Interactieve lezing in Moergestel/Den Boogaard ( Dood gaan wij allemaal, Leven is ook sterven.  Denk erover, praat erover)
Alzheimer café    - dinsdag 16 oktober 2018 Thema: “Rolverandering van familie en mantelzorgers bij dementie”
Deelnemen, uitpuffen of doorzetten?
COLOFON ( Wilt u reageren op de inhoud.)                     
logodementievriendelijkOisterwijkvriendelijAlzheimer

Alzheimer Café    
dinsdag 16 oktober 2018

Thema: “Rolverandering van familie en mantelzorgers bij dementie”

Ellen Willemse is onze gastspreker. Zij werkt bij de vrijwilligersorganisatie van Contour de Twern. Het onderwerp waarover zij gaat vertellen is de rolverandering van familie en mantelzorgers bij de ziekte dementie. Als iemand de ziekte van dementie krijgt kun je zien dat de regie houden over het eigen leven soms moeizaam gaat. Daarbij zie je dat familie / mantelzorgers hierin gaan ondersteunen en / of de regie overnemen. Dat is natuurlijk mooi maar het is niet altijd een makkelijke rol.   Deze avond zal worden gesproken over de wijze waarop deze rolverandering kan worden opgepakt. Wat betekent het voor familie en mantelzorgers om een andere rol dan die je gewend was te vervullen tegenover de persoon met dementie.
Uiteraard is er na de pauze volop ruimte om in discussie te gaan met de gastspreker, uw eigen ervaringen te delen en vragen te stellen.

Inloop vanaf 19.30 uur.
Programma van 20.00-22.00 in De Coppele, Prunusstraat 69 Oisterwijk.
Vooraf aanmelden is niet nodig. Toegang is gratis.

Voor meer informatie: Jeanne Verberk. Tel: 013-5284571. E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Terug naar boven 

Interactieve lezing in Moergestel/Den Boogaard
Maandag 5 november
Den Boogaard  / Sint Jansplein 5 Dood gaan wij allemaal
 5066 AR Moergestel.


Dood gaan wij allemaal
Leven is ook sterven.  Denk erover, praat erover.

Gastsprekers:  Margot Verkuylen, 
Specialist ouderengeneeskunde, hospice arts en kaderarts palliatieve zorg
en
Mariska van Veenen  
Acteur/trainer en coach rondom thema’s rouw en verlies.

Werkgroep “Levenskunst voor wie goed oud wil worden”  samen met Alzheimer café Oisterwijk en de gemeente willen een aanzet geven om doodgaan wel in een vertrouwelijke sfeer bespreekbaar te maken met behulp en in aanwezigheid van de professionelen. 

Programma 
13.30 – 14.00 uur Inloop en ontvangst met gratis koffie en/ of thee
14.00 – 14.15 uur Filmvertoning: verschillende manieren van sterven 
14.15 – 15.30 uur Interactieve lezing 15.30 - 16.30 uur  Interactief oefenen  16.30 – 16.15 uur Gelegenheid tot het stellen van vragen en uitwisseling


Toegang: 5 euro ( koffie bij ontvangst inbegrepen)
Open inloop…de eerste aanwezigen hebben de beste plaatsen.

Ooit
een dag
zal het afscheid aan dit leven
mij zwaar worden.  

Blijf dan bij mij
met zachte handen
als in het begin, 
vertel van onze liefde
van ons samenzijn.
 
Niemand kan dit verstaan,
maar blijf dan bij mij
en ik zal niet bang zijn,
want zo’n liefde reikt verder
dan dit leven.  

Bert Wirix

 Terug naar boven 

Deelnemen, uitpuffen of doorzetten?

03 FootbalWoensdag 26 september organiseerde “Natuurlijk gezond” de Oisterwijkse sportdag. Van 9.00 uur tot 21.00 uur werden op diverse plaatsen in Oisterwijk workshops gehouden en demonstraties gegeven. Ook voor senioren was er de mogelijkheid kennis te maken met walking footbal, meer bewegen voor ouderen, indoor golf, nordic walking, petangue en wandelen.

Een prima initiatief waarbij er onder andere aandacht is voor ouderen en mensen met een beperking. Op de website van “Natuurlijk gezond” verwoorden zij dit als volgt: “Inwoners worden in hun eigen kracht gezet. We focussen op versterken van veerkracht, eigen regie en gezondheid- en bewegingsvaardigheden. Iedereen doet mee. Samen met onze partners willen we inwoners gezond en zelfstandig oud laten worden en onderlinge ontmoetingen stimuleren”. Einde citaat.

Als je met sport bent opgegroeid laat je dat niet meer los. Nu ik inmiddels de leeftijd van 66 jaar heb bereikt ben ik mij nog meer bewust van het belang van het op peil houden van mijn conditie, regelmatig bewegen en zuinig zijn op mijn lijf. Twee keer in de week een rondje golf, twee keer in de week een uur naar de sportschool voor een combinatie van conditietraining en spieroefeningen. Daarna voldaan onder de douche, een kop koffie of na het 06 Footbalgolf een drankje en een hapje met mijn golfmaten.

Sportbeleving zal voor eenieder anders zijn. Ook voor degenen die mijn enthousiasme voor sport niet delen zijn er mogelijkheden samen met anderen de gang erin te houden. Wandelen, fietsen, meer bewegen voor ouderen en andere laagdrempelige activiteiten.. Activiteiten waarbij het tempo en de intensiteit wordt bepaald door de deelnemers. Niet “tot aan het gaatje” maar plezier in het bewegen met elkaar staan voorop.

Je hoeft dus niet uit te puffen en door te zetten, als je maar deelneemt. En liefst voordat de dokter of fysiotherapeut je voorschrijft er nu eens werk van te maken.
Henk van de Rijke Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Terug naar boven

  Colofon Seniorenpagina 

 Wilt u reageren op de inhoud van deze pagina? Stuur uw reactie naar :
Henk van de Rijke  Laurier 16 5061WS Oisterwijk
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Website van het Senioren Platform:  www.sspo.nl 
De volgende seniorenpagina  verschijnt in week 43 ( 24 oktober)


Terug naar boven