwijks Kamerkoor
Aan alle liefhebbers van de liefde… ouders met grote kinderen en grootouders met kinderen: van harte welkom!

Aanvangstijd : Zaal open 19.00 uur  Aanvang: 19.30 uur                         
Het einde is voorzien omstreeks 22.30 uur.
Toegangsprijs: Voorverkoop €10  Aan de kassa Tiliander € 12,50 
Kaartverkoop via plaatselijke verkooppunten in Oisterwijk/Moergestel enTilburg: Boekhandel Oisterwijk, Dorpsstraat 2, 5061 EJ Oisterwijk. Novy  Rootven 10, 5066 AW Moergestel. Tel:  013-5131889 Abdijwinkel Koningshoeven, Eindhovenseweg 3, 5056 RP Tilburg en rechtstreeks via de website van Tiliander  
Deze theateravond is een initiatief van: Metgezel in Zingeving  Gemeente Oisterwijk Indigo / GGZ Tilburg ContourdeTwern Oisterwijk Verenigde Senioren Oisterwijk Seniorenvereniging Moergestel
Terug naar boven

Van de redactie 

redactie

Colofon Seniorenpagina
Terug naar boven