KINDEREN Else bespiegeling
ROLVERANDERING van familie en mantelzorgers bij dementie
Rijbewijs verlengen
Kerstwens
Wilt u reageren op de inhoud van deze pagina?
Colofon
         

logo ElseKINDEREN                  kinderen zijn hinderen                                       
                                               

Kinderen Jacob Cats (1577-1660), ‘dichter des vaderlands’ zei het al ooit: ‘kinderen zijn hinderen’. En door de eeuwen heen werd deze uitspraak maar al te graag geciteerd. Tegenwoordig zal bijna niemand dit meer (durven) zeggen.

Hoewel ik mezelf toch nog wel eens betrap op de gedachte dat kinderen hinderlijk aanwezig kunnen zijn. Zoals laatst in een restaurant waar ik me amper verstaanbaar kon maken in een gesprek met vrienden doordat er drie tafels verderop een tweetal jonge gezinnen met een aantal kinderen zat. Door elkaar roepend en steeds van tafel weg lopend. De kinderen gingen hun eigen gang en geen van de ouders greep in. Integendeel, toen een van de andere bezoekers een opmerking maakte, werd er geantwoord ‘ach mevrouw het zijn kinderen die moeten zich uit kunnen leven.’ Moderne ouders zien hun kind als kleine prinsjes of prinsesjes. Wat het kind ook doet, het blijft een hemels geschenk. U begrijpt het al een hemels kind kan niets fout doen. Vervelend alleen is wel dat andere mensen weigeren te snappen met wie zij van doen hebben. En die soms ook nog de euvele moed hebben om kritiek te uiten, bijvoorbeeld omdat het kind zich luidruchtig zou misdragen.

Ik ken nogal wat mensen die wekelijks op hun kleinkinderen passen. Vaak moeten ze daarvoor naar het andere eind van het land reizen. Natuurlijk, als je het aan hen vraagt vinden zij dat leuk. Het contact met de kleinkinderen is belangrijk en op deze manier zijn ze in de gelegenheid elkaar regelmatig te zien is een veelgehoorde opmerking.

Maar wat als de kleinkinderen geen oppas meer nodig hebben? Willen ouders, ook op latere leeftijd dat hun kinderen en kleinkinderen uit eigen wil en regelmatig naar huis komen dan zullen ouders toch de moeite moeten doen om zonder (waarde)oordelen een luisterend oor te bieden. Een hele krachttoer. Zogenaamde goedbedoelde opmerkingen als ‘ga je alweer op vakantie’ of ’moet je alweer van baan veranderen’ ‘waarom leer je de kinderen niet om zelf hun kamers op te ruimen’ nodigen niet bepaald uit om vaak op bezoek te komen. ‘Niemand komt zomaar langs voor een gezellig praatje’ is een veelgehoorde klacht van ouderen.

En de kleinkinderen? Zolang ze klein zijn vinden ze het fijn dat opa en oma wel de tijd hebben om met hen te spelen, naar het dierenparkje of de Efteling te gaan, om ze voor te lezen. Vinden het fijn dat er rust is thuis als opa en oma er zijn. En dat ze daar ook wel eens te horen krijgen dat ze na het spelen moeten opruimen en niet meteen moeten krijsen als ze hun zin niet krijgen hoort daarbij. Karaktervorming noemen we dat.

Else van Helmond
Terug naar boven 

alzheimer caféROLVERANDERING van familie en mantelzorgers bij dementie

Op dinsdag 20 november stond in het Alzheimer café Oisterwijk-Moergestel als thema centraal, “Wat is vergeetachtigheid en wat is dementie?”

Gastspreker was Ans Mulders, specialist ouderenzorg bij Thebe. Zij heeft veel kennis en expertise opgedaan over de ziekte dementie. Door Ans werd ingegaan op een aantal vragen, zoals wat normaal is in een verouderingsproces en wanneer spreek je van dementie. Hoe kunnen de eerste verschijnselen van dementie worden herkend en wanneer zijn deze aanleiding om contact op te nemen met de huisarts. Waar en hoe kan hulp worden verkregen als je net de diagnose dementie hebt gekregen.

Door de heldere wijze waarop Ans uitleg gaf over het thema kon deze avond wederom als zeer geslaagd worden getypeerd. logo dementievriendelijk OisterwijkOf, zoals door aanwezigen na afloop aangegeven “het heeft ons weer wat meer geleerd over de moeilijke eerste fase van herkenning van deze ziekte”.
Zoals gebruikelijk werd de bijeenkomst afgesloten met het samen zingen van het lied “Het zijn de kleine dingen die het doen”.

