Omhoog of omlaag kijken?
Ik ben Okay, maar ben jij ook Okay?
Alzheimer cafe dinsdag 17 april
Colofon         

Omhoog of omlaag kijken?

logo ElseDe trein richting Utrecht. Voor mij zit een meisje met een koptelefoon op. Naast mij zit een man te werken achter zijn laptop met zijn oordoppen in. Ik kijk de coupé in. Nee we zitten niet in een stilte-coupé maar geluiden van onderlinge gesprekken zijn ver te zoeken. Van de 45 man in een coupé zitten er misschien 3 zonder smartphone of laptop. Wanneer een persoon de coupé binnen komt lopen, en hard ‘Goedemorgen’ roept doet ieder zijn doppen uit en pakt zijn kaart zonder op of om te kijken. Men weet, dat moet de conducteur zijn! Wie zou anders zo vriendelijk zijn om iedereen een goedemorgen te wensen?
media3Het is opvallend dat iedereen in zijn eigen wereld is tijdens een treinreis. Zijn wij bang geworden om een gesprek aan te gaan, zijn we ongeïnteresseerd of hebben we gewoonweg rust nodig? Maakt de digitale wereld ons asocialer? Of socialer? Zo’ n smartphone heeft zo verschrikkelijk veel mogelijkheden dat mensen er niet meer los van komen. Van supersnelle internetverbindingen tot uitstekende camera’s. Gewoon bellen is niet meer van deze tijd. Door apps en twitter houden mensen de hele dag contact met hun omgeving. Echte diepgaande gesprekken zijn overbodig.

Niet alleen in de trein, maar overal op straat, in restaurants, in musea en aan de eettafel thuis lopen of zitten mensen media2gebogen over hun smartphone. Niet dat er iets mis is met hun nekfunctie of dat mensen het tegenwoordig vervelend vinden om andere mensen aan te kijken. Zo gauw er een moment is dat men zich dreigt te vervelen, komt het apparaat uit broekzak of tas.
Maar heeft het immense aanbod aan media en gemak geleid tot een gelukkige burger? Helaas lijkt dat niet zo. Er is meer onrust in het hoofd: wat ga ik doen? Hoe kom ik het beste over op mijn selfie? Zie mij weer eens in Barcelona zitten. Alles is al een keer voorbijgekomen en alles heeft ook zijn grens. Veel van mijn generatiegenoten bezoeken vrijwel alle hoofdsteden van de wereld. Tijd hebben ze immers genoeg en vervelen is het laatste wat ze willen. Venetië, Londen, New York, Barcelona of Praag allemaal steden waar de autochtone bevolking al genoeg krijgt van de hordes toeristen.
media1
Er zijn wetenschappers die denken dat het voor een mens belangrijk is om nu en dan de gedachten gewoon te laten gaan om op die manier oude belevenissen te verwerken en nieuwe ideeën te krijgen. Dus simpelweg voor je uit staren en je gedachten de ruimte geven.  

Als de trein de brug van Culemborg passeert besluit ik dat te doen en kijk omhoog naar de wolken boven de Lek en denk aan de schilder Jacob van Ruysdael die in de 17e eeuw diezelfde indrukwekkende wolkenluchten in zijn landschapschilderijen weer kon geven.
mediaIk kijk om me heen en zie dat mijn medepassagiers met hun aandacht ook nog in ‘the Cloud’ zitten. En even komt de gedachte bij me op ‘waarom zitten er eigenlijk nog zo veel ramen in de trein?’ Niemand die nog naar buiten kijkt…

Else van Helmond ( Reactie per mail zijn welkom: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Terug naar boven

Ik ben Okay, maar ben jij ook Okay?
In het Brabants Dagblad van 29 januari trof ik een artikel over een initiatief van maar liefst vier organisaties die zich gezamenlijk gaan inzetten voor veilig wonen voor ouderen. Het Rode Kruis, de brandweer, het GHOR en KBO Brabant gaan ouderen (laten) voorlichten over veilig wonen. Dit gaan zij doen door het geven van workshops. Ook kunnen ouderen hun woning laten scannen op veiligheid.

okayTussen 2015 en 2016 is het aantal ouderen dat is overleden na een valincident in en om de woning in Brabant met ruim 20 procent toegenomen. Landelijk is dit percentage 11 procent. Dat is een ontwikkeling die ons op zijn minst de wenkbrauwen moet doen fronsen.

