Wij gaan op vakantie
Mijn oma heeft een karretje, dat is zo’n grappig ding…
Overpeinzing: Versuffende zomerhitte in het hoofd van een dichter
DE ZOMER IS BEGONNEN VOOR GELOVIGEN EN NIET GELOVIGEN!!VOOR GELOVIGEN EN NIET GELOVIGEN!!
Alzheimercafé
Colofon         

Wij gaan op vakantie                                                      
                                               
De seniorenpagina wordt weer gevuld vanaf week 37 (12/13 september).

Wij gaan op vakantie. Wat zijn uw plannen, en hoe bent u gevaren?
zomerDe vakantieperiode is weer aangebroken. Mijn kinderen en kleinkinderen hebben de camper en de caravan alweer richting het zuiden gekeerd. Op weg naar een zonnige bestemming om heerlijk bij te komen van een jaar hard werken. Er wordt genoten van zon, zand en water. De kleinkinderen worden extra in de watten gelegd. Kortom drie weken VAKANTIE.

Voor opa en oma is het nog even geduld hebben. Hoewel, de eerste grote trip naar Nieuw Zeeland zit er al weer op. In augustus nog drie weken met de camper naar Slovenië, genieten van de natuur en het goede leven.

De meesten onder ons gaan op reis en vieren vakantie in binnen- of buitenland. Wij, de redactie van de Seniorenpagina hebben het idee opgevat vakantie ervaringen te delen. Wellicht brengt u een ander op een goed idee, of maakt u een lezer blij met uw boeiend of sprankelend relaas.

Wij zijn in ieder geval benieuwd naar uw reisverhaal, uw anekdotes, tips of bloemrijk relaas. Stuur uw bijdrage naar de redactie van de Seniorenpagina ter attentie van Henk van de Rijke. E-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De seniorenpagina wordt weer gevuld vanaf week 37 (12/13 september).
Henk van de Rijke Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug naar boven

 logo ElseMijn oma heeft een karretje dat is zo’n grappig ding…

 Zo begint een liedje uit Sesamstraat. En het karretje waar sprake van is, noemt men hier in Nederland een rollator. ‘Grappig’ is alleen de omschrijving die een vierjarige daarvoor heeft. Als we het over vervoermiddelen hebben en hun imago dan is er een groot verschil tussen een kleurrijke glanzende Porsche (stoer en chic) en een rollator. Misschien een beetje vergezocht maar het image van een rollator is vanaf het begin in de jaren 80 toch oubollig en saai. Zo vaak hoor je mensen zeggen ‘Een rollator? Nee, daar begin ik niet aan.’ Typisch een product in de categorie: fijn dat het bestaat, maar leuk is anders. Voor veel mensen is het nogal een stap om daadwerkelijk achter een rollator te gaan lopen. Ik kan me nog herinneren dat het ding bij een tante een hele poos in de kamer stond als een soort extra bijzettafeltje, voordat ze er echt gebruik van ging maken

rollator 3Veel ouderen zien het gebruik van een rollator als een teken van achteruitgang. Sommigen willen er niet aan dat ze een rollator nodig hebben om veilig te kunnen lopen. Maar een feit is dat er jaarlijks tal van ouderen op de Spoedeisende Hulp terecht komt na een val. En in
de meeste gevallen had dit voorkomen kunnen worden. O.a. door het gebruik van een goed werkende rollator. Natuurlijk spelen er nog andere factoren ook een rol. Bijvoorbeeld goede schoenen, juiste medicijnen, gezonde voeding en voldoende zicht.

En aan wie hebben we het te danken dat rollators sinds 1980 steeds talrijker in het straatbeeld zijn verschenen? Aan een Zweedse verpleegster Aina Wifalk. Tijdens haar opleiding werd ze getroffen door polio. Ze verbaasde zich over het feit dat ouderen die méér steun nodig hadden dan een wandelstok, slechts het onhandige looprek hadden om zich te verplaatsen. Het grote probleem van dat looprek was dat je hem in zijn geheel moest optillen om vooruit te komen. Aina Wifalk zette er in 1978 vier wieltjes onder en de uitvinding van de rollator
was een feit. rollator 2

De grote doorbraak hier in Nederland kwam halverwege de jarig 80 toen een bedrijf in Driebergen op grote schaal rollators ging produceren. Ze waren blauw, hadden twee zwenkwieltjes voor en stevige handremmen. En voorzien van een zwart plastic plankje waar je eventueel je boodschappen op kon zetten of op kon uitrusten. In de loop van de tijd zijn rollators zo gemeengoed geworden dat de ziektekostenverzekeraars ze sinds 2013 niet langer vergoeden. Iedere Nederlander koopt zijn eigen fiets of auto. Waarom zou hij zijn eigen rollator dan niet kopen?