De eerstvolgende café-avond is op dinsdag 18 december thema: “Voeding en dementie”

Als gast schuift Melissa de Laat dan aan tafel.
groen en grijsZij heeft als afstudeerproject Groen & Grijs en heeft zich in opdracht van de Brabantse proeftuin verdiept in het onderwerp “het nuttigen van maaltijden door alleenstaande mensen met dementie”.

Het initiatief Groen & Grijs, kookworkshops voor mensen met dementie en hun kleinkinderen, is door Dementiezorg voor Elkaar uitgeroepen tot het beste dementie-idee van Nederland 2018. Melissa de Laat, die Groen & Grijs als afstudeerproject voor haar studie Trend Research & Concept creation in Lifestyle fontys opzette, nam de prijs, een oorkonde en een serie cadeaubonnen, in ontvangst tijdens het jaarevent van het Deltaplan Dementie. (zie foto)
Tijdens deze avond zal Melissa vertellen op welke wijze goede voeding kan bijdragen aan de levenskwaliteit van mensen met dementie.


Het Alzheimer café Moergestel – Oisterwijk vindt maandelijks plaats op de derde dinsdagavond in de maand en is gevestigd in:
Wijkcentrum De Coppele
Prunusstraat 69 5061 AS Oisterwijk
Tel: 013-5283696  
Informatie: Jeanne Verberk (coördinator)
Tel: 013-5284571 ; E-mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 Terug naar boven

rijbewijs verlengenRijbewijs verlengen vanaf 70 jaar

Waar zouden we zijn zonder de auto. Onze mobiliteit wordt ernstig beknot als we ons niet meer met de auto mogen of kunnen verplaatsen. En daarmee bedoel ik “achter het stuur”. Speciaal voor senioren organiseert Veilig Verkeer Nederland cursussen en workshops om de theorie nog eens door te nemen en de praktijk te oefenen. Dat kan door een rijles of in een simulator, waarbij gevaarlijke situaties worden nagebootst. U kunt dan ondervinden of uw re-actietijd na een onvoorziene omstandigheid voldoende is.

Maar alleen met een geldig rijbewijs mag u daadwerkelijk de weg op. Even wat weetjes op een rij:
• Een rijbewijs moet elke tien jaar worden verlengd,
• Moet uw rijbewijs worden verlengd tussen 65 en 70 jaar, dan is dat rijbewijs geldig tot 75 jaar,
• Vanaf 70 jaar is bij verlenging uw rijbewijs vijf jaar geldig, maar als onderdeel van de aanvraag is een medische keuring verplicht.


Voor ouderen wijzigen de “spelregels” voor het verlengen van een rijbewijs. De geldigheidsperiode wordt verkort van tien naar vijf jaar en vanaf 75 jaar dient er een medische keuring plaats te vinden.

Bij een rijbewijskeuring moeten automobilisten een gezondheidsverklaring invullen. Bij de gemeente kunt u een papieren versie verkrijgen. U kunt deze ook aanvragen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid www.mijncbr.nl
Voor de gezondheidsverklaring worden kosten in rekening gebracht.


De medische keuring kunt u laten uitvoeren door uw huisarts of een geregistreerd arbo arts. Aan de medische keuring zijn eveneens kosten verbonden. Het is mogelijk dat uw zorgverzekeraar een deel van de kosten vergoed. Informeer daarnaar bijrijbewijskeuringx uw zorgverzekeraar.

De redactie van de Seniorenpagina is benieuwd naar de ervaring van 70 plussers met het verlengen van het rijbewijs in het bijzonder de medische keuring. Is die ervaring positief? zijn er wellicht klachten of onduidelijkheden? Laat het ons weten. Wellicht dat u met uw reactie anderen op weg kunt helpen.

Henk van de Rijke
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Terug naar boven 
KERSTWENS
Kerstwens SP 2018Terug naar boven 

 Wilt u reageren op de inhoud van deze pagina?
Stuur uw reactie naar :
Henk van de Rijke 
Laurier 16
5061WS Oisterwijk
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Website van het Senioren Platform:  www.sspo.nl 
De volgende seniorenpagina  verschijnt in januari 2019

 redactie 
Colofon Seniorenpagina
Terug naar boven