De tijd dat we vol ongeloof en met een gepast voorbehoud werden geconfronteerd met de geheimen van MS DOS ligt reeds ver achter ons. Het begin van het computertijdperk met floppy’s en bestanden waar we heden ten dage nog geen mager tekstje mee kunnen opstellen.

Computertechnologie maakt onderdeel uit van ons bestaan, of we dat nu willen (weten) of niet. In allerlei huishoudelijk apparaten is computertechnologie ingebouwd. Bankzaken kun-nen in toenemende mate alleen nog met de computer en het mobieltje worden gedaan. Het papieren boek maakt plaats voor de e-reader. En zoals ik direct na onze vakantie naar Nieuw Zeeland weer moest doen, de aangifte inkomstenbelasting downloaden, controleren en aan-vullen, en daarna versturen via de elektronische snelweg.

Met de regelmaat van de klok wordt nieuwe innovatieve technologie aangeboden. Niet altijd even passend, handig of bruikbaar. Waarbij je je afvraagt, is het nu speelgoed of heb ik er echt iets aan? Dat zal overigens voor eenieder verschillend zijn, afhankelijk van interesse, specifieke vraag of situatie.

Soms word je geconfronteerd met een aardige verrassing. Zo zag ik bij RTL nieuws dat een zoon voor zijn vader een Okay app heeft ontwikkeld. De aanleiding hiertoe was enerzijds bezorgdheid over het wel en wee van zijn 82 jarige zelfstandig wonende vader en anderzijds een geïrriteerde vader die niet dagelijks gebeld wilde worden. Dat voelde te veel als op zijn vingers kijken, en dat vond hij een lastige vorm van betutteling. Daarom ontwikkelde de zoon een app, waarmee hij zijn vader kon “controleren” zonder daar-voor elke keer te moeten bellen. De werking van de app is gekoppeld aan het stroomverbruik in de woning. Wijkt het stroomverbruik enigszins af van het gangbare dan kleurt de app oran-je, is de afwijking groter van kleurt de app rood en is het raadzaam telefonisch contact op te nemen. Bij geen gehoor even langs gaan en informeren of alles in orde is. Bij groen is er niets aan de hand en is een telefoontje niet nodig.

De app heb ik op mijn i-Phone nog niet kunnen vinden. Wellicht is hij nog “under construction” en nog niet voldoende getest om vrijgegeven te kunnen worden. Maar het oogt als een slimme oplossing waarbij technologie wordt gebruikt als hulpmiddel om mantelzorg te faciliteren.
Henk van de Rijke Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Terug naar boven 

alzheimercafélogodementievriendelijkOisterwijkvriendelij
Programma  dinsdag 17 april 2018

Thema: De wegen naar zorg: WMO, WLZ, ZVW

De avond wordt verzorgd door onze vaste gespreksleiders
Renske van der Aa en Yvonne van den Meijdenberg.

Deze café avond staat in het teken van de wegen naar zorg: WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), WLZ (Wet Langdurige Zorg), ZVW (Zorgverzekeringswet).

Een aantal thema’s zal worden besproken, zoals
• welke zorg kan worden verkregen vanuit de WMO, WLZ en ZVW,
• hoe kan deze zorg worden geregeld,
• waarmee moet rekening worden gehouden,
• hoe kan de persoon met dementie de zorg ervaren,
• welke eigen bijdrage moet worden betaald, etc.

Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk wordt u wegwijs gemaakt in het zorgland.
Het belooft weer een leerzame avond te worden. Natuurlijk is er na de pauze alle ruimte om vragen te stellen en ervaringen te delen.

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, jong en oud, voor familieleden vrienden, hulp en dienstverleners en andere belangstellenden. Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen het geen de ander meemaakt, en wat dit voor hem of haar betekent. De ondersteuning die mensen elkaar op zo’n avond geven is van zeer grote waarde; de bezoekers gaan dan ook met een voldaan gevoel naar huis. Onze medewerkers staan gedurende de avond voor iedereen klaar en mocht u vragen hebben stel ze gerust. Graag heten we u allen van harte welkom! Toegang is gratis.

Inloop vanaf 19.30 uur.
Programma van 20.00-22.00 in De Coppele, Prunusstraat 69 Oisterwijk.

Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: Jeanne Verberk. Tel: 013-5284571. E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Terug naar boven

Van de redactie 

redactie

Colofon Seniorenpagina
Terug naar boven