rollator 1Bovendien heeft de rollator de laatste jaren een vogelvlucht genomen in vernieuwing en ontwikkeling. En gelukkig ook op het gebied van design. Jammer dat er toch nog vaak gekozen wordt voor de saaie blauwe of zwarte uitvoering. Er zijn nu vrolijk gele, groene en rode uitvoeringen te koop. En steeds meer lichtgewicht. Als je overweegt er een aan te schaffen: probeer hem eerst uit en kies dan een exemplaar dat bij jou past. Lekker een hip kleurtje of toch maar het klassieke blauw.

Mijn oma’s blauwe karretje heeft remmen en een bel
En hij kan in- en uitgeklapt, dat is handig en gaat snel
Er zit ook nog een krukje op, dat zit niet eens zo slecht
Het is een superkarretje, ik wil ‘m later echt.


Else van Helmond  (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

 Terug naar boven

Le penseur Overpeinzing.
 Versuffende zomerhitte in het hoofd van een dichter

De filosoof Friedrich Nietzsche is een van de invloedrijkste denkers In de Europese geschiedenis en een van de radicaalste critici  van de Europese cultuur. Zijn leven is niet te scheiden van zijn denken: hij Nietzscheonderzocht de ziekte van zijn tijd in zichzelf en probeerde zich daarvan te bevrijden.

Naast zijn hoog-intelligente  en ingrijpende cultuuranalyses, die tot in deze tijd hun invloed nog doen gelden, schreef hij ook wat kinderlijke en literair zwakke gedichtjes. Het is misschien wel leuk om te zien hoe zo’n hooggeleerde filosoof ook gedichtjes produceerde op puberniveau. Wat een contrast. En dat alles in één mensenhoofd bestaand.

DE SPECHT
Toen ik, om mij te verkwikken,
Onlangs onder ’t lover zat,
Hoord’  ik tikken, lieflijk tikken,
Of het maat en ritme had.
Kwaad werk ik, trok gezichten,
Maar tenslotte hield ik mijn gemak
Tot ik zelfs, alsof ik dichtte,
Zelf ook in dat tik-tak sprak.

Plots’ling, bij het verzen vullen,
Met der woorden logge zwier,
Moest ik lachten, gieren, brullen
Wel een vol en rond kwartier.
Jij een dichter? Jij een dichter?
Gaat het je verstand zo slecht?
-‘Ja meneer, u bent een dichter,
” Zegt schokschouderend de specht.

Waarom talm ik onder bomen?
Waar toch loer ik, rover, op?  
’n Spreuk? Een beeld?
Wel, zonder schromen
Springt mijn rijm erbovenop.
Al wat hopst en springt, ik richt er
Snel een vers mee aan – mijn recht.
-‘Ja meneer, u bent een dichter,
’ Zegt schokschouderend de specht.

Spot jij, vogel? Is dit geestig?
Is mijn verstand al haast verloren,
Met mijn hart zou het nog erger wezen?
Hoed je, hoed je voor mijn toorn!
- Ach die dichter: rijmenstichter,
Ook in toorn nog, recht en slecht,
-‘Ja meneer, u bent een dichter,’
Zegt schokschouderend de specht

Friedrich Nietzsche ( In: De vrolijke wetenschap)
Terug naar boven

alzheimercaféIn juli is geen café-avond gepland.

De eerste bijeenkomst is op dinsdag 21 augustus.

Zodra het thema voor deze bijeenkomst bekend is kunt u dit lezen op de site www.oisterwijknieuws.nlTerug naar boven 
DE ZOMER IS BEGONNEN VOOR GELOVIGEN EN NIET GELOVIGEN!!
De zomer is begonnen
de herfst die komt er aan
de winter zal ontspringen
de lente is gegaan


Zo gaat dat met seizoenen
die komen en die gaan
ik wil ze graag ontmoeten,
de Heer doet ze ontstaan (voor gelovigen)


het weer doet ze ontstaan (voor niet-gelovigen)
(... Op de melodie van het christelijke lied "Op bergen en in dalen" ...)
Schrijver: Jan Jacob Krediet, 22-06-2018

Terug naar boven  
Colofon Seniorenpagina

Wilt u reageren op de inhoud van deze pagina? Stuur uw reactie naar

Henk van de Rijke Laurier 16 5061WS Oisterwijk e-mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website van het Senioren Platform: www.sspo.nl

De volgende seniorenpagina verschijnt in week 37 (12 september)

Terug naar boven