Gelukkig achter de geraniums
Samenwerken is nog geen samen WERKEN.
OPROEP: Wilt u een bijdrage leveren aan de inhoud en vormgeving van de Senioren Pagina?
Colofon         

 Gelukkig achter de geraniums
logo ElseDe ijsheiligen zijn nog niet achter de rug en de eerste zonnestralen laten zich nog maar een enkele keer zien. Maar toch drijft een steeds heviger wordend lentegevoel me naar het tuincentrum. Ik ben duidelijk niet de enige die de lente in de bol heeft. Karren vol violen, fuchsia’s, petunia’s, geraniums en andere zomerbloeiers staan voor me in de rij van de kassa. De groenwarenhuizen laten ieder jaar een nog groter assortiment aan planten zien waar we uit kunnen kiezen om van onze tuin of balkon een lustoord te maken. En het blijft niet bij het groen, hele afdelingen met loungesets, parasols, barbecues, kussens, en zelfs kaarsen en kaarten zijn er te koop.

geranium1Wat is dat toch? Ik herinner me ooit in het voormalige Oost-Berlijn gelogeerd te hebben en wat me opviel was de grauwheid overal. Verwaarloosde huizen waar de verf al jaren niet meer op de kozijnen of de deuren zat, verwilderde tuinen.  Maar ook sombere en neerslachtige mensen. ‘Waarom zetten jullie niet wat potten met bloemen voor de ramen om het wat vrolijker te maken?’ vroeg ik mijn Berlijnse vrienden in mijn naïviteit. Geen mens die daar zin in had of zelfs enige gedachte daaraan besteedde.

Hoe heerlijk is het dan om, zoals wij, ieder jaar een keuze te kunnen maken uit die fleurige planten en daar dan thuis van te mogen genieten. Een lust om ook de tomatenplanten te zien groeien, nieuwe knoppen in de hortensia te ontdekken en de kleine geraniums iedere dag mooier en voller te zien worden. We zijn verwend, onze woonomgeving is geranium2sowieso al fleuriger dan in menig ander land of stad, maar met die drang in het voorjaar om het nog meer op te fleuren wordt het nog aantrekkelijker. En wij hebben de vrijheid en de ruimte om dat te kunnen doen.

De bakken met geraniums rondom roepen absoluut geen negatieve associaties bij me op. In Van Dale is al sinds 1999 de algemene betekenis van de uitdrukking ‘achter de geraniums zitten’ opgenomen als ‘een inactief leven leiden, zinloos, werkeloos thuis zitten’. Vaak ook nog geassocieerd met oud, nutteloos en de deur niet meer uitkomen. Het lijkt erop dat ons gebruik van de taal het imago van de geranium heeft gevormd. Dat mag wel eens veranderen. Net zoals het imago dat men heeft van ouderen. Als ik kijk naar mijn generatie, zeventigers, dan lijkt die in niets meer op de zeventigers van pakweg 50 of 80 jaar geleden. Deze generatie staat nog midden in het leven, heeft het vermogen en ook vaak de middelen om te sporten en te reizen. Ze passen regelmatig op kleinkinderen, ondersteunen hun kinderen, en zijn actief als vrijwilliger. Deze pensionado’s hebben bovendien een goed sociaal netwerk en genieten van hun vrijheid.
geranium3
En de geraniums? Ook die hebben zicht ontwikkeld. Inmiddels zijn er al zo’n 200 soorten; in allerlei kleuren en afmetingen. De keuze is groot. Of je er nou voor of achter zit, het blijft genieten ieder jaar weer opnieuw!

Else van Helmond.
Reactie per mail zijn welkom: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )


Terug naar boven

Samenwerken is nog geen samen WERKEN.
samenwerkenHet blijft voelen als “mosterd na de maaltijd”, maar ik kom toch nog even terug op het Raads-programma van onze gemeente. De frequentie waarmee de Seniorenpagina verschijnt is hier mede debet aan. Maar vanwege het belang van dit document onder andere voor de senioren in Oisterwijk wil ik er nog graag een paar woorden aan wijden.

In mijn vorige bijdrage op deze Seniorenpagina liet ik mijn licht schijnen op het raadspro-gramma geschreven door het merendeel van de politieke entiteiten in Oisterwijk. De plaatsing van het artikel, na de informatiebijeenkomst op 14 mei, was weliswaar achterhaald maar dat doet niets af aan mijn inhoudelijk commentaar en het voornemen op maandag 14 mei de in-formatieavond te bezoeken.

Bij een programma verwacht ik meer informatie over projecten, prioriteiten, afbreukrisico’s, kosten en opbrengsten. Uiteraard op hoofdlijnen maar voortbordurend op wat er al is en wat moet gaan komen. Niets van dat alles. De focus ligt bij samenwerken, maar ik zie nog geen begin van samen werken.

Dus toog ik maandagavond 14 mei naar het oude raadhuis voor de informatiebijeenkomst over het raadsprogramma. Een veertigtal aanwezigen waaronder raadsleden gingen met el-kaar in debat. Vragen, commentaar en suggesties werden gedeeld op gele memoblaadjes. De inleider en informateur Piet de Kroon verzorgde een korte inleiding en verzekerde de aanwezige “inwo-ners” dat de raadsleden zouden reageren op de gegeven feed back.

Direct mijn personalia op een geel memoblaadje genoteerd en mijn boodschap toegevoegd. “Hoe is het mogelijk dat in een (snel) vergrijzende gemeente in het raadsprogramma met geen woord wordt gerept over seniorenbeleid, en in het bijzonder over levensbestendig bou-wen. Op de dag van vandaag willen immers niet alleen senioren maar ook de Nederlandse overheid inzetten op langer zelfstandig wonen.” Dat was voor twee raadsleden die ik die avond sprak een eyeopener! Geeft dat niet te denken?

Wellicht een aardig voorbeeld hoe het wel kan, dat ik las in het Brabants Dagblad van 8 mei jongstleden. De gemeente Tilburg gaat huiseigenaren met een kleine beurs een zogenaamde “blijverslening” verstrekken. Doelstelling van dit project is: senioren met weinig of geen eigen vermogen in staat stellen langer zelfstandig te blijven wonen. Voor dat project is één miljoen Euro uitgetrokken. Een soortgelijk initiatief had ik graag in het raadsprogramma van onze gemeente opgetekend willen zien. Daar kunnen we wat mee.

Er is de komende tijd nog genoeg te doen voor “de clubs en clubjes” die de raad en het gemeentebestuur gevraagd en hopelijk ook ongevraagd advies geven over de concretisering van seniorenbeleid.

De Senioren Vereniging Oisterwijk neemt hier in ieder geval het voortouw. Zij pleiten bij het nieuwe college voor het geschikt maken van 25% van de te realiseren nieuwbouwwoningen voor senioren. Maar ook voor diverse projecten in ontwikkeling heeft SVO bij het vorige col-lege diverse claims neergelegd voor een aantal te realiseren appartementen en grondgebon-den woningen die voldoen aan de voorwaarden van Woonkeur, een certificaat waarbij getoetst wordt op levensloopbestendigheid.

Henk van de Rijke; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Terug naar boven

Oproep

oproep

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug naar boven 

Van de redactie 

redactie

Colofon Seniorenpagina
Terug naar